FATETE DENTARE
Avantaje • Dezavantaje • Pareri
Te-ai gandit sa-ti pui fatete dentare, dar inca nu esti hotarat/a? Nu stii care sunt avantajele sau dezavantajele? Ai indoieli referitor la faptul ca fatetele dentare pot sa-ti strice dintii? Ai vrea sa stii si parerea altora care au fatete dentare?
In acest articol vom vorbi despre fatete dentare avantaje si dezavantaje, despre parerea pacientilor care au optat sa-si puna fatete dentare si despre discutiile aparute pe forumuri. Acestea sunt lucruri de care trebuie tinut cont atunci cand te hotarasti daca sa-ti pui fatete dentare sau nu.
Desi fatetele dentare nu reprezinta o necesitate, in cele mai multe cazuri, acestea sunt din ce in ce mai utilizate. Medicii dentisti specializati in acest tip de tratament pot sa ofere o schimbare majora prin aplicarea de fatete dentare.
Ca orice lucru bun, fatetele dentare au avantaje si dezavantaje. Fatetele dentare imbunatatesc dramatic aspectul zambetului tau intr-un mod din ce in ce mai sanatos.
De la culoare pana la forma si pozitie, dintii devin mai frumosi intr-un timp foarte scurt. Avantajele fatetelor dentare intrec neajunsurile cu care acestea vin. Cei mai multi pacienti (93,4% dintre cei care apeleaza la fatete dentare) au o parere pozitiva dupa 3 ani de la utilizarea lor.
Fatete Dentare Avantaje si Dezavantaje
De ce sa-ti pui sau de ce sa nu-ti pui fatete dentare
Avantaje Fatete Dentare
Cele mai importante 8 avantaje ale fatetelor dentare:
1. Fatetele dentare nu sunt diferite ca si aspect de dintii naturali atunci cand este cazul – asta inseamna ca putem folosi fatetele dentare si in cazul in care avem de acoperit suprafata unui singur dinte.
Acestea pot inlocui cu succes, fata vizibila a unui singur dinte deteriorat. Le folosim adesea atunci cand pacientul are un dinte sau mai multi, in zona frontala, care este colorat sau deteriorat de carie si care necesita o imbunatatire a aspectului.
2. Rezultate rapide si albe, albe, albe… – cu fatete dentare iti poti schimba infatisarea foarte repede. Ai nevoie de numai 2 sedinte la interval de cateva zile.
Pe langa faptul ca acest tratament nu necesita timp indelungat, iti poti modifica culoarea dintilor in albul perfect pe care toti il dorim.
3. BioCompatibilitate totala. Gingiile tolereaza foarte bine portelanul sau zirconiul – fatetele dentare ceramice sau cu suport de zirconiu sunt 100% compatibile cu tesuturile gingivale.
Biocompatibilitatea se reflecta direct in obtinerea unui estetic perfect.
Spre deosebire de alte materiale folosite in medicina dentara care pot sa irite sau sa pigmenteze gingia, fatetele dentare din zirconiu sau ceramica nu interactioneaza cu gingia in nici un fel.
Acest lucru duce la obtinerea unui aspect perfect al legaturii intre gingie si dinte.
4. Fatetele dentare rezista la pete – suprafata fateteleor dentare nu se poate pata. Aceasta este acoperita cu un strat lichid de ceramica prelucrata la peste 1000 de grade.
Suprafata fatetei dentare este lucioasa ca o sticla, nepermitand pigmentilor sa adere de aceasta.
5. Fatetele dentare sunt rezistente si durabile in timp – fatetele dentare realizate bine nu sar sau nu se dezlipesc! Cand realizam fatete dentare luam in calcul intregul aparat masticator, adica toti dintii tai.
Mai precis, avem grija ca atunci cand mananci sa nu fie afectate fatetele. Modul in care sunt realizate slefuirile, pregatirea in prealabil si adezivii de calitate ofera fatetelor dentare realizate de medicii nostri o foarte buna rezistenta.
Rezistenta fatetelor dentare este data pe de o parte de materialele folosite pentru realizarea acestora (aici vorbim de ceramica si zirconiu) iar pe o parte de modul in care sunt aplicate si adezivul cu care sunt aplicate.
