Maseaua de minte

Ai ajuns pe aceasta pagina in urma unor cautari pe Google despre Maseaua de minteExtractie masea de minte sau Extractie masea de minte pret si ai nevoie de mai multe informatii.

Probabil ca a inceput sa doara si cauti cateva raspunsuri.

In acest articol vei gasi raspunsuri detaliate la toate intrebarile tale si in plus vei gasi cateva solutii legate de diminuarea durerii pana ajungi la dentist.

Ce este maseaua de minte?

Maseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de molarul al treilea, este ultima măsea care apare în gura unei persoane, de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. Este numită „masea de minte” pentru că apare la o vârstă la care individul devine, teoretic, mai „înțelept”.

Maseaua de minte

Din cauza poziției lor în spatele gurii și a spațiului limitat, maselele de minte pot provoca probleme, cum ar fi durerea sau infecția.

În astfel de cazuri, se recomandă adesea extracția lor de către medicii stomatologi.

De ce avem masea de minte?

In trecut acest molar avea un rol important in masticatie.

Măselele de minte, sau al treilea set de molari, se află în partea din spate a gurii și au evoluat ca răspuns la dieta strămoșilor noștri, care era formată în principal din materii vegetale crude și carne.

Acum, si cand zic acum ma refer la ultimii 200-300 sute de ani, acest dinte nu isi mai gaseste locul in functia masticatorie.

Conform National Library of Medicine dintr-un eșantion de 3,799 de pacienți, cel puțin un molar de minte (al treilea molar) a fost prezent la 2,048 de pacienți, adică 53.9% din totalul pacienților.

Aceasta masea nu apare la toata lumea sau cel putin nu tuturor le apar toti molarii de minte.

 

La ce varsta apare erupția măselei de minte

Măselele de minte erup in general in adolescenta. Eruptia molarilor de minte este cel mai des intalnita intre varsta de 17 pana la 25 ani.

Un studiu realizat de Putul Mahanta a aratat o legatura foarte stransa intre Indicele de masa cosrporala IBM si varsta la care erupe măseaua de minte.

Studiul a evidențiat că vârsta de erupție a dinților poate varia în funcție de factori precum genul, factori ereditari, nutriție și influențe geografice.

Se sugerează că nutriția adecvată accelerează etapele erupției dinților, în timp ce malnutriția cronică în copilărie poate cauza o întârziere a erupției.

Cand este necesara extractia maselei de minte

De preferat este sa scoti acest dinte cand nu te doare. In felul acesta poti evita disconfortul postextractional dat de inflamatia initiala.

Conform ADA, extractia de molarii de minte are urmatoarele indicatii clare:

 • Durere de dinti in zona molarii de minte
 • Carii pe maseaua de minte
 • Afectiuni gingivale in dreptul acestui molar sau al molarului vecin
 • Tumori
 • Infectii aparute in zona
 • Motivele ortodontice cum este purtarea aparatului dentar duc la extracție

Pe langa acestea, iata 4 dintre cele mai intalnite motive pentru care sa-ti scoti maseaua de minte.

Masea de minte

 

Inghesuirea dintilor din cauza maselelor de minte

Cel mai adesea intalnim situatia in care iese măseaua de minte, insa putin stramba. Lucrul acesta se intampla mai frecvent in partea de jos, iar presiunea pe care molarul de minte o face pe ceilalti dinti duce la inghesuirea dintilor din fata.

Desi extracția măselei de minte nu duce la rearanjarea dintilor, stopeaza evolutia inghesuirilor.

Cazul molarilor de minte erupti

A erupt din gingie, insa se vede doar o mica parte din ea. Acestea este cea mai frecventa situatie in care apare durerea si infectia.

In buzunarul format de gingie raman alimente, acestea se descompun si duc la inflamatia gingiei si a osului.

Masea de minte inclusa sau semiinculsa in os

Aici sunt 2 situatii. Daca din punct de vedere radiologic aceasta este pozitionata bine atunci măseaua de minte poate erupe. Daca radiologic aceasta este stramba sau apar alte tipuri de probleme cum sunt chisturile sau tumorile, atunci maselele de minte trebuie scoase.

Maseaua de minte care strica dintii vecini

Probabil cel mai bun motiv sa-ti scoti măseaua de minte este acela ca iti strica dintii vecini. Daca măseaua de minte nu are un rol in masticatie, maseaua pe care o stica este extrem de importanta.

Cand nu nu este necesara extractia maselelor de minte

Am tot auzit discutii si pareri ale medicilor referitor la faptul ca acest dinte ar trebui scos in orice situatie. Desi unele argumente sunt plauzibile, in sensul in care extracția molarului de minte este recomandata ca si masura preventiva, nu pot sa fiu de acord in totalitate.

Iata 4 motive pentru care sa nu iti scoti măseaua de minte:

 1. Asa cum spuneam anterior, daca măseaua de minte este in os insa pe radiografie aceasta apare dreapta si fara alte probleme atunci nu-ti scoate măseaua de minte.
 2. Cand esti printre putinii norocosi care au acest dinte iesit corect in gura, iar igienizarea este facila. Acest lucru li se intampla in general persoanelor cu maxilare mari si bine dezvoltate care permit aparitia acestui dinte.
 3. In scop protetic. Desi rar intalnim situatia aceasta, uneori alegem sa facem punti dentare care sa se lege de acest dinte, atunci cand nu mai avem alt dinte in partea din spate.
 4. Afectiuni generale care pot sa duca la alte complicatii. Desi aceasta este o contraindicatie relativa, anumite afectiuni generale duc la amanarea interventiilor chirurgicale si implicit la amanarea extractiei sau chiar si la anularea acestei interventii.

Ce trebuie sa faci cand te ia durerea de masea de minte

Pe langa evidenta recomandare de a merge la stomatolog pentru o consultatie si eventual pentru extracția dintelui, mai avem cateva recomandari de care ar trebui sa tineti cont atunci cand apar durerile cauzate de molari de minte.

Masea de minte durere

Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le faci sau sa nu le faci cand apare durerea:

 1. Luati un antiinflamator/analgezic – Recomandat este sa luati Ibuprofen (Nurofen) de 400 mg, la interval maxim de 6 ore. Ajuta la reducerea durerii intr-un timp scurt si amelioreaza inflamatia locala.
 2. Mentine-ti o igiena foarte buna chiar daca deranjeaza la periaj – De cele mai multe ori inflamatia este data chiar de o igiena slaba in zona acestei masele. Periajul si masajul acelei zone duce la un usor drenaj, iar acest lucru duce la diminuarea durerii si a inflamatiei.
 3. In cazul in care durerea este foarte intensa, in loc de Ibuprofen puteti lua Ibalgin Forte, Ketonal sau Algocalmin (se ia doar cu reteta medicala).
 4. Nu luati antibiotic fara recomandarea medicului – de cele mai multe ori antibioticul nu este necesar.
 5. Nu aplicati substante la nivel local – din popor, omul a incercat fel de fel de remedii. Aplicarea locala a alcoolului sau a diverselor medicamente duce la aparitia iritatiilor la nivel local. Efectul este mai mult de distragere a atentiei prin dezvoltarea unui alt tip de durere.

Cine realizeaza extractia măselelor de minte

extracția molarilor de minte este cea mai intalnita manopera chirurgicala in stomatologie. Desi toti medicii stomatologi au pregatirea sa scoata aceasta masea, nu toti executa astfel de manopere chirurgicale.

De ce?