Coroana dentara – Ghid complet in alegerea unei coroane dentare
Daca ai ajuns cu dintele in situatia in care ti-a fost recomandata o coroana dentara pe un singur dinte sau deja ai dinti pierduti si te gandesti cum poti sa rezolvi aceasta problema, atunci ai ajuns unde trebuie.
Vom discuta pe larg despre diferite tipuri de coroane dentare si, in special, despre coroana dentara din zirconiu.
Vom stabili cand este necesara si cand putem alege si alte solutii, apoi vom vorbi despre cat te costa o coroana dentara si ce material sa alegi.
Vei afla despre coroana dentara avantaje si dezavantaje si te informam referitor la etapele necesare.
Cat rezista o coroana dentara? La Delta Clinic Dent primesti garantie pentru toate lucrarile protetice efectuate. Acesta are o garantie, in functie de materialul din care este realizata aceasta, intre 5 si 10 ani insa te asiguram ca ele te vor tine o viata.
Ce este o coroana dentara
Coroana dentara este asemanatoare cu un capac care se pune peste un dinte sau implant dentar care a fost pregatit in prealabil pentru asa ceva. Coroanele dentare sunt lucrari protetice care imbunatatesc dintii atat estetic, cat si functional. Coroanele dentare sunt de multe feluri atat din punct de vedere al functionalitatii, cat si al materialelor utilizate.
Pentru a putea aplica o coroana avem nevoie de un suport. Suportul poate sa fie:
- un dinte slefuit
- o radacina dentara peste care se aplica un pivot dentar si apoi coroana
- corp de punte intre alti dinti
- Implant dentar
Cand ai nevoie de o coroana dentara? Cand este indicata?
Sa incepem cu inceputul. Ai ajuns la medicul stomatolog si acesta ti-a recomandat o coroana dentara sau pur si simplu banuiesti ca aceasta este singura solutie pentru acel dinte pe care doresti sa-l repari.
In realitate, acoperirea in intregime a dintelui cu o coroana reprezinta varianta cu cel mai mare grad de indepartare a structurii dentare naturale.
Asta inseamna ca pentru a pune o coroana dentara este nevoie sa slefuim mai mult dinte decat in cazul inlay-urilor sau onlay-urilor asa cum reiese si din imaginea de mai jos.
Adevarul este undeva la mijloc. Menirea unei coroane dentare este aceea de a inlocui partea coronara, partea vizibila a dintelui. Ajunge sa o inlocuiasca in totalitate atunci cand aceasta a fost foarte mult deteriorata de carie.
Amploarea distructiei coronare naturale si aparitia necesitatii inlocuirii acesteia cu o coroana din zirconiu artificiala ramane sa fie decisa de medicul curant.
In functie de situatia feicarui dinte sau de planul de tratament propus de catre medicul stomatolog si acceptat de catre tine, regasim urmatoarele situatii:
Nu ai nevoie
- daca ai carii medii pe dintii frontali, dar nu este nevoie sa se scoata nervul dintelui
- daca ai carii si distructie mare pe dintii laterali, dar nu a ajuns la nerv
- daca dintele este sanatos, dar nu-ti place pozitia sau culoarea lui
Posibil sa ai nevoie
- in cazul premolarilor atunci cand acestia au fost tratati pe canal
- in cazul incisivilor atunci cand dintele are tratament de canal si carii relativ mari
- in cazul unor tratamente ortodontice de amploare
Sigur ai nevoie
- pentru a acoperi un pivot dentar
- pentru a acoperi un implant dentar
- atunci cand a ramas doar radacina si aceasta poate sa fie utilizata
- atunci cand ai un dinte lipsa si nu se poate/nu vrei sa se puna un implant dentar
Care este cea mai buna coroana dentara? Tipuri de coroane dentare?
Coroanele dentare se impart in mai multe categorii in functie de cativa factori. Desi vom discuta mai mult despre impartirea acestora in functie de materialul sau materialele din care sunt realizate si de costul aferent, mai sunt si alte criterii dupa care ele sunt impartite.
Aceste categorii se intrepatrund, iar la final vom trage si o concluzie referitor la ce este mai bine pentru dumneavoastra sa alegeti.
In acest subcapitol le vom mentiona pe toate, insa ne vom concentra mai ales pe materialele utilizate.
