DINTII DE PORTELAN

5 Lucruri de stiut despre dintii de portelan. Cand si de ce.

Atunci cand un dinte natural a ajuns sa se deterioreze suficient de mult incat sa nu mai poata fi utilizat este momentul sa te gandesti ca trebuie utilizati dintii de portelan. Acesti dinti de portelan sau coronite dentare sunt realizate din diferite materiale si au ca rol recuperarea functionalitatii dintelui afectat.

In general dintii de portelan apar ca si obtiune atunci cand dintele a suferit deja foarte mult. In acest articol vom enumara 5 momente cand trebuie sa iei in calcul inlocuirea coroanei dentare afectate cu coroana dentara din portelan (ceramica), zirconiu sau orice alt material care sa refaca functionalitatea dintelui.

coronite dentare dinti de portelan

1. Ai un dinte care este cariat si care a ajuns sa se sparga. | 50% sanse plomba dentara 50% sanse dinti de portelan

Cand un dinte ajunge sa se sparga, de cele mai multe ori se sparge pentru ca o carie dentara a ajuns in interiorul dintelui unde a deteriorat o mare parte din acesta. In aceasta situatie este de dorit ca, curatarea cariei dentare sa se realizeze cu deosebita atentie. Daca, dupa curatarea integrala, dintele nu a fost afectat pana la nerv, atunci se poate incerca utilizarea plombei dentare.

Daca caria ajuns la nerv si este necesar tratamentul de canal. In cazul dintilor din fata si a premolarilor in 90% dintre cazuri urmeaza o coroana dentara. Pentru dintii din zona laterala, molarii, punem dintii de portelan in functie de cat de deteriorat este coroana dintelui afectat.

2. Dintele este tratat pe canal dar are o bucata rupta din el. | 80% sanse dinti de portelan 20% sanse extractie

Daca tratamentul de canal este efectuat corect, atunci te poti gandi usor la dintii de portelan fara sa mai trebuiasca sa iei in calcul si alte costuri sau intarventii legate de tratamentul de canal. Daca nu sete tratat corect, atunci vorbim ori de retratamentul dintelui ori de intervetii chirurgicale de scoatere a dintelui.

Des, in aceste situatii, pentru a realiza o legatura trainca intre coroana dentara si radacinele dintelui este necesara realizarea unui pivot dentar.

Dinti denteriorati care necesita coroana dentara 34%
Dintii de portelan redau functionalitatea in procent de 100%

3. Dinti sau dinte care deja are o coroana pe el dar care a cazut. | 5% sanse extractie 95% sanse dinti de portelan

Cand o coroana dentara se decimenteaza cel mai adesea se poate recimenta la loc fara nici o problema. Totusi, sunt situatii cand acest lucru nu se mai poate si trebuie refacuta coroana dentara. Cauzele decimentarii coroanei dentare sunt: utilizarea unui adeziv de slaba calitate, adaptarea gresita a coroanei dentare la planul de ocluzie ( modul in care muscam ) sau infectii care au dus la slabirea adezivului.

4. Dinti cu coroane dentare inestetice. | 100% sanse dinti de portelan

Daca motivul inlocuirii unei coroane dentare deja existente cu dinti de portelan de calitate este motivul, atunci sansele de reusita sunt de 100%. Des intalnim cazuri cand exista deja o coroana dentara funtionala dar aceasta nu mai este multumitoare din punc de vedere estetic. Utilizarea coroanelor din zirconiu a devenit din ce in ce mai acesibila iar beneficiul pe care il aduce acest tip de coroana este net superior celorlalte. Pretul coroanelor de zirconiu este in continua scadere si datorita echipamentelor noi introduse in stomatologie.

5. Pierderea dintelui cu tot cu radacina. Implant dentar | 100% sanse dinti de portelan

Dintii de portelan sunt varianta ideal atunci cand vorbim de incarcarea implanturilor dentare. In acest domeniu, utilizarea ceramicii si a zirconiului este aproape obligatorie.

Dintii de portelan Coroana dentara ceramica coronite dentare

Concluzie pentru utilizarea dintilor de portelan

Utilizarea dintilor de portelena nu este un moft. Medicul stomatolog recurge la acest procedeu pentru a putea oferi pacientului o structura dentara stabila si eficienta. Evident ca astfel realizam si o imbunatatire estetica majora.

0/5 (0 Reviews)