Zambetul este cartea de vizita a oricarei persoane si, din punct de vedere psihologic, unul dintre lucrurile care ne indica faptul ca cel de langa noi emana o stare de bine. Obtinerea unui zambet perfect este un proces continuu, care incepe cu respectarea unei igiene corecte a cavitatii bucale si poate solicita urmarea unui tratament de indreptare a dintilor. Multi dintre pacienti vor sa afle, de la bun inceput, ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar. Chiar daca initial au existat numeroase mituri cu privire la anii pana la care poate fi purtat, astazi este un tratament care nu are limita de varsta. Descoperiti in randurile urmatoare tot ce trebuie sa stiti despre avantajele si dezavantajele purtarii unui aparat dentar la adulti!
Ce este un aparat dentar?
Din punct de vedere tehnic, un aparat dentar este un sistem capabil sa impuna o pozitie corecta a dintilor. Cu ajutorul unui medic ortodont, acesta este setat cu precizie pe fiecare dinte si utilizat pentru a trata malpozitiile dentare. In timp, forta pe care aparatul dentar o aplica pe dinti va determina repozitionarea dintilor definitivi. Acest proces are efecte atat la aduti, cat si la adolescenti si va va ajuta sa obtineti un zambet ideal.
La ora actuala, exista doua categorii mari de aparate dentare pe care medicul ortodont le poate recomanda pacientilor, respectiv:
- Aparate dentare fixe – sunt purtate pe toata durata tratamentului, fara posibilitatea de a fi date jos. Initial, bracketii se „lipesc” pe dinti cu ajutorul unei solutii speciale, iar apoi se introduce sarma. Aceasta, la randul ei, va avea rolul de a actiona bracketii si de a genera o presiune pe dinti, care ii va deplasa pana cand acestia vor ajunge in pozitia dorita. Dintre aparatele dentare fixe, pe care medicul ortodont le poate recomanda in schema de tratament, se numara cele clasice (cunoscute si ca aparate dentare metalice), cele estetice (aparatele dentare din ceramica sau safir) si cele invizibile (se aplica pe partea interioara a danturii, devenind astfel insesizabile). Bracketii aferenti unui aparat dentar au culori diferite, aspect care usureaza perioada de tranzitie a multor pacienti;
- Aparate dentare mobile – sunt purtate pe toata durata tratamentului, insa au posibilitatea de a fi date jos in orice moment. Pentru a le obtine, medicul ortodont va realiza un mulaj dupa dintii pacientului, urmand ca, in cateva zile, aparatul sa ajunga si sa poata fi introdus in schema de tratament.
In functie de modelul ales, exista diferite avantaje si dezavantaje ale unui aparat dentar purtat la adulti.
Cum iti dai seama ca ai nevoie de un aparat dentar?
Decizia de a purta un aparat dentar se ia alaturi de medicul ortodont. In urma unei consultatii, acesta se poate pronunta in directia recomandarii unui astfel de tratament.
Aparatul dentar este folosit in tratarea mai multor afectiuni ortodontice. Printre acestea, se numara:
- Malocluzia – muscatura nu este perfecta, datorita faptului ca dintii sunt aliniati incorect pe arcada;
- Diastema/trema – cunoscuta in limbajul de zi cu zi ca strungareata. Se traduce prin spatiul existent intre cei doi dinti frontali centrali;
- Spatiile rezultate in urma unor extractii dentare;
- Pozitionarea corecta pe arcada a dintilor definitivi care sunt blocati in os;
- Pozitionarea corecta pe arcada a dintilor situati prea in fata sau prea in spate;
- Tratarea dintilor inghesuiti sau a celor cu spatii foarte mari intre ei;
- Tratarea dintilor rotiti;
La finalul tratamentului cu aparat dentar, un before and after va va ajuta sa vedeti mai bine rezultatele. De asemenea, un aparat dentar fix are avantaje si dezavantaje care trebuie discutate cu medicul ortodont.
Care sunt avantajele pe care un adult le obtine in urma purtarii aparatului dentar?
Doar in ultimii ani, la nivel national s-a constatat o crestere a numarului de pacienti care si-au dorit ca zambetul lor sa arate impecabil. Multi dintre noi avem cel putin un prieten pe care l-am vazut sa poarte aparat dentar. Toate aceste lucruri s-au datorat avantajelor oferite de rezultatul final care, pe langa latura estetica, se bucura inclusiv de o latura functionala.