Material Coroana Dentara
Coroanele dentare se pot imparti in functie de materialul utilizat :
- coroane dentare acrilice
- coroane dentare de compozit
- coroane dentare metalo-acrilice
- coroane dentare metalo-ceramice
- coroane dentare din zirconiu monolit
- coroane dentare din zirconiu acoperit de ceramica
- coroane dentare ceramice integral
Tehnologie de realizare
In functie de tehnologia utilizata:
- sistemul clasic manual realizat de tehnicianul dentar
- sistemul digitalizat CAD-CAM
In functie de procesul de fabricare ele se impart in coroane dentare realizate preponderent de un tehnician dentar in care factorul uman este implicat 100%, iar precizia variaza de la tehnician la tehnician si coroane dentare realizate de o masinarie de frezat CAD CAM, sub supravegherea tehnicianului dentar, unde partea de design este asigurata partial de un calculator, partial de un tehnician dentar, iar realizarea se face 100% de masinaria de frezat. Aici precizia este la cel mai inalt nivel.
Scopul coroanelor dentare
In functie de scopul pe care-l are:
- scop preponderent estetic
- scop preponderent functional
- scop ortodontic
Are scop protetic reparator – adica trebuie sa inlocuiasca o masea in zona din spate? Daca da, atunci trebuie sa alegi o coroana cat mai rezistenta, la care sa primeze in primul rand partea functionala. Scopul reparator se aplica si pe zona frontala. Zona frontala are rol functional, insa aici predomina caracterul estetic.
Are scop ortodontic – adica se acopera un dinte pentru o perioada limitata de timp in ideea in care acel dinte urmeaza sa fie mobilizat si mutat pe o alta pozitie? Daca da, atunci trebuie sa fie economica si sa o putem inlocui usor pe viitor.
Are rol preponderent estetic? Daca este vorba de un dinte din zona frontala, atunci trebuie sa alegi un material foarte estetic care sa poata reproduce corect culoarea dintilor vecini si care sa aiba o compatibilitate buna cu gingia.
Are scop atat estetic, cat si reparator? Asa cum credem noi ca ar trebui sa stea lucrurile, adica trebuie sa indeplineasca toate functiile la modul superlativ, atunci trebuie sa te indrepti spre coroanele dentare realizate cu tehnologii si materiale de ultima generatie.
Timp
In functie de timpul pe care-l ai la dispozitie:
Anumite coroane dentare au un proces de fabricatie mai rapid decat altele. Daca esti presat de timp si trebuie sa pleci din tara sau serviciul nu-ti permite, este bine sa discuti cu medicul stomatolog care este varianta optima pentru tine din acest punct de vedere.
Pret Coroana Dentara
In functie de cat costa o coroana dentara:
Desi nu ar trebui sa reprezinte un factor (in fond vorbim despre sanatatea dumneavoastra), acesta este totusi unul. Costul coroanelor dentare variaza de la 150 lei pana la 1500 lei in functie de materialul ales si de sistemul utilizat.
Costul este totusi un factor decisiv in multe cazuri motiv pentru care, pentru a inlatura acest factor din decizia finala am ales ca si aceste servicii stomatologice sa se poata achita in rate fara dobanda.
Mai mult, periodic, clinica noastra stomatologica realizeaza parteneriate cu diverse institutii pentru a putea subventiona sau a introduce in oferte coroanele dentare de zirconiu sau multe alte tipuri de servicii stomatologice.
Cum alegi o coroana dentara. Exemple si situatii posibile
De la inceput trebuie sa mentionam ca alegerea coroanei dentare se face in functie de nevoile medicale prezentate de medic. Alegerea coroanei dentare se face la recomandarea medicului, insa tinand cont de nevoile pacientului.
Cum alegi o coroana dentara in functie de mai multe criterii. Pentru a face varianta de alegere cat mai clara vom alege cateva exemple:
Exemplul 1 – Coroana dentara pentru masea cariata
Ai o masea cariata la care ai scos nervul dintelui. Atentia trebuie indreptata cu precadere catre a obtine un dinte functional si apoi estetic.