6. Precizie in realizare – desi o parte mai putin vazuta, dar foarte importanta, este precizia cu care se pot realiza fatetele dentare. Atunci cand vorbim de fatete dentare de zirconiu sau ceramice, aceasta precizie este de ordinul micronilor.
Modul in care se realizeaza etansarea marginala a dintelui slefuit cu fateta dentara este cruciala pentru sanatatea si aspectul lucrarii dentare.
7. Nu trebuie devitalizati dintii cu fatete – chiar si atunci cand vorbim de fatete dentare cu slefuire, acestea se pot realiza fara devitalizarea dintelui. De fapt peste 90% dintre tratamente se realizeaza fara devitalizarea dintilor.
In cazul fatetelor fara slefuire acest lucru nu mai intra in discutie. gasesti aici un articol intreg scris despre fatetele dentare fara slefuire.
8. Fatetele dentare ofera o unitate dentara, dinti avand toti aceeasi culoare si forma – acest avantaj mai apre si la corana dentara insa in cazul nostru ea se aplica foarte bine si dintilor fatetati.
Asta inseamna ca fatetele dentare iti vor putea modifica integral zambetul. Putem corecta atat diferentele de culoare, cat si de pozitie sau forma a dintilor vizati.
Dezavantaje Fatete dentare
Ca orice lucru buna acesta are si dezavantaje. Este inutil sa vorbim despre avantajele fatetelor dentare si sa nu luam in calcul si dezavantajele pe care acestea le au.
Iata 4 dezavantaje pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand vrei sa-ti pui fatete dentare.
Oricat de tentant ar fi, aplicarea fatetelor dentare pe dinti cu carii masive, nu este o solutie.
Alte situatii in care fatetele dentare nu se pot aplica sunt afectiunile parodontale netratate, retractiile gingivale masive, ocluzia cap la cap sau inversa.
Asta nu inseamna ca daca ai aceste probleme nu poti avea un zambet perfect. In cazul acestor dezavantaje, dentistul are datoria de a gasi alternative.
2. Sunt ireversibile in cazul fatetelor cu preparatie – atunci cand este necesar sa se slefuiasca dintele, intoarcerea la dintele natural, daca asta se doreste, este imposibila.
Desi din dinte se ia foarte putin, aproximativ 0,3 mm, dintele trebuie sa fie acoperit pe suprafata slefuita macar cu un lac.
3. Fatetele dentare din compozit se pigmenteaza – in situatia in care ai apelat la fatete dentare din compozit trebuie sa cunosti faptul ca acestea se vor pigmenta in timp.
4. Pretul fatetelor dentare – sa vorbim totusi si de elefantul din camera. Desi inca din 2014, o data cu aparitia mai multor laboratoare dentare care confectioneaza fatete dentare, pretul acestora a tot scazut, si astazi, in 2019 sau 2020 pretul lor tot reprezinta un dezavantaj.
Delta Clinic Dent ofera pentru acest serviciu posibilitatea achitarii in rate fara dobanda.
In felul acesta te poti bucura de noile tale fatete dentare chiar acum.
De ce sa-ti pui fatete dentare la Delta Clinic Dent?
Parerea pacientilor nostri
Mi-am pus fatete dentare in 2018 dupa o perioada de 3 ani de ezitari. Am cuatat pe forumuri, am cerut parerea prietenilor si pana la urma mi-am luat inima-n dinti si am mers pentru o consultatie. Intr-o saptamana nu mi-am mai recunoscut zambetul. Este perfect! Multumesc domnului doctor pentru tot.
Nu a durut deloc. In sedinta in care a luat amprenta mi-a facut si o masca de plastic peste dinti de-mi venea sa raman cu ea :) . Acum am dintii mult visati.
Eu mi-am pus fatete dentare in 2011 la doctorul Durbac. De atunci nu am avut nici o problema cu ele. De cele mai multe ori parerile sunt impartite in legatura cu fatetele dentare. Prietena mea imi spunea sa nu-mi pun ca nu o sa arate bine iar acum si ea are :)
Va multumesc pentru rabdare de care ati dat dovada. Fatetele mele stau foarte bine. Nici macar nu se vede faptul ca mi-am pus fate pe acei dinti cu probleme.
Servicii de foarte buna calitate. Totul a mers mai repede si mai usor dect m-am asteptat. 5 stele din partea mea.
