Aparat dentar invizibil
Poziția incorectă a dinților pe arcada dentară, o consecință potențială a afecțiunilor orale sau a traumatismelor la nivelul gurii, nu reprezintă doar o problemă pur estetică, ci și o problemă de funcționalitate orală.
In majoritatea cazurilor, pentru a recăpăta funcțiile normale ale danturii, se impune tratamentul ortodontic. Un aparat dentar invizibil asigură un tratament ortodontic eficient, rapid și de durată, fără sa fie observat.
În continuare, veți descoperi un ghid complet cu tot ceea ce trebuie să știți – inclusiv despre un aparat dentar Invisalign și despre costurile pe care tratamentele ortodontice le au.
Ce este un aparat dentar invizibil si cum functioneaza?
Aparatul dentar invizibil este o soluție modernă și discretă pentru corectarea poziției dinților, devenind o alternativă populară la aparatele dentare tradiționale metalice.
La începutul apariției tratamentelor ortodontice, aparatele dentare erau cunoscute pentru faptul că erau dureroase, foarte vizibile și costisitoare, fiind accesibile doar pentru anumite categorii de pacienți.
În timp, tehnologia a avansat, iar aparatele dentare au devenit mai accesibile și mai puțin intruzive, atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți.
Aparatul dentar invizibil, spre deosebire de cel metalic, constă într-o serie de gutiere (alignere) personalizate pentru fiecare paciente, realizate dintr-un material transparent.
Gutierele sunt aproape imposibil de observat, astfel încât doar pacientul și ortodontul sunt conștienți de prezența lor.
Gutierele, în mod similar cu brackeții și arcurile metalice ale unui aparat tradițional, aplică o presiune constantă asupra dinților, pentru a-i deplasa treptat și controlat în poziția corectă.
Aparat dentar invizibil – Avantaje
Aparatul dentar invizibil este un tip de aparat dentar potrivit atât adulților, cât și adolescenților. Cu toate acestea, copiii care încă au dinți de lapte pe arcadă nu îl pot folosi.
Purtarea unui aparat dentar invizibil se face doar la recomandarea medicului ortodont, după evaluarea necesităților individuale. În anumite situații, în special în cazul persoanelor tinere, medicul ortodont poate recomanda un aparat dental metalic.
Utilizat potrivit schemei de tratament, aparatul dentar invizibil reușește să remedieze următoarele probleme:
- dinții aglomerați (la rândul lor, pot conduce la carii și alte probleme gingivale);
- malpoziția (reprezintă poziționarea incorectă a dinților pe arcade);
- mușcătura incorectă (poate suprasolicita anumiți dinți și poate genera probleme dentare ulterioare);
- spații existente între dinți.
Tipuri de aparate dentare invizibile
Întrucât varietatea de tratamente ortodontice folosite este destul de generoasă, fiecare pacient poate opta întocmai pentru varianta potrivită pentru el. Din punct de vedere tehnic, aparatele dentare invizibile se împart în:
Aparat dentar invizibil transparent cu gutiere
Aparatul dentar invizibil transparent cu gutiere reprezintă o inovație în ortodonție, fiind principala alternativă la dispozitivele ortodontice utilizate în mod tradițional. Un aparat dentar transparent cu gutiere este confecționat din materiale plastice transparente, care se mulează perfect pe dinți, fiind aproape invizibil.
Utilizarea unui astfel de aparat dentar este preferată de pacienți datorită confortului superior și a esteticii discrete. Aparatul dentar invizibil nu doar că îmbunătățește alinierea dentară, dar contribuie și la sănătatea orală generală, prin facilitarea unui tratament mai ușor de acceptat social și profesional.
Aparat dentar invizibil transparent cu gutiere – Etape de tratament
Tratamentul cu un aparat dentar invizibil cu gutiere urmează un plan bine structurat și personalizat pentru fiecare pacient. Inițial, se efectuează o consultație detaliată, care include evaluarea clinică și imagistică a danturii.
Consultația permite medicului ortodont să stabilească un diagnostic precis și să elaboreze un plan de tratament.
Următoarea etapă implică realizarea unui model digital al dinților, folosind tehnologii avansate de scanare tridimensională.
Pe baza modelului, se proiectează și se fabrică gutierele, care vor fi utilizate în etapele succesive ale tratamentului.
Fiecare set de gutiere este conceput pentru a exercita o presiune controlată asupra dinților, determinându-i să se deplaseze treptat către pozițiile dorite.
Pacientul va purta fiecare set de gutiere pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, înainte de a trece la următorul set.
