Ce este parodontoza?

//Ce este parodontoza?

Parodontoza sau boala parodontala este afectiunea cronica a gingiei de tip inflamator.

Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor distrugand tesutul moale si osul pe care dintii sunt sustinuti.

Pentru mai multe informatii accesati pagina Servicii medicale.

1La inceput apare inflamatia gingiei. Gingiie sanatoase sunt de culoare roz pal si ferme. Atunci cadn apare gingigivita, gingia devine moale si culoare este rosie. Papilele interdentare se inflameaza si se desprind de pe dinti, apar dureri, gingiile sangereaza usor chiar si atunci cand periem dintii cu o periuta de dinti moale.

Boala evolueaza in timp catre structurile profunde, gingia se retrage si antreneaza osul alveolar, apar pungile parodontale si dintii sunt expulzati din alveole.

Parodontoza are drept cauza principala placa dentara, pelicula compusa in primul radn din bacteriile aflate in gura in mod normal.

Placa dentara care ramane pe dinti atunci cand amidonul si zaharurule din alimente interactioneaza cu bacteriile ce se afla in mod normal in gura.

Placa dentara se poate intari sub linia gingiei si formeaza tartrul. Trartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Nu se poate scapa de tartru prin periaj si este nevoie de o interventie profesionista pentru a il elimina.

Parodontoza are si alti factori favorizanti cum ar fi: fumatul, trauma ocluzala, carii, edentatii, boli sistemice, menopauza, pubertate, sarcina, leucemie, anemie, etc.

By | 2017-08-17T18:46:41+00:00 martie 24th, 2015|

About the Author:

Dr. Marius Durbac | Medic stomatolog cu peste 10 ani de experienta in stomatologie, pune bazele clinicii Delta Clinic Dent in anul 2013 in cadrul spitalului Ponderas. Specializari: Cursuri de perfectionare: - Metode, tehnici si viziuni interdisciplinare in reabilitarea orala. | Societatea Dentara Romana - Conferinta comuna de stomatologie Romano-Italiana | Societatea Dentara Romana - Endodontia, liantul pentru o buna reusita a tratamentelor protetice si ortodontice | CMDR