Ghid complet in alegerea unei coroane dentare

Daca ai ajuns cu dintele in situatia in care ti-a fost recomandata o coroana dentara sau deja ai dinti pierduti si te gandesti cum poti sa rezolvi aceasta problema atunci ai ajuns unde trebuie. Vom discuta pe larg despre coroana dentara in toate formele ei si in special despre coroana dentara din zirconiu.

Vom stabili cand este necesara si cand putem alege si alte solutii si vom vorbi despre cat te costa o coroana dentara si ce material sa alegi pentru coroana ta dentara. Vei afla ce avantaje aduce dar si daca exista dezavantaje si te informam referitor la etapele necesare.

coroana dentara inainte si dupa

Mai mult, la Delta Clinic Dent primesti garantie pentru toate lucrarile protetice efectuate. Coroana dentara are o garantie, in functie de materialul din care este realizata aceasta, intre 5 si 10 ani insa te asiguram ca ele te vor tine o viata.

Ce este o coroana dentara

Coroana dentara este asemanatoare cu un capac care se pune peste un dinte sau implant dentar care a fost pregatit in prealabil pentru asa ceva. Coroana dentara este o lucrare protetica care imbunatateste dintele atat estetic cat si functional. Coroanele dentare sunt de multe feluri atat din punct de vedere al functionalitatii cat si al materialelor utilizate.

Coroana dentara

Pentru a putea aplica o coroana avem nevoie de o un suport. Suportul poate sa fie:

 • un dinte slefuit
 • o radacina dentara peste care se aplica un pivot dentar si apoi coroana dentara
 • corp de punte intre alti dinti
 • Implant dentar

Cand ai nevoie de o coroana dentara. Cand este indicata coroana dentara

Sa incepem cu inceputul. Ai ajuns la medicul stomatolog si acesta ti-a recomandat o coroana dentara sau pur si simplu banuiesti ca aceasta este singura solutie pentru acel dinte pe care doresti sa-l repari.

In realitatea, acoperirea in intregime a dintelui cu o coroana reprezinta varianta cu cel mai mare grad de indepartartare a structurii dentare naturale.

Asta inseamna ca pentru a pune o coroana dentara este nevoie sa slefuim mai mult dinte decat in cazul inlay-urilor sau onlay-urilor asa cum reiese si din imaginea de mai jos.

coroana-dentara-sau-coroane-dentare bucuresti

Adevarul este undeva la mijloc. Menirea unei coroane dentare este aceea de a inlocui partea coronara, partea vizibila a dintelui. Ajunge sa o inlocuiasca in totalitate aceasta parte atunci cand aceasta a fost foarte mult deteriorata de carie.

Acum,  amploarea distructiei coronare naturale si aparitia necesitatii inlocuirii acesteia cu o coroana din zirconiu artificiala ramane sa fie decisa de medicul curant.

In functie de situatia feicarui dinte sau de planul de tratament propus de medic stomatolog si acceptat de catre tine, regasim urmatoarele situatii:

Nu ai nevoie

 • daca ai carii medii pe dintii frontali dar nu este nevoie sa se scoata nervul dintelui
 • daca ai carii si distructie mare pe dintii laterali dar nu a ajuns la nerv
 • daca dintele este sanatos dar nu-ti place pozitia sau culoarea lui

Posibil sa ai nevoie

 • in cazul premolarilor atunci cand acestia au fost tratati pe canal
 • in cazul incisivilor atunci cand dintele este cu tratament de canal si cu carii relativ mari
 • in cazul unor tratamente ortodontice de amploare

Sigur ai nevoie

 • pentru a acoperi un pivot dentar
 • pentru a acoperi un implant dentar
 • atunci cand a ramas doar radacina si aceasta poate sa fie utilizata
 • atunci cand ai un dinte lipsa si nu se poate/nu vrei sa se puna un implant dentar

Testimoniale

Ce cred pacientii despre serviciile oferite de catre medicii nostri

Mai mult decat putem spune noi despre noi, o pot spune pacientii pe care i-am tratat. Cuvintele lor de multumire inseamna mult pentru noi si credem cu adevarat ca va pot ajuta si pe dumneavoastra sa va formati o parere. Luati aceste randuri ca o recomandare prieteneasca facuta de oameni care ne-au cunoscut si pentru care am avut privilegiul sa-i tratam.