- Dintii sunt pozitionati corect pe arcade;
- Masticatia este semnificativ imbunatatita;
- Durerile si disfunctiile articulare sunt evitate, de la bun inceput;
- Dintii sunt pozitionati in mod armonios, multumita repozitionarii dintilor inghesuiti;
- Dintii sunt utilizati in mod echilibrat, ceea ce poate salva anumiti dinti de la uzura excesiva;
- Muscatura este si ea corecta;
- Stima de sine este profund imbunatatita, iar zambetul este unul de milioane;
Exista dezavantaje datorate acestui tip de tratament?
In general, singurul dezavantaj conferit de purtarea aparatului dentar este disconfortul resimtit in primele zile de la inceperea tratamentului. In majoritatea situatiilor, pacientii se confrunta cu dureri suportabile de scurta durata. Exista insa si exceptii, in functie de rezistenta la durere pe care fiecare pacient o are.
Un alt dezavantaj pe care acest tip de tratament il poate avea este perioada de purtare. In timp ce aparatul clasic fix isi face cel mai rapid efectul, cel mobil si, inclusiv, purtarea unui aparat dentar safir sau din ceramica, ar putea necesita o perioada mai mare.
Insa, cel mai mare dezavantaj pe care aparatul dentar il are este designul mai putin estetic. Cu toate acestea, pacientii se pot indrepta spre modelele invizibile, care se aplica in spatele dintilor si nu sunt deloc sesizabile. Important de precizat, in acest caz, este faptul ca pretul acestuia este mai mare comparativ cu cel al aparatelor dentare vizibile. Insa, cea mai buna metoda de a descoperi un pret pentru aparat dentar este sa solicitati o oferta de pret.
Cat timp dureaza tratamentul cu aparatul dentar?
Durata tratamentelor ortodontice este specifica fiecarui caz in parte. In general, adultii vor purta aparatul dentar intre 6 luni si 2 ani. Cazurile usoare, in care se are in vedere doar alinierea dintilor, vor solicita o perioada de purtare de doar 6 luni. Cele mai dificile, care vizeaza corectura muscaturii, pot sa se prelungeasca pana la 2 ani si jumatate.
Rapiditatea cu care isi face efectul tratamentul cu aparat dentar tine si de tipul acestuia. Statistic vorbind, cele clasice (aparatele dentare mecanice) aduc cel mai rapid dintii in pozitia corecta.
Exista o limita de varsta?
Corectarea pozitiei dintilor folosind acest tratament nu este limitata de varsta. Din fericire, defectele dentare si malocluziile pot fi remediate, atat la copii, cat si la adulti. Exista, insa, cateva aspecte reale care au dat nastere la nenumarate mituri despre aparatele dentare.
Purtarea unui aparat dentar in jurul varstei de 10 – 12 ani ofera rezultate timpurii in ceea ce priveste corectarea pozitiei dintilor. Nici nu este de mirare, intrucat structura osoasa este mult mai flexibila la copii. Nu se poate spune, insa, acelasi lucru despre structura osoasa la adulti. Aceasta este mult mai densa si prezinta un nivel scazut al maleabilitatii, fapt care implica o durata mai mare a tratamentului (in general, cu 10 pana la 20%).
Toate aceste lucruri trebuie sa fie cunoscute de pacient inainte de inceperea tratamentului, acestea facand parte din seria de avantaje si dezavantaje ale unui aparat dentar.
Ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar in materie de costuri?
Pe langa costul aparatului dentar aferent modelului ales, tratamentul ortodontic impune un consult lunar al pacientului, realizat de medicul ortodont. In functie de cabinetul de care acesta apartine, consultatia poate fi gratuita (ca oferta la solicitarea intregului tratament) sau va trebui platita de fiecare data.
Costuri aditionale pot fi generate de evenimentele din timpul tratamentului, care pot implica ruperea sau deteriorarea sarmelor ori a bracketilor aplicati pe dinti.
Cum iti poti ingriji dintii in timpul tratamentului?
Intreaga perioada de purtare a aparatului dentar implica o igiena speciala si corespunzatoare a cavitatii bucale. Puteti afla mai multe despre intregul ghid de instructiuni sau sa notati urmatoarele recomandari:
- Prezentarea la consultul lunar, in cadrul caruia medicul ortodont poate monitoriza evolutia pozitionarii dintilor;
- Purtarea aparatului dentar mobil in conformitate cu recomandarile medicului ortodont, inclusiv seara;
- Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare, ideal cu spalarea dintilor dupa fiecare masa;
- Familiarizarea cu aparatul dentar, chiar daca initial pare un corp strain;
Pentru a avea grija de dinti pe timpul tratamentului in mod corespunzator, concomitent cu purtarea unui aparat dentar, periuta electrica va avea cel mai bun rezultat.
La finalul tratamentului ortodontic veti obtine zambetul dorit, pe care il puteti scoate si mai tare in evidenta apeland la serviciile de albire profesionala.
Comenteaza