Pierderea dinților este o provocare pentru multe persoane, în special după vârsta de 50 de ani. Dinții lipsă sunt asociați cu un aspect estetic neplăcut și determină dificultăți de masticație și vorbire. Pentru cei ajunsi in aceasta situatie exista mai multe variante de tratament printre care si proteza scheletata.

În prezent, există o multitudine de opțiuni stomatologice pentru remedierea unor astfel de probleme. 

Dacă și tu te confrunți cu pierderea mai multor dinți, citește acest articol și află care sunt unele dintre opțiunile la care poți apela.

Proteza Scheletata Delta Clinic Dent

Ce este o proteza dentara scheletata?

Protezele dentare scheletate reprezintă un tip de proteze parțial mobile care utilizeaza sisteme speciale de prindere. Acestea se pot detașa, pentru a fi igienizate corespunzător. În structura acestora se află două părți:

  • porțiunea care imită gingia și dinții
  • sistemul metalic de prindere

Aspectul protezei este similar dinților naturali, ceea ce face ca aspectul estetic să fie îmbunătățit considerabil. Astfel, nimeni nu va observa că porți proteză, dar tu vei beneficia de toate avantajele acesteia.

Când se recomandă o proteză dentară scheletată?

Protezele dentare scheletate au rolul de a înlocui dinții lipsă atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Acest tip de proteză scheletată este recomandat de către medicul stomatolog când persoana are numai o parte din dinți lipsă, deoarece este necesară prezența unor dinți învecinați pentru prinderea și susținerea protezei.

Alte situații în care proteza dentară scheletată este indicată sunt reprezentate de:

  • structură osoasă deficitară care nu permite inserarea unui implant dentar;
  • existența unor tulburări severe de coagulare care nu permit realizarea implantului;
  • pacientul nu dorește implanturi dentare;
  • efectuarea radioterapiei, chimioterapiei;
  • puntea dentară, proteza fixă sau alte lucrări stomatologice nu sunt potrivite pentru pacient.

Pentru a afla dacă protezele dentare scheletate sunt o variantă pentru tine sau îți dorești mai multe detalii referitoare la opțiunile terapeutice pentru a înlocui spațiile goale lăsate de dinții lipsă, sună și fă o programare la un medic stomatolog cu experiență.

Cât costă proteza dentară scheletată (superioară & inferioară)?

Prețul unei lucrări protetice este variabil și poate diferi în funcție de mulți factori, precum:

  • amplitutidinea lucrării;
  • tratamentele stomatologice necesare înainte de aplicarea protezei;
  • materialele utilizate;
  • expertiza medicului stomatolog;
  • posibilele complicații care apar.

Proteză scheletată – preț:

Pentru a afla care sunt costurile serviciilor stomatologice oferite de Delta Clinic Dent, accesează lista de preturi.

Serviciu StomatologicPreț
Consultație generală100 RON
Consultație specialist150 RON
Proteză dentară scheletată (2 sisteme)2500 RON
Proteză dentară parțială acrilică1300 RON
Proteză dentară Kemmeny350 RON
Proteză dentară telescopată3000 RON
Proteză dentară pe capse (2 capse)2500 RON
Reparație proteză croșet100 RON
Adăugare dinte proteză200 RON
Căptușire proteză acrilică200 RON

Tipuri de proteze scheletate

Există mai multe tipuri de proteze dentare scheletate. Acestea sunt împărțite în diferite categorii în funcție de:

  • materialele din care sunt fabricate;
  • metoda de fixare;
  • numărul de dinți.

Protezele dentare scheletate beneficiază de mai multe modalități de prindere, printre care se află:

  • pe implanturile dentare, prin intermediul bonturilor protetice specifice;
  • pe dinții naturali, cu ajutorul croșetelor;
  • pe arcada dentară, prin sisteme specifice de prindere.

Capsele sau culisele reprezintă una dintre modalitățile de prindere a unei proteze dentare scheletate. Pentru ca modul de prindere să poată fi realizat, este necesar ca dinții alăturați protezei și care vor susține proteza să fie îmbrăcați cu coroane metalo-ceramice. 

