Gingivita – cauze, prevenire, simptome si tratament
Ce ai face daca orice parte a corpului tau ar sangera de fiecare data cand o atingi? Ai merge la doctor! Gingivita sau situatia aia cand ai gingii inflamate ar trebui sa te puna pe ganduri. Acelasi lucru este valabil si pentru gingiile tale.
Daca sangereaza atunci cand te speli pe dinti trebuie sa ajungi la medicul stomatolog. Nu lăsați o problemă minoră să devină o complicație majoră. Descoperiți în continuare de ce gingivita nu ar trebui subestimată și cum să vă protejați sănătatea orală.
Ce este gingivita ?
Gingivita este o inflamație superficiala a gingiilor cauzată de acumularea de bacterii la linia gingiilor. Aceasta poate duce la sângerări, roșeață și umflături, și dacă nu este tratată, poate progresa spre o formă mai gravă numită parodontită.
Din fericire, prin tratarea gingivitei aceasta afectiune este reversibila. Inflamarea gingivala este o urmare a acumularii de bacterii la nivelul cavitatii bucale.
Cum apare gingivita – cauze
Apariția gingivitei este cauzata de acumularea de placa dentară si tartru pe suprafetele dentare.
Bacteriile din cavitatea orala impreuna cu elementele din alimente se depun pe dinti formand placa bacteriana. Aceasta poate fi indepartata acasa prin periaj si printr-o igiena orală buna.
Atunci cand nu este indepartata regulat, placa bacteriana se intareste si vorbim de aparitia tartrului, care nu mai poate fi indepartat prin simplul periaj.
Tartrul se poate indeparta prin detartraj profesional efectuat de dentist.
Care sunt simptomele gingivitei – simptome
Sangerarea gingivala este primul semn al inflamatiei gingivale. Sangerarea poate sa apara la periaj, la masticatie, prin simplele miscari ale limbii dar si fara un motiv evident.
Semnele ce urmeaza dupa aparitia sangerarii sunt:
- Gingiile de culoare rosu aprins, inflamate
- Mancarime, durere sau usturime la nivel gingival
- Sensibilitate la atingere
- Respiratie urat mirositoare
- Retractie gingivala
Gingia sanatoasa are un aspect roz pal, este ferma si sta lipita pe dinti.
Tipuri de gingivita
Gingivita cronică – este cel mai des intalnita in randul pacientilor. Este determinata de aparitia plăcii bacteriene, avand o evolutie pe o perioada lunga de timp și reprezintă primul stadiu in boala parodontala- parodontita
Gingivita ulcero-necrotică ( acută necrotizantă )– este o complicatie a gingivitei cronice reprezentand infectarea intregului tesut gingival. Apar ulceratii la nivelul gingiilor si papilelor gingivale, apare o durere puternica, iar in timp pot duce la pierderea papilelor
Gingivita de pubertate – apare la adolescenti in perioada de pubertate, fiind o consecinta a schimbarilor hormonale determinata si de o igiena orală precară
Gingivita de sarcină – acest tip de afectiune nu este motiv de ingrijorare, intrucat dispare o data cu nasterea. Majoritatea femeilor insarcinate experimenteaza inflamarea și sângerarea gingiilor datorate schimbarilor hormonale. Chiar daca afectiunea dispare de la sine, pot aparea complicatii in anumite cazuri, de aceea este recomandata urmarirea evolutiei gingivitei pe perioada sarcinii de catre parodontolog.
Gingivita alergica– anumite substante din apa de gura sau pasta de dinti pot declansa local o reactie alergica. Aceasta se manifesta prin schimbarea culorii gingiei spre grena si o crestere mare de volum.
Gingivita medicamentoasa– anumite medicamente pot provoca acest tip de gingii inflamate, printre care anticonceptionalele care provoaca modificari hormonale ce duc la inflamarea gingiilor si sangerare
Gingivita diabetica– când apare la pacientii cu diabet, aceasta trebuie tratata si urmarita regulat, intrucat se poate transforma intr-o boala parodontala grava ce are ca urmari pierderea dintilor. Se manifesta prin gingii foarte inflamate, retractii gingivale, sangerare si respiratie urat mirositoare.