Miha, on Google+

Va multumesc pentru rabdare de care ati dat dovada. Fatetele mele stau foarte bine. Nici macar nu se vede faptul ca mi-am pus fatete pe acei dinti cu probleme.
dr durbac pareri

Andreea Cojocaru on Google Review

Recomand!! Profesionalism, pregatire, curatenie si locatie foarte accesibila! Am venit la domnul doctor Durbac pentru multiple probleme si cu o frica groaznica, dar rabdarea de care a dat dovada si explicatiile oferite pentru fiecare pas al operatiunilor pe care le voi avea, mi-a dat o incredere foarte mare! Totul a decurs impecabil! Va multumesc!
Recomandare-delta-clinic-dent-pareri

Dragos on Google Review

Thank you!

Programeaza-te acum si schimba-ti viata in bine!

Tipuri de coroane dentare

Coroanele dentare se impart in mai multe categori in functie de cativa factori. Desi vom discuta mai mult de impartirea acestora  in functie de materialul sau materialele din care sunt realizate si de costul aferent, mai sunt si alte criterii dupa care ele sunt impartite.

Aceste categori se intrepatrund iar la final vom trage si o concluzie referitor la ce este mai bine pentru dumneavoastra sa alegeti.

In acest subcapitol le vom mentiona pe toate insa ne vom concentra mai ales pe materialele utilizate.

Coronite-dentare bucuresti

Material

Coroanele dentare se pot imparti in functie de materialul utilizat in :

 • coroane dentare acrilice
 • coroane dentare de compozit
 • coroane dentare metalo acrilice
 • coroane dentare metalo-ceramice
 • coroane dentare din zirconiu monolit
 • coroane dentare din zirconiu acoperit de ceramica
 • coroane dentare ceramice integral

Tehnologie

In functie de tehnologia utilizata:

 • sistemul clasic manual realizat de tehnicianul dentar
 • sistemul digitalizat CAD-CAM

In functie de procesul de fabricare ele se impart in coroane dentare realizate preponderent de un tehnician dentar in care factorul uman este implicat 100% iar precizia variaza de la tehnician la tehnician si coroane dentare realizate de o masinarie de frezat CAD CAM sub supravegherea tehnicianului dentar unde partea de design este asigurata partial de un calculator partial de un tehnician dentar iar realizarea se face 100% de masinaria de frezat iar aici precizia este la cel mai inalt nivel.

coroana dentara zirconiu

Scop

In functie de scopul pe care-l are:

 • scop preponderent estetic
 • scop preponderent functional
 • scop ortodontic

Are scop protetic reparator, adica trebuie sa inlocuiasca o masea in zona din spate? Daca da atunci trebuie sa alegi o coroana cat mai rezistenta la care sa primeze in primul rand partea functionala. Scopul reparator se aplica si pe zona frontala. Zona frontala are rol functional insa aici predomina caracterul estetic.

Coroana dentara ceramica

Are scop ortodontic, adica se acopera un dinte pentru o perioada limitata de timp in ideea in care acel dinte urmeaza sa fie mobilizat si mutat pe o alta pozitie? Daca da atunci coroana trebuie sa fie economica si sa o putem inlocui pe viitor usor.

Are rol preponderent estetic? Daca este vorba de un dinte din zona frontala atunci trebuie sa alegi un material foarte estetic care sa poata reproduce corect culoarea dintilor vecini si care are o compatibilitate buna cu gingia.

Coroana dentara ceramica Pret

Are scop atat estetic cat si reparator? Asa cum credem noi ca ar trebui sa stea lucrurile, adica o coroana dentara sa indeplineasca toate functiile la modul superlativ, atunci trebuie sa te indrepti spre coroanele dentare realizate cu tehnologii si materiale de ultima generatie.

De ce sa-ti tratezi dintii la noi

Stim ca probabil esti in cautarea unei solutii cat mai potrivite pentru tine, iar noi chiar credem ca te putem ajuta cu adevarat. Aceasta clinica este mai presus de  o afacere, este casa noastra si ne dorim cu adevarat sa poti face parte din acei oameni care ne trec pragul anual.

