TRATAMENTUL DE CANAL
20 de raspunsuri la cele mai adresate intrebari despre Tratament De Canal
Multi dintre noi se tem de tratamentul de canal din cauza miturilor si conceptiilor gresite ce insotesc aceasta procedura. In acest articol veti gasi raspunsuri la intrebarile frecvente puse de catre pacientii care necesita un tratament de canal.
Inainte ca acesta sa fie efectuat, e bine ca pacientul sa fie informat corespunzator de catre medicul stomatolog referitor la motivele pentru care va realiza tratamentul de canal, durata aproximativa a tratamentului, cat si costul estimativ al acestei interventii.
Tot in acest articol scoatem la lumina cateva mituri despre tratamentul de canal si despre durerea dupa efectuarea acestuia.
Prin tratamentul de canal se doreste a se salva dintele, evitandu-se extractia dentara. Tratamentul de canal se face atunci cand partea pulpara a dintelui ajunge sa se infecteze (de cele mai multe ori infectarea pulpei dentare este dureroasa). Cariile dentare netratate, expunerea accidentala a pulpei dentare, traumatisme care implica pulpa dentara (fracturarea unui dinte din fata), toate duc la realizarea unui tratament de canal. Dar asta nu e tot! Pe langa aceste raspunsuri punctuale la intrebarile adresate de catre pacienti, am redactat si un ghid complet despre tratament de canal.
20 de lucruri pe care trebuie sa le stii in legatura cu tratamentul de canal
1 . Ce este tratamentul de canal?
2 . Cine efectueaza tratamentul de canal?
3 . Cand este necesar tratamentul de canal?
4 . Cum voi sti ca este necesar tratamentul de canal?
5 . Cum se realizeaza tratamentul de canal?
6 . Cat timp voi fi amortit dupa anestezie?
7 . Diferiti dinti au un numar diferit de canale?
8 . Cate sedinte sunt necesare pentru tratamentul de canal?
9 . Exista alternative pentru tratamentul de canal?
10 . Sunt calmantele si antibioticele un substituent bun pentru tratamentul de canal?
11 . Poate sa apara durere în timpul tratamentului de canal?
12 . Voi simti durere după tratamentul de canal?
13 . Care este rata de succes in tratamentul de canal?
14 . Care din optiuni este mai buna: tratamentul de canal sau extractia dentara?
15 . Cat costa tratamentul de canal?
16 . Ce se poate intampla in cazul in care tratamentul de canal nu se realizeaza?
17 . In urma tratamentului de canal vor aparea modificari de culoare pe dinte?
18 . De ce tratamentul de canal poate sa nu fie un succes?
19 . Cum imi dau seama ca tratamentul de canal a esuat?
20 . Ce se poate face in cazul in care tratamentul de canal este un esec?
1. Ce este tratamentul de canal ?
Tratamentul de canal este o procedura stomatologica realizata in vederea pastrarii dintelui pe arcada si stoparii actiuni bacteriene ce poate duce la o infectie si apoi la abces. Atunci cand nervul din interiorul dintelui este afectat, fie de infectie, fie de expunere prin fractura, se realizeaza indepartarea continutului dintelui dupa care, in urma unor sedinte de tratament si de sterilizare a canalelor, se realizeaza obturatia de canal.
Tratmentul de canal este ultima modalitate prin care medicul endodont poate mentine dintele afectat de carii mari pe arcada. Daca tratamentul endodontic esueaza, atunci acel dinte poate sa fie tratat doar chirurgical – fie prin rezectie apicala, fie prin extractie dentara.
2. Cine efectueaza tratamentul de canal ?
In general medicul stomatolog endodont realizeaza aceasta procedura. Totusi tratamentul de canal este bine sa fie realizat, indiferent de specializarea medicului stomatolog, cu o radiografie dentara facuta inainte de interventie si o radiografie dentara dupa interventie, de control.
In cazul canalelor dentare dificile sau a dintilor ce necesita retratarea canalelor este indicat sa se apeleze la un medic stomatolog cu specializare in endodontie, care, este de preferat sa utilizeze tehnici moderne de reperare a canalelor dentare. Pentru aceste interventii specializate se percep, in general, taxe mai mari decat in cazul in care tratamentul este realizat de un medic stomatolog generalist.
