Te confrunți cu edentație parțială sau totală? Dinții tăi sunt compromiși și cauți o modalitate eficientă pentru a continua să zâmbești fără complexe și pentru a mânca ce îți dorești? Proteza dentară mobilă este o opțiune în prezent. La Delta Clinic Dent ne asigurăm că beneficiezi de tipuri de proteze dentare moderne, care îți vor crește semnificativ calitatea vieții.
Ce este o proteză dentară mobilă
Protezele dentare mobile sunt, de fapt, dinți protetici confecționați din acril și metal, care se fixează pe gingii sau/și pe dinții rămași. Obiectivul principal este ca pacientul să afișeze un zâmbet complet. În afară de rolul estetic, protezele dentare mobile au și un rol funcțional, deoarece ajută la mestecarea alimentelor și la o pronunție cât mai corectă a cuvintelor. Evident că protezele mobile nu vor imita perfect dinții naturali, dar sunt o soluție accesibilă pentru pacienții care vor să aloce un buget mai mic decât cel necesar pentru dantura fixă pe implanturi.
Din ce sunt alcătuite protezele mobile?
Părțile componente ale protezei dentare mobile tipice sunt:
- dinți artificiali din compozit sau ceramică;
- baza sau suportul protezei;
- sisteme de agregare;
Din ce material sunt fabricate protezele dentare mobile moderne
Rășina acrilică este poate cel mai popular material utilizat pentru protezele dentare mobile. Aceasta asigură rezistență, un aspect optim, precum și confort destul de ridicat. Aspectul este unul natural și nu diferă foarte mult de dinții adevărați. Dezavantajul rășinii acrilice este dat de rezistența ceva mai scăzută decât cea a porțelanului, având o durată de viață limitată.
De cealaltă parte, protezele din porțelan sunt fiabile, motiv pentru care și costurile sunt mai ridicate pentru acestea. Ele pot rezista mai mult de cinci ani cu îngrijirea adecvată și pot dura chiar mai mult de zece în unele cazuri. De asemenea, sunt ușor de utilizat și vei putea mânca alimente mai dure fără probleme, aspectul fiind unul natural.
Protezele parțiale din metal turnat implică o bază acrilică (plastic) și un cadru metalic care crește stabilitatea, dar și durata de viață a protezei. Dacă te îngrijorează aspectul metalic, află că aceste proteze pot fi făcute de aceeași culoare cu gingiile pentru a fi mai discrete. Potrivirea este una excelentă și te bucuri de confort optim atunci când vorbești sau mănânci.
Cui i se recomandă protezele dentare mobile
Ai avut probleme grave cu dantura? Ai ignorat ani la rând afecțiunile dinților din diferite motive și aceștia au început să se miște, iar unii au căzut? Mobilitatea dentară și pierderea dinților pot fi semne ale bolii parodontale, dar și ale altor afecțiuni ce interferează grav cu calitatea vieții. Dacă răspunsul tău a fost „da” la oricare dintre aceste întrebări, ai nevoie de o proteză dentară.
Dacă deja o parte din dinți ți-au căzut sau suferi deoarece ți-ai pierdut întreaga dantură, încă ai șansa de a afișa un zâmbet complet. Cu protezele dentare mobile moderne pe care le găsești la Delta Clinic Dent poți reîncepe să te bucuri de discuțiile cu prietenii, dar și de mâncarea preferată.
Cât costă o proteză dentară mobilă – Preț
Protezele dentare mobile de ultimă generație îți vor salva aspectul, dar și pofta de viață, la prețuri accesibile. La Delta Clinic Dent vrem să dăm oportunitatea cât mai multor pacienți să își salveze zâmbetul, fără să facem rabat de la calitate. Tocmai din acest motiv oferim opțiunea de a plăti tratamentul și tot ce implică acesta eșalonat, în rate. La noi, prețurile pentru proteze dentare încep de la 350 de lei (proteza dentară Kemmeny) și pot să ajungă până la 3000 de lei dacă vorbim despre o proteză dentară telescopată. În urma planului de tratament te vom informa cu privire la toate costurile, astfel încât să știi de la început ce buget ar trebui să investești pentru a-ți schimba viața în bine.
Cum și de ce să alegi o proteză dentară mobilă
Dacă nu ai dinți, cel mai probabil te confrunți cu multe probleme de ordin fizic, dar și de natură psihică. Complexele te pot afecta grav pe toate planurile, așa că nu mai aștepta. Alege proteza dentară mobilă ca soluție modernă ce îți va permite să te reîntorci la activitățile obișnuite, să te bucuri de fiecare masă și să zâmbești din nou.
În primul rând, programează o consultație la Delta Clinic Dent și discută cu medicul specialist pentru a descoperi ce opțiuni de tratament ți se potrivesc, dar și ce implică acestea.
