Leziunile cuneiforme

//Leziunile cuneiforme

Ce sunt leziunile cuneiforme?

Leziunile cuneiforme sunt afectiuni aparute la nivelul coletului dintilor frontali superiori si inferiori. Motivul pentru care aceste leziuni apar in aceasta zona este dat de faptul ca dintele prezinta in zona coletului smaltul cu cea mai redusa grosime .

carie colet

Factorii favorizanti apaririei leziunilor cuneiforme sunt reprezentati de directia fortei aplicate, de intensitatea fortei si locul in care cei doi dinti antagonisti se intalnesc.

Directia fortei alpicate.

Cu cat sunt mai vestibularizatii dintii frontali cu atat forta care este aplicata pe acestia este mai mare. Astfel presiunea exercitata pe dinte la varful lui duce la fracturarea smaltului dentar la colet.

Intensitatea fortei.

Cand vorbim de intensitatea fortei ne referim in primul rand la exercitarea de presiuni exagerate si repetate la nivelul aparatului masticator. Astfel de situatie o intalnim in afectiunea numita Bruxism.

Locul in care dintii se intalnesc. Tipul de ocluzie.

In ocluzia normala dintii inferiori se intalnesc cu dintii superiori intr-un unghi favorabil procesului de forfecare. In cazul protruziei, dintii se intalnesc la nivelul marginilor incizale (varful dintelui uni cu ceilalti.

carii de colet 2

Leziunile cuneiforme de colet – tratament

Leziunile cuneiforme sunt abordate de catre medicul stomatolog ca si afectiuni ale structurii dintelui. Tratamentul acestora presupune toaletarea zonei respective care adeseori este dureroasa si aplicare de material de obturatie. Propriuzis in acea zona se pune o plomba care ajuta la izolarea dintelui de mediul bucal. Aceasta solutie desi rezolva pe moment problema trebuie completata si de o investigatie amanuntita referitor la cauzele care au dus la aparitia leziunilor cuneiforme.

Netratarea acestor leziuni cuneiforme duce la afectarea pulpei dentare care daca nu este tratata la timp conduce la pierderea dintelui. Realizarea plombelor in acea zona reduce atat disconfortul estetic si reduce semnificativ razspunsul dureros la rece sau cald. Dupa plombarea acestor zone de dinte deteriorat acesta isi revine functional si estetic 100%.

 

By |2017-08-17T18:47:09+00:00august 4th, 2014|

Spune si altora!

About the Author:

Dr. Marius Durbac | Medic stomatolog cu peste 10 ani de experienta in stomatologie, pune bazele clinicii Delta Clinic Dent in anul 2013 in cadrul spitalului Ponderas. Specializari: Cursuri de perfectionare: - Metode, tehnici si viziuni interdisciplinare in reabilitarea orala. | Societatea Dentara Romana - Conferinta comuna de stomatologie Romano-Italiana | Societatea Dentara Romana - Endodontia, liantul pentru o buna reusita a tratamentelor protetice si ortodontice | CMDR