Zambiti in fiecare zi fara nicio retinere cu o proteza dentara elastica.
Edentatiile masive in randul pacientilor pot fi rapid si sigur solutionate cu ajutorul unei proteze dentare. Spre deosebire de implantul dentar, aceasta este o alternativa mult mai ieftina care ia amploare de la o zi la alta. In general, proteza dentara poate fi partiala, fixa, mobila sau elastica, aceasta din urma fiind si cea mai noua optiune recomandata de medicii stomatologi. Proteza dentara elastica este rezistenta, durabila si poate intreprinde, cu succes, activitatile anterior realizare de dintii naturali. Toate informatiile privind necesitatea ei, avantajele sale si modul de intretine le veti gasi in randurile urmatoare.
Prin ce se diferentiaza o proteza dentara elastica?
Proteza dentara elastica este cea mai noua alternativa in materie de solutionare a edentatiilor masive. In timp ce implanturile dentare reusesc sa suplineasca locul unuia sau a mai multor dinti, proteza reuseste sa ofere suportul necesar pentru o parte mai mare a danturii.
Aceasta se inscrie in categoria protezelor dentare mobile, intrucat se pot detasa oricand pacientul doreste acest lucru. Din punct de vedere tehnic, proteza dentara elastica este realizata dintr-un material elastic si foarte rezistent. Acesta este dispus intr-un strat subtire, dar biocompatibil cu tesuturile moi. Pentru a se putea integra mai usor in cavitatea orala, culoarea protezei este roz, motiv pentru care este, de cele mai multe ori, insesizabila cu ochiul liber.
Edentatiile care nu pot fi solutionate prin intermediul coroanelor dentare pot fi remediate cu o proteza dentara. Aceasta vine in sprijinul tesutului osos atrofiat, care nu permite inserarea unui implant dentar.
Care sunt avantajele unei proteze dentare elastice?
Pe langa faptul ca proteza dentara elastica are un rol estetic extrem de important, aceasta indeplineste cu succes mai multe indatoriri functionale. Printre acestea, se numara:
- Are o compatibilitate mai buna cu organismul uman si nu contine substante toxice;
- Atasarea si detasarea protezei este mult mai usoara, in comparatie cu celelalte tipuri existente (inclusiv cele mobile, dar realizate din alt material);
- Atat placa bacteriana, cat si tartrul nu se mai numara printre afectiunile care pot sa isi faca aparitia;
- Beneficiaza de un nivel ridicat de rezistenta in timpul masticatiei;
- Culorile rezultate din aceste materiale sunt similare cu cele ale tesuturilor cavitatii bucale;
- Este nonalergenica si nu provoaca leziuni;
- Inchiderea marginala a protezei dentare elastice este mult mai buna decat cea a protezei acrilice traditionale;
- Intrucat este foarte stabila si isi gaseste mai repede locul pe forma gingiilor, este si mult mai confortabila;
- Materialele elastice sunt inerte chimic si nu provoaca formarea de cupluri galvanice, asa cum se intampla in cazul aparatelor bazate pe constructii metalice;
- Nu elibereaza monomer daunator. In aparatele conventionale pe baza de acril, greselile care apar in stadiul de polimerizare duc la eliberarea reziduala a monomerului;
- Ofera pacientului o estetica superioara, intrucat aspectul pe care il are este mult mai placut;
- Ofera un grad ridicat de durabilitate si elasticitate, ceea ce o face mai usoara;
- Protejeaza dintii pe care se sprijina si nu ii afecteaza;
- Sansele sa se deterioreze sunt mult mai mici in cazul accidentelor.
Care sunt dezavantajele unei proteze dentare elastice?
Chiar daca pana acum am vazut, citit si auzit doar lucruri bune despre proteza dentara elastica, exista si cateva mici dezavantaje pe care orice pacient trebuie sa le cunoasca.
- Fumatul poate conduce la colorarea protezei dentare elastice;
- Igiena orala corespunzatoare este diferita si necesita un nivel ridicat de atentie din partea pacientului;
- In lipsa igienei corespunztoare, aceasta poate capata un miros si un gust neplacut;
- Pretul solicitat de o proteza dentara elastica este superior in comparatie cu cel al unei proteze acrilice traditionale.
Ce tipuri de proteze dentare elastice exista?
Unul dintre factorii cei mai importanti ai purtarii oricarei proteze este perioada de acomodare. Chiar daca la inceput pacientul va simti un usor disconfort, acesta va trece in decursul timpului. Un alt factor este reprezentat de alimentele consumate care, dupa caz, pot influenta colorarea protezei.
