Punte dentara in 2022
Ai pierdut un dinte si te gandesti sa-l inlocuiesti cu o punte dentara. Te-ai gandit si la implant dentar, insa nu stii care este alegerea potrivita.
Un zambet perfect nu este doar o cerinta estetica ci, cu precadere in ultimul timp, o necesitate pe care o recomanda majoritatea medicilor dentisti si pe care cei mai multi dintre pacienti o identifica mai devreme sau mai tarziu.

Lipsa dintilor, cunoscuta in literatura de specialitate drept edentatie, are efecte directe asupra masticatiei si increderii in sine. Indiferent daca dumneavoastra sau cineva drag va confruntati cu aceasta problema, o punte dentara se numara printre cele mai recomandate solutii.
Aceasta contribuie activ la masticatie si restabileste capacitatea de a vorbi. In plus, va corecteza zambetul si previne miscarea celorlalti dinti din cavitatea bucala. Cu scopul de a va oferi o varianta viabila, am introdus in articol si o scurta discutie privind punte dentara sau implant.
Ce este o punte dentara?
Din punct de vedere tehnic, o punte dentara consta intr-o lucrare proteica ce are ca scop inlocuirea dintilor care nu mai sunt. Punctul de sprijin al acesteia poate fi reprezentat atat de dintii naturali, cat si de implanturile dentare.
Rezultatul este unul impecabil din punct de vedere estetic, precum si unul cu adevarat functional pe termen lung. De aceea, se recomanda ca dintii lipsa sa fie inlocuiti in cel mai scurt timp de la pierderea acestora.
- Potrivit specialistilor se recomanda ca o punte dentara sa fie formata din 3 sau 4 elemente, capabile sa inlocuiasca unul sau mai multi dinti lipsa;
- Puntile dentare care contin mai mult de 4 elementi pot conduce la fisuri dentare;
- Dintii aferenti unei punti dentare se lucreaza impreuna, ceea ce inseamna ca nu exista spatii intre ei. Dintii lucrati separat sunt mai putin rezistenti;
- In ceea ce priveste elementele de agregare, respectiv elemente de sprijin, se folosesc dintii naturali sau implaturile dentare.
La ce se foloseste o punte dentara?
Pierderea unui dinte coincide cu migrarea celorlalti dinti de pe arcada unde acesta a cazut. Procesul de miscare, aferent dintilor naturali ramasi, se datoreaza tendintei acestora de a ocupa spatiul lipsa. In urma acestor deplasari, nu doar muscatura (cunoscuta si ca ocluzie dentara), ci si pozitiile dintilor sunt modificate.
Printre cele mai frecvente rezultate se numara cariile dentare, modificari ale maxilarelor, fracturarea dintilor si modificari la nivelul fizionomiei fetei.
Dintii lucreaza impreuna. Daca un singur dinte lipseste, cei din apropiere se pot deplasa in spatiul gol. Potrivit Cleveland Clinic, acest lucru poate provoca:
- Dificultati la muscatura;
- Dificultati la nivelul masticatiei;
- Dureri cauzate de stresul suplimentar al dintilor si la nivelul maxilarului;
- O scadere a incredererii in sine si a modului in care pacientul arata.
O punte dentara indeplineste si asigura functia fonetica, intrucat dintii lipsa sunt inlocuiti cu altii prin care sunetele se pot forma. In general, reluarea vorbitului normal dureaza maxim 2 zile de la cimentarea puntilor dentare.
Din ce este formata o punte dentara?
Fiecare punte dentara are doua componente fundamentale, respectiv:
- Corpul puntii – reuseste sa inlocuiasca cu succes dintii lipsa si este localizat intre elementele de agregare (cu exceptia puntilor in extensie, unde corpul puntii va fi pozitionat in afara lor);
- Elementele de agregare – constau in coroane dentare folosite pentru ca puntea sa se sprijine pe dintii stalpi. Fiecare punte dentara va avea cel putin doua elemente de agregare in raport cu lungimea acesteia.
