(function(i,s,o,g,r,a,m){i

[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-47882583-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

1. Zaharul este cauza principala in aparitia cariei dentare.

caria dentaraMit, dar aproape de realitate.

        Adevarul este ca acidul produs de bacteriile din cavitatea bucala sunt cauza aparitiei cariilor. Totusi, aceste bacterii sunt stimulate sa produca acesti acizi in urma consumului de produse bogate in carbohidrati, iar zaharul este un carbohidrat.

        Orezul, cartofii, painea, fructele, contin si acestea carbohidrati.

        Odata ce acidul a inceput sa deterioreze dintele, provocand o cavitate, bacteriile au un loc caldut unde se pot ascunde de periuta de dinti si de ata dentara. Bacteriile continua sa consume carbohidrati si sa produca acizi.

        Un adevar important il constituie faptul ca nu cantitatea de carbohidrati  favorizeaza aparitia cariei dentare, ci durata carbohidratilor ramasi pe suprafata dentara pana la indepartarea lor.

2. Expunerea la alimente acide, cum este lamaia, duce la formarea cariilor dentare.

lamaieAdevar. Alimentele acide cum sunt citricele sau bauturile carbogazoase nu produc propriu zis carii dentare, dar favorizeaza aparitia acestora prin deteriorarea smaltului dentar. Daca smaltul dentar este deteriorat, iar dentina incepe sa fie expusa, dintele va dezvolta carie dentara. Aceasta situatie poate fi prevenita, in cazul in care ea este incipienta, de medicul dentist in cabinetul stomatologic.

3. Copiii fac mai multe carii dentare decat adultii.

Mit. In urma unui studiu realizat in cabinetul stomatologic s-a putut observa ca raportul de carii dentare si dinti sanatosi la copiii intre 6 si 11 ani este asemanator cu cel al adultilor intre 20 si 45 ani, mai mic decat al seniorilor.

4. Plasarea medicamentelor (aspirinei) langa dinte reduce durerea.

Mit. Aspirina ajuta la diminuarea durerii daca este inghitita. Pe langa faptul ca nu ajuta, poate duce si la arsuri ale mucoasei dentare.

5. Odata tratata caria dentara aceasta nu mai evolueaza in acel loc.

Adevar. Odata ce caria dentara a fost indepartata in totalitate de catre medicul stomatolog in cabinetul stomatologic, aceasta nu mai apare in acelasi loc pe dinte. Pe  dintele pe care s-a realizat aceasta reparatie (obturatie coronara) mai pot aparea carii dentare in acele zone in care dintele ramane expus in cavitatea orala. Mai este de adaugat faptul ca odata ce plombele s-au invechit, iar contactul dintre plomba si dinte a inceput sa nu mai fie continuu, pe acele zone pot aparea carii dentare.

6. Daca ai avea o carie dentara ai simti.

Mit. Acesta este unul din marile neadevaruri si chiar unul periculos. Cariile dentare superficiale, incipiente, nu au o simptomatologie dureroasa. Mai mult de atat, uneori nici nu se vad. Aceste carii sunt descoperite doar in cabinetul stomatologic, de catre medic, prin diverse metode. Durerea asociata cu caria dentara apare atunci cand deja aceasta a avansat pana in apropierea nervului. O astfel de carie dentara este una profunda.

        Nedepistarea cariilor dentare la timp duce la posibile complicatii cum ar fi scoaterea nervului si necesitatea unui tratament de canal efectuat in cabinetul stomatologic de catre specialist. Aceste manopere sunt mai costisitoare financiar si au o rezolvare in mai multe sedinte.

7. Cariile dentare apar mult mai probabil intre dinti.

Adevar. Oriunde se pot aduna alimente, iar tu nu poti curata corespunzator fie cu periuta de dinti, fie cu ata dentara, acolo apar carii dentare. Cariile dentare apar adesea intre dinti pentru ca doar folosirea periutei dentare nu este suficienta pentru indepartarea resturilor acumulate intre dinti, iar ata dentara este putin sau chiar deloc folosita. In cabinetul stomatologic aceste carii pot fi depistate radiologic sau prin examen clinic direct. Cariile dentare aparute intre dinti, in general, implica ambii dinti.

8. Sensibilitatea dintilor se traduce prin carie dentara.

Mit. Senzatia de dinti durerosi poate fi data de hipersensibilitatea dintilor sau de retragerea gingiilor si expunerea partii radiculare. Ai putea, de asemenea, sa ai un dinte fisurat sau chiar spart situatie in care dintele este dureros. Diferenta intre o simpla hipersensibilitate si alte probleme dentare care pot duce la durere poate fi facuta doar in cabinetul somatologic.

9. Nu e nevoie sa te ingrijoreze cariile pe dintii de lapte.

Mit. Dintii de lapte mentin un anume spatiu pentru aparitia dintilor definitivi. In cazul in care acesti dinti sunt lasati netratati, caria dentara duce la durere si ulterior la infectii care se trateaza cu dificultate. Infectiile dentare la copii duc adeseori la pierdera dintelui/dintilor in cauza.

10. Periajul dentar, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura sunt cele mai bune metode de a te feri de cariile dentare.

Adevar. Preventia este cea mai buna metoda pentru a evita formarea cariilor si necesitatea unor interventii costisitoare. Periati dintii de doua ori pe zi, dimineata si mai ales seara. Folositi ata dentara in fiecare zi fara exceptie. Folosirea apei de gura reduce numarul bacteriilor, combate respiratia urat mirositoare si reduce inflamarea gingiilor. In cazul in care reusesti sa faci toate acestea, vizita la cabinetul stomatologic ramane necesara, dar de cele mai multe ori va fi doar un control de rutina.