Oricine ar realiza aceasta procedura este bine sa poti face diferenta intre un tratament de canal bine realizat si unul mai putin bine efectuat. In imaginea din stanga se observa cum filamentul alb care se afla in interiorul dintelui nu este continuu pana la varful radacinii, iar in imaginea a doua se observa cum in urma retratamentului am obtinut o inchidere pe toata lungimea canalului.
3. Cand este necesar tratamentul de canal ?
Tratamentul de canal este necesar atunci cand :
- caria dentara patrunde adanc in dinte pana la nivelul camerei pulpare (locul unde se afla nervul)
- daca, in timp ce caria dentara este tratata, se deschide accidental camera pulpara
- dintele sufera o fractura cu implicarea camerei pulpare
- in scop protetic, atunci cand se doreste a se realiza o coroana dentara fizionomica
4. Cum stiu ca este necesar tratamentul de canal ?
Simptomele care sugereaza posibilitatea unui tratament de canal sunt urmatoarele:
- sensibilitate crescuta la cald sau rece pe un anumit dinte
- durere
- pigmentarea dintelui intr-o nuanta cenusie
- prezenta unei umflaturi pe gingie in dreptul unui dinte
Cu toate acestea, sunt situatii care nu prezinta nici un fel de simptomatologie in acel moment si care pot fi depistate doar de catre medicul stomatolog in urma unui examen clinic si a unei radiografii.
5. Cum se realizeaza tratamentul de canal ?
Dupa ce medicul stomatolog a stabilit ca dintelui in cauza i se va realiza un tratament de canal, se trece la anestezierea pacientului. Apoi, cu o freza, se realizeaza o deschidere in dinte, loc pe unde se va patrunde pentru curatarea acestuia, mecanic, cu un instrumentar diversificat si chimic, cu mai multe solutii. Dupa tratamentele mecanice si fizice aplicate canalelor dentare urmeaza sigilarea acestora cu pasta pentru obturatii de canal si gutaperca (material obtinut din lemn de Mazer).
De obicei aceste proceduri sunt realizare in sedinte de cate o ora si sunt realizate sub anestezie locala. Anestezia este obligatorie in cazul tratamentelor endodontice pentru a asigura atat confortul pacientului, cat si premizele unui tratament efectuat corect.
6. Cat timp voi fi amortit dupa anestezie ?
Ca dupa fiecare anestezie, in general, zona respectiva revine la sensibilitatea normala dupa aproximativ 3 ore. In acest proces de revenire dupa anestezie fiecare pacient reactioneaza usor diferit, insa in general anestezia trece repede si fara urmari.
7. Diferiti dinti au un numar diferit de canale ?
Da. In functie de zona si forma dintilor acestia se pot imparti in 3 categorii:
– dintii frontali au o radacina si, de obicei, un singur canal
– premolarii au una sau doua radacini si unul sau doua canale (rar mai mult de doua)
– molarii au doua sau trei radacini (rar mai mult de trei) si un numar variat de canale, intre doua si patru in functie de dimensiunea acestora.
8. Cate sedinte sunt necesare pentru tratamentul de canal ?
Traramentul se poate realiza in una – doua sedinte, in cazuri favorabile, sau in mai multe sedinte (in general 3-4 ) atunci cand dintele este puternic afectat. Numarul de sedinte va depinde de cele mai multe ori de gradul de deteriorare al dintelui si de raspunsul organismului la solutiile folosite.
9. Exista alternative pentru tratamentul de canal ?
Cum am mentionat anterior, tratamentul canalelor dentare se realizeaza atunci cand pulpa dentara este afectata ireversibil. In acest moment exista 3 alternative:
– tratamentul de canal
– rezectie apicala, operatie prin care se indeparteaza infectia de la varful dintelui
– extractia dentara
Rezectia apicala sau tratamentul de canal vor pastra dintele pe arcada, pe cand extractia dentara indeparteaza si dintele si infectia.
10. Sunt calmantele si antibioticele un substituent bun?
Antibiotecele nu pot trata infectia dentara eficient fapt pentru care bacteriile vor ramane pe canalul dentara si in osul alveolar. In cazul in care sunt luate antibiotice si calmate, pacientul obtine o ameliorare a durerii pentru un timp, infectia transformandu-se din acuta in cronica, iar mai apoi la granulom dentar. Pentru a rezolva corect si pentru lunga durata situatia, pacientul trebuie sa recurga la una din variantele mai sus prezentate.