Vei gasi intelegere, respect pentru timpul tau si mai presus de toate, vei gasi o echipa de oameni devotati pe care sa te poti baza la nevoie.

Suntem aici sa-ti ajutam copilul cand urmeaza sa-i cada primul dinte. Suntem aici sa te ajutam pe tine cand zambetul tau nu se mai ridica la nivelul asteptarilor. Suntem aici sa-ti ajutam parintii sau bunicii cand acestia au nevoie de noi toti.

Experienta

Peste 12 ani de experienta si cu zeci daca nu sute de conferinte si seminarii la activ.

Plata in rate

Poti achita toate tratamentele realizate la noi in rate fixe fara dobanda.

Garantie

Beneficiezi de garantie scrisa pentru toate lucrarile protetice realizate de noi.

Timp

In functie de timpul pe care-l ai la dispozitie

Anumite coroane dentare au un proces de fabricatie mai rapid decat altele. Daca esti presat de timp si trebuie sa pleci din tara sau serviciul nu-ti permite, e bine sa discuti cu medicul stomatolog care este varianta optima pentru tine si din acest punct de vedere.

Pret

In functie de cat costa o coroana dentara.

Desi nu ar trebui sa reprezinte un factor (in fond vorbim de sanatatea dumneavoastra) acesta este totusi unul. Costul coroanelor dentare variaza de la 100 lei pana la 1500 lei in functie de materialul ales si de sistemul utilizat.

Costul este totusi un factor decisiv in multe cazuri motiv pentru care, pentru a inlatura acest factor din decizia finala am ales ca si aceste servicii stomatologice sa se poata achita in rate fara dobanda.

Stomatologie card avantaj Bucuresti

Mai mult, periodic clinica noastra stomatologica realizeaza parteneriate cu diverse institutii pentru a putea subventiona sau a introduce in oferte coroanele dentare de zirconiu sau multe alte tipuri servicii stomatologice.

Solutii Financiare

Alege sa-ti platesti tratamentele stomatologice in rate chiar si fara dobanda. Acum este mai simplu si mai accesibil ca niciodata. Ai la dispozitie metode diferite prin care poti sa-ti achiti tratamente stomatologice

Rate fixe fara dobanda

Rate fixe fara dobanda

Rate fixe fara dobanda

In plus poti achita acum si in rate direct in clinica noastra stomatologica prin programul Delta Pay. Pentru mai multe detali verifica sectiunea Stomatologie in rate.

Rate fixe cu dobanda

Rate fixe fara dobanda

Rate fixe cu dobanda

Cum alegi o coroana dentara. Exemple si situati posibile

De la inceput trebuie sa mentionam ca alegerea coroanei dentare se face in functie de nevoile medicale prezentate de medic. Alegerea coroanei dentare se face la recomandarea medicului insa tinand cont de nevoile pacientului.

Cum alegi o coroana dentara in functie de mai multe criteri. Pentru a face varianta de alegere cat mai clara vom alege cateva exemple.

Exemplul 1 

Ai o masea cariata la care ai scos nervul dintelui. Atentia trebuie indreptata cu precadere catre a obtine un dinte functional si apoi estetic. 

Ce alegi:

 • Coroana metalo-ceramica daca bugetul este redus si nu conteaza asa mult partea estetica
 • Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica daca partea financiara nu este relevanta si-ti doresti ce-i mai bun atat ca rezizstenta cat si estetic.
 • Coroana dentara ceramica. In aceasta situatie functioneaza la fel ca si coroana dentara din zirconiu

Ce NU alegi:

 • Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
 • Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
 • Coroana dentara ceramica daca ai pus si un pivot dentar
Coroana dentara ceramica

Exemplul 2

Ai pierdut o masea si acum ai 2 variante, ori faci o punte dentara ( varianta clasica insa nu neaparat varianta buna ) ori faci un implant dentar. Alegerea coroanelor dentare depinde de situatie 

Exemplul 2a ( punte dentara ) 

Ai ales punte dentara. Sunt multe motive sa alegi punte dentara insa in realitatea ar trebui sa te gandesti ceva mai bine daca aceasta este solutia optima pentru cazul tau. Sa revenim totusi la alegerea facuta.