Este important de precizat faptul ca atat corpul de punte, cat si elementele de agregare sunt lucrate separat. Acestea sunt turnate impreuna, insa nu sunt lipite ulterior confectionarii.
Ce tipuri de punti dentare exista?
Alegerea corecta a puntii dentare se face la recomandarea medicului stomatolog, bazandu-se pe istoricul si situatia actuala a pacientului, precum si pe schema de tratament. In ceea ce priveste variantele disponibile, printre cele mai des intalnite si folosite sunt urmatoarele:
- Punte dentara adeziva – este frecvent intalnita in cazul tinerilor, in special in situatiile in care au pierdut un dinte frontal. Procesul se bazeaza pe capacitatea dintelui fals de a adera la smaltul dintilor vecini naturali. Pentru aceasta varianta prepararea este minima, iar fixarea se realizeaza prin intermediul unor rasini speciale. Puntea dentara adeziva nu se foloseste daca smaltul prezinta carii sau distrofii;
- Punte dentara cu extensie mediata – este intalnita rar si presupune conexarea corpului de punte cu o bara palatinala;
- Punte dentara pe implanturi – foloseste implanturi dentare ca elemente de agregare in locul dintilor naturali;
- Punte dentara totala – se foloseste in cazul edentatiilor partiale, in care lipsesc doar cativa dinti, iar agregarea se poate face cu ajutorul dintilor naturali ramasi. Forma este semicirculara si presupune ca minim 4 dinti (2 canini si 2 molari) sa fie prezenti, in asa fel incat sa sustina fortele ocluzale. Acest tip de punte nu se recomanda pacientilor cu boli parodontale care au dus la pierderi osoase importante. De asemenea, puntea dentara totala nu se va folosi in situatiile in care numarul dintilor disponibili este mic;
- Punti dentare demontabile si mobilizante – se bazeaza pe sisteme speciale de fixare si sunt intreprinse doar in situatii exceptionale. Aceste sisteme pot fi telescopice, de culisare sau surub-piulita.
Din ce materiale se realizeaza puntea dentara?
Materialul folosit pentru obtinerea puntii dentare joaca un rol esential in gestionarea duratei de viata a produsului final. De asemenea, acesta contribuie la sporirea gradului de confort pe care pacientul il resimte din primul moment in care poarta puntea dentara.
In general, lucrarile protetice de acest fel presupun materiale diferite, capabile sa indeplineasca toate conditiile impuse. Printre acestea se numara:
- Materiale cu grad ridicat de rezistenta;
- Materiale cu aspect estetic placut;
- Materiale non-alergenice;
- Materiale care nu genereaza curenti galvanici;
- Materiale care transmit temperaturile alimentelor in mod asemanator cu structurile dentare naturale.
Printre cele mai des intalnite materiale se regasesc:
- Aliajele Cr-Ni – sunt preponderent utilizate in medicina dentara, multumita proprietatilor bune si a pretului accesibil. Pacientilor alergici la Nichel nu le sunt recomandate aceste aliaje. In schimb, vor putea opta pentru Cobalt, in aliaje de Co-Cr;
- Rasini acrilice – sunt utilizate pentru puntile dentare provizorii. Atat calitatea materialului, cat si nuanta sunt afectate pe termen lung;
- Rasini diacrilice – sunt folosite destul de rar, intrucat au nevoie de conditii speciale pentru prelucrare;
- Polisticele – ideale pentru lucrarile de restaurare din zona posterioara;
- Ceramica – ofera un aspect estetic de invidiat si foarte natural. Cu toate acestea, pentru a putea fi implementata este necesara devitalizarea pulpara. In general, ceramica se utilizeaza pe suport metalic realizat din zirconiu, titan sau total ceramica;
- Zirconiul – este cel mai des folosit in protetica, datorita biocompatibilitatii, rezistentei si transluciditatii naturale. In plus, nu are potential alergic. Pretul este mai mare, intrucat proiectarea puntii dentare se face pe computer;
- Sisteme Targis-Vectris – sunt introduse relativ recent in medicina dentara si dispun de calitati estetice deosebite.
