Aparat dentar

Aparat Dentar

Dinți strâmbi și inestetici?

Noi te putem ajuta! Cu un aparat dentar putem rezolva majoritatea problemelor de poziționare greșită a dinților.

Folosirea aparatului dentar este alegerea ideală și atunci când vorbim de mușcături incorecte care duc la dureri articulare sau când este nevoie de reabilitarea danturii pentru a obține un zâmbet perfect.

În acest articol vom dezbate pe larg când apare nevoia de aparat dentar, dar și cum să-l alegi pe cel care ți se potrivește, având în vedere câte tipuri există.

Aparat dentar

Ce este, de fapt, aparatul dentar

Aparatele dentare sunt utilizate în ortodonție pentru a corecta o gamă foarte largă de probleme ale dinților, inclusiv dinții strâmbi, decalați, rotați sau aglomerați.

Există mai multe tipuri de aparate dentare, printre care cele tradiționale din metal, din ceramică sau alignere transparente precum Invisalign. Cu ajutorul unui aparat dentar pacienții vor dobândi un zâmbet mai frumos, dar și mai sănătos și funcțional. 

Uită de miturile care te sperie că aparatul dentar îți vă genera complexe legate de aspectul fizic. Aparatele dentare sunt acum moderne și, în plus, există soluții atât de discrete, încât nici nu se va observa că urmezi un tratament ortodontic.

Cum funcționează aparatul dentar

Persoanele care apelează la tratamente ortodontice au, de obicei, nemulțumiri legate de modul în care le arată zâmbetul și, de asemenea, se confruntă cu probleme de masticație sau de vorbire din cauza alinierii incorecte a dinților.

Aparatul dentar acționează prin aplicarea unei presiuni relativ ușoare, dar constante. Astfel, poziția dinților este schimbată în timp și alinierea acestora devine una corectă. În funcție de tipul de aparat dentar, metoda de acțiune poate să difere, însă rezultatul este întotdeauna un zâmbet estetic și funcțional. De asemenea, durata tratamentului diferă de la un pacient la altul și poate varia de la câteva luni, la 2 ani.

Aparatul dentar – rezultate before & after

Cum știi că ești candidatul potrivit pentru un tratament cu aparat dentar

În primul rând, este important să stabilim dacă ai cu adevărat nevoie de un aparat ortodontic. Ai un singur dinte strâmb? Ai mai mulți dinți strâmbi? Ai dinții îngrămădiți? Ai dinți cu spații între ei? Nu ai niciun dinte la locul lui? Ai dinți incluși în os care nu vor să iasă? Ai o mușcătură deteriorată și nu îți atingi dinții în zona din față?

Dacă răspunsul tău este „DA”, atunci cu siguranță ai nevoie de aparatul dentar.

motive sa-ti pui aparat dentar

Atunci când te confrunți cu mușcătură incorectă sau cu dinți strâmbi, înghesuiți sau rotați, este afectat mai mult decât aspectul zâmbetului. Majoritatea pacienților care ignoră timp îndelungat aceste probleme vor observa că alimentația este îngreunată și, uneori, pot să apară inclusiv afecțiuni gastrice.

De asemenea, complexele legate de imagine pot să afecteze sănătatea mintala și să te împiedice să te bucuri de lucruri simple, cum ar fi socializarea sau vorbitul în public. În astfel de cazuri, cu siguranță medicul ortodont va recomanda aparatul dentar.

Dacă vrei o varianta cât mai discretă, vei fi informat daca ești eligibil pentru aligner Invisalign, un aparat dentar transparent, modern, care corectează zâmbetul.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare, atât cele tradiționale, cât și variante mai moderne, disponibile la Delta Clinic Dent. Medicul specialist va recomanda tratamentul ortodontic potrivit pentru pacient, în funcție de problemele dentare pe care acesta le prezintă, de buget și de obiective. 

