Multi pacienti cu parodontoza se prezinta in cabinet spunand: “Nu am considerat ca am nevoie sa vin la dentist, nu am carii si nu m-a durut niciodata nimic. Credeam ca sangerarea la periaj uneori este normala”
Ca sa intelegem de ce boala parodontala este inamicul tacut al dintilor nostrii, o sa vorbim despre ce presupune aceasta afectiune.
- Ce este parodontoza?
- Ce cauzeaza boala parodontala?
- Ce favorizeaza aparitia bolii parodontale?
- Cum se trateaza parodontoza?
- Etapele tratamentului
- De ce sa folosim laserul pentru boala parodontală?
- Se poate descoperii din timp boala parodontala?
- Cum imi dau seama ca am boală parodontală? Primele semne
- Simptome parodontoză | Care sunt simptomele parodontozei
- Ce trebuie sa fac sa imi tin parodontoza sub control?
- Care sunt urmarile daca nu tratez parodontoza?
- Parodontoza imi poate afecta sanatatea generala?
- Pot sa beneficiez de implanturi dentare daca am parodontoza?
Ce este parodontoza?
Parodontoza este o boala inflamatorie, cronica(pe o lunga perioada de timp), severa, care duce la distrugerea parodontiului (gingiei) prin inflamarea gingiilor, cu urmari nefavorabile atat pentru gingii cat si pentru sanatatea osului pana la pierderea tuturor dintilor. Parodontoza are ca simptome sangerarea gingiilor si mobilitatea dintilor.
Dintii sunt sustinuti si mentinuti in pozitia lor de catre parodontiu, acesta din urma fiind format din gingie, os, ligamente parodontale si cement radicular. Atunci cand acest parodontiu este afectat de un proces inflamator pe o perioada mai lunga de timp, atunci se poate vorbi de boala parodontala.
Ce cauzeaza boala parodontala?
Principala cauza a aparitiei bolii parodontale o reprezinta placa bacteriana si prezenta tartrului pe suprafata dintelui.
Aproape 50% dintre adultii cu varsta peste 30 de ani prezinta boala parodontală.
Placa bacteriana se formeaza pe dinti ca o pelicula atunci cand anumite elemente precum zaharurile din alimente iau contact cu suprafata dentara.
In lipsa unei igiene orale bune, in decurs de cateva zile aceasta pelicula se intareste si incepe sa fie daunatoare cavitatii orale.
Ce favorizeaza aparitia bolii parodontale?
Anumiti pacienti au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală. Acest lucru este influentat de o lista de factori favorizanti printre care se regasesc:
- fumatul
- diabetul
- stresul
- dereglari hormonale
- dintii inghesuiti sau nealiniati pe arcada dentara
- traumele ocluzale
- factorul genetic
Cum se trateaza parodontoza?
Conform studiilor realizate de catre National Library of Medicine, afectiunile parodontale in cazul populatiei din Romania se regasesc la 65,8% dintre cazurile studiate Unele publicatii sustin chiar ca 8 din 10 români suferă de parodontoză.
Parodontoza este o afectiune orala complexa, iar tratamentul este unul flexibil in functie de nevoile pacientului si de stadiul in care se afla boala.
Tratamentul implica o curatare profunda subgingival, in pungile parodontale, cu scopul de a elimina culturile bacteriene si depozitele de tartru dentar.
Manopera de baza in tratamentul bolii parodontale este reprezentata de CHIURETAJ.
Multumita evolutiei din domeniul medicinei, astazi, in lupta cu parodontita avem un nou aliat care s-a dovedit a fi rapid indispensabil: LASERUL DENTAR.
Daca vrei sa citesti mai multe despre tratamentul parodontozei citeste articolul din acest link.
Etapele tratamentului
Cu toate ca tratamentul parodontal trebuie efectuat intr-o perioada scurta de timp, trebuie retinut faptul ca medicul parodontolog devine un prieten pe viata al pacientului parodontopat.
Etapa nechirurgicala
Se initiaza prin detartraj, airflow si periaj pentru a reduce numarul bacteriilor.
Ulterior se realizeaza PARODONTOMETRIA ce presupune masurarea pungilor parodontale.