În ce constă tratamentul cu proteze dentare mobile
Primul pas către realizarea protezei dentare mobile este un examen detaliat cu unul dintre medicii noștri specialiști. Urmează etapa de amprentare și trimiterea amprentelor către laborator pentru a construi baza noii proteze. La următoarea programare, medicul va testa baza creată și va stabili alte modificări ce urmează să fie făcute în laborator. Proteza astfel obținută este realizată din ceară, încercată și măsurată din nou pentru a verifica nivelul de estetică, potrivirea, mușcătura și confortul. În ultima fază, se realizează proteza permanentă și se fac ultimele ajustări în cabinet.
Tipuri de proteze dentare mobile
În primul rând, proteza dentară mobilă poate să fie parțială sau totală. Pacienții care încă mai au o parte din dinți vor avea nevoie de o proteză dentară parțială, în timp ce aceia cu edentație totală vor trebui să recurgă la proteza mobilă totală.
Alte tipuri de proteze dentare mobile includ: proteza mobilă totală, proteza mobilă scheletată, proteza mobilă elastică (din silicon).
Proteza mobilă totală
Dacă nu mai ai niciun dinte și simți că în sfârșit a venit timpul să faci ceva pentru confortul tău fizic și emoțional, investește într-o proteză mobilă totală. Aceasta este soluția optimă pentru a putea zâmbi din nou fără complexe și pentru a mânca și vorbi mult mai ușor.
Proteza mobilă scheletată
Tehnologiile de ultimă generație fac diferența în cazul protezei mobile scheletate. Aceasta face parte din categoria protezelor clasice, însă se poate prinde pe dinți, dar și pe implanturile dentare.
Proteza mobilă elastică (din silicon)
La Delta Clinic Dent investim atât în tehnologii și produse de ultimă generație, cât și în evoluția continuă a personalului medical. Tocmai din acest motiv, dispunem de o alternativă inovatoare pentru tratarea edentațiilor masive, și anume proteza mobilă elastică (din silicon).
Avantajul acestui tip de proteză dentară este că se poate detașa foarte ușor, în timp ce materialul este unul rezistent și susține o mai mare parte a danturii decât implanturile. În plus, atunci când nu mai ești eligibil pentru implant din cauza pierderii osoase, proteza mobilă elastică este o soluție eficientă ce te va ajuta să te reintegrezi fără emoții în societate.
Proteza dentară fără cerul gurii
Proteza dentară fără cerul gurii este o opțiune sigură, ce oferă mai mult confort decât proteza clasică. Faptul că palatul rămâne deschis te va ajuta să savurezi mâncarea și să îi simți mai bine gustul, în timp ce aspectul imită destul de bine dinții naturali.
Proteza dentara mobila – Avantaje & Dezavantaje
Ca orice alt tratament, și protezele dentare mobile vin atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. La Delta Clinic Dent ne străduim să îți punem la dispoziție cât mai multe informații pentru a lua o decizie corectă pentru tine.
Principalele beneficii ale protezelor dentare mobile moderne includ faptul că îți vei redobândi negreșit capacitatea de a vorbi și de a mânca, la costuri accesibile. Protezele dentare mobile sunt mai ieftine decât punțile fixe sau decât implanturile. În plus, poți să ai o igienă orală adecvată prin îndepărtarea și curățarea cu ușurință a protezelor dentare.
De cealaltă parte, nu putem să nu vorbim despre disconfortul care apare în perioada de adaptare, perfect normal în primele zile când porți proteza. De asemenea, va trebui să te conformezi și să cureți și întreții proteza dentară mobilă pentru a evita acumularea plăcii și mirosul neplăcut.
Întreținerea și curățarea protezei mobile
Pentru a prelungi cât mai mult durata de viață a protezei dentare mobile, urmează acești pași:
- înmoaie proteza și periaz-o cu un produs de curățare pentru proteze dentare care nu este prea dur sau abraziv;
- dacă utilizezi adeziv pentru proteze, curăță șanțurile care se potrivesc pe gingii pentru a scăpa de resturile de adeziv.
Igiena cu proteza dentară mobilă cu/fără cerul gurii
În niciuna dintre situații, nu realiza igienizarea când proteza dentară mobilă este în gură, indiferent de tipul ei. Pentru a te asigura că proteza este curățată corespunzător, urmează pașii de mai sus.
Există restricții alimentare în ceea ce privește protezele dentare mobile?
Restricțiile alimentare sunt legate mai mult de confortul tău. În primele zile este normal ca gura să fie inflamată și să resimți disconfort, motiv pentru care este indicat să eviți alimentele tari, lipicioase, crocante sau picante. De asemenea, nu consuma alcool în primele zile. Pentru a evita neplăcerile, mărunțește mâncarea pentru a facilita masticația.
Întrebări frecvente privind proteza mobila
Încă ești în dubii? Află și mai multe informații despre protezele dentare mobile și vino la Delta Clinic Dent pentru a te bucura de tratamente eficiente și durabile.