PEDODONTIE

Igiena orala la copii

5 sfaturi esentiale pentru igiena orala a copilului tau

Igiena orala a copilului este importanta inca de la o varsta frageda. De aceea, am pregatit pentru tine acest scurt ghid in care iti vom prezenta 5 aspecte esentiale pentru sanatatea dentara a copilului tau. Aplicand aceste sfaturi, vei contribui cu usurinta la un viitor mai plin de zambete pentru cei mici in aceasta perioada esentiala a dezvoltarii lor.

sigilarea dentara la copii avantaje

Un copil sanatos este un copil fericit

1. Igiena orala este mai mult decat perierea dintilor.

Spune-le celor mici despre efectele pozitive ale periajului dentar, dar si despre ce se intampla daca isi neglijeaza dantura. Periajul dentar este unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand vorbim despre igiena orala, insa nu este suficient pentru a ne mentine dintii sanatosi. Specialistii recomanda si utilizarea atei dentare o data pe zi pentru a indeparta resturile de mancare ramase in spatiile interdentare, acolo unde periuta de dinti nu are acces. Obiceiurile sanatoase continua cu vizite regulate la medicul dentist, alaturi de o alimentatie echilibrata.

2. Fa periajul cat mai placut si mai distractiv pentru cei mici.

Periatul dintilor este o rutina pentru cei mai multi adulti, insa copiii nu vad acest lucru la fel. Stim ca cei mici sunt atrasi de obiectele viu colorate, asa ca un prim pas ar putea fi achizitionarea unei periute de dinti de care copilul tau este entuziasmat, si deci pe care va fi motivat sa o foloseasca cu bucurie.

Periutele de dinti cu design inspirat din desenele animate sunt si ele foarte apreciate de cei mici. In plus, specialistii Oral-B recomanda chiar utilizarea periutelor de dinti electrice pentru copii in cazul celor care au implinit varsta de peste 3 ani. Acestea sunt nu doar mai eficiente, dar si mai fascinante pentru cei mici, fiind foarte distractiv de folosit in comparatie cu periutele manuale. Fii un exemplu. Copiii imita tot ceea ce vad la parintii lor si la ceilalti adulti din jur. Arata-le cum iti periezi tu dintii si asta ii va ajuta sa imite actiunile tale.

3. Tehnici de periere a dintilor pentru copii, in functie de varsta.

Igiena orala a copilului

Igiena orala a copilului

Specialistii in domeniu recomanda ca inca de la aparitia primilor dinti – de obicei pana la varsta de 1 an – acestia sa fie ingrijiti cat mai bine. Poti peria usor dintii bebelusului, cu o periuta mica cu dinti moi. De la varsta de 2 ani poti incepe sa adaugi putina pasta de dinti si chiar sa le propui sa se perieze singuri. Supravegheaza-i mereu pentru a evita accidentele si asigura-te ca periajul dureaza aproximativ doua minute.

Dupa varsta de 5 ani copiii ar trebui sa isi poata peria dintii singuri, si chiar sa foloseasca ata dentara. Ajuta-i sa perieze corect, atat pe interior cat si pe exterior, de 2 ori pe zi. Indruma-i pe cei mici sa-si aleaga ei singuri o periuta de dinti care le place si deci care ii va motiva sa o foloseasca zilnic. Arata-le modele eficiente, dar de care stii deja ca vor fi foarte atrasi – de exemplu aceasta periuta electrica Oral-B Mickey Mouse.

4. Vizitele regulate la dentist sunt esentiale.

Cu totii stim ca vizitele regulate la dentist sunt importante, dar nu intotdeauna punem asta in practica – in special cand vine vorba de cei mici. Este recomandat sa vizitezi medicul dentist cel putin o data pe an pentru a preveni eventuale probleme si pentru a le trata pe cele deja aparute. Programeaza online o vizita la dentist pentru copilul tau inca de la o varsta frageda pentru a-l obisnui cu mediul, dar si cu procedurile dintr-un cabinet stomatologic.

Dentistul se va asigura ca dantura celui mic se dezvolta corect, iti va da sfaturi sau chiar ii va trata dintii daca este nevoie. O modalitate demna de luat in considerare pentru a evita aparitia cariilor dentare devreme este sigilarea dentara pentru copii, procedura ce poate fi efectuata doar intr-un cabinet medical.

5. Consumati impreuna alimente care imbunatatesc sanatatea dentara.

Alimentele au si ele un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a dentitiei. De exemplu merele si iaurtul sunt foarte importante in acest sens. Merele, pe langa vitaminele esentiale organismului, sunt benefice deoarece ajuta la eliminarea placii bacteriene prin mestecare. Iaurtul este o sursa excelenta de calciu, substanta foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a dintilor celor mici. Amestecat cu fructe, iaurtul poate deveni una dintre gustarile sanatoase dintre mese. Spanacul este de asemenea o sursa buna de fier si antioxidanti, dar si de beta-caroten – acesta din urma fiind necesar pentru mentinerea smaltului dentar.

De ce la Delta Clinic Dent?

Ofera-i copilului tau o igiena orala cat mai buna

Prin practici regulate precum periatul de 2 ori pe zi de cate 2 minute, vizite periodice la medicul stomatolog, precum si o alimentatie corecta, ii vei ajuta pe copii sa-si creeze obiceiuri sanatoase pe care le vor continua tot restul vietii. Nu uita ca cei mici au nevoie de o doza de distractie in fiecare actiune pe care o fac, asa ca va trebui sa transformi periatul dintilor intr-o activitate amuzanta si cat mai placuta pentru ei.

Daca vrei sa afli mai multe despre cele mai moderne si eficiente periute de dinti, dar si per total despre o igiena orala corecta, te invitam sa arunci o privire si pe Zambaret – revista ta online de sanatate si igiena orala.

5 sfaturi esentiale pentru igiena orala a copilului tau

Beneficiaza de o consultatie!

Afla daca esti un candidat ideal direct de la medicul specialist. Informatiile primite te vor ajuta sa iei decizia potrivita.

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Timpul tau este pretios!

Te programam in functie de programul tau. Te putem programa dimineata, inainte de serviciu, la pranz, in pauza de masa, sau seara dupa munca.