COROANA ZIRCONIU
Tot ce trebuie sa stii despre dintii din zirconiu
Ghid complet in alegerea unui dinte din zirconiu
10 elemete esentiale pe care trebuie sa le cunosti atunci cand iti pui un dinte din zirconiu
Probabil ca ai inceput sa cauti informatii legate despre dintii din zirconiu si ai dat peste acest articol. Ei bine ai ajuns unde trebuie. Pentru ca dumneavoastra sa puteti primi toate informatiile legate de coroanele dentare din zirconiu sau dinti din zirconiu cum se mai numensc, am facut o cercetare amanuntita atat in cartile de specialitate cat si pe internet.
Din aceasta cercetare am scos 10 elemente esentiale pe care trebuie sa le cunosti ca si pacient atunci cand urmeaza sa-ti pui un dinte din zirconiu. Printre cele 10 vei regasi informatii legate de pretul unui dinte din zirconiu dar si informatii legate de etapele prin care treci pentru a avea un dinte din zirconiu. Cu ajutorul acestui ghid vei reusi sa iei o decizi informata.
Pate esti interesat si de cat costa o corana din zirconiu sau de informatii legate de coroane dentare in general.
1. Ce este un dinte din zirconiu?
Coroana din zirconiu sau dintii din zirconiu sunt piese protetice utilizate in stomatologi. Scopul acestora este sa acopere unul sau mai multi dinti deteriorati pentru a reda functionalitatea acestora. Conform Wikpedia, zirconiul este un element chimic din grupa metalelor.
In stomatologie zirconiul este utilizat diferit. Folosim Oxidul de zirconiu adica Zirconia. Acesta este folosit atat in confectionarea coroanelor dentare cat si in confectionarea implanturilor dentare intraosoase.
Coroanele din zirconiu sunt realizate prin taiere asisitata de calculator. Ce inseamna acest lucru? In principiu tehnicianul realizeaza digital coroana dentara iar o masina de frezat CAD CAM realizeaza produsul finit. De ce este mai bine asa? Pentru ca adaptarea acestui tip de coroana dentara este net superioara tipului clasic. Acest lucru favorizea o mai buna fixare pe dinte si implicit o viata mai lunga.
2. Avantaje si dezavantaje coroana din zirconiu
Ca mai toate procedurile medicale si aplicarea coroanelor dentare pe dinti vin cu o serie de avantaje dar si dezavantaje. Vorbim relativ la modul general despre dezavantaje pentru ca acestea apar la toate tipurile de coroane dentare.
Avantajele coroanelor din zirconiu
Estetica desavarsita – alturi de coroanele dentare inntegral ceramice E-Max care sunt cele mai estetice tipuri de coroane dentare, dintii din zirconiu vin cu o estetica deosebita. La acest tip de lucrari dentare puteti apela atat pentru dintii din zona din fata acolo unde obtinerea unor dinti cu aspect natural este obligatoriu cat si in zona laterala, pe masele, acolo unde duritatea si rezistenta devin principala ingrijorare.
Cu dintii din zirconiu obtinem perfectiunea fie atunci cand ai un singur dinte lipsa sau deteriorat si dintele artificial trebuie sa se potriveasca perfect cu dintii naturali fie cand inlocuim toti dintii insa dorim sa pastram un aspect natural.
Rezistenta si durabilitate – pentru ca avem asa de mare incredere in acest tip de lucrari dentare am ales sa oferim GARANTIE PE VIATA la lucrarile din zirconiu. Zirconiul este asa de rezistent incat poate rezista fara probleme o perioada extrem de lunga fara sa sufere nici un fel de deteriorare fizica.
Spre deosebire de alte tipuri de materiale precum coroanele metalo ceramice sau acrilice, dintii din zirconiu au o adaptare cu dintele la nivel de microni. Acet lucru duce la sprirea vieti intregului ansamblu radacina – coroana zirconiu.
Adaptare si biocompatibilitate – principiul de baza in medicina moderna este acela in care pentru a realiza un produs de calitate trebuie sa fi cat mai putin invaziv. Aici intra coroana din zirconiu. Modul in care este realizata si calitatea zirconiului sunt bazele unei coroane dentare de foarte buna calitate care este toatal biocompatibila cu tesuturile inconjuratoare si de sustinere.
Dezavantajele coroanelor din zirconiu
Coroanele din zirconiu sunt considerate primele tipuri de coroane dentare care pot reproduce cu acuratete mare atat estetica cat si functionalitatea unui dinte natural. Daca vrem neaparat sa vorbim si de dezavantaje atunci singurul dezavantaj este ca in general este un serviciu stomatologic costisitor. pretul unei coroane din zirconiu poate sa ajunga si la 2500 lei in anumite clinici dentare de prin Bucuresti.
