Protezele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a restabili funcția sistemului stomatognat, un complex anatomic și funcțional care cuprinde structurile asociate cu masticația, înghițirea și vorbirea. Protezele dentare fixe sunt disponibile în diverse variante, pentru a răspunde tuturor nevoilor și preferințelor individuale. Alegerea tipului potrivit de proteză dentară fixă se face în funcție de necesitățile specifice ale pacientului și de complexitatea cazului.

Proteze dentare fixe - Tipuri și Prețuri

Ce este o proteză dentară fixă

Proteza dentară fixă este un dispozitiv protetic ancorat pe suprafața dinților naturali sau pe implanturi dentare, utilizat pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Proteza dentară fixă se diferențiază de proteza mobilă tocmai prin faptul că este fixată permanent în gură și nu poate fi îndepărtată. Protezele dentare fixe sunt proiectate pentru a fi stabile, confortabile și funcționale, rolul lor fiind acela de a restabili funcția masticatorie, de a permite articularea cuvintelor în mod corect și de a îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului.

Cum funcționează o proteză dentară fixă

Principiul de funcționare a unei proteze dentare fixe este unul relativ simplu, ce constă în fixarea fermă a structurii protetice în cavitatea orală. Practic, folosind diverse materiale sau modalități, proteza dentară fixă ajunge să adere la dinții naturali sau la implanturile dentare. Odată plasată în cavitatea bucală, proteza dentară fixă restabilește funcția danturii.

Tipuri de proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe se pot clasifica în funcție de modul în care sunt fixate pe arcada dentară, materialele din care sunt confecționate și de indicațiile specifice ale fiecărui tip. Alegerea tipului potrivit de proteză dentară fixă depinde de nevoile și preferințele pe care le aveți, precum și de recomandările echipei medicale.

Protezele dentare fixe pe dinți naturali sunt integrate direct în arcada dentară existentă, fiind fixate ferm pe dinții naturali. Din acest motiv, protezele fixate pe dinții naturali au în general o stabilitate și o rezistență superioare în comparație cu alte tipuri de proteze, cum ar fi protezele dentare mobile sau cele pe implanturi, care pot fi mai susceptibile la mișcări sau la deplasări.

Protezele dentare fixe cu capse sunt fixate ferm pe dinții naturali cu ajutorul unor capse metalice sau din rășină care sunt atașate atât pe proteză, cât și pe dinții naturali. O proteză dentară cu capse poate fi, de asemenea, fixată pe implanturi dentare, o astfel de opțiune fiind potrivită dacă nu mai aveți dinți naturali sănătoși disponibili pentru a servi drept suport pentru proteză, dar aveți suficient os disponibil pentru a permite plasarea implanturilor dentare. Proteza pe implant cu capse este cunoscută pentru durabilitatea sa și pentru faptul că necesită un grad redus de întreținere.

Comparativ cu alte metode, proteza pe implanturi presupune, după cum indică și numele, faptul că proteza este susținută de implanturi dentare, niște structuri metalice sau din ceramică inserate în osul maxilar sau mandibular.

Protezele dentare fixe mixte reprezintă o categorie specială de proteze dentare, care combină elemente ale protezelor dentare fixe pe dinți naturali cu cele pe implanturi. O proteză dentară fixă mixtă implică agregarea protezei atât pe dinții naturali, cât și pe un implant dentar.

Proteze dentare fixe - Tipuri și Prețuri

Cât costă proteza dentară fixă – Preț

Costul unei proteze dentare fixe poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care complexitatea tratamentului, materialele utilizate în confecționarea protezei, dar și de tipul de proteză fixă utilizată. La noi, plata procedurilor stomatologice se poate realiza inclusiv în rate, direct în clinică. Pentru informații suplimentare cu privire la costuri și la modalitățile de plată, accesați pagina de tarife.