Aparat dentar invizibil transparent cu gutiere – igiena orala
Datorită posibilității de a îndepărta gutierele în timpul mesei și al periajului dentar, pacienții pot menține o igienă orală optimă fără niciun disconfort, fără a fi necesare modificări în privința tehnicii de periaj.
Este recomandat ca pacienții să își perieze dinții de cel puțin două ori pe zi și să folosească ața dentară pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare dintre dinți. În plus, gutierele trebuie curățate și ele cu regularitate, pentru a preveni acumularea bacteriilor și a reziduurilor alimentare.
Aparat dentar Invisalign
Orice aparat dentar Invisalign poate fi ușor identificat, întrucât are forma unei gutiere. Pentru a se mula perfect pe dantura pacientului, medicul ortodont va face un mulaj (amprenta digitală) pentru a prelua profilul.
Aparatul dentar Invisalign este folosit cu succes pentru corectarea problemelor în ceea ce privește dinții aglomerați și este utilizat pentru a soluționa distanțele interdentare și pentru corectarea problemelor de ocluzie.
Gutierele unui aparat dentar Invisalign trebuie schimbate la fiecare două săptămâni. Ele pot fi îndepărtate, de asemenea, oricând își dorește pacientului. Cu toate acestea, este important ca persoana care îl poartă să îl aplice înapoi pe dinți.
Perioada de purtare variază între 18 și 20 de ore în fiecare zi. Acest tip de aparat este mult mai confortabil și acționează asupra tuturor dinților, aplicând o forță constantă și controlată, pentru a nu genera dureri sau neplăceri.
De asemenea, Invisalign nu afectează în niciun fel membrana obrajilor sau a buzelor, întrucât nu prezintă arcuri care ar putea să iasă din brackeți.
Aparatul dentar Invisalign este rezistent și durabil, beneficiind de o igienizare extrem de ușoară. Pe perioada tratamentului sunt necesare mai multe aparate de acest fel, care vor fi comandate de către medicul ortodont.
Aparat dentar Clear correct
Aparatul dentar ClearCorrect este utilizat cu succes în ortodonție pentru corectarea problemelor legate de dinții aglomerați și pentru corectarea problemelor de ocluzie.
La fel ca Invisalign, un aparat dentar Clear Corect folosește gutiere ortodontice care trebuie schimbate la fiecare două săptămâni. Afla mai multe informatii despre aparatul dentar Clear Correct aici.
Aparat dentar invizibil – cat costa?
Spre deosebire de cele vizibile, aparatele dentare invizibile au un preț mai mare. Acest lucru se datorează următoarelor aspecte:
- materialele utilizate pentru fabricarea acestor aparate sunt de înaltă calitate, proiectate pentru a fi transparente și rezistente, ceea ce implică costuri de producție mai mari (similar, deși nu implică crearea unor gutiere, întocmai datorită avantajelor estetice, un aparat dentar safir are un preț mai ridicat);
- brackeții aparatelor dentare invizibile fixe sunt personalizați, ceea ce presupune ca fiecare dinte să fie scanat (tehnologia avansată necesară pentru personalizarea unui aparat dentar invizibil contribuie la costuri);
- aparatele dentare Invisalign se schimbă la fiecare două săptămâni, ceea ce generează costuri în plus.
În funcție de cabinetul ales, pe lângă costul aparatului dentar, va fi necesară și achitarea vizitelor medicale, programate la fiecare 3 săptămâni, o lună sau oricând este nevoie.
Aparat dentar invizibil lingual (fix)
Aparatul dentar lingual este un aparat dentar fix care se atașează pe spatele fiecărui dinte. Nu poate fi detașat decât de medicul ortodont și nu este deloc vizibil.
La fel ca celelalte aparate dentare invizibile, în timp ce aparatul dentar invizibil lingual reușește să îndrepte dinții fără să fie remarcat, în primele zile (sau chiar săptămâni) de la aplicare, pacientul poate resimți un mic disconfort.
- Aparatul lingual este cea mai discretă variantă existența, reușind sa corecteze inclusiv cazurile complexe.
- Un aparat dentar lingual poate fi purtat de adolescenți și adulți deopotrivă, având o rată rapidă de corecție.
- Deoarece fiecare bracket folosit în tratament este personalizat, prin intermediul unei scanări complete a dinților, aparatul lingual are un preț ridicat.
Aparat dentar invizibil lingual (fix) – Etape de tratament
Tratamentul cu aparat dentar invizibil lingual începe, ca în cazul oricărui alt tratament ortodontic, cu o evaluare detaliată a structurii dentare și a ocluziei pacientului, folosind diverse tehnici avansate de imagistică. În baza rezultatelor imagistice, se planifică tratamentul și se creează aparatul dentar lingual.