La Delta Clinic Dent beneficiezi de tratamente cu aparate dentare tradiționale, adică aparate dentare metalice sau ceramice, precum și cu aparate invizibile, mult mai discrete. De asemenea, aparatele dentare pot să fie fixe sau mobile și există și opțiunea de aparat dentar lingual. 

Decizia cu privire la tipul de aparat dentar pe care trebuie să îl porți se ia în funcție de mai multe criterii: vârsta pacientului, probleme dentare, alte afecțiuni ale cavității bucale, cum ar fi afecțiunile gingivale, obiective și buget. Toate aceste informații le vei primi încă de la prima consultație pentru a ști exact la ce trebuie să te aștepți.

Aparatul dentar fix

Aparate dentare fixe – sunt utilizate atât de către adolescenți, cât și de către persoanele adulte. Acest tip de aparat dentar este extrem de eficient, oferă rezultate predictibile și rapide. Aparatele dentare sunt catalogate în funcție de materialul utilizat: aparat dentar metalic, aparat dentar ceramic și aparat dentar safir, dar și de poziția sistemelor din care sunt compuse: pe partea vizibilă a dinților sau pe interior, pe partea mai puțin vizibilă (linguală, „invizibila”).

De asemenea, vom vorbi și de noi tipuri de aparate dentare, tip gutieră – „clear” care acoperă tot dintele și care sunt confecționate dintr-un material transparent – Aparat dentar Invisalign.

Aparatul dentar fix metalic

Aparat dentar

Aceste tipuri de aparate dentare sunt des utilizate în ortodonție datorită costului scăzut și a eficienței foarte bune. Dacă în cazul copiilor acest tip de aparat ortodontic este des întâlnit, adulții tind să se ferească de el.

Avantajele sunt date de eficiența și durabilitatea sistemului, dar și de costul redus în comparație cu restul aparatelor dentare.

Dezavantajele apar atunci când vorbim de partea estetică, unde aparatul dentar fix metalic nu excelează.

Aparatul dentar fix ceramic

Ca în cazul aparatelor dentare tradiționale, cele din safir au ca principal obiectiv îndreptarea dinților prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra acestora. Principalul avantaj al aparatului dentar din safir este aspectul mult mai discret. În plus, safirul sintetic din care este realizat are aceeași structură și compoziție ca safirul natural, având astfel o rezistență ridicată, comparabilă cu cea a diamantelor. 

Diferența între cele doua tipuri, ceramic și safir, este dată de nuanța componentelor care alcătuiesc aparatul dentar. Cel ceramic are o culoare alb-opacă, pe când cel de safir are o nuanță mai apropiată de culoarea dinților.

Aparatul dentar fix lingual

Acest tip de aparat ortodontic funcționează ca toate celelalte tipuri de aparate dentare, doar că se aplică pe partea interioară a dinților.

Folosirea lui a început să fie din ce în ce mai populară. Printre avantajele principale ale aparatului dentar fix lingual se regăsesc modul invizibil de fixare, eficiența crescuta a aparatului, dar și grosimea redusă.

Acest tip de aparat vine și cu câteva dezavantaje, cum ar fi complexitatea crescută, în anumite cazuri necesitatea realizării pe comandă și uneori riscul de a irita limba.

aparat-dentar-pret

Aparatul dentar invizibil

Aparatele dentare invizibile cu gutiere sunt un tip diferit de aparate ortodontice. Acestea nu conțin componente care se lipesc pe suprafața dinților. Corecția dentară se face cu un tip special de gutiere și cu anumite ghidaje amplasate pe dinți. Deși sunt cele mai estetice și mai confortabile tipuri de aparate dentare, nu sunt întotdeauna și cele mai eficiente.

Aparatele dentare cu gutiere Clear Correct pot corecta doar un anumit tip de probleme ortodontice. Ele nu se pretează cazurilor complexe unde sunt necesare tracțiuni serioase ale dinților. Cu toate acestea, acest tip de aparat dentar este unul dintre cele mai accesate tipuri de aparate ortodontice, în special în rândul adulților.

