Proteza dentara potrivita

Proteza dentara este una dintre solutiile la care se poate apela atunci cand lipsesc multi dinti sau chiar toti. Proteza dentara elastica vine sa inlocuiasca varianta clasica, iar pretul acesteia tinde sa scada tot mai mult. Proteza dentara elastica este in categoria protezelor dentare mobile moderne care nu acopera cerul gurii.

Indiferent de tipul de proteza dentara aleasa, parintii nostri merita sa se bucure de o masa buna.

  • ✅ Poti sa-ti platesti proteza dentara in rate
  • ✅ Primesti Garantie Stomatologica
  • ✅ Te bucuri de fiecare masa
proteza dentara elastica

Lipsa dintilor este o problema dentara care afecteaza anual mii de persoane. Cunoscuta in literatura de specialitate drept edentatie, afectiunea poate cauza diverse neplaceri pentru fiecare pacient in parte. Atat masticatia, digestia, cat si vorbirea sunt afectate pe termen lung. Din fericire, exista solutii pentru fiecare persoana, cu precadere pentru parintii nostri care sunt si primii afectati.

In anumite cazuri, puteti gasi proteze dentare la un pret mic apeland la clinica potrivita. In acelasi timp, exista si variante mai scumpe care ofera beneficii pe masura. Descoperiti in randurile urmatoare un ghid complet in materie de proteze dentare – de la tipurile existente si pana la reguli de igiena orala recomandate a fi respectate.

 

Ce este proteza dentara mobila?

Proteza dentara mobila este o structura protetica care are ca suport gingia pacientului sau gingia si dintii restanti. Ea reda atat functionalitatea masticatiei, functionalitatea fonetica, cat si estetica dentara si faciala. Proteza dentara mobila poate sa fie totala, atunci cand lipsesc toti dintii, sau partiala atunci cand inca exista dinti pe arcada.

proteza dentara

Proteza dentara este formata din dinti falsi utilizati pentru a inlocui dintii lipsa. Aceasta usureaza procesele de masticatie, vorbire si contribuie la cresterea increderii in sine a pacientilor.

 

 

Din ce este formata o proteza dentara?

Proteza dentara este formata din:

  • Dinti artificiali – Dintii de pe proteza pot fi din compozit sau din ceramica. Acestia sunt fixati intr-o baza din material acrilic sau compozit. Baza are aceeasi nuanta cu gingia, pentru a se pastra culoarea si a nu iesi in evidenta;
  • Baza protezei – reprezinta suportul;
  • Sisteme de agregare – in cazul protezelor totale cu agregare implantara sau a protezelor partiale si partiale scheletate, avem suplimentare sisteme de ancorare fie pe dinti, fie pe implanturi dentare;

proteze-dentare-mobile-moderne

 

 

Cand se folosesc protezele dentare?

Protezele dentare inlocuiesc dintii lipsa. Toate tipurile de proteze dentare mobile se asaza intr-un fel sau altul pe gingiile pacientilor. Protezele dentare, in utilizarea generala, se folosesc in cateva situatii bine definite, insa cu scopuri diferite. Folosim protezele dentare mobile astfel:

Pentru utilizarea ca structuri dentare pe termen lung:

  • lipsa totala a dintilor, in situatia in care pacientul nu poate apela la implanturi dentare;
  • atunci cand pacientul mai are 2-4 dinti pe arcada, iar intre acesti dinti nu se poate realiza o punte dentara fixa sau nu se pot pune implanturi dentare;
  • lipsa partiala a dintilor, in special a maselelor, insa cu prezenta dintilor din zona frontala;

Pentru utilizarea ca structuri provizorii sau de scurta durata:

  • lipsa totala sau partiala a dintilor, pe perioada de vindecare a implanturilor dentare (3 – 5 luni);
  • lipsa totala sau partiala a dintilor, pe perioada de vindecare post extractionala si apoi pe perioada in care se realizeaza implanturi dentare;
  • lipsa unui dinte sau a mai multi dinti, in urma extractiilor dentare, in vederea mentinerii spatiului actual;

 

Cat costa o proteza dentara?

