Stomatologie pentru copii

De peste 12 ani tratam viitorul tarii. Cand vorbim despre stomatologie copii, vorbim despre stomatologie pediatrica, vorbim despre rabdare si compasiune, vorbim despre modalitati terapeutice prin care copii nostri sa nu deprinda teama de dentist, vorbim despre stomatologie pediatrica de calitate.

Ca si in cazul adultilor, dar mai important, in cazul copiilor, serviciile stomatologice trebuie practicate cu foarte multa rabdare si atentie pentru a reduce la maximum teama si anxietatea.

Daca esti in sitatia in care copilul tau are nevoie de un dentist atunci ai ajuns unde trebuie.

  • ✔️ Medici cu multa experienta in stomatologie pediatrica
  • ✔️ Rabdatori si atenti la nevoile celui mic
  • ✔️ Tratamente fara durere

Stomatologie copii

Un zambet frumos si sanatos este rezultatul unui proces de lunga durata care incepe chiar din copilarie. Pe langa igiena orala zilnica, dispunerea corecta a dintilor pe arcada reduce posibilitatea aparitiei de afectiuni dentare la copii de la bun inceput.

In timp ce prima dentitie este formata din dintii de lapte, urmatoarea va consta in dintii definitivi. Intregul proces ii poate afecta pe cei mici, in special datorita faptului ca problemele dentare se datoreaza numeroaselor schimbari prin care trec. Acum este momentul sa vorbim despre stomatologie copii sau stomatologie pediatrica.

In aceste situatii, multi parinti nu stiu la ce sa se astepte. Cu scopul de a le veni in ajutor, am integrat, in cele ce urmeaza, cele mai frecvente afectiuni dentare la copii!

Care sunt cele mai comune probleme dentare cu care se confrunta copiii?

Spre deosebire de alte afectiuni, cele orale nu sunt conditionate de varsta. Atat copiii, cat si adultii se pot confrunta cu dureri si neplaceri cauzate de afectiuni dentare. Netratate la timp, acestea pot genera urgente stomatologice care, ulterior, pot cauza traume. In randul celor mai frecvente afectiuni dentare la copii, identificate si de cei de la Absolute Dental, se numara:

Gingivita

Consta intr-o infectie care este cauzata de o igiena orala necorespunzatoare. Lipsa unei rutine in ceea ce priveste curatarea dintilor dupa fiecare masa conduce la gingii inflamate, cu precadere in randul copiilor. Placa bacteriana si tartrul care se depun pe suprafata dintilor au ca rezultat iritarea gingiilor.

stomatologie copii Gingivita

De asemenea, acestea pot conduce la sangerari gingivale si inflamatii. In calitate de adult, acest lucru poate cauza pierderea dintilor. Atunci cand cei mici au gingiile rosii, umflate sau o respiratie urat mirositoare, trebuie sa fie consultati cat mai curand de catre un medic stomatolog.

Abcesul

Abcesul dentar este catalogat in literatura de specialitate drept urgenta stomatologica. Acesta consta intr-un grup de infectii care se dezvolta in proximitatea osului maxilar sau mandibular. Acesta este deseori insotit de o puternica senzatie de durere si de o umflatura locala.

abces dentar

Cauza aparitiei abcesului, cu precadere in randul copiilor, se rezuma la igiena orala necorespunzatoare. In astfel de situatii, se impune un consult stomatologic de urgenta.

Demineralizarea

Demineralizarea dintilor este o afectiune dentara preponderent cauzata de lipsa fluorului din organism. Un aport insuficient de fluor conduce la o demineralizare a dintilor. Din acest motiv, parintilor li se recomanda ca in alimentatia celor mici sa introduca preparate bogate in fluor.

Demineralizarea dentara

Odata cu aparitia primului dinte, este indicat ca medicul pedodont sa il consulte pe cel mic. In cazul in care acesta va sesiza demineralizarea, va aplica local diferite geluri cu fluor chiar in cabinet. In decursul a 2 pana la 3 luni, problemele se vor remedia. Netratata la timp, demineralizarea va agrava situatia transformandu-se treptat in carie.

Nu mai astepta! Programeaza-te online si vei beneficia de toata priceperea noastra!