Montarea unui aparat dentar lingual presupune atașarea brackeților pe suprafața internă a dinților, ceea ce necesită o manoperă deosebit de precisă, medicul ortodont fiind responsabil cu poziționarea corectă a fiecărui bracket.
După montare, pacientul este instruit cu privire la specificul aparatului și la necesitatea de a respecta indicațiile medicului pentru a obține rezultatele dorite.
Pe parcursul tratamentului, pacientul trebuie să efectueze controale regulate la ortodont, pentru ajustări și monitorizarea progresului.
Aparat dentar invizibil lingual (fix) – igiena orala
Pacienții trebuie să acorde o atenție sporită curățării temeinice a dinților și a aparatului, pentru a preveni acumularea de placă bacteriană și a reduce riscul de carii sau inflamații gingivale.
Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și a unor instrumente specializate, cum ar fi periuțele interdentare și ața dentară, este recomandată pentru a curăța eficient toate suprafețele dentare și spațiile din jurul brackeților.
Aparat dentar invizibil din safir sau ceramica
Alcătuit dintr-un arc ortodontic de culoare albă, alături de brackeți albi (sau transparenți, de culoarea dintelui), un aparat dentar din safir sau ceramică este, din start, ușor mai vizibil, în comparație cu alte tipuri de aparate dentare invizibile.
- Aparatul dentar din safir are o rată de corecție a danturii foarte bună, întrucât se folosesc brackeți de safir (mult mai rapid) sau ceramică.
- Comparativ cu aparatul dentar invizibil, unde se folosește metalul, durata de tratament este mai lungă.
- Are un preț accesibil, în funcție de modelul dorit și de material. Un aparat dentar safir are însă un preț ușor ridicat, comparativ cu un aparat tradițional, conceput din metal.
Aparat dentar safir sau ceramica – Etape de tratament
La fel ca în cazul în care se optează pentru un aparat dentar lingual sau a unuia tradițional, tratamentul cu aparat dentar safir implică montarea pe suprafața dinților a brackeților, folosind un adeziv special.
Comparativ cu un aparat dentar lingual, însă, aparatul dentar din safir are bracketii plasați pe suprafața exterioară (vizibilă) a dinților. Montarea brackeților pe partea exterioară a dinților este mai accesibilă pentru ortodont.
Procedura de aplicare este mai simplă și mai rapidă, deoarece ortodontul are acces direct și vizibilitate clară asupra dinților.
Aparatul dentar din safir este de obicei considerat mai confortabil de către pacienți, deoarece brackeții sunt mai netezi și mai mici decât cei metalici.
Cu toate acestea, ca orice aparat dentar fixat pe suprafața exterioară a dinților, poate cauza inițial iritații ale obrajilor și buzelor, care se reduc însă în timp.
Aparat dentar safir sau ceramica – igiena orala
Deoarece este fixat pe suprafața dinților și nu poate fi îndepărtat de către pacient, aparatul dentar din safir poate face mai dificilă igiena orală, comparativ cu alte tipuri de aparate dentare invizibile.
În plus, din cauza prezenței brackeților, resturile alimentare și placa bacteriană tind să se acumuleze mai ușor, sporind riscul de carii și de afecțiuni gingivale.
Pentru ca tratamentul ortodontic cu un aparat dentar ceramic să fie eficient, este fundamental ca pacienții să adopte o rutină strictă de igienă orală.
Se impune periajul dentar efectuat de minimum două ori pe zi și curățarea spațiilor interdentare, folosind fie ață dentară, fie o periuță de dinți interdentară.
Care tip de aparat dentar invizibil vi se potriveste cel mai bine?
Chiar dacă fiecare tratament ortodontic are avantaje și dezavantaje specifice, care ar putea conduce pacienții într-o anumită direcție, alegerea tipului de aparat dentar potrivit se face de către medicul ortodont. El este singurul în măsură să traseze recomandări, precum și scheme de tratament, în funcție de situația dentară actuală.
Durata de tratament dorită de pacient este un factor care poate influența tipul de aparat dentar recomandat de către medic.
În timp ce aparatul fix asigură o corecție continuă a dinților, fără efort din partea pacientului, cel de tip Invisalign este condiționat de atenția pe care i-o oferă persoana care îl poartă.
Altfel spus, rămâne în responsabilitatea pacientului să îl poarte în mod continuu și să îl dea jos doar la nevoie.