Aparat dentar

Aparatul dentar mobil

Aparatele dentare mobile sunt utilizate cu preponderență în cazul copiilor și sunt tipul de aparate dentare care se dau jos de către pacient pentru igienizare și pentru activare. Deși nu sunt cele mai eficiente tipuri de aparate dentare, acestea sunt potrivite pentru cei mici pentru că se poate realiza o igienă mult mai bună a dinților, iar eficiența lor este mai mare cu cât copilul este mai mic.

Deși, teoretic, acest tip de aparat ortodontic se poate purta la orice vârstă, acesta este foarte eficient în a corecta pozițiile greșite ale dinților, în special la copii. Aparatul dentar mobil se poate purta începând cu vârstă de 7 ani și este foarte eficient până la vârsta de 12 ani. După această vârstă, acest tip de aparat este folosit doar pentru anumite cazuri specifice.

Durata de purtare a unui aparat ortodontic mobil variază între 1 și 2 ani și este în strânsă legătură cu problemele dentare ale pacientului. De menționat este faptul că aparatul dentar mobil trebuie activat acasă, la îndrumarea medicului ortodont.

aparat dentar mobil

Deși, teoretic, acest tip de aparat ortodontic se poate purta la orice vârstă, acesta este foarte eficient în a corecta pozițiile greșite ale dinților, în special la copii.

Aparatul dentar mobil se poate purta începând cu vârstă de 7 ani și este foarte eficient până la vârsta de 12 ani. După această vârstă, acest tip de aparat este folosit doar pentru anumite cazuri specifice.

Durata de purtare a unui aparat ortodontic mobil variază între 1 și 2 ani și este în strânsă legătură cu problemele dentare ale pacientului. De menționat este faptul că aparatul dentar mobil trebuie activat acasă, la îndrumarea medicului ortodont.

Cât costă un aparat dentar – Preț

Ai căutat „aparat dentar București preț” sau „aparat dentar preț”? Prețul unui aparat dentar variază în funcție de mai multe aspecte. În general, acest cost se regăsește în rezultatul final. Pe lângă costul inițial al aparatului dentar trebuie ținut cont de faptul că vor mai exista și costuri lunare.

Concret, în România, un aparat dentar mobil costă între 900 – 1600 lei / arcada, iar aparatele dentare fixe, în funcție de tipul acestora, costă între 2000 – 6500 lei sau poate mai mult. Puteți accesa întreagă lista de prețuri din secțiunea Prețuri.

La Delta Clinic Dent credem că este bine să-ți poți permite un tratament de calitate. Pentru a realiza acest lucru avem în vedere să ținem costul unui aparat ortodontic redus și să poți achita serviciul stomatologic în rate.

Etapele tratamentului cu aparat dentar

Atunci când te prezinți la prima consultație, medicii Delta Clinic Dent iți vor oferi toate răspunsurile de care ai nevoie pentru a lua o decizie informată. Aceștia vor depune eforturile necesare pentru a te bucura de un tratament ortdontic cu cât mai puțin disconfort, precum și de rezultate excelente.

Pentru echipa noastră este foarte important să ai încredere în personalul medical și în toți cei cu care interacționezi în clinică. Unii pacienți se pot feri ani la rând de un tratament ortodontic din cauza zvonurilor cum că acestea ar fi dureroase.

Nu este deloc așa! La Denta Clinic Dent iți oferim condiții cât mai bune pentru a fi relaxat și pentru a te bucura de rezultate care să îți aducă zâmbetul mult dorit.

Mai jos îți prezentăm fiecare etapă ce trebuie parcursă pe durata tratamentului.

