Abces dentar

Abcesul dentar este una dintre cele mai comune afecțiuni în domeniul stomatologic, care necesită îngrijire și tratament adecvat.

Mai jos vei regăsii informații cu privire la principalele cauze care conduc la formarea unui abces, tratament abces dentar, cât și o serie de sfaturi pentru a prevenii o astfel de problemă dentară.

abces dentar

Ce este și cum apare abcesul dentar?

Abcesul dentar este o acumulare de puroi intre gingie si os cauzat de o infectie bacteriana. Acesta pungă de puroi apare in general in dreptul unui dinte fie la varful radacini dintelui fie la marginea acestuia.

Care sunt principalele simptome și semne ale unui abces dentar?

Primul semn de infecție pe care il observăm, este apariția inflamației la nivelul țesuturilor moi și al feței (umflătura – principalul simptom al unui abces dentar ).

Acestui semn, i se asociază o multitudine de alte simptome cum ar fi: durere, sensibilitate dentară la temperaturi extreme (prea cald/prea rece), dificultate în masticație și în înghițire, sensibilitate la gingie, pacientul simte un gust neplăcut în gură, uneori chiar și febră.

În apariția unui abces dentar, poate apărea și dificultate în masticație și în înghițire, sensibilitate la gingie.

În plus, pacientul poate resimții un gust neplăcut în gură.

Uneori, atunci cand se dezvolta un abces pot apărea chiar și stări febrile. 

Care sunt cauzele abcesului dentar?

Cauza cea mai des întâlnită este prezenta unei carii profunde, extinse, a dintelui în cauză. Această leziune carioasă netratată, ajunge să se extindă spre pulpa dentară, si favorizând apariția abcesului dentar.

Alte cauze pot fi:

  • afecțiunile parodontale
  • traumatismul dentar.

Ce complicații se asociază abcesului dentar?

În cazul abcesului dentar, în lipsa tratamentului de specialitate există riscul ca infecția se poate răspândi în zonele vecine, cum ar fi: osul maxilar, regiunea gâtului sau chiar la nivelul capului.

Cele mai grave complicații care pot apărea în lipsa instituirii unui tratament prompt sunt:

  • tromboză de sinus cavernos – cu alte cuvinte, apariția unui cheag de sânge la nivelul bazei creierului, în proximitatea unor elemente anatomice vitale (artera carotidă internă, nervul maxilar)
  • ostemielita – inflamația și distrugerea matricei osoase
  • angina Ludwig – infecția zonei de sub limbă (spațiul sublingual)

Tratament abces dentar

Reacția promptă a pacientului și prezența acestuia în cabinetul stomatologic, este primul pas al unui tratament eficient. 

Al doilea pas constă în eliminarea infecției și a puroiului din pungă. Această etapă o numim noi, drenajul abcesului (tratamentul conservator).

În situația în care dintele în cauză, este sever afectat, cu distrucții mari, tratamentul urmat este cel radical, în care se urmărește extracția dintelui în cauză.

Tratamentul conservator al abcesului Tratamentul radical al abcesului
1. Incizia pungii de puroi și drenajul acesteia;1. Extracția dentară
2. Tratamentul endodontic 

Medicatie pentru abcesul dentar

Se prescriu antibiotice împotriva infecției, atât în etapa drenării prin incizie, cât și a tratamentului endodontic. Pentru ameliorarea durerii se recomandă clătiri cu apă sărată și analgezice.

Iata o lista antibiotice pentru dinti:

  • Augmentin – probabil cel mai cunoscut antibiotic pentru dinti in stomatologie
  • Amoxacilina – atunci cand Augmentinul nu este disponibil


Rolul igienei dentare în prevenirea apariției abcesului

Atât igiena riguroasă (perierea dinților dimineața și seara după ultima masă), cât și vizitele regulate la medicul stomatolog joacă un rol important în prevenirea cariilor profunde și a afecțiunilor gingiilor, care se pot complica cu apariția abcesului. 

Ce se intampla dupa tratamentul abcesului dentar

Dupa ce sa pus diagnosticul de abces dentar si ai inceput tratamentul la stomatolog acum urmeaza sa vezi o imbunatatire a situatiei.

In primele 24 ore punga de puroi se sparge sau se reduce semnificativ.

Dupa 48 ore de la administrarea antibioticului situatia este deja aproape de normal.

Antibioticul se continua in general 7 zile sau asa cu m a fost prescris de medic. 

Dupa ameliorarea completa este important de stiut ca desi punga cu puroi nu mai este cauza nu a trecut. Pentru a evita aparitia unui chist dentar trebuie indepartate bacteriile si tratata cauza care a condus la aparitia lui.

Scapa de puroi la masea acasa 

Pentru a scăpa de inflamația cauzată de abcesul dentar, este important să consulți un dentist pentru o evaluare și tratament adecvat.