Santul gingival normal are o adancime de 1mm pana la 3mm. Atunci cand valorile sunt mai mari de 4mm-vorbim de pungi parodontale.
Dupa ce am masurat adancimile, continuam cu chiuretajul in camp inchis, urmat de spalaturi cu substante antiseptice si aplicari locale de paste cu antibiotic.
La DELTA CLINIC DENT punem accentul pe DORINTELE SI CONFORTUL PACIENTILOR NOSTRII, astfel incat am integrat LASERUL DENTAR in protocoalele noastre de tratament parodontal.
Etapa nechirurgicala este intotdeauna asistata laser pentru un rezultat mai bun dovedit prin studii si multiple cazuri reusite. Dupa chiuretajul in camp inchis, se efectueaza in aceeasi sedinta si tratamentul laser, ce presupune:
- decontaminarea laser-distrugerea bacteriilor restante
- chiuretajul subgingival laser-planarea radacinii dintilor ce lasa tesutul sanatos uniform si indeparteaza resturile de tartru ce pot ingreuna rezultatele tratamentului mecanic
- tesutul gingival afectat este distrus in totalitate cu ajutorul luminii laser ce actioneaza selectiv pe patogeni
Etapa chirurgicala
Aceasta etapa se efectueaza in momentul in care etapa nechirurgicala asistata laser nu a avut succes sau cand boala parodontala este intr-un stadiu foarte avansat. Consta in mai multe manopere, realizate in functie de necesitatile pacientului:
- Chiuretaj in camp deschis si operatie cu lambou- se incizeaza gingia din jurul dintilor, se expun radacinile si se curata direct suprafata afectata
- Grefa de tesut moale-atunci cand retractiile gingivale sunt prea mari acestea trebuie acoperite cu gingie din alte parti ale cavitatii orale, cel mai adesea din palat
- Grefa de os- atunci cand distructia osoasa este avansata, osul pierdut se poate inlocui in anumite situatii cu materiale sintetice sau os propriu recoltat ce au ca scop fixarea dintilor
- Regenerarea ghidata a tesutului-intre os si dinte se insera materiale ce pot ajuta la stimularea formarii de os nou.
De ce sa folosim laserul pentru boala parodontală?
In parodontologie exista 2 reguli de aur de care trebuie sa se tina cont pentru a obtine rezultate bune pe termen lung.
- Pacientul trebuie sa aibe o igienă orală perfecta asat insemnand ca periajul si detartrajul trebuie efectuate periodic pentru ca intre radacina dintelui si osul alveolar sa nu existe placa bacteriană.
- Medicul trebuie sa urmareasca si sa curete țesuturile afectate de tartrul si bacteriile care se dezvolta intre gingii si dinti.
Laserul dentar vine sa ofere parodontologului un instrument ideal pentru a cutrata corect spatiul dintre dinti si gingii.
- NU doare in timpul folosirii
- Ajuta la reatasarea gingiei pe dinte
- Ajuta la revascularizatia si vindecarea mai rapida a tesuturilor
- Stimuleaza productia de colagen care este responsabila de sanatatea gingivala
- Disconfortul este minim, nu exista sensibilitate sau durere post-operatorie
- Mai putine sedinte de tratament-2-3 sedinte
- Lipsa sangerarii, recuperare rapida
Efectuarea chiuretajelor in camp inchis asistate laser reduc substantial sansele de a necesita tratamente chirurgicale parodontale
Se poate descoperii din timp boala parodontala?
Atunci cand mergem la control la medicul dentist o data la 6 luni, acesta poate detecta eventualele modificari ce au loc in cavitatea bucala.
Stadiul inițial al bolii parodontontale il reprezinta GINGIVITA.
Aceasta reprezinta inflamarea gingiei din jurul dintilor si se manifesta prin sangerari la periaj, mancarimi sau usturimi ale gingiilor.
Gingivita apare in urma acumularii de placa bacteriana si tartru la nivelul dintilor.
Din fericire in acest stadiu, gingivita este reversibila. Este nevoie de o vizita la medicul stomatolog la primul semn de sangerare pentru a se efectua un detartraj profesional, ce presupune eliminarea in intregime a depozitelor de tartru si folosirea unor ape de gura si substante speciale antiseptice.