Ce alegi:
- Coroana metalo-ceramica daca bugetul este redus si nu conteaza asa mult partea estetica
- Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica daca partea financiara nu este relevanta si-ti doresti ce-i mai bun atat ca rezistenta, cat si estetic
- Coroana dentara ceramica. In aceasta situatie functioneaza la fel ca si coroana dentara din zirconiu
Ce NU alegi:
- Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
- Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
- Coroana dentara ceramica – daca ai pus si un pivot dentar
Exemplul 2 – Coroana dentara pentru masea pierduta
Ai pierdut o masea si acum ai 2 variante, ori faci o punte dentara (varianta clasica, insa nu neaparat varianta buna) ori faci un implant dentar. Alegerea coroanelor dentare depinde de situatie:
Exemplul 2a (punte dentara)
Ai ales punte dentara. Sunt multe motive sa alegi punte dentara, insa in realitate ar trebui sa te gandesti ceva mai bine daca aceasta este solutia optima pentru cazul tau. Sa revenim totusi la alegerea facuta.
Ce alegi:
- Coroana dentara metalo-ceramica daca bugetul este redus si nu conteaza asa mult partea estetica
- Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica. Alegerea trebuie facuta din punct de vedere al rezistentei atat timp cat vorbim despre o punte dentara
Ce NU alegi:
- Coroana metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
- Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
- Coroana dentara ceramica – de cele mai multe ori nu are suficienta rezistenta
Exemplul 2b (implant dentar)
Ai ales implant dentar. Felicitari! Este alegerea cu cele mai bune rezultate in acest caz. Sa vedem ce tip de coroana se potriveste.
Ce alegi:
- Coroana dentara metalo-ceramica – Buna si economica
- Coroana dentara zirconiu sau zirconiu ceramica – Varianta excelenta
Ce NU alegi:
- Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
- Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
- Coroana dentara ceramica – are transparenta si nu obtinem rezultate bune estetice
Exemplul 3 – Coroana dentara pentru dinte frontal pierdut
Ai pierdut un dinte in zona frontala sau inca e acolo, dar are nervul scos. Evident ca asteptarile estetice sunt mari. Ce alegem?
Alegi:
- Coroana dentara zirconiu ceramica
- Coroana dentara ceramica integral
Ce NU alegi:
- Orice alt tip de coroana dentara care poate sa influenteze negativ aspectul gingiei
Exemplul 4 – Coroane dentare pentru mai multi dinti
Ai nevoie de mai multe coroane dentare. Aceste sunt puse pe dintii tai in anumite locuri, iar in alte locuri pe implant dentar. Mai mult, mai ai de schimbat si niste punti dentare vechi. Ce alegi?
Alegi:
- Coroana dentara metalo-ceramica – daca vorbim de un buget limitat
- Coroana dentara zirconiu ceramica – daca bugetul permite acest lucru
Ce NU alegi:
- Coroana dentara metalo-acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina mult
- Coroana dentara acrilica – cel mai probabil ca nu o sa tina deloc
- Coroana dentara ceramica – are transparenta si nu obtinem rezultate bune estetice
Din toate exemplele mentionate anterior ati putut observa ca varianta coroanei din zirconiu este des utilizata pentru ca este si foarte versatila. Ea echilibreaza atat cerintele estetice, cat si pe cele functionale si este probabil varianta potrivita in majoritatea cazurilor.
Daca doriti sa cititi mai multe despre coroana din zirconiu gasiti mai multe informatii in articolul “Cat costa o coroana dentara din zirconiu”
Cat costa o coroana dentara si de ce
Probabil ca este una dintre cele mai des adresate intrebari: „Cat costa o coronita dentara?” ”Cat costa un implant dentar?” ”Cat costa un aparat dentar?” si tot asa. Este de inteles ca tariful unei coroane dentare este un factor important atunci cand decizi ce fel de coroana sa folosesti insa, asa cum spuneam mai sus, el nu ar trebui sa reprezinte singurul criteriu si nici cel mai important.
Cel mai mic cost platit pentru o coroana dentara este de 150 lei si aici vorbim de coroanele dentare provizorii din acrilat realizate in cabinetul stomatologic, iar cel mai scump pret pe care il poti plati pentru o coroana dentara este de 1500 lei pentru o coroana dentara ceramica.
