Culoarea dintelui este putin schimbata sau mai rau ai dintele putin crapat? Miroase chiar daca ti-ai spalat dintii? A inceput sa doara? Daca asa stau lucrurile atunci probabil ca ai nevoie de o plomba dentara sau obturatie dentara cum o mai numesc dentistii.

Plomba dentara

Probabil esti putin ingrijorat de faptul ca ai nevoie sa mergi la stomatolog sa iti rezolvi cateva carii. Cauti mai multe informatii despre durata de viata a unei plombe estetice si incerci sa iei decizia corecta.

Stiai ca afectiunile carioase sunt cele mai intanite probleme de sanatate la populatia adulta? Peste 90% dintre adultii cu varsta mai mare de 20 ani au o carie pe un dinte natural.

Plomba dentara

In acest articol vei gasi toate informatiile necesare legate de obturatiile dentare sau plombe dentare cum se numesc ele popular.

Ce este plomba dentara sau obturatie dentara ?

Plomba dentara este o procedura stomatologica realizata de medicul dentinst prin care se acopera sau se repara structura dintelui. Acesta procedura stomatologica rezulta in general, atunci cand apare o carie pe dinte.

Plomba dentara

Plombele dentare relizate pe un dinte din fata si plombele dentare pe masele au o durata de viata asemanatoare.

Dar ca sa vorbim despre plombe trebuie sa vorbim intai de ce sunt ele necesare. Ele sunt necesare pentru ca pe dintele pacientului a aparut o leziune carioasa.

Ce este caria dentara

Caria se poate forma atat pe dintele de lapte cat si pe dintele adult. Ea este produsa de o bacterie, Streptococcus mutans care determina deteriorarea smaltului si a dentinei prin producerea unor acizi care duc la dizolvarea dintelui.

Carie dentara

Cauzele aparitiei cariei dentare

Aparitia cariei dentare este in stransa legatura cu igiena dentara. Desi exista si alte cauze care pot favoriza o carioactivitate crescnt factorii genetici, igiena orala reprezinta prima bariera in stoparea acestei afectiuni.

Plomba dentara

Pe langa igiena deficitara, alimentele bogate in zaharuri si bauturile carbogazoase au o contributie majora in deteriorarea structurii dentare.

Cand este necesara o plomba

De cele mai multe ori obturatia dentara este o necesitate. Sunt anumite situatii cand plombele dentare pot avea alt rol decat functional insa acele situatii nu fac subiectul acestui articol.

Plomba dentara

Necesitatea de a plomba un dinte apare in 3 situatii:

  • Ai o carie dentara care a deteriorat structura dintelui

  • un traumatism a dus la fracturarea dintelui

  • necesitati functionale sau estetice de alta natura ( inaltari de ocluzie sau fatete dentare )

Plombarea dintelui in urma unei carii dentare

O carie dentare este principala cauza pentru care pacientul ajunge la stomatolog. Fie ca doare sau doar se vede urat pe un dinte din fata, caria dentara duce inevitabil la realizarea unei plombe dentare.

Unele carii pot fi atât de profunde încât ajung până la nervul dintelui, situaţie în care nervul trebuie scos urmând a se face un tratament de canal (pe rădăcină) şi abia apoi se va pune obturaţia (plomba dentara) pe coroana dintelui.

Cea mai buna cale de a preveni cariile dentare si, implicit, caderea dintilor, este practicarea unei bune iginere orale.

Un periaj dentar efectuat corect si folosirea atei dentare te feresc de carie si permit vizite rare la medicul stomatolog, de doar doua ori pe an, pentru un control de rutina sau un detartraj obisnuit. 

Traumatismele dentare duc la obturatii dentare

Fie ca vorbim de fracturarea dintilor din fata sau a maselelor, principalul tratament stomatologic in mintea pacientului ramane obturatia dentara.

traumatismele dentare apar fie in urma unui accident fie in urma eroziunilor dentare.

Cel mai frecvent, aceste probleme apar pe dintele care intra intr-un contact prea strans cu un dinte vecin. Aici vorbim de dintii din fata unde apare o margine zimtata, de canini unde se deterioreaza varful acestora si foarte des pe premolari la nivelul coletului.

Din experienta noastra, traumatismele de colet ( la baza gingiei ), netratate, vor duce treptat la perderea dintilor.

Obturatii cu alt rol

Aceste proceduri stomatologice vin sa ajute medicul sa relizeze anumite imbunatatiri ale aparatului masticator. Ele sunt realizare pe dintele sanatos.