Cariile dentare

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, unul din 5 copii cu varste intre 5 si 11 ani are cel putin o carie netratata. Procesul prin care demineralizarea se poate transforma in carie poate fi observat de orice parinte. La inceput, aceasta este prezenta sub forma unor coloratii albe care, ulterior, se transforma in unele maronii sau galbui.

carii-dentare-copii

Momentul in care acestea devin mult mai problematice consta in transformarea lor in carii dentare avansate. La randul lor, acestea pot fi insotite de abcese si alte complicatii. Atat la copii, cat si la adulti, caria se numara printre cele mai frecvente probleme stomatologice. Acestea apar nu doar la dintii de lapte, ci ii afecteaza si pe cei definitivi;

Pierderea timpurie a dintilor

In general, dintii permanenti vor avea spatiul necesar eruptiei si dezvoltarii in urma pierderii celor de lapte. In nenumarate cazuri, cariile si/sau accidentele in urma carora au fost pierduti dinti temporari vor determina migrarea celorlalti dinti. Astfel, locul dintelui permanent va fi ocupat, fapt care il va face sa ramana blocat in os sau sa iasa stramb.

Limba introdusa intre dinti in timpul comunicarii

Intalnit destul de des in randul copiilor, acest fenomen afecteaza dispunerea corecta a dintilor din fata. Intrucat limba va continua sa ii impinga cu putere, acest lucru ii va propulsa in sus si in fata. In cele din urma, micul pacient se va confrunta cu nenumarate dificultati de masticatie.

Respiratia orala, in pofida celei nazale

Atunci cand cei mici respira pe gura, dintii se usuca, iar cariile isi fac mult mai usor aparitia. Acest lucru se explica prin faptul ca saliva, cunoscuta datorita rolului sau protector, nu mai ajunge pe suprafata dintilor. In plus, fenomenul determina ingustarea maxilarului superior, precum si aducerea in fata a incisivilor.

Inghesuirea sau pozitionarea incorecta a dintilor

Din ce in ce mai mult observam la copiii nostri eruptii ale dintilor in pozitii mai putin sanatoase. Pozitiile deficitare pot sa fie complet remediate cu ajutorul aparatului dentar. Fie ca vorbim de aparat dentar fix sau de aparat dentar mobil, acest tip de tratament este extrem de eficient in copilarie.

Cand este necesara vizita la medicul ortodont?

Dintii sunt inghesuiti – dezvoltarea cavitatii bucale si cresterea dintilor sunt doua fenomene care nu sunt intotdeauna concomitente. Daca dintii sunt inghesuiti, muscatura nu este perfecta. Din acest motiv, anumite zone dentare vor fi suprasolicitate, aparitia cariilor fiind favorizata.

De asemenea, inghesuirile dentare ingreuneaza igienizarea corecta. Din fericire, acestea pot fi identificate la timp si corectate pentru ca dintii definitivi sa poata creste drepti, in locul lor cuvenit pe arcada. Un medic stomatolog va putea face o evaluare completa a danturii copilului incepand cu varsta de 6 ani;

Obiceiul de a suge degetul sau suzeta – in cazul in care acesta situatie se repeta inclusiv dupa varsta de 3 ani, exista riscul ca dintii sa fie impinsi in fata si chiar in sus. Acest lucru va determina o dezvoltare anormala a maxilarelor copilului, ceea ce va conduce la complicatii si dureri la nivelul dintilor.

Ce solutii sunt disponibile pentru afectiuni dentare la copii?

Multe dintre aceste afectiuni dentare vin cu un tratament capabil sa le blocheze evolutia, reusind sa preintampine reaparitia lor pe termen lung. Printre cele mai frecvente remedii, se numara:

Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare – joaca un rol cu atat mai important, cu cat integrarea tuturor produselor orale necesare in rutina zilnica poate preveni aparitia oricaror afectiuni. Multumita tehnologiei, periuta electrica poate realiza pana la 70.000 de rotatii pe minut. Astfel, reuseste sa curete chiar si cele mai restranse locuri. In plus, apa de gura si ata dentara il vor ajuta pe cel mic sa aiba mereu o respiratie proaspata si igienizata.