Foarte foarte profesionisti. Am fatete puse din martie 2017 si nu mai mai vad fara ele. Arata exact cu mi-am imaginat. Va multumesc!
Am fatete dentare puse in 2013 la un cabinat in Bacau. Singurul lucru negativ a fost ca a trebuit sa-mi scot nervul la un dinte pe care il aveam foarte stramb si nu putea sa imi puna fateta si pe iel daca nu-l slefuia mult. Pareri pro fatete dentare: – te schimba ca look intr-o saptamana – pe mine nu m-a durut – dupa 2 ani inca le am si nu a picat nici una. Pareri Contra fatete dentare: – a trebuit sa-mi scoata nervul dintelui
Fatete dentare realizate de doctorii Delta Clinic Dent
GARANTIE STOMATOLOGICA
La noi ai garantie scrisa pentru o gama larga de servicii. Aici includem si fatetele dentare.
ECHIPA NOASTRA
Echipa clinicii stomatologice Delta Clinic Dent este formata din medici stomatologi generalisti, medici stomatologi cu specializare in diferite domenii cum este si estetica dentara. Tratamentele de fatetare denatara sunt tratamente des realizate.
Crina FLINTEA
Medic Stomatolog
Stomatologie Generala
Diana GHEORGHESCU
Medic Stomatolog
Stomatologie Generala
Cornelia LUMEI
Medic Stomatolog
Endodontie
Giorgiana STANESCU
Asistenta
Nina ISBICEANU
Asistenta
Ioana ANDREI
Asistenta
Marius DURBAC
Medic Stomatolog
Implantologie
Albert DRAGONU
Medic Stomatolog
Stomatologie Generala
Irina SERBAN
Medic Stomatolog
Protetica
Victor SANDEIU
Andreea NEAGU
Medic Stomatolog
Ortodontie
Enola POPESCU
Medic stomatolog
Ioana Florea
Receptie
Fatete dentare pareri | De ce sa-ti pui?
Fatetele dentare pot schimba complet infatisarea unei persoane. Astfel de tratamente se pot aplica celor mai multi pacienti insa exista si exceptii.
Pentru pacientii carora aceste tratamente stomatologice nu se pot aplica avem solutii alternative cum sunt coroanele dentare.
Candidatul ideal fatete dentare avantaje si dezavantaje
In general, toata lumea poate apela la fatetarea dintilor atat timp cat acestia exista. Dintele fatetat trebuie sa intruneasca cateva conditii minime pentru a se putea realiza fateta dentara.
Printre aceste cerinte se numara integritatea coroanei dentare in proportie de cel putin 50% si lipsa infectiilor la nivelul radacinilor dentare.
Cel mai adesea utilizam fatetele dentare atunci cand:
- un dinte sau mai multi sunt ciobiti sau deteriorati de carii
- se doreste o schimbare de culoare si forma, iar albirea dentara nu poate sa ofere rezultatele dorite
- se doreste inchiderea spatiilor interdentare treme si diasteme
Pentru fatete dentare poate aplica orice persoana cu dinti ciobiti, dinti culori diferite sau cu dinti cu dimensiuni diferite.
Intrebari frecvente legate de fatete dentare.
Cat de rezistenta este fateta dentara?
Fatetele dentare din ceramica sau zirconiu sunt foarte rezistente. Aceasta rezistenta este data de calitatea materialelor folosite si de tefnicile de slefuire si de fixare.
Cat dureaza tot procesul?
Tot procesul dureaza aproximativ 5 zile. In prima sedinta se slefuiesc dintii, in cazul fatetelor cu slefuire, si apoi se amprenteaza. In a doua sedinta, dupa aproximativ 5 zile, se fixeaza fatetele dentare.
O sa ma doara?
Nu are ce sa doara. Acest procedeu, in general, se rezuma la a slefui suprafata dentara cu freze speciale ce reduc din dinte 0,3 mm. Slefuirea se face sub anestezie.
Cat costa fatetele dentare?
Pretul variaza in functie de materialele utilizate. Am detaliat in partea anterioara a acestui articol variantele de fatete dentare utilizate in clinica dentara Delta Clinic Dent.
Pot sa platesc in rate?
Da. Acest serviciu se poate achita in rate fixe fara dobanda prin intermediul institutiilor bancare sau prin rate fara dobanda direct in cabinetul stomatologic.