Costul ridicat al unei coroane din zirconiu este dat in principal de calitatea materialelor si de costul echipamentelor mecesare realizarii acestora. Aceste lucrari protetice sunt realizate in proportie de 80% de echipamente de frezat CAD CAM.
La noi coroana dentara din zirconiu costa 1350 iar in anumite perioade poate sa ajunga si la 1150 lei in functie de ofertele disponibile.
3. Diferentele intre coroana din zirconiu si coroanele metalo ceramice
Exista numeroase diferente intre coroana metalo-ceramica si cea din zirconiu dar printre cele mai importante amintim:
– materialul din care sunt confecționate și modul în care sunt confecționate;
– rezistenta la fortele masticatorii;
– estetica.
Materialul și modul în care e confecționată coroana:
– dacă la coroana din zirconiu tot procedeul este digital, deci eroarea umană este înlăturată, la coroana metalo-ceramica doar componenta metalică este confecționată digital, inveliusul ceramic fiind adăugat de tehnicieni (introducând eroarea umană). De aici putem deduce ca pentru coroana din zirconiu e necesară o minima șlefuire comparativ cu cea metalo-ceramica unde este necesar un sacrificiu mai mare de țesut dentar (dacă stratul de ceramica nu este suficient de gros, exista riscul apariției fracturilor);
Rezistenta la forțele masticatorii:
– Studiile arata ca zirconiu este mult mai rezistent la fortele masticatorii decât alte materiale utilizate în construcția coroanelor, având o rezistenta la foretele masticatorii de pana la 3 ori mai mari decât coroanele de metalo-ceramica.
Estetica:
– Estetica zirconiului e superioara în special în zona incizala, unde se poate reda transuliciditatea dintelui. Majoritatea pacienților vin în cabinet după câțiva ani de la cimentarea coroanelor metalo-ceramice deranjați de lizereul negru dintre coroana și gingie. Acesta apare din cauza stratului de metal, concomitent cu retractia gingivala, fiind specific coroanelor metalo-ceramice. Acest dezavantaj nu se extinde și asupra coroanelor din zirconiu, deoarece acestea au același tip de material, atât la interior, cât și la exterior ( culoarea naturala a dintelui).
4. Cat este de durabil un dinte din zirconiu? Cat are garantie?
Materialul coroanei are garantie pe viață, dar coroana trebuie sa se sprijine pe un dinte, deci noi trebuie sa avem grija de dintele pe care e așezată coroana.
In concluzie dacă avem o igiena corespunzatoarea cu periaj de doua ori pe zi, cu folosirea atei dentare / dușului bucal, vizite de doua ori pe an la stomatolog însoțite de o igienizare profesionala șansele sa păstrăm cât mai mult coroana dentară sunt mari.
5. Cate sedinte sunt necesare? Cat dureaza? Care sunt etapele?
- Pentru coroana din zirconiu sunt necesare doua sedinte:
PRIMA SEDINTA:
->in care se stabileste cu medicul coordonator forma, culoarea viitorilor Dinti, se ia o amprenta preliminara inainte de a se apuca de slefuit;
->dupa ce s-a slefuit suprafata dentara dorita, medicul scaneaza dintii pentru a realiza amprenta digitala cea care se trimite tehnicianului( impreuna cu dorintele estetice), dar inainte de a pleca pacientului ii se realizeaza o lucrare protetica provizorie facuta in cabinet ( deci pacientul pleaca acasa cu Dinti) - IN A DOUA SEDINTA:
-> in a doua sedinta dupa indepartarea lucrarii provizorie se cimenteaza lucrarea definitiva, iar pacientul poate pleca linistit. :)
-> in cazul in care se opteaza pentru o coroana metale-ceramica se mai Adauga inca 2 sedinte proba metalului si proba dentinei.
6. Este coroana din zirconiu recomandata pentru dumneavoastra?
Daca va doriti o estetica deosebita, un material rezistent in timp, cu o slefuire minima a dintelui si in cat mai putine sedinte la stomatolog atunci raspunsul este DA, coroana din zirconiu e potrivita pentru dumneavoastra.
7. Aveti un dinte vechi imbracat. Se poate pune coroana din zirconiu?
Sigur ca se poate, dupa ablatia (indepartarea) coroanelor vechi se poate realiza o coroana mult mai estetica si durabila din zirconiu.
8. Ce aveti de facut acum ca am stabilit ca dintii din zirconiu sunt varianta potrivita pentru dumneavoastra.
Nimic mai simplu: va faceti o programare la medicul dumneavoastra stomatolog si impreuna cu el hotarati toate detaliile.