Ce alegi:

 • Coroana dentara metalo-ceramica daca bugetul este redus si nu conteaza asa mult partea estetica
 • Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica. Alegerea trebuie facuta din punct de vedere al rezistentei atat timp cat vorbim de o punte dentara

Ce NU alegi:

 • Coroana metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
 • Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
 • Coroana dentara ceramica. De cele mai multe ori nu are suficienta rezistenta

Exemplul 2b ( implant dentar )

Ai ales implant dentar. Felicitari! Este alegerea cu cele mai bune rezultate in acest caz. Sa vedem ce tip de coroana se potriveste.

Ce alegi:

 • Coroana dentara metalo-ceramica – Buna si economica
 • Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica – Varianta excelenta

Ce NU alegi:

 • Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
 • Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
 • Coroana dentara ceramica – Are transparenta si nu obtinem rezultate bune estetice

Exemplul 3

Ai pierdut un dinte in zona frontala sau inca e acolo dar are nervul scos. Evident ca asteptarile estetice sunt mari. Ce alegem?

Alegi:

 • Coroana dentara zirconiu ceramica
 • Coroana dentara ceramica integral

Ce NU alegi:

 • Orice alt tip de coroana dentara care poate sa influenteze negativ aspectul gingiei

Exemplul 4

Ai nevoie de mai multe coroane dentare. Aceste sunt puse pe dintii tai in anumite locuri iar in alte locuri pe implant dentar. Mai mult, mai ai de schimbat si niste punti dentare vechi. Ce alegi.

Alegi:

 • Coroana dentara metalo-ceramica daca vorbim de un buget limitat
 • Coroana dentara zirconiu ceramica daca bugetul permite acest lucru

Ce NU alegi:

 • Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
 • Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
 • Coroana dentara ceramica – Are transparenta si nu obtinem rezultate bune estetice

Din toate exemplele mentionate anterior ati putut observa ca varianta coroanei din zirconiu este des utilizata pentru ca este si foarte versatila. Ea echilibreaza atat cerintele estetice cat si cele funtionale si este probabil varianta potrivita in majoritatea cazurilor. 

Daca doriti sa cititi mai multe despre coroana dein zirconiu gasiti mai multe informati in articolul Cat costa o coroana dentara din zirconiu

Suna interesant? Atunci programati-va pentru o consultatie!

Cat costa o coroana dentara si de ce

Probabil ca este una dintre cele mai dese adresate intrebari: „Cat costa o coronita dentara?” ” Cat costa un implant dentar? ” ” Cat costa un aparat dentar? ” si tot asa. Este de inteles ca, costul unei coroane dentare este un factor important atunci cand decizi ce fel de coroana sa folosesti insa, asa cum spuneam mai sus, el ar trebui sa nu reprezinte singurul criteriu si nici cel mai important.

Cel mai mic cost platit pentru o coroana dentara este de 100 lei si aici vorbim de coroanele dentare provizorii din acrilat realizate in cabinetul stomatologic iar cel mai scump pret pe care il poti plati pentru o coroana dentara este de 1500 lei pentru o coroana dentara ceramica.

Tip coroana dentaraPret
Coroana acrilica in cabinet 70 lei
Coroana acrilica in laborator 100 lei
Coroana compozit CAD CAM in laborator 300 lei
Coroana dentara Metalica 300 lei
Coroana dentara Metalo Ceramica 700 lei
Coroana dentara Zirconiu Ceramica 1350 lei
Coroana dentara Ceramica integral 1500 lei

*Preturile afisate in aceasta sectiune sunt orientative. Pentru preturile actualizate la zi accesati sectiunea Preturi.

Acestea din urma sunt coroane dentare cu propietati extraordinare atat din punct de vedere estetic cat si functional si sunt in general cele din ceramica integral sau chiar si coroanele dentare din zirconiu. 

Dar sa le luam pe rand. De ce variaza asa mult costurile si de ce sa alegi ceva mai scump cand la tine in gura o sa se vada cam acelasi lucru, cel putin la inceput. Si acum revenim la clasificarile anterioare.

Materialele

In stomatologie se folosesc la momentul actual cateva tipuri de materiale din care sunt confectionate coroanele dentare. Avem materiale plastice, cum este acrilatul sau compozitul, avem metale cum sunt aliajele Crom Nichel sau Crom Cobalt precum si metale pretioase ca argintul si aurul si apoi sunt materiale ceramice sau din zirconiu.