1 din 3 diabetici sufera de parodontoză ca urmare a evoluției diabetului zaharat
Factori de risc
Există și alți factori ce pot favoriza aparitia gingivitei:
- Scaderea imunitatii
- Fumatul
- Boli de sange
- Respiratia orala
- Cariile avansate cu incarcatura mare bacteriana
- Anomalii dentare cu zone greu accesibile de curatat
- Deficit de vitamine- in special vitamina C
- Boli ale tractului digestiv
- Menopauza – toate schimbarile hormonale
- Traumatisme ale tesuturilor moi prin folosirea defectuoasa a periutei de dinti sau prin anumite obiceiuri vicioase
Ce facem pentru a preveni gingivita
- Ne spalam pe dinti de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara. Periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3-4 luni sau dupa fiecare raceala. Indepartarea bacteriilor din cavitatea bucală prin periajul dentar este cea mai buna si sigura forma de profilaxie.
- Vizitam cabinetul de medicina dentara o data la 6 luni. In acest fel, stomatologul poate vedea daca avem o igienă orală corectă si ne poate indica anumite metode de prevenire a aparitiei gingivitei.
- Folosim mijloace auxiliare de curatare a cavitatii orale. Printre acestea se regasesc ata dentara, dusul bucal, curatarea limbii si folosirea unor ape de gura antiseptice.
- Ne bazam pe o dieta echilibrata, marim consumul de fructe si legume proaspete si scadem zaharurile si carbohidratii din alimentatia noastra de zi cu zi.
Complicatii
Afectiunile gingivale reprezinta o inflamatie a gingiilor. Descoperita si tratata la timp, aceasta are un prognostic favorabil. Exista din pacate foarte multe situatii in care apar gingii inflamate, gingiile se înroșesc și sângerează ușor, insa pacientul nu se prezinta la dentist.
In acest caz, placa bacteriana se acumuleaza in exces, are loc inmultirea tartrului și a bacteriilor, avanseaza inflamarea țesutului gingival și osul incepe si el sa fie afectat- vorbim astfel de aparitia bolii parodontale.
Netratata, gingivita poate duce la parodontoza!
Tratament gingivita
Tratamentul gingivitei urmareste inlaturarea placii bacteriene si redarea sanatatii tesutului gingival. Obiectivele principale ale tratamentului sunt :
- Inlaturarea placii bacteriene si a tartrului
- Folosirea de substante antiseptice si antiinflamatoare
- Prezentarea metodelor corecte de periaj si a mijloacelor auxiliare pentru o igiena orala corecta
- Schimbarea dietei alimentare
- Dispensarizare
In principiu indiferent de metodele de tratament, te costa mult mai putin sa tratezi afectiunea gingivala, adica te costa mult mai putin sa faci un detartraj decat te costa tratamentul afectiunilor parodontale și chiar protetice.
Pentru a afla mai multe despre ce presupune tratamentul gingivitei, te invitam sa accesezi articolul special dedicat acestui subiect- ….
Gingivita este o boala care, netratat, duce la aparitia parodontozei. Tratamentul parodontozei este adesea mult mai complicat si de multe ori mult mai costisitor.
Mituri despre gingivita
- Gingivita este o afecțiune rara –FALS– aceasta afecteaza peste 50% din populatia peste 30 ani.
- Daca descopar singur gingivita nu mai e nevoie de dentist–FALS– Ea poate ascunde multe alte afectiuni, astfel incat este necesar sa te prezinti in cabinetul stomatologic pentru a depista si trata cauzele problemelor dentare si gingivale.
- Gingivita apare doar daca am carii–FALS– chiar daca nu prezinti leziuni carioase, asta nu inseamna ca nu poti avea o afectare gingivala. Este necesara vizita la Parodontolog pentru a depista eventualele afectiuni din timp
- Daca am gingivita imi voi pierde dintii- FALS– Depistate si tratate la timp, afectiunile gingivale se pot opri din evolutie si nu este obligatoriu sa duca la pierderea dintilor. Pentru asta este recomandata o igiena buna si controlul la medicul stomatolog la 6 luni.
- Ata dentara imi provoaca sangerare– FALS– ata dentara folosita gresit poate leza papila interdentara si poate cauza sangerare pe moment, insa nu ata dentara este responsabila de sangerarile la periaj. Ata dentara este un mijloc esential de a curata zonele interdentare si cele greu accesibile periutei de dinti. Mergi la medicul dentist pentru a-ti arata si explica cum sa folosesti corect ata dentara!
Comenteaza