Pretul unei proteze dentare variaza in functie de mai multi factori, insa in general pretul unei proteze dentare totale acrilice este de 1700 lei/arcada, iar pretul unei proteze dentare elastice este de 2500 lei.

Pretul unei proteze dentare in Bucuresti poate sa varieze mult raportat la restul tarii insa, in general, materialele si tehnicile utilizate sunt asemanatoare.

Tipul de proteza Pret
Proteza dentara totala 1500 RON
Proteza dentara clasica 1300 RON
Proteza dentara Elastica 2000 RON
Proteza dentara scheletata 2500 RON
Preturi actualizate: https://deltaclinicdent.ro/preturi/

 

Tipuri de proteze dentare?

Vom imparti protezele dentare in functie de acoperirea pe care acestea o au in gura pacientului:

  • Proteza dentara totala – se sprijina pe gingie sau pe sisteme implantare si inlocuieste toti dintii de pe maxilarul superior, inferior sau de pe ambele arcade;
  • Proteza dentara partiala – se sprijina atat pe gingie, cat si pe dintii pacientului si inlocuieste dintii lipsa. Modul de sustinere de pe dinti poate sa difere de la simple carlige, pana la sisteme complexe cum sunt protezele dentare scheletate.

Proteza dentara totala

Proteza dentara completa se foloseste atunci cand pacientul se confrunta cu o lipsa totala de dinti. Aceasta inlocuieste intreaga dantura, motiv pentru care procesul de acomodare se aseamana cu cel al purtarii unei perechi de ochelari de vedere. Chiar daca la inceput proteza pare incomoda, in putin timp va veti obisnui cu ea.

proteza dentara totala

Sprijinul protezei dentare totale se face in mod traditional pe gingia pacientului. In partea de sus proteza dentara totala va acoperi tot cerul gurii, pe cand in partea de jos aceasta va ocoli limba pe interior. Pe langa sprijinul pe gingie, proteza totala se mai poate fixa si cu ajutorul implanturilor dentare. Acest tip de proteza dentara ramane detasabila, insa stabilitatea ei creste considerabil.

Proteza dentara partiala

Proteza dentara partiala constituie o solutie alternativa in cazul dintilor lipsa, pe langa puntea dentara. Edentatiile partiale (lipsa dintilor) solicita, de cele mai multe ori, implanturi dentare sau punti fixe, insa exista si situatii in care aceste scheme de tratament nu sunt eficiente sau nu se pot aplica.

O proteza dentara partiala se foloseste pentru restaurarea unuia sau mai multor dinti. Ea poate avea caracter atat definitiv, cat si provizoriu.

Folosirea unei proteze dentare partiale vine ca urmare la recomandarea explicit formulata de catre medicul stomatolog. In general, acestea sunt indicate pe post de:

  • Solutie provizorie – in cazul in care se doreste restaurarea functiilor practice si estetice, cat timp se finalizeaza lucrari mai complexe;
  • Solutie permanenta – in cazul in care implanturile dentare sau puntile fixe nu mai sunt eficiente. De asemenea, proteza dentara are un cost redus in comparatie cu lucrarile aferente implanturilor dentare;

 

Primesti Garantie Scrisa

Toate lucrarile dentare vin cu garantie scrisa. De ce asa? Pentru ca avem incredere in ceea ce facem. Si, desi in medicina dentara garantia este foarte greu de definit si de cuantificat, noi am ales sa ne asumam calitatea serviciilor pe care le prestam.

Proteza dentara

 

Ce tipuri de proteze dentare partiale exista?