Etapele tratamentului cu proteze dentare fixe

Tratamentul cu proteze dentare fixe implică mai multe etape, fiecare dintre acestea fiind necesare pentru a putea obține rezultatele dorite și pentru a asigura confortul și funcționalitatea protezei. Etapele tratamentului includ:

Etapa inițială, premergătoare tratamentului, include o consultație cu medicul stomatolog, menită să identifice problemele orale existente și implicit nevoile individuale pe care le aveți. În timpul consultației inițiale, pe lângă evaluarea sănătății orale, vă vom informa cu privire la opțiunile disponibile de tratament și vom concepe un plan personalizat pentru realizarea protezei dentare fixe. Factori precum starea de sănătate orală, numărul și poziția dinților lipsă sau deteriorați, precum și preferințele estetice și financiare pe care le aveți sunt luați în considerare pentru a identifica tipul potrivit de proteză dentară

După stabilirea planului de tratament, urmează etapa de realizare a protezei dentare fixe. Această etapă implică mai multe subetape, inclusiv pregătirea dinților naturali sau a implanturilor dentare pentru fixarea protezei, realizarea unor amprente precise ale arcadei dentare, precum și confecționarea propriu-zisă a protezei dentare fixe în laborator. Proteza este realizată conform specificațiilor și indicațiilor stabilite în planul de tratament.

Proteze dentare fixe - Tipuri și Prețuri

Odată finalizată confecționarea protezei dentare fixe, aceasta este testată și ajustată în cabinetul stomatologic pentru a asigura o potrivire corectă și o funcționalitate optimă. Procesul de ajustare a poziției protezei dentare fixe, necesar pentru a asigura confortul pe perioada utilizării și o ocluzie corectă, necesită implicarea directă a pacientului. În timpul operațiunii de ajustare, medicul stomatolog vă va adresa o serie de întrebări ce pot viza aspecte precum senzația de presiune sau de disconfort în anumite zone ale gurii, dificultățile în masticare sau vorbire, precum și alte detalii legate de adaptarea la proteză.

Cum și de ce să alegi o proteză dentară fixă

Pierderea dinților poate afecta capacitatea de mestecare și de a vorbi, dar și aspectul facial, încrederea în sine și calitatea vieții în general. Lipsa mai multor dinți poate duce, de asemenea, la alte probleme dentare și de sănătate. O proteză dentară le poate preveni și poate menține integritatea structurii dentare și a maxilarelor.

Modalitatea de alegere a unei proteze dentare fixe depinde de preferințele personale, starea generală de sănătate orală și generală, numărul dinților lipsă, dar și de calitatea și cantitatea de os alveolar. În general, se optează pentru proteze fixe cu implant atunci când numărul dinților pierduți este unul semnificativ, în timp ce protezele fixe susținute pe dinți sunt alese când există suficienți dinți sănătoși și o calitate bună a osului.

All-on-4 și All-on-6 sunt două tehnici moderne și eficiente pentru înlocuirea unui arc complet de dinți lipsă folosind implanturi dentare. All-on-4 și All-on-6 vă pot fi recomandate dacă ați pierdut majoritatea sau toți dinții de pe una dintre arcadele dentare și doriți o soluție permanentă și stabilă pentru restaurarea funcționalității orale. 

Tehnica All-on-4 implică inserarea a patru implanturi dentare în maxilar sau mandibulă, care servesc drept suport pentru fixarea unei proteze dentare fixe. Implanturile sunt poziționate în osul maxilarului sau al mandibulei astfel încât să maximizeze stabilitatea și pentru a evita zonele de os insuficient.

Pe de altă parte, tehnica All-on-6 implică inserarea a șase implanturi dentare. Un număr mai mare de implanturi poate fi de preferat în situația în care este necesară o ancorare suplimentară sau în cazul în care calitatea osoasă este mai redusă. Protezele dentare fixe All-on-4 sau All-on-6 pot avea costuri mai ridicate decât alte opțiuni de înlocuire a dinților lipsă, însă stabilitatea, durabilitatea și confortul pe care le oferă justifică pe deplin costurile.