Printre acestea putem enumera fatetele dentare din compozit, inaltarile de ocluzie sau butonii ortodontici.

Din ce se materiale sunt facute plombele dentare / obturatiile ?

 Materialele utilizate de dentist pentru a restaura dintele au cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimul deceniu.

Daca in trecut, cand aveai o carie primeai imediat o plomba “metalica”, acum atat nevoiele functionale cat si cele estetice ne obliga sa folosim sisteme si materiale tot mai apropiate de functionalitatea si culoarea dintelui natural.

Cele mai utilizate materiale sunt urmatoarele:

  • Plomba din compozit

  • Plombele din ionomeri de sticla

  • Plombele ceramice

Plomba dentara din compozit este varianta ceea mai cunoscuta. Aceasta este varianta ideala atat in zona frontala cat si pe zona laterala pe masele. Aceste compozite dentare au caracteristici diferite pentru diferite zone ale dintelui.

Acest tip de material intruneste atat cerintele estetice cat si pe cele functionale extrem de bine atunci cand maseaua are nevoie de “o reparatie” mica spre medie.

Obturatia dentara din glassionomer sau ionomeri de sticla este o plomba de culoare alb cretoasa care indeplineste diferite roluri in functie de nevoile pe care medicul stomatolog le identifica.

Plombele ceramice sunt o categorie complet diferita. Acestea implica atat medicul stomatolog cat si tehnicianul dentar. Ele sunt realizate in laboratorul dentar si vin sub forma de inlay sau overlay.

Care este procesul de realizare a plombelor dentare

Plombarea dintilor o putem asemana cu repararea soselelor sau plombarea acestora. Pentru a putea repara o defectiune aparuta in structura dintelui este necesar sa indepartam defectul si apoi sa astupam gaura cu diferite tipuri de plombe.

Acum, dintele tau nu este chiar sosea. Acesta are teminatii nervoase care transmit durerea extrem de eficient. Pentru ca acest lucru sa nu se intample avem nevoie sa amortim dintele.

Anestezia dentara in cazul plombelor

Anestezia dentara se in cazul unei carii pe un dinte din fata se realizeaza in apropierea dintelui care trebuie tratat. Acest lucru este uneori valabil si in cazul maselelelor.

Anestezia amorteste dintele complet, reducand la 0 senzatia de durere iar pacientul nu simte nimic.

In cazul in care plomba se realizeaza cu laser, anestezia dentara nu mai este necesara.

Indepartarea cariei dentare

Dupa realizrea anesteziei urmeaza indepartarea leziuni carioase. In situatia clasica se foloseste cunoscuta turbina dentara. Aceasta ne permite sa curatam cariile dentare.

O alternativa moderna pentru indepartarea cariilor dentare este laserul dentar. Tratarea cariilor cu laser dentar se poate realiza fara anestezie iar rezultatele obtinute sunt uimitoare.

Dupa indepartarea smaltului se curata dentina. Dupa ce toata caria a fost curatata se aplica un acid si apoi un bonding dentar. Acesta permite ca materialul utilizat sa adere perfect de dinte.

In felul acesta obturatia dentara nu va cadea.

Obturatia dentara cu materiale compozite

Dupa curatarea cariei urmeaza realizarea unei plombe pe dinte. Asa cum spuneam si anterior, metoda aleasa si materialul utilizat depinde de cat de mult este deteriorat dintele.

Cele mai utilizate compozite sunt “Kerr Dental„, „GC Corporation” și „Ivoclar Vivadent. Aceste compani produc compozite de calitate superioara.

Cat rezista o plomba dentara?

Dupa realizarea tratamentului, multi pacienti isi fac griji in legatura cu durata de viata a restaurarii dentare. Vestea buna este ca obturatiile dentare sunt foarte rezistente si durabile in timp.

Desi nu vor rezista o viata intreaga, cu ajutorul controalelor periodice in cabinetul stomatologic, acestea pot fi tinute sub observatie. Astfel, medicul dentist te va sfatui sa le inlocuiesti atunci cand va fi necesar.

Durata de viata a obturatiilor (plombelor) depinde foarte mult si de modul in care sunt intretinute.

Astfel, igiena orala joaca un rol esential. O igiena orala precara poate duce la aparitia fisurilor in materialul obturatiilor.