Coroana dentara pret grafic

Pentru o rezistenta crescuta si pentru a obtine un dinte estetic aceste materiale se pot combina rezultand coroane dentare metalo compozite sau acrilice, metalo ceramice sau o combinatie intre zirconiu si ceramica. Cele mai ieftine sunt cele din mase plastice iar cele mai costisitoare sunt cele din ceramica sau zirconiu integral. La cele din urma este obligatorie folosirea tehnologiilor moderne.

Tehnologia

Vorbeam de tehnician si de tehnologiile noi aparute. Este important de stiut faptul ca coroanele dentare nu se pot realiza fara interventia unui tehnician dentar.

Asta inseamna ca in oricare dintre procese, tehnicianul dentar este vital. Acum, modul in care tehnicianul dentar poate sa obtina o coroana dentara variaza iar aceasta variatie se vede in produsul finit.

O situatie este aceea in care tehnicianul dentar realizeaza manual tot acest proces de realizare a unei coroane dentare. Acest proces inseamna realizarea unor piese protetice extrem de mici cu tolerante foarte reduse. In felul acesta precizia si calitatea produsului finit este variabila si pot exista situati cand apar erori in procesul tehnologic.

Coroana dentara zirconiu

Cu toate acestea, modul acesta nu necesita tehnologi scumpe iar in general coroanele dentare realizate manul tind sa fie mai economice.

O alta situatie este cand tehnicianul dentar realizeaza virtual, pe calculator, coroana dentara apoi este trimisa la o masinarie de frezat unde toleranta si precizia sun sub 50 microni iar erorile sunt de obicei nule ( atunci cand apar, tehnicianul reia procesul de la zero).

A doua varianta necesita aparatura moderna si costisitoare motiv pentru care si costul coroanei dentare creste.

Durata de viata

In capitolele anterioare am enumerat o serie de materiale si tehnici de realizare a coroanelor dentare insa nu toate sunt facute sa reziste la fel. Avem 2 categori care vor defini in principiu si banii pe care-i platiti pentru fiecare. Coroanele dentare provizorii si coroanele dentare definitive.

Coroane dentare cu caracter provizoriu

Acest tip de coroane dentare le folosim pentru a nu te lasa nici o secunda fara dinti. Pe langa rolul estetic pe care-l presupune acestea au si rol functional in a mentine spatiul si a reda functia masticatorie.

Coroana dentara compozit

Coroana Acrilica in cabinet – aprox. 70 Lei

Acest tip de coroane dentare sunt folosite doar atunci cand se slefuieste/frezeaza un dinte si acesta trebuie acoperit foarte repede cu un material provizoriu. Procedura dureaza aproximativ 30 min iar rezultatele sunt bune dar nu are o rezistenta scazuta.

Coroana Acrilica in laborator – aprox. 100 Lei

Coroanele dentare realizate in laborator sunt de cele mai multe ori mai rezistente si mai finisate decat cele din cabinet. Le folosim ca si varianta economica a coroanelor dentare provizorii si pot sa tina si cateva luni in functie de zona pe care sunt fixate.

Coroana Compozit CAD CAM in laborator – aprox. 300 Lei

Coroanele dentare din compozit realizate prin tehnologia CAD CAM sunt cele mai estetice si cele mai durabile tipuri de coroane provizorii. Acestea pot dura si un an pastrandu-si componenta estetica.

coroana-cad-cam bucuresti

Coroane dentare cu caracter definitiv

Asa cum reiese si din denumire, acest tip de coroane dentare au caracter definitiv si in mod normal ar trebui sa va tina o viata. Ele sunt realizate din materiale durabile care nu au voie sa se deterioreze cu trecerea timpului. Pentru ca avem incredere in aceste coroane dentare oferim o garantie extinsa.

Coroana dentara Metalica – aprox. 300 Lei

Acest tip de coroana dentara este foarte rar folosit si este ales pentru zona laterala atunci cand nu exista suficient spatiu intre dinti sau este ales din considerente economice. Desi foarte rezistenta coroana dentara metalica este foarte inestetica.