Spre deosebire de celelalte tipuri de proteze dentare, cele partiale asigura un sprijin mixt prin:

  • Gingie si osul alveolar – proteza dentara partiala se sprijina pe ele, in locurile in care inainte erau dinti. Protezele pentru arcada superioara se sprijina pe palatul osos, respectiv pe cerul gurii;
  • Sistemul special de ancorare – cu ajutorul lui, fiecare proteza dentara partiala se ataseaza de dintii existenti in cavitatea bucala.

Pana la ora actuala, in clinicile si cabinetele stomatologice din Bucuresti se folosesc urmatoarele tipuri de proteze partiale:

  • Proteza dentara partiala cu crosete metalice – are la baza acrilatul si este recomandata in cazul situatiilor provizorii. Crosetele metalice au rolul de a cuprinde dintii invecinati pentru ca lucrarea sa fie sigura. In cabinetele stomatologice medicul va apela la aceasta solutie doar in cazuri provizorii. Pe langa faptul ca are o stabilitate precara, aceasta beneficiaza de un confort redus, precum si de un aspect inestetic;
  • Proteza dentara partiala flexibila – este realizata dintr-un material asemanator cu nylonul, ce poarta numele de poliamida. Materialul are proprietatea de a-si schimba forma, in functie de influenta caldurii, si se foloseste la baza de culoarea gingiei. Dintii artificiali sunt realizati din acrilat;
  • Proteza dentara partiala scheletata – are la baza un schelet metalic confectionat din aliaje usoare. Acesta ofera o lucrare discreta si comoda fiind, in acelasi timp, si foarte precisa. In functie de preferinte, dintii artificiali pot fi realizati din acrilat sau ceramica;

Dintre toate tipurile de proteze dentare partiale, cele scheletate au costul cel mai ridicat. De cele mai multe ori sunt utilizate ca variante definitive de tratament.

 

Ce este proteza dentara mobila moderna?

Problema dintilor lipsa poate fi solutionata si cu ajutorul unor proteze dentare mobile moderne. Spre deosebire de protezele dentare clasice realizate din acrilat, protezele dentare mobile moderne sunt realizate din diferite tipuri noi de materiale si diferite tehnici. Prin proteze dentare mobile moderne intelegem un fel de proteza mult mai usor de purtat, care beneficiaza de tehnologiile actuale.

Proteza dentara scheletata

Desi este un tip de proteza clasica, aceasta capata valente moderne prin noile tehnologii care o produc. Proteza scheletata are un suport interior metalic peste care se toarna baza acrilica si dintii. Proteza dentara scheletata poate sa se prinda atat de dinti, cat si de implanturi dentare.

Proteza dentara elastica

Protezele dentare elastice sunt cunoscute si ca proteze flexibile. Baza acestora este alcatuita nu din acrilat, ci dintr-o masa plastica flexibila ce permite o adaptare mai buna pe gingiile pacientilor. Datorita acestei flexibilitati, proteza dentara elastica este mai usor de purtat, este mai subtire si mai rezistenta.

Multumita elasticitatii si flexibilitatii care le definesc, protezele de acest fel sunt mult mai rezistente si durabile. Ea face parte din categoria protezelor dentare mobile moderne.

Proteza dentara printata 3D

Proteza dentara printata 3D reprezinta noul pas in evolutia protezelor dentare. Acest tip de proteza dentara se poate realiza foarte repede, cu exactitate uimitoare. Probabil ca definitia de proteze dentare mobile moderne ar trebui sa se refere in special la acest tip de proteze. Marele avantaj al acestui tip de proteza este rapiditatea realizarii si in acelasi timp exactitatea in sistemul de productie.

Proteza-dentara-printata-3d

 

Care sunt avantajele si dezavantajele unei proteze dentare elastice?