În așteptarea consultului, poți încerca:

  • Clătiri cu apă sărată caldă pentru a reduce durerea și inflamația determinate de un dinte care are un abces. 
  • De asemenea, aplicarea compreselor reci pe exteriorul obrazului poate ajuta să diminueze anumite simptome ale unui abces dentar. 

Tipuri de abces

Există 3 tipuri de abces, în funcție de localizarea sa:

  • Abces periapical – este localizat la nivelul vârfului rădăcinii, afectează pulpa dentară și necesită tratament de canal
  • Abces parodontal – este declanșat de microorganismele cantonate la nivelul pungilor parodontale(apar în lipsa unei igiene corespunzătoare).Aceste microorganisme, se înmulțesc la nivel parodontal și astfel apare abcesul.
  • Abces gingival – un al treilea tip de abces, este localizat strict la nivelul gingiei și al țesuturilor moi.

Cum să gestionezi simptomele abcesului dentar?

Remedii de acasă pentru a ameliora durerea

Mentionată și mai sus, clatirea cu apă sărată, caldă, poate să scadă durerea și disconfortul. Menta poate juca rolul de antiinflamator în aceste cazuri, asadar, în situația unui abces dentar se recomanda clatiri ușoare cu ceai de mentă. Utilizarea de bicarbonat de sodiu pentru abcesul dentar poate contribui la schimbarea pH-ului bucal si poate avea un usor efect antiseptic.

Medicamente recomandate pentru gestionarea durerii

Administrarea de paracetamol este recomandată în situațiile în care observăm că apar dureri intense (contraindicat pacienților cu afecțiuni hepatice).

Administrarea de ibuprofen, reduce inflamația și edemul și scade „umflătura” (contraindicat pacienților cu afecțiuni gastrice și respiratorii).

Importanța contactării unui specialist pentru a primi tratament adecvat

Bacteriile cantonate la nivelul  unui dinte cu leziune carioasă, se răspândesc spre rădăcinile dinților și astfel, apare abcesul periapical (abces la baza rădăcinii dintelui). De această patologie este responsabil medicul specialist endodont, care va trebui să-ți efectueze un tratament endodontic la dintele în cauză (îndepărtează pulpa dentară).

Abces dentar copii

La copii se dezvolta un abces dentar in general pe dintii de lapte atunci cand caria dentara a ajuns la nerv. Din cazuistica noastra, abces dentar la copii apare in zona maselelor. 

In general acest puroi se sparge inainte de vizita la medicul dentist

Desi nu este foarte dureros, acesta trebuie tratat la medicul stomatolog pentru ca poate afecta dintele definitiv situat in os.

5 practici care te vor ajuta în mod cert în prevenirea abceselor dentare

Spălați-vă pe dinți mereu înainte de culcare! Din cauza scăderii secreției salivare în timpul somnului, dinții sunt predispuși la atacul microbian și la depozitele bacteriene pe durata nopții. Recomandarea este să efectuați mereu igiena dentară, după ultima masă, înainte de culcare. 

Efectuați un periaj corespunzător! Specialiștii susțin faptul ca un periaj dentar efectuat iresponsabil, poate mai mult să dăuneze sănătății orale și chiar să fie aproape la fel de nociv ca omiterea periajului. Manevrați cu blândețe periuța de dinți, periați toate suprafețele dentare și nu vă grăbiți. Timpul optim de periere pentru o periuță manuală este de circa 3-5 minute, iar pentru cea electrică de 2 minute.

Nu evitați să periați limba în timpul igienizării orale! Placa bacteriană care poate duce într-un final la apariția unui abces, se poate acumula chiar și pe limbă. Dacă simțiți nevoia, puteți utiliza o perie specială pentru igienizarea suprafeței limbii.

Utilizați apă de gură! Potrivit studiilor de specialitate, apa de gură joacă 3 roluri:

  • igienizează zonele de la nivelul gingiei, greu accesibile curățirii
  • reduce cantitatea de acid de la nivelul cavității bucale, reglând pH-ul oral (menține un echilibru), prevenind abcesele parodontale sau dentare.
  • susține remineralizarea dentară

Beți mai multă apă! Este recomandat să beți un pahar de apă după fiecare masă. În felul acesta, veți realiza o clătire a suprafețelor dentare, prevenind astfel acumularea resturilor alimentare și a depozitelor de placă bacteriană.

Intrebari si raspunsuri frecvente

Dr-Durbac-Marius

Scris de Dr. DURBAC Marius

Implantologie si Estetica Dentara

Dr. DURBAC Marius este medic stomatolog cu peste 18 ani de experienta in Stomatologie Generala si peste 16 ani in Implantologie si Estetica Dentara.
🎓 Educație și Certificări: Master în Protetică pe Sisteme Implantare (2018-2020), Specializare în Radiologie (2017), Specializare în Implantologie Orală (2011) Full CV…