Proteza dentară fixă susținută de implanturi dentare reprezintă una dintre cele mai comune proceduri efectuate pentru recăpătarea funcționalității și aspectului danturii în urma pierderii unui număr ridicat de dinți sau a întregii danturi. Procedura de protezare cu o proteză pe implanturi implică utilizarea implanturilor dentare, mici structuri inserate în osul maxilarului sau al mandibulei pentru a înlocui rădăcinile dinților naturali pierduți, ca suport pentru proteza fixă

Proteza fixă fără implant este folosită pentru înlocuirea dinților lipsă în cazurile în care nu este posibilă sau necesară utilizarea implanturilor dentare. Procedura implică în acest caz confecționarea unei proteze dentare fixe care este ancorată ferm pe dinții naturali existenți sau pe rădăcinile dinților naturali, fără a fi nevoie de inserarea implanturilor dentare. Proteza fixă fără implant este mai puțin invazivă și mai puțin costisitoare decât o proteză dentară fixă cu implant.

Este dificil să te adaptezi la o proteză fixă fără implant?

În general, procesul de adaptare la o proteză dentară fixă fără implant poate implica unele provocări inițiale. Primele zile cu proteza dentară pot fi mai dificile, deoarece țesuturile orale au nevoie de timp pentru a se adapta la noua structură dentară. Una dintre principalele dificultăți poate fi legată de senzațiile neobișnuite și de disconfortul inițial pe care le poate provoca proteza în timpul purtării. În primele zile sau săptămâni, puteți resimți o presiune ușoară sau senzații de strângere în gură. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu dificultăți în timpul mestecării alimentelor sau în timpul vorbirii. Ajustarea la noile cerințe ale funcției masticatorii și ale articulației temporomandibulare poate fi un proces gradual și poate necesita exercițiu și perseverență.

Întreținerea protezei dentare fixe

Întreținerea protezei dentare fixe prelungește durata de viață a acesteia și contribuie la menținerea unei bune sănătăți orale. După protezare este important să urmați o rutină regulată de igienă orală și să mergeți la stomatolog la diferite intervale de timp, potrivit recomandărilor medicului. După plasarea unei proteze dentare fixe, va fi necesar să adaptați tehnica de periaj, dar și să înlocuiți periuța de dinți folosită anterior cu una concepută special pentru proteze dentare, cu peri moi și flexibili.

Durata de viață a protezei dentare fixe este variabilă, fiind influențată de factori precum igiena orală, calitatea materialelor utilizate în producția protezei sau stilul de viață. În cazul în care mențineți o igienă bucală corespunzătoare, vizitați cu regularitate medicul stomatolog și evitați obiceiurile nesănătoase, puteți prelungi semnificativ durata de viață a protezei, până la 20-30 de ani. În caz contrar, proteza dentară fixă poate necesita înlocuirea în decurs de 5-15 ani.

Proteză dentară fixă – Avantaje și Dezavantaje

Protezele dentare fixe sunt realizate din materiale durabile și rezistente, care pot rezista uzurii și presiunii exercitate în timpul mestecării alimentelor și vorbirii. Pe lângă avantajul durabilității ridicate, protezele dentare fixe se remarcă datorită:

  • stabilității ridicate (protezele dentare fixe sunt fixate ferm pe dinții naturali sau pe implanturi dentare, ceea ce le asigură o funcționalitate și o stabilitate optimă);
  • senzației naturale în timpul masticației și vorbirii;
  • esteticii îmbunătățite (materialele moderne utilizate în confecționarea protezelor dentare fixe permit obținerea unui aspect plăcut și natural al zâmbetului);
  • contribuției la menținerea sănătății orale (prin prevenirea deplasărilor dinților și a problemelor asociate, precum spațiile inestetice).

În plus, deoarece sunt fixate ferm în cavitatea bucală, protezele dentare fixe elimină preocupările legate de îndepărtarea sau deplasarea protezei în timpul folosirii zilnice. În ceea ce privește dezavantaje protezelor fixe, cele mai comune sunt legate de limitările în ajustarea poziției și a dificultăților de igienizare.

Proteze dentare fixe – Întrebări frecvente