Acest tip de proteza prezintă multiple avantaje, printre care se află:

  • o bună fixare;
  • masticație și vorbire ce pot fi realizate ca și în cazul dinților naturali;
  • aspect estetic plăcut.

Structura metalică de prindere poate fi văzută doar când proteza nu este fixată. Când proteza este aliniată pe arcadă, aspectul estetic este similar dinților naturali.

Protezele telescopate se prind prin intermediul telescoapelor. Primul telescop se află la nivelul dintelui de sprijin, în timp ce al doilea telescop este integrat în structura metalică a protezei. Când proteza este aplicată, sistemul de prindere este asemănător unui telescop, astfel cele două piese se inseră una în cealaltă, de unde vine și denumirea.

Dinții care oferă suport protezei necesită prelucrare. Astfel, aceștia urmează un proces de frezare, adică de șlefuire semnificativă, de aproximativ 4 mm (milimetri). Este important de cunoscut faptul că procesul este permanent. Ulterior, la nivelul dintelui este aplicată o coroană dentară. 

În cazul în care nu există dinți naturali care să susțină proteza, la nivelul gingiei se poate insera un bont protetic și implantul dentar. Procesul de montare a acestui tip de proteză este similar ca la dinții naturali. 

Principalul beneficiu al protezei telescopate constă în faptul că poate fi utilizată și când sunt prezenți puțini dinți naturali. De asemenea, dacă pacientul mai pierde în viitor dinți alăturați protezei, la nivelul acestei lucrări se pot adăuga alți dinți confecționați din materiale ce imită estetic țesuturile naturale. Adăugarea dinților la proteză se poate face fără a modifica proteza inițială.

Croșetele turnate sunt piese care se atașează la structura metalică a protezei și prin care se realizează prinderea de dinții naturali adiacenți acesteia. Pentru ca croșetele să poată fi fixate de dinte, este necesar ca dinții de suport să fie prelucrați corespunzător. 

Acest tip de proteze oferă un aspect estetic plăcut și permit realizarea optimă a masticației și a vorbirii. În schimb, protezele cu croșete turnate nu pot fi utilizate împreună cu implanturile dentare.

Proteza scheletata – Avantaje și dezavantaje

Protezele scheletate oferă o serie de avantaje și dezavantaje, care le fac să fie potrivite pentru unele persoane și contraindicate pentru altele. Înainte de a lua o decizie cu privire la ce proteză alegi, asigură-te că ai înțeles bine ce presupune fiecare, care este durata tratamentului, în ce constă acesta și ce durabilitate au în timp. 

Vorbește deschis cu medicul stomatolog și adresează-i întrebările pe care le ai. Multe dintre practicile efectuate în cadrul procesului de realizare a protezei dentare sunt ireversibile. De aceea, informează-te temeinic înainte de a lua o decizie finală.

Proteza Scheletata Delta Clinic Dent

În ceea ce privește avantajele protezelor dentare scheletate, acestea sunt reprezentate de:

  • aspect estetic similar celui natural;
  • realizarea corespunzătoare a vorbirii și a masticației;
  • confort;
  • durată mai redusă de realizare a tratamentului stomatologic comparativ cu implanturile dentare;
  • preț mai scăzut;
  • potrivite pentru persoanele la care implantul dentar este contraindicat sau care nu doresc acest tratament;
  • igienizare și curățare facilă.

Deși oferă numeroase beneficii, este important de menționat și care sunt dezavantajele:

  • costuri mai mari față de o proteză clasică;
  • procedura nu poate fi realizată dacă toți dinții de la nivelul unei arcade lipsesc;
  • prezența disconfortului în perioada imediat următoare finalizării tratamentului (ulterior, pacientul se acomodează cu purtarea acestora).

Proteze dentare scheletate – Contraindicații

Protezele scheletate reprezintă opțiuni terapeutice în multe situații, acesta putând fi folosite și când implanturile nu sunt indicate. Așadar, aceste proteze nu prezintă multe contraindicații. 

O situație în care protezele scheletate nu pot fi utilizate este în lipsa tuturor dinților de la nivelul unei arcade. 

O alta situatie in care sunt contraindicate protezele scheletate este atunci cand exista o lipsa de stabilitate a dintilor pacientului.

Din experienta noastra, pe dintii naturali mobili, de care trebuie sa se lege proteza, este putin probabil ca aceasta sa functioneze pe termen lung.

Proteza Scheletata Delta Clinic Dent

Totul despre întreținerea protezei dentare scheletate

Întreținerea protezei dentare scheletate se face similar dinților naturali. Astfel, este indicat să clătești gura cu apă de gură după fiecare masă și dacă ai posibilitatea să utilizezi dușul bucal. Spălarea dinților este indicat să se facă de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara. 

Pentru ca proteza scheletată să aibă o durabilitate crescută în timp este indicat să utilizezi o pastă de dinți care nu este abrazivă. Pastele de dinți pentru albire conțin, de cele mai multe ori particule mai dure, care pot degrada suprafața protezei, dar și a dinților naturali. Astfel că, dacă îți dorești dinți mai albi, mergi la medicul stomatolog pentru o albire profesională a danturii. 

În lipsa unei igiene corespunzătoare, placa bacteriană care se formează pe suprafața dinților conduce la formarea tartrului. În timp, pot apărea cariile dentare sau bolile gingivale. Acestea afecțiuni reduc durata de viață a protezei și pot determina scăderea rezistenței sale.

În timpul periajului dinților, poți îndepărta proteza și o poți curăța separat. Este important să utilizezi o periuță cu peri moi, care să nu zgârie suprafața protezei. De asemenea, pentru o igienizare completă, este indicat să plasezi proteza într-un recipient cu apă la temperatura camerei, în care ai dizolvat soluție specială pentru curățarea protezei. Compușii acestei soluții îndepărtează eficient placa bacteriană și dezinfectează proteza. 

De asemenea, controlul stomatologic periodic, de cel puțin 2 ori pe an este esențial pentru menținerea unei danturi cât mai sănătoase. În cadrul consultului, medicul evaluează starea de sănătate a cavității bucale și identifică eventualele afecțiuni.

Care este diferența dintre proteza dentară scheletată și proteza fixă pe implanturi?

Principala diferență dintre o proteză dentară schelatată și o proteză fixă pe implanturi este reprezentată de gradul de mobilitate. Astfel, proteza scheletată este mobilă și poate fi scoasă din cavitatea bucală, în timp ce proteză fixă poate fi îndepărtată doar de către medicul stomatolog. O proteză fixă oferă o susținere mai mare, dar ca urmare a faptului că nu poate fi scoasă, necesită o îngrijire și mai atentă.

Proteza dentară scheletată poate fi folosită când doar unii dinți sunt lipsă, în timp ce proteza fixă pe implanturi este indicată și atunci când toți dinții unei arcade sunt pierduți. Deoarece o proteză fixă presupune o lucrare mai complexă, costul acesteia este mai crescut. În cazul acestui tip de proteză, medicul chirurg va insera la nivelul gingiei 4 sau 6 implanturi dentare (pot fi utilizate și mai multe). La aceste implanturi dentare se aplică proteza fixă.

Proteza Scheletata Delta Clinic Dent

Proteza dentară scheletată este o lucrare stomatologică ce permite redarea aspectului estetic plăcut. În plus, masticația și vorbirea nu sunt afectate în prezența acesteia. Acest tip de proteză este util când implanturile nu pot fi realizate, iar în funcție de nevoile pe care le ai, medicul stomatolog recomandă materialele din care se realizează și tipul de prindere. Dacă te confrunți cu spații goale lăsate de dinții lipsă, mergi cât mai repede la medicul stomatolog pentru a repara acest defect. Cu cât aștepți mai mult, cu atât apar mai multe complicații, precum resorbția osului. Ai grijă de zâmbetul tău!