Controlul periodic la medicul stomatolog – trecerea de la dintii de lapte la cei definitivi este o tranzitie care se recomanda sa fie supravegheata de medicul stomatolog. Acesta va putea determina daca dintii celui mic se demineralizeaza, precum si daca dintii care urmeaza sa se dezvolte au loc destul sau se vor bloca in os.

Tratamentul cu aparat dentar – se impune ori de cate ori medicul stomatolog considera ca micul pacient are nevoie de ajutor in pozitionarea corecta a dintilor. Lipsa urmarii acestui tratament, atunci cand el se impune, poate genera destul de multe probleme. Pentru a remedia aceste afectiuni dentare, medicul va solicita initial o radiografie dentara.

Care sunt semnele ca trebuie sa mergi la medic cu micutul tau?

Dentitia de lapte apare odata cu varsta de 6 luni, atunci cand erupe si primul dinte de lapte. Asa cum este asteptat, unii copii vor avea parte de dintisori mai repede, altii mai tarziu. Dentitia de lapte incepe cu dintii din fata, ulterior ajungand la cei din spate, respectiv la maselele temporare. Statistic vorbind, aceasta perioada se finalizeaza la 30 de luni.

Inca de la primul dinte de lapte, parintii trebuie sa programeze o vizita la cabinetul stomatologic pentru cel mic. Chiar daca primele vizite sunt vazute ca fiind doar de acomodare pentru copil, lucrurile se vor schimba pe parcurs. Medicul poate sa identifice si sa previna, inca de pe acum, eventualele afectiuni dentare la copii.

Cum arata igiena orala ce previne afectiunile dentare la copii?

Apetitul crescut al copiilor pentru dulciuri si alimente bogate in zahar favorizeaza aparitia afectiunilor dentare, atunci cand nu isi curata bine dintii inainte de culcare.

Dentitia de lapte este mult mai sensibila si mai fragila decat cea definitiva. Din acest motiv, copiii isi pot pierde destul de usor dintii de lapte in urma unor accidente minore. Prin urmare, prevenirea afectiunilor dentare la dentitia de lapte se face prin echilibrarea dietei cu igiena orala, respectiv:

  • Curatarea dintilor de lapte inca de la prima apartie, cu degetarul sau tifonul steril;
  • Igienizarea dintilor cu ajutorul unei periute electrice sau, dupa caz, cu ajutorul uneia manuale;
  • Utilizarea atei dentare pentru a curata toate spatiile interdentare care nu au fost atinse in timpul periajului;
  • Achizitionarea unui dus bucal, mult mai usor de folosit de catre copii;
  • Folosirea apei de gura la finalul periajului dentar;
  • Controlul periodic si realizarea detartrajului, la recomandarea specialistului;

Pentru a avea efectul scontat, este recomandat ca parintii sa ii invete pe cei mici de la varste cat mai fragede sa se spele pe dinti. Doar o rutina bine respectata va face ca toti acesti pasi sa aiba efectul asteptat, respectiv sa previna aparitia afectiunilor dentare la copii.

Ce alte afectiuni dentare pot sa apara in perioada adulta?

Intrucat afectiunile dentare nu sunt specifice doar copiilor, acestea afecteaza zilnic un procent mare al populatiei din intreaga lume. Durerile dentare nu sunt doar neplacute, insa au si capacitatea de a ne lua toata buna dispozitie. Astfel, multe dintre aceste afectiuni dentare apar in sarcina si pot afecta viitoarele mamici.

Sensibilitatea la pasta de dinti poate conduce la stari de voma in cazul femeilor insarcinate, caz in care aceasta trebuie schimbata urgent. Mai mult, este imperios necesar ca igiena orala sa nu fie neglijata. In caz contrar, pot aparea multe alte probleme grave si chiar pierderi timpurii ale dintilor definitivi. De asemenea, dezvoltarea anormala a maselelor de minte poate cauza traume care vor afecta dantura pe termen lung.

Prevenirea unui numar mare de afectiuni dentare la copii se traduce printr-un numar redus de probleme resimtite de cel mic. Pe termen lung, aceasta strategie va fi benefica atat copiilor, cat si adultilor!