Mai mult, caria dentara se poate dezvolta in jurul acesteia, punand in timp in pericol intregul dinte. Caria ajunsa la pulpa dentara duce la descompunerea acesteia.

Singura solutie de tratament fiind tratamentul endodontic de canal. In cazurile grave, in care se asteapta o perioada indelungata, se poate ajunge chiar la pierderea dintelui, avand ca solutie de inlocuire puntea dentara sau implantul dentar.

Cand trebuie inlocuita o obturatie de catre medicul stomatolog?

Plombele dentare rezista multi ani fara a fi nevoie sa fie inlocuite. Totusi, acestea se pot uza in timp din cauza procesului de imbatranire a materialului.

Timpul de inloicuire a plombei depinde de tipul de materiale utilizate si de faptul ca acel material nu-si mai indeplineste rolul.

Inlocuirea unei plombe compozite se realizeaza in general in 3 situatii:

  • Aspectul estetic al plombei nu mai este multumitor

  • Pacientul acuza durere pe un dinte plombat

  • Pe un dinte plombat a aprut caria secundara

Aspectul estetic este remarcat in general pe zona dintilor din fata.

O obturatie realizata printr-o tehnica corecta ar trebui sa-si mentina caracterul estetic al plombei pentru o perioada de cel putin 3 ani.

Durerea pe dinti plombati apare atunci cand pulpa dintelui afectat incepe sa fie iar stimulata.

Acest lucru se intampla fie pentru ca o parte din dintele afectat s-a fracturat fie pentru ca tehnica si materialele utilizate nu au fost cele potrivite.

Caria secundara este probabil cel mai intalnit motiv pentru care pacientul se prezinta la medic.

Caria secundara reprezinta afectiunea dentara care se dezvolta intre o obturatie dentara si dentina sau smaltul dintelui

Cum pot prelungi durata de viata a plombelor?

Ai grija de obturatiile tale asa cum ai grija si de dintii naturali. O rutina corespunzatoare de igienizare si controalele periodice la medicul stomatolog pot prelungi durata de viata a obturatiilor dentare.

Evita alimentele ce pot cauza afectiuni ale dintilor si scapa de obiceiurile nesanatoase cum sunt rosul unghiilor si scrasnitul din dinti.

Apeleaza la medicul dentist o data la 6 luni pentru un control de rutina si astfel evita aparitia cariilor dentare.

Igienizarea profesionala periodica ajuta de asemenea la mentinerea unei sanatati orale corespunzatoare.

Ce beneficii au plombele dentare din compozit sau ceramica?

In primul rand plomba te scapa de ” au ma doare „. Rolul plombei dentare este sa acopere si sa repare o leziune in dintele pacientului.

Spre deosebire de polombele din amalgam, plombele dentare din ceramica sau compozit vin cu o serie de beneficii:

  • slefuirea dintelui este minim invaziva

  • in cazul plombelor mici si medii facute prin tehnologia laser aceastea sunt complet nedureroase

  • se potrivesc cu aspectul natural al dintilor

  • utilizeaza tehnica adeziva

  • imbunatateste capacitatea de functionare a dintilor

  Cat costa o plomba dentara?

Pretul unei plombe variaza in functie de mai multi factori. In primul rand diferentierea se face in functie de materialul utilizat.

Plomba dentara

O plomba din compozit costa intre 150 lei si 600 lei. In functie de rolul pe care-l indeplineste si de material impartim plombele in :

  • Plombe fizionomice pe zona frontala

  • Plombe functionale pe zona maselelor

Plombele realizate de medic pe zona frontala necesita, pe langa utilizarea unui material de calitate si o dexteritate desavarsita a medicului.

Carie dentara
Plomba dentara

FAQ. Plombe dentare

Cât timp durează o plombă dentară?

O plomba poate sa tina intre 3 ani si 10 ani . O plomba realizata in 2023 cu materiale actuale ar trebui sa tina o perioada foarte lunga de timp.

Care sunt cele mai bune opțiuni pentru plombe dentare?

In cazul in care defectul este mic sau mediu este indicat utilizarea compozitului iar in atunci cand dintii trebuie refacuti intro masura mai mare atunci ceramica.

Ce trebuie să fac dacă simt durere după plombele dentare?

Trebuie sa te adresezi medicului care a realizat aceea obturatie pentru reevaluare

Cât de dureroasă este procedura de plombare a dinților?

Plombarea dintilor este complet nedureroasa. In functie de metoda folosita acestea se pot realiza cu sau fara anestezie