Intai si intai sa vorbim despre beneficii. De ce ai alege o proteza dentara elastica? Proteza dentara elastica vine cu urmatoarele avantaje:

  • Este mult mai estetica decat o proteza clasica;
  • Este mai usoara si, in esenta, mai usor de purtat;
  • Este mai subtire;
  • In anumite cazuri o putem numi proteza dentara fara cerul gurii;

O proteza dentara elastica va avea rezultatele scontate doar atunci cand este recomandata de catre medicul stomatolog. Printre avantajele ei se numara:

  • Are un aspect placut si estetic;
  • Asigura pacientul de pronuntarea corecta a cuvintelor;
  • Asigura pacientului o masticatie corecta si mai rapida;
  • Beneficiaza de o inchidere marginala buna;
  • Beneficiaza de un nivel ridicat de rezistenta;
  • Beneficiaza de un nivel ridicat de stabiliate;
  • In ceea ce priveste suprafata mucozala, aceasta este neteda si compacta;
  • Intrucat nu are continut toxic, organismul o tolereaza fara probleme;
  • Previne depunerea de tartru;
  • Purtarea ei nu conduce la leziuni;

Cu toate acestea, protezele dentare elastice vin si cu anumite dezavantaje, la fel ca toate celelalte tipuri. Printre cel mai des intalnite se numara:

  • Este o proteza dentara cu pret mai mare in comparatie cu cel aferent protezelor clasice, insa in ultima perioada pretul protezei dentare elastice a scazut considerabil;
  • Spre deosebire de protezele dentare clasice, acrilice, acestea nu se pot modifica dupa realizarea lor.

 

 

Cat de repede se pot pune protezele dentare?

In cazul in care medicul propune extractia dintilor ramasi, atunci componenta estetica si cea functionala au de suferit. O intrebare des intalnita este aceasta: Cat de repede pot sa am dinti? Raspunsul depinde de la situatie la situatie, insa in anumite cazuri poti sa ai dinti in 24 ore. Timpul de realizare depinde atat de motivul pentru care se realizeaza proteza, cat si de tipul de proteza.

In cazul protezelor cu caracter provizoriu:

Intr-o zi

Spatiul lasat gol de extractiile dentare realizate pentru purtarea protezei dentare poate fi inlocuit cu o proteza chiar in aceeasi zi. Potrivit HealthDirect, in aceste situatii se foloseste o proteza dentara imediata. De preferat este sa se foloseasca o proteza clasica, acrilica, pentru a se putea realiza ajustarile necesare. Pe masura ce gingiile se vindeca, pacientii au nevoie de mici ajustari frecvente la nivelul ei.

Intr-o saptamana

Aceasta situatie este cel mai des intalnita. In mod normal oferim ceva timp ranilor sa se vindece, apoi realizam o proteza dentara mobila.

In 3 luni

In cazul in care avem nevoie sa aditionam os. Medicul dentist va poate recomanda sa asteptati cateva luni inainte de a va monta protezele provizorii. Acest lucru se intampla mai ales in cazul aditiilor osoase unde proteza dentara ar deranja patul operator – le ofera gingiilor timpul necesar pentru vindecare, iar osului timp pentru stabilizare.

In cazul protezelor cu caracter definitiv:

In 2 saptamani

Dureaza aproximativ 2 saptamani si sunt necesare aproximativ 4 vizite la medicul stomatolog pentru a realiza o proteza dentara mobila. Indiferent de material, etapele sunt asemanatoare. O diferenta o fac protezele scheletate unde timpul de executie este unul mai mare.

 

La ce sa va asteptati dupa montarea unei proteze

La inceput, este de asteptat ca protezele dentare sa se simta relativ ciudat. Majoritatea pacientilor au nevoie de cateva saptamani pentru a se putea obisnui cu ele, la care se adauga si urmatoarele aspecte:

  • Vizitele ocazionale – dupa ce proteza dentara a fost montata, va trebui sa va intoarceti in cabinetul medicului stomatolog pentru a face ajustarile necesare;
  • Consultatiile obligatorii – se vor face in fiecare an, pentru ca dentistul sa poata verifica daca mai sunt necesare retusari sau inlocuiri la nivelul protezelor dentare;
  • Ingrijirea zilnica a protezelor dentare – potrivit Australian Dental Prosthetist Association, este recomandat ca protezele dentare sa fie curatate in fiecare noapte. Periajul dentar se poate face cu un sapun obisnuit de maini si o apa calduta. Atentie insa, este indicat sa se foloseasca o periuta de dinti cu peri tari;
  • Igiena cavitatii bucale – presupune curatarea gingiilor si a limbii in fiecare zi, folosind o periuta de dinti cu peri medii. Puteti include si pasta de dinti cu continut crescut de substante care protejeza gingiile – cum sunt pastele de dinti de la Parodontax.

 

Avantajele si riscurile montarii protezelor

Lipsa dintilor genereaza un dezechilibru al danturii. Anumiti dinti preiau rolul altora, lucru care ii suprasolicita si ii afecteaza pe termen lung. Din fericire, exista solutii capabile sa previna durerile si aparitia unor alte afectiuni dentare.

Cele mai cunoscute avantaje ale folosirii unei proteze dentare sunt:

  • Asigura masticatia si vorbirea corecta – proteza dentara contribuie semnificativ la consumul alimentelor si la pronuntia corecta a cuvintelor;
  • Prevenire afectiunile muschilor fetei – in situatia in care in cavitatea bucala exista dinti lipsa, muschii fetei se vor lasa;
  • Cresterea increderii in sine – fiecare pacient care se confrunta cu problema dintilor lipsa are de-a face, in acelasi timp, si cu un deficit al increderii in sine. Proteza dentara asigura astfel un echilibru emotional.;

Pe de alta parte, riscurile la care se supun pacientii in urma montarii protezelor dentare sunt:

  • Cantitate mai mare de saliva – la fel ca in cazul aparatului dentar, proteza dentara poate genera o cantitate mai mare de saliva decat in mod normal. Aceasta problema ar trebui sa dispara dupa 4 pana la 12 saptamani;
  • Senzatie de iritare sau de durere – apare doar in anumite cazuri si impune un consult stomatologic in cel mai scurt timp;
  • Un sentiment deranjant si mai putin comodproteza dentara elastica, proteza dentara fara cerul gurii sau oricare alt tip de proteza are nevoie de cateva luni pentru a se adapta. De aceea, pacientii pot avea la inceput un sentiment deranjant si incomod.

In cazul in care va confruntati cu dureri sau sangerari ale gingiilor, umflaturi sau ulceratii, trebuie sa vizitati medicul stomatolog cat mai rapid. In cele mai multe cazuri, aceste afectiuni dispar imediat ce dentistul va reajusta protezele.

 

Care sunt regulile de igiena orala pentru proteza dentara?

Intrucat multe proteze dentare nu au un pret tocmai mic, respectarea regulilor de igiena le va imbunatati rezistenta, durabilitatea si aspectul pe termen lung. Printre acestea se numara:

  • Consumul limitat de bauturi reci si fierbinti – bauturile prea reci sau prea calde afecteaza proteza dentara;
  • Dezinfectarea zilnica a protezei dentare – se realizeaza prin intermediul unei solutii speciale. Aceasta previne inflamatiile si gingivita;
  • Evitarea pastei de dinti cu rol de albire – nu se recomanda in cazul purtarii protezelor dentare;
  • Periajul protezei dupa fiecare masa – se foloseste o periuta de dinti cu perisori tari. Rezultatul vizat presupune eliminarea resturilor alimentare si a placii bacteriene, care poate duce la tartru;
  • Respectarea vizitelor la medicul stomatolog, de cel putin o data pe an – aceste consultatii anuale au rolul de a identifica eventualele probleme sau pozitionari gresite ale protezelor dentare;
  • Utilizarea apei dentare – cea cu proprietati antibacteriene va mentine bacteriile la distanta;

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]