Din punct de vedere compozitional, protezele dentare elastice sunt de mai multe tipuri. Acestea se impart in functie de numarul dintilor naturali ramasi, precum si raportat la distributia lor pe arcade.
- Proteza dentara elastica Biodentaplast;
- Proteza dentara elastica Polyon;
- Proteza dentara elastica TCS.
Ce diferente exista intre proteza dentara elastica si proteza acrilica clasica?
In timpul vizitei la medicul stomatolog, acesta poate lasa pacientul sa aleaga intre o proteza elastica si una clasica. Inainte de a face aceasta alegere, este indicat sa stiti ca:
- Proteza dentara elastica are o greutate mult mai mica si este mult mai confortabila;
- Proteza dentara elastica dispune de o rezistenta net superioara;
- Proteza dentara elastica nu afecteaza mucoasa, in timp ce proteza acrilica clasica este mult mai rigida si poate conduce la aparitia unor dureri;
- Proteza dentara elastica nu are nevoie de crosete metalice de ancorare, ceea ce inseamna ca dintii naturali ramasi nu vor fi afectati.
Ce presupune igiena orala corespunzatoare a protezei dentare elastice?
La fel ca in cazul celor clasice, igiena orala joaca un rol extrem de important in durabilitatea si rezistenta pe care proteza le va avea pe termen lung. Printre recomandarile de specialitate, se numara:
- Atunci cand este detasata, este necesar ca proteza dentara elastica sa fie pastrata intr-un pahar cu apa sau intr-un servetel umed;
- Folosirea apei de gura de doua ori pe zi;
- Spalarea protezei dentare elastice la finalul fiecarei mese, cu apa, sapun si o periuta de dinti cu perisori moi;
- In locul sapunului, puteti folosi o pasta de dinti – dar nu una obisnuita, intrucat poate deteriora suprafata neteda a protezei. Este indicat sa intrebati medicul stomatolog pentru recomandari.
Potrivit ProMed, in cazul protezelor elastice nu se recomanda folosirea produselor cu rata mare de oxidare. Pe de alta parte, acestea pot fi utilizate cu succes in cazul protezelor clasice din acril.
Cine poate opta pentru o proteza dentara elastica?
Conform MedSci, protezele dentare elastice sunt realizate din materiale termoplastice. Acestea includ nailon, acetali, polimeri acrilici si acroni. Cu toate ca protezele de acest tip exista pe piata de cativa ani, proprietatile lor sunt in mod constant modificate. Multi pacienti le prefera in detrimentul celor acrilice, intrucat sunt confortabile, durabile si rezistente pe termen lung.
O proteza dentara elastica este o alegere ideala din perspectiva estetica. Acestea pot fi recomandate pacientilor care nu pot beneficia de coroane dentare, precum si celor care vor o varianta mai ieftina la implanturile dentare.
Caracteristicile precum dimensiunea, greutatea, plasticitatea materialului si netezimea sunt considerate avantaje ale materialelor termoplastice. Proteza dentara elastica este singurul aparat detasabil pentru pacientii alergici la metal sau acril. Din acest motiv, sunt mai bine tolerate de un numar mare de persoane. In plus, timpul de adaptare este scurt, iar numarul necesar de corectii este redus. Regulile de igiena, precum si programarile la medicul stomatolog trebuie respectate cu strictete, pentru ca rezulatul sa fie cel asteptat.
Ce pret are o proteza dentara elastica?
In comparatie cu protezele din acrilat, costul unei proteze dentare elastice este mai ridicat. Materialele folosite si tehnologia necesara pentru a o obtine sunt diferite si mult mai costisitoare. Delta Clinic Dent va pune la dispozitie lista de preturi, precum si cea de oferte, pentru a va putea face o estimare. Cu toate acestea, in urma vizitei la medicul stomatolog veti putea descoperi daca exista si alte costuri pe care trebuie sa le aveti in vedere, precum si posibilitatea unei alte scheme de tratament.
Folosirea unei proteze dentare elastice imbunatateste aspectul estetic, asigurand in acelasi timp functia masticatorie. De asemenea, se poate relua vorbitul, intrucat aceasta sustine formarea sunetelor si a cuvintelor. Chiar daca veti avea nevoie de timp de acomodare, acesta este mai mic in comparatie cu cel solicitat de alte tipuri de proteze dentare.
Comenteaza