ENDODONTIE – TRATAMENT DE CANAL

Tratament de canal – Ghid Complet | Proceduri | Pret

Ai nevoie de un tratament de canal?

tratament de canal

Daca da, atunci ai ajuns unde trebuie.

Tratament de canal | Articol

In acest articol vei gasi probabil raspuns la toate intrebarile legate de tratamentul de canal. De la cum trebuie procedat in cazul in care ai nevoie de un tratament al canalelor radiculare, la modul corect si incorect de realizare si nu in ultimul rand la costul unui tratament de canal. De aici vei pleca cu o mai buna intelegere a acestui procedeu utilizat des in stomatologie, dar si cu cateva informatii referitoare la alternativele acestui proces.

  • Cand este necesar tratamentul de canal

  • Tratamentul de canal corect si incorect

  • Tratamentul de canal si costul acestuia

  • Tratament de canal sau extractie si implant dentar

Tratament de canal. Cand se face si de ce?

Cand este necesar un tratament de canal?

Ajungem sa vorbim de tratament de canal atunci cand incepe sa doara. De multe ori suntem intrebati „Dar de ce nu putem doar sa plombam dintele?”, iar raspunsul este mereu acelasi „ai ajuns cu dintele putin cam tarziu pentru a mai putea salva nervul dintelui”.

Discutiile despre tratamentul canalelor radiculare incep, in general, atunci cand pacientul se prezinta in cabinetul stomatologic cu un dinte care fie a inceput sa doara la rece sau la dulce, fie o bucata din acesta a cazut. In acest punct nu concluzionam direct ca urmeaza un tratament de canal, dar instiintam pacientul ca este posibil sa se ajunga acolo.

Care este urmatorul pas?

Vom pleca de la urmatorul principiu dupa care ne ghidam in practica noastra de zi cu zi: ” Dintii tai sunt mai buni decat orice substituent” . Asta inseamna ca noi, cei de la Delta Clinic Dent, credem ca este mai sanatos sa pastram dintele cat mai natural posibil. Respectand acest principiu, vom incepe a aborda caria dentara intr-o maniera minim invaziva. Asta inseamna ca, dupa anestezie, medicul dentist urmeaza sa curete cu atentie caria dentara pentru a indeparta doar partea afectata de dinte.

Daca acest proces decurge fara a ajunge in locul unde se afla nervul dentar, iar toata caria este curatata, atunci se realizeaza o plomba dentara, iar interventia se reduce doar la a plomba dintele. In aceasta situatie, tratamentul de canal nu mai este necesar.

Dar daca se ajunge la nerv? | Obturatie de canal urgent

In aceasta situatie, tratamentul de canal devine obligatoriu. Cel mai adesea, atunci cand vorbim de un dinte cu bucati rupte, tratamentul de canal trebuie sa inceapa cat mai repede pentru a evita suprainfectarea canalelor dentare. Daca dintele in cauza este fara gangrena sau infectie pe canale, in conditii optime, se poate realiza tratamentul de canal si apoi obturatia de canal in aceeasi sedinta. Obturatia de canal este etapa finala a tratamentului de canal si presupune sigilarea canalelor dentare.

In aceasta situatie, dintele urmeaza sa fie refacut, fie cu plomba dentara, fie prin alte modalitati de refacere a coroanei dentare. Despre aceasta parte am mai discutat si in cadrul articolelor scrise despre coroana dentara, coroana dentara din zirconiu, dar vom enumera si aici, mai departe in articol, modalitatile de reconstructie.

Consultatie cu un medic specialist!

Tratament de canal corect sau incorect realizat?

Cum arata un tratament de canal bine realizat?

Pentru a stabili daca un tratament de canal este corect sau incorect, trebuie sa se realizeze o radiografie a acelui dinte. In prezent, exista si alte tehnici de diagnostic al corectitudinii tratamentului de canal cum este sistemul CBCT, in care imaginea este tridimensionala, insa aceste practici sunt aplicate doar in cazuri exceptionale.

Corectitudinea unui tratament de canal reiese din rigoarea cu care este realizat. Pentru ca un tratament de canal sa fie realizat corect, medicul stomatolog trebuie sa urmeze un anumit protocol de sterilizare si curatare a canalului dentar, urmat de o obturatie de canal realizata pe toata lungimea canalului dentar, pe toate canalele dentare.

tratament de canal radiografie

Cum se realizeaza un tratament de canal corect?

Asa cum spuneam anterior, medicul trebuie sa urmeze un anumit protocol. Acest protocol este impartit in mai multe etape. Putem distinge 3 momente cheie in tratamentul de canal al unui dinte.

Tratament de canal – Etapa 1:

Scoaterea nervului si depistarea tuturor canalelor. Aceasta etapa este cruciala in realizarea unui tratament corect de canal. Nervul dintelui poate sa fie viu sau nu. In aceasta etapa nu este esential acest aspect. Important este sa se gaseasca toate canalele dintelui.

Tratament de canal – Etapa 2:

In aceasta etapa se face curatarea mecanica a canalelor dentare, fie manual, fie cu instrumentar rotativ. Tot aici se folosesc diferite substante pentru a steriliza interiorul canalelor. Aceasta etapa poate sa dureze de la o sedinta, in situatia in care nervul dintelui era viu, iar interiorul canalului nu este contaminat, pana la mai multe sedinte atunci cand pe canal, dupa curatarea mecanica, se introduc diferite substante cu rol de sterilizare a canalului.

Tratament de canal – Etapa 3:

Finalul tratamentului de canal este atunci cand se face obturatia de canal. Obturatia de canal trebuie sa fie vizibila la radiografie si arata ca un fir alb prin mijlocul radacinilor dentare ce se intinde pana la varful acestora. O obturatie de canal reusita este aceea cand, dupa realizarea ei, dintele nu dezvolta nici o reactie apicala.

Tratament de canal – Pret

In functie de dificultatea si complexitatea pretul tratamentului de canal difera. De aceea pentru fiecare tip de dinte si metoda de tratament preturile variaza intre 250 lei si 800 lei. Pentru lista completa de pret pentru un tratament de canal accesati Preturi > Sectiunea Endodontie.

Parteneri Delta Clinic Dent

Parerea pacientilor.

Sunt foarte multumit de modul in care am fost tratat in cadrul clinicii. Personalul este mereu vesel iar procedurile stomatologice au decurs fara probleme.

Victor Sanei

Multumesc domnului doctor pentru amabilitatea si rabdarea de care a dat dovada. A durat ceva pana sa ma pot programa dar a meritat.

Maria Craciun

Experienta a fost una neasteptat de placuta datorita faptului ca nu am simtit durere. Acum nu imi mai este frica sa merg la cabinetul stomatologic. Multumesc!

Andrei Micu

Tin sa multumesc pe aceasta cale domnului doctor Marius Durbac pentru rabdarea de care a dat dovada in cazul meu. Spun asta pentru ca sunt o persoana fricoasa iar asta m-a tinut o buna perioada departe de stomatolog.

Roxana Dincu

Foarte multumit.
pro:
-servicii de foarte buna calitate ( eu am avut o extractie molar de minte)
-personal super amabil
-pret mai mult decat ok(180 lei )

minusuri:
-nu prea au loc de parcare

Leonard

De ce sa ne alegi pe noi?