11. Poate sa apara durere în timpul tratamentului de canal?
In timpul tratamentului, de cele mai multe ori, pacientul nu simte nimic. Exista si situatii cand infectia este severa, iar anestezicul actioneaza cu dificultate. In aceste situatii, tratamentul este temporizat, pacientul urmand sa revina in cabinetul stomatologic dupa ce i s-au administrat antibiotice si calmante, iar durerea a scazut in intensitate.
12. Voi simti durere dupa tratamentul de canal?
Dupa finalizarea tratamentului de canal pacientul poate sa aibe o perioada de disconfort de 1-2 saptamani. Acest disconfort poate aparea ca urmare a lezarii tesuturilor adiacente dintelui. Pentru diminuarea durerii se pot administra calmante, iar in infectii severe, tratate prin obturarea canalelor radiculare, se pot administra si antibiotice.
13. Care este rata de succes in tratamentul de canal?
In cazul in care tratamentul este facut corect, rata de succes este de aproximativ 98%. In celelalte cazuri apare recidiva, iar dintele devine dureros si trebuie retratat (acolo unde este posibil) sau indepartat de pe arcada prin extractie dentara.
14. Care dintre optiuni este mai buna: tratamentul de canal sau extractia dentara?
Daca ai avea posibilitatea se alegi, ar trebui sa alegi varianta ofertita de Endodontie. Tratamentul de canal este tot timpul o optiune mai buna decat extractia dentara. La extractie este de dorit sa se ajunga doar atunci cand toate celalalte optiuni au fost incercate si nu au dat rezultate. Tratamentul de canal salveaza dintele natural si este o procedura mai putin invaziva decat extractia dentara. Pe termen lung, tratamentul canalului urmat de o coroana dentara este mai economica din punct de vedere financiar decat scoaterea dintelui si inlocuirea acestuia cu un implant dentar sau cu o punte dentara.
15. Cat costa tratarea canalelor?
Costul tratamentului de canal variaza in functie de dintele pe care se realizeaza interventia, de complexitatea interventiei si de specialistul care realizeaza procedura (generalist sau endodont). Aceste costuri se situeaza intre 200 lei si 1100 lei in cazuri in care dintele necesita un numar crescut de sedinte si implica un grad crescut de esec.
Daca dintele poate sa fie tratat, aceasta solutie devine mult mai economica decat scoaterea dintelui si inserarea unui implant dentar.
16. Ce se poate intampla in cazul in care tratamentul de canal nu se realizeaza?
In cazul in care aceasta interventie nu se realizeaza, infectia se poate raspandi catre tesuturile adiacente si poate forma abcesul dentar (puroi). Abcesul dentar apare ca urmare a multiplicarii rapide a bacteriilor. Aceasta etapa este insotita de durere severa, posibil de febra. In cazuri exceptionale, infectia netratata ajunge sa implice si alte zone ale craniului ducand la probleme grave de sanatate.
17. In urma tratamentului de canal vor aparea modificari de culoare pe dinte ?
Dupa tratament dintele urmeaza o degradare a structurii ce implica si o pigmentare a acestuia. Pigmentarea este produsa de pigmentul de hemosiderina care se depune in canalele dentinare. O rezolvare a acestui inconvenient este albirea endodontica atunci cand dintele ramane integru coronar sau coroana dentara atunci cand din dinte lipseste o buna parte. Putem alege si o fateta dentara, dar aici situatia depinde de la caz la caz.
18. De ce tratamentul de canal poate sa nu fie un succes?
Esecul tratamentului de canal poate aparea din cauza unui numar neasteptat de canale radiculare care nu sunt depistate in totalitate. Alte cauze pot fi reprezentate de bacteriile rezistente la tratament, ruperea acelor pe canal, restaurari defecte / incomplete sau tratamente de canal realizate pe radacini fisurate.
19. Cum imi dau seama ca tratamentul de canal a esuat?
Inflamarea gingiei adiacente canalului tratat combinata cu o durere usoara sau, in anumite cazuri, severa sugereaza esecul tratamentului de canal. Aceste semne pot aparea imediat dupa ce tratamentul de canal a avut loc sau poate aparea chiar si dupa ani in care pacientul nu a resimtit nimic.
20. Ce se poate face in cazul in care tratamentul de canal este un esec?
In aceasta situatie cel mai indicat este sa se retrateze canalul dentar afectat. In situatia in care aceasta varianta nu se mai poate aplica, se indica rezectia apicala acolo unde situatia o permite. Fiind epuizate aceste doua variante nu mai ramane decat indepartarea dintelui de pe arcada prin extractie dentara.