Tip coroana dentara | Pret |
Coroana acrilica in cabinet | 220 lei |
Coroana acrilica in laborator | 150 lei |
Coroana compozit CAD CAM in laborator | 300 lei |
Coroana dentara Metalica | 400 lei |
Coroana dentara Metalo Ceramica | 700 lei |
Coroana dentara Zirconiu Ceramica | 1350 lei |
Coroana dentara Ceramica integral | 1500 lei |
*Preturile afisate in aceasta sectiune sunt orientative. Pentru preturile actualizate la zi accesati sectiunea Preturi.
Acestea din urma, cele din ceramica integral sau chiar si coroanele dentare din zirconiu, sunt coroane dentare cu proprietati extraordinare atat din punct de vedere estetic, cat si functional.
Dar sa le luam pe rand. De ce variaza asa mult costurile si de ce sa alegi ceva mai scump cand la tine in gura o sa se vada cam acelasi lucru, cel putin la inceput. Revenim la clasificarile anterioare.
Materialele din care se realizeaza o coroana dentara
In stomatologie se folosesc la momentul actual cateva tipuri de materiale din care sunt confectionate coroanele dentare. Avem materiale plastice – cum sunt acrilatul sau compozitul, avem metale – cum sunt aliajele Crom Nichel sau Crom Cobalt precum si metale pretioase ca argintul si aurul, apoi sunt materiale ceramice sau din zirconiu.
Pentru o rezistenta crescuta si pentru a obtine un dinte estetic aceste materiale se pot combina rezultand coroane dentare metalo-compozite sau acrilice, metalo-ceramice sau o combinatie intre zirconiu si ceramica. Cele mai ieftine sunt cele din mase plastice, iar cele mai costisitoare sunt cele din ceramica sau zirconiu integral. La cele din urma este obligatorie folosirea tehnologiilor moderne.
Tehnologia de realizare a unei coroane dentare
Vorbeam de tehnician si de tehnologiile noi aparute. Este important de stiut faptul ca nicio coroana dentara nu se poate realiza fara interventia unui tehnician dentar.
Asta inseamna ca, in oricare dintre procese, tehnicianul dentar este vital. Acum, modul in care tehnicianul dentar poate sa obtina o coroana dentara variaza, iar aceasta variatie se observa in produsul finit.
O situatie este aceea in care tehnicianul dentar realizeaza manual tot acest proces de constructie a unei coroane dentare. Acest proces inseamna realizarea unor piese protetice extrem de mici, cu tolerante foarte reduse. In felul acesta precizia si calitatea produsului finit este variabila si pot exista situatii cand apar erori in procesul tehnologic.
Cu toate acestea, modul acesta nu necesita tehnologii scumpe, iar in general coroanele dentare realizate manual tind sa fie mai economice.
O alta situatie este aceea cand tehnicianul dentar realizeaza virtual, pe calculator, coroana dentara apoi este trimisa spre o masinarie de frezat unde toleranta si precizia sunt sub 50 microni, iar erorile sunt de obicei nule (atunci cand apar, tehnicianul reia procesul de la zero).
A doua varianta necesita aparatura moderna si costisitoare motiv pentru care si costul coroanei dentare creste.
Durata de viata a unei coroane dentare
In capitolele anterioare am enumerat o serie de materiale si tehnici de realizare a coroanelor dentare, insa nu toate sunt facute sa reziste la fel. Avem 2 categorii care vor defini, in principiu, si banii pe care-i platiti pentru fiecare. Coroanele dentare provizorii si coroanele dentare definitive.
Coroane dentare cu caracter provizoriu
Acest tip de coroane dentare le folosim pentru a nu te lasa nici o secunda fara dinti. Pe langa rolul estetic pe care-l presupun, acestea au si rol functional in a mentine spatiul si a reda functia masticatorie.
Coroana Acrilica in cabinet – aprox. 220 Lei
Acest tip de coroane dentare sunt folosite doar atunci cand se slefuieste/frezeaza un dinte si acesta trebuie acoperit foarte repede cu un material provizoriu. Procedura dureaza aproximativ 30 min, iar rezultatele sunt bune, dar au o rezistenta scazuta.
Coroana Acrilica in laborator – aprox. 150 Lei
Coroanele dentare realizate in laborator sunt, de cele mai multe ori, mai rezistente si mai finisate decat cele din cabinet. Le folosim ca varianta economica a coroanelor dentare provizorii si pot sa tina si cateva luni in functie de zona pe care sunt fixate.
Coroana Compozit CAD CAM in laborator – aprox. 300 Lei
Coroanele dentare din compozit realizate prin tehnologia CAD CAM sunt cele mai estetice si cele mai durabile tipuri de coroane provizorii. Acestea pot dura si un an pastrandu-si componenta estetica.
Coroane dentare cu caracter definitiv
Asa cum reiese din denumire, acest tip de coroane dentare au caracter definitiv si in mod normal ar trebui sa va tina o viata. Ele sunt realizate din materiale durabile care nu au voie sa se deterioreze cu trecerea timpului. Pentru ca avem incredere in aceste coroane dentare, la Delta Clinic Dent oferim o garantie extinsa.
Coroana dentara Metalica – aprox. 400 Lei
Acest tip de coroana este foarte rar folosit si este ales pentru zona laterala atunci cand nu exista suficient spatiu intre dinti sau este ales din considerente economice. Desi foarte rezistenta, este foarte inestetica.
Coroana dentara Metalo Ceramica – aprox. 700 Lei
Coroana dentara metalo-ceramica este o fuziune intre suportul metalic si invelisul ceramic. Aici regasim 2 variante ale aceste coroane dentare si anume total fizionomica – adica tot metalul este acoperit de ceramica sau semifizionomica – cand doar partea vizibila este acoperita cu ceramica.
Coroana dentara Zirconiu Ceramica – aprox. 1350 Lei
Printre cele mai des utilizate coroane dentare, fuziunea dintre zirconiu si ceramica ofera acestui tip de coroana dentara atat un estetic exceptional, cat si o rezistenta deosebita.
Coroana dentara Ceramica integral – aprox. 1500 Lei
Coroanele Integral ceramice sau Emax, dupa denumirea sistemului, sunt cele mai estetice componente protetice la nivel mondial. Acestea sunt realizate cu tehnologii moderne si reproduc exact aspectul natural al dintelui.
Avantaje si dezavantaje ale coroanelor dentare.
Avantajele coroanelor dentare
- Redau functionalitatea – principalul avantaj al coroanelor dentare este acela ca redau functionalitatea unui dinte care in alte conditii ar trebui extras. In general, aceasta caracteristica a coroanei dentare a dus la utilizarea acestora in tot mai multe cazuri de reabilitare orala.
- Extrem de durabile – in general ne asteptam ca o coroana dentara realizata in clinica noastra stomatologica sa aibe o durata de viata foarte mare. De cele mai multe ori coroana dentara rezista mai mult decat rezista radacina dintelui.
- Foarte estetice – coroanele dentare au evoluat mult, iar aceasta evolutie se vede cel mai bine in calitatea materialelor si a modului in care acestea sunt realizate. Realizam coroane dentare pe care nici medicii nu le pot deosebi de un dinte natural.
- Preturi accesibile – pretul unei coroane dentare a inceput sa scada incepand cu anul 2010, iar pretul a ramas in general la valoarea de atunci. Mai mult coroanele dentare din zirconiu, care sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bune de pe piata, au si acestea costuri reduse prin prisma numarului tot mai mare de laboratoare care le produc.
- Realizate rapid – cu ajutorul tehnologiei de frezare CAD CAM nu mai sunteti nevoiti sa asteptati 2 saptamani pentru a avea un dinte. Astazi acel dinte din portelan se poate realiza si in cateva ore.
Dezavantajele coroanelor dentare
- Necesita slefuire – pentru a acomoda o coroana dentara pe dinte este nevoie sa fie slefuita o parte importanta din acesta. In functie de materialul din care este realizata coroana dentara, slefuirea se face mai mult sau mai putin.
- Necesita devitalizarea dintelui – in 90% dintre cazuri, atunci cand este propusa o coroana dentara, este obligatorie si scoaterea nervului dintelui. Devitalizarea dintelui poate duce la slabirea acestuia in timp, in anumite conditii.
- Igiena deficitara – spre deosebire de dintii naturali, coroanele dentare sunt igienizate cu dificultate mai mare. Sa nu mai vorbim de puntile dentare care necesita o atentie mult sporita atunci cand vorbim de realizarea unei igiene corecte.