Coroana dentara Metalo Ceramica – aprox. 700 Lei

Coroana dentara metalo-ceramica este o fuziune intre suportul metalic si invelisul ceramic. Aici regasim 2 variante ale aceste coroane dentare si anume total fizionomica, adica tot metalul este acoperit de ceramica sau semifizionomica cand doar partea vizibila este acoperita cu ceramica.
Coroana dentara metalo ceramica

Coroana dentara Zirconiu Ceramica – aprox. 1350 Lei

Printre cele mai des utilizate coroane dentare, fuziunea dintre zirconiu si ceramica ofera acestui tip de coroana dentara atat un estetic exceptional cat si o rezistenta deosebita. Fiind utilizate des de catre clinica noastra coroana din zirconiu intra adesea in zona de oferte.

Coroana dentara zirconiu

Coroana dentara Ceramica integral – aporx. 1500 Lei

Coroanele Integral ceramice sau Emax, dupa denumirea sistemului, sunt cele mai estetice componente protetice la nivel mondial. Acestea sunt realizate cu tehnologii moderne si reproduce exact aspectul natural al dintelui.

Coroana dentara Metalo-Ceramica

Suport: Metalic
Invelis: Ceramica
Garantie: 5 ani
Durabilitate: ★★★★
Estetica: ★★★
Pret/Calitate: ★★★
Tehnologie: Clasica
Pret: 700 lei

Coroana dentara Zirconiu-Ceramica

Suport: Zirconiu
Invelis: Ceramica
Garantie: 10 ani
Durabilitate: ★★★★★
Estetica: ★★★★
Pret/Calitate: ★★★★★
Tehnologie: CAD CAM
Pret: 1350 lei

Coroana dentara Ceramica

Suport: Fara suport
Invelis: Ceramica
Garantie: 5 ani
Durabilitate: ★★★
Estetica: ★★★★★
Pret/Calitate: ★★★★★
Tehnologie: CAD CAM
Pret: 1550 lei

Nu mai astepta! Programeaza-te online si vei beneficia de toata priceperea noastra!

Avantaje si dezavantaje ale coroanelor dentare.

Avantajele coroanelor dentare

 • Reda functionalitatea – principalul avantaj al unei coroane dentare este acela ca reda functionalitatea unui dinte care in alte conditii ar trebui extras. In general aceasta caracteristica a coroanei dentare a dus la utilizarea acestora in tot mai multe cazuri de reabilitare orala.
 • Extrem de durabile – in general ne asteptam ca o coroana dentara realizata in clinica noastra stomatologica sa aibe o durata de viata foarte mare. De cele mai multe ori coroana dentara rezista mai mult decat rezista radacina dintelui.
 • Foarte estetice – Coroanele dentare au evoluat mult iar aceasta evolutie se vede cel mai bine in evolutia materialelor si a modului in care acestea sunt realizate. Realizam coroane dentare pe care nici medicii nu le pot deosebi de un dinte natural.
 • Preturi accesibile –  pretul unei coroane dentare a inceput sa scada de prin 2010 iar pretul a ramas in general la valoarea de atunci. Mai mult coroanele dentare din zirconiu care sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bune de pe piata au si acestea costuri reduse prin prisma numarului tot mai mare de laboratoare care le produc.
 • Realizate rapid – Cu ajutorul tehnologiei de frezare CAD CAM nu mai sunteti nevoiti sa ateptati 2 saptamani pentru a avea un dinte. Astazi acel dinte din portelan se poate realiza si in cateva ore.

Dezavantajele coroanelor dentare

 • Necesita slefuire – pentru a acomoda o coroana dentara pe dinte este nevoie sa fie slefuita o parte importanta din dinte. Acum in functie de materialul din care este realizata coroana dentara, slefuirea se face mai mult sau mai putin.
 • Necesita devitalizarea dintelui – in 90% dintre cazuri, atunci cand este propusa o coroana dentara este obligatorie si scoaterea nervului dintelui. scoaterea nervului dintelui poate duce la slabirea acestuia in timp in anumite conditii.
 • Igiena deficitara – spre deosebire de dintii naturali, coroanele dentare sunt igienizate cu dificultate mai mare. Sa nu mai vorbim de puntile dentare care necesita o atentie mult sporita atunci cand vorbim de realizarea unei igiene corecte.