  • Consultație – consultația ortodontică este primul pas către un zâmbet frumos și funcțional. Înainte de a lua o decizie cu privire la tratament, te vei întâlni cu unul dintre medicii Delta Clinic Dent pentru o evaluare inițială a cavitații bucale și a dinților. Această primă consultație durează, de obicei, maximum o oră, timp în care vei afla care sunt opțiunile de tratament, costuri, termene, precum și avantaje și dezavantaje ale fiecărui tip de aparat dentar.
  • Dosar de diagnostic – conține istoricul medical/cu precădere cel dentar, examenul clinic, modele de studiu din ipsos ale dinților, fotografii ale feței și dinților pacientului, o radiografie panoramică sau radiografii individuale ale dinților, radiografie a profilului facial.
  • Plan de tratament – este una dintre cele mai importante etape ale managementului fiecărui caz, după examinarea pacientului. De obicei, planul de tratament se împarte în obiective și plan în sine și cuprinde toate detaliile legate de vizitele în cabinet, îngrijire la domiciliu și monitorizarea evoluției cazului.
  • Controale periodice – în funcție de problemele inițiale ale pacientului și de tipul de aparat dentar ales, medicul specialist va solicita prezența acestuia în cabinet la intervale regulate de timp.
  • Final de tratament – această etapă presupune îndepărtarea aparatului dentar și purtarea unei gutiere pentru a menține dinții drepți. Gutiera se îndepărtează în timpul mesei
  • Post-tratament – după finalizarea tratamentului ortodontic pacientul primește instrucțiunile de îngrijire a danturii, astfel încât rezultatele să se mențină. Igiena orala adecvată este obligatorie, precum și purtarea gutierei.

Aparatul dentar la adulți

Contrar miturilor, nu există limită de vârstă pentru a-ți corecta zâmbetul. La Delta Clinic Dent ne asigurăm că vei beneficia de un tratament personalizat, care să îți aducă rezultatele dorite. În urma purtării aparatului dentar, adulții vor avea un zâmbet mai frumos, dinți mai puternici și risc scăzut de a dezvolta afecțiuni la nivelul danturii. În plus, gingiile vor deveni și ele mai sănătoase.

Ai auzit că nu mai are sens să porți aparat dentar după 30 de ani? Nimic mai fals! Orice vârstă este potrivită pentru a-ți recupera încrederea în propria persoană și pentru a zâmbi fără niciun complex, iar în clinica noastră îți oferim soluții personalizate pentru a obține rezultate cât mai bune.

Aparatul dentar la copii

După schimbarea dentiției de lapte, copiii pot prezenta diferite probleme la nivelul danturii, cum ar fi dinți înghesuiți, strâmbi sau rotați. În astfel de situații, se recomandă intervenția cât mai rapidă a ortodontului, pentru că aceste defecte să fie corectate într-un timp cât mai scurt și cu un buget minim.

În general, vârstă ideală pentru a purta aparat dentar în cazul copiilor este între 9 și 14 ani, însă dantura poate să fie îmbunătățită la orice vârstă.

De obicei, copiii reacționează destul de eficient la tratamentul ortodontic și rezultatele nu întârzie să apară. Astfel, ei vor deveni adolescenți cu un zâmbet frumos și funcțional, fără probleme dentare.

Beneficiile și avantajele aparatului dentar

Daca porți aparat dentar, ai toate șansele să obții un zâmbet de revistă. Atunci când alegi să lucrezi cu specialiști în domeniu, tratamentul ortodontic îți va aduce numeroase avantaje, inclusiv:

  • aspect îmbunătățit, stimă de sine crescută;
  • periaj dentar facilitat;
  • prevenirea cariilor și a afecțiunilor gingivale;
  • mușcătură corectă;
  • prevenirea leziunilor dentare;
  • pronunție îmbunătățită;
  • prevenirea eroziunii osoase.

La Delta Clinic Dent îți oferim șansa de a plăti tratamentele în rate. Astfel, ai acces la servicii medicale de calitate premium pe care ți le poți permite, bugetul tău fiind organizat încă de la început.

Întrebări frecvente privind aparatul dentar

În continuare vei obține răspunsuri la cele mai comune întrebări legate de tratamentul ortodontic și de purtarea aparatului dentar. Înainte de decizia finală, documentează-te cu privire la toate etapele tratamentului, precum și cu privire la avantajele acestuia.