Cum imi dau seama ca am boală parodontală? Primele semne
Parodontita este forma avansata a gingivitei, ea nu afecteaza doar gingia, ci si restul tesuturilor din jurul dintilor, inclusiv osul, ceea ce poate duce la pierdea dintilor.
Tartrul nu poate fi indepartat acasa cu periuta de dinti. Asadar, daca avem depuneri de tatru neindepartate volumul acestora creste, se formeaza tartru si pe sub gingie, iar tesuturile din jurul dintilor sunt din ce in ce mai afectate. Pe masura ce retracția gingivală avanseaza, inflamatia creste, gingiile apar marite de volum, se dezlipesc de dinte si sangereaza fara un motiv anume. Astfel se formeaza PUNGILE PARODONTALE – buzunarase intre dinte si gingie in care se aduna tartru si bacterii
Simptome parodontoză | Care sunt simptomele parodontozei
Prezinta-te la un control intr-un cabinet stomatologic daca:
- Sangerezi cand te speli pe dinti
- Te dor dintii atunci cand mananci
- Gingia s-a retras la anumiti dinti
- Simti un miros urat in gura, chiar daca abia te-ai spalat pe dinti
- Simti ca ti se misca dintii
- Gingia ta este de culoare rosu aprins
- Dintii isi modifica pozitia si par mai lungi din cauza retractiei gingivale
Ce trebuie sa fac sa imi tin parodontoza sub control?
Toti pacientii care sufera de parodontoza trebuie sa fie instruiti si sa isi insuseasca foarte bine tehnicile de periaj explicate de catre medicul stomatolog. Igiena la domiciliu este cruciala pentru reusita unui tratament parodontal.
Folosirea unor mijloace auxiliare de igiena dentara, cum ar fi folosirea atei dentare, a periutelor interdentare, a apei de gură si a dusului bucal.
De asemenea, sunt necesare controale din 6 in 6 luni la medicul stomatolog pentru reevaluari si depistarea eventualelor modificari.
Care sunt urmarile daca nu tratez parodontoza?
Boala parodontala este o afectiune agresiva, care afecteaza populatia din toate categoriile de varsta, inclusiv tinerii. Lasata netratata, poate avea urmari neplacute, precum dureri, sangerari, abcese.
Atunci cand nu mergem la medicul stomatolog la primele semne de afectare parodontala, simptomele se inrautatesc si in final se ajunge la pierderea dintilor.
Parodontoza imi poate afecta sanatatea generala?
Din pacate, raspunsul este da.
A fost demonstrat ca persoanele cu afectare parodontala sunt mai anxioase, mai retrase, nu zambesc la fel de mult pe cat o faceau inainte de aparitia acestei boli, datorita increderii scazute cauzata de aspectul inestetic al dintilor si gingiilor.
Mai mult, bacteriile de la nivelul cavitatii orale pot migra in intregul organism, provocand afectiuni cardiovasculare.
Diabetul este asociat direct cu parodontoza. Daca lasam boala parodontală netratata, sansele sa tinem diabetul sub control scad dramatic.
Pot sa beneficiez de implanturi dentare daca am parodontoza?
Dintii pierduti pot fi inlocuiti cu ajutorul implanturilor dentare. Pacientii trebuie sa urmeze in prealabil un tratament pentru stabilizarea parodontotala , urmat de tratamentul cu implanturi dentare.
Pacientii trebuie sa fie atenti la faptul ca igiena si respectarea cu strictele a indicatiilor medicului sunt esentiale pentru un rezultat favorabil.
In cazul in care avem dinti restanti pe arcada cu mobilitate mare, ce urmeaza a fi extrasi pentru aplicarea implanturilor, acestia trebuie curatati inainte de extractie pentru a scadea incarcatura bacteriana din cavitatea bucala.
Pacientii cu edentatie completa pot beneficia de tratamentele cu 4 sau 6 implanturi dentare pentru refacerea danturii in urma unei analize amanuntite a nivelului osos restant.
Ai grija de dantura ta, prezinta-te la medicul stomatolog pentru control si igienizare o data la 6 luni chiar daca dintii tai par sanatosi si frumosi!
Comenteaza