Ce pot folosi in loc de punte dentara?
In timp ce unii pacienti opteza pentru protezele partiale, care pot fi detasate, altii se intreaba daca sa opteze pentru punte dentara sau implant. Cele mai bune recomandari sunt cele prezentate de catre medicul stomatolog, care este la curent cu istoricul dumneavoastra medical si cunoaste cel mai bine problema.
Puntile dentare sunt o solutie frecvent intalnita in cazul dintilor lipsa. Potrivit Medical News Today, pacientilor li se va recomanda aceasta optiune daca:
- O carie sau o infectie dentara este atat de adanca incat niciun alt tratament nu ar avea efectele scontate;
- Pacientul a suferit un accident in urma caruia dintele nu mai poate fi reparat;
- Un dinte definitiv este pe punctul sa cada sau a fost indepartat de medicul stomatolog.
Cum se pregateste dantura pentru procedura de fixare a puntii dentare?
Inainte de a prezenta mai multe detalii, este important de stiut faptul ca procesul de pregatire depinde de tipul puntii dentare.
Pasii de pregatire in cazul unei punti dentare care foloseste dinti naturali ca punct de sprijin:
- Respectarea vizitelor la cabinetul stomatologic pentru ca medicul sa poata realiza puntea dentara;
- Dintii suport sunt slefuiti, pentru ca orice problema dentara sa fie eradicata;
- Medicul stomatolog va lua un mulaj al arcadei (sau, dupa caz, al arcadelor) necesar pentru fixarea puntii dentare;
- Fixarea unor punti dentare temporare, cateva saptamani, pentru a proteja dantura;
- Indepartarea puntilor dentare temporare de indata ce puntile permanente sunt gata;
- Fixarea puntilor dentare permanente cu ajutorul unor adezivi puternici;
Pasii de pregatire in cazul unei punti dentare care foloseste implanturi dentare ca punct de sprijin:
- Respectarea vizitelor la cabinetul stomatologic pentru ca medicul sa poata realiza puntea dentara;
- Finalizarea lucrarii aferente implantului sau implanturilor dentare;
- Medicul stomatolog va lua un mulaj al arcadei (sau, dupa caz, al arcadelor) necesar pentru fixarea puntii dentare;
- Fixarea unor punti dentare temporare, cateva saptamani, pentru a proteja dantura;
- Indepartarea puntilor dentare temporare de indata ce puntile permanente sunt gata;
- Fixarea puntilor dentare permanente cu ajutorul unor adezivi puternici;
Ce pret are o punte dentara?
In general, pentru a putea beneficia de o punte dentara la pret bun este recomandat sa discutati cu medicul stomatolog de la inceputul procedurii. Echipa de la Delta Clinic Dent pune la dispozitia pacientilor oferte in fiecare luna pentru serviciile dentare efectuate, pe care le puteti consulta oricand aici. In plus, puteti achita serviciile stomatologice in rate fara sa mai amanati vizitele la medicul stomatolog din motive financiare.
Pretul unei punti dentare variaza in functie de:
- Materialele din care este realizata puntea dentara;
- Numarul de dinti necesari pentru a umple golul;
- Tratamentele suplimentare, precum sunt plombele dentare sau cele aferente bolilor gingivale.
Punte dentara vs. implant dentar
Planurile de tratament recomandate difera de la pacient la pacient. Unul dintre factorii determinanti ai duratei de viata atat in cazul unei punti dentare, cat si in cel al implantului dentar este igiena orala.
O punte dentara poate rezista intre 5 si 15 ani, in timp ce implanturile dentare sunt considerate o solutie permanenta. Va recomandam sa luati in calcul sfaturile medicului dumneavoastra inainte de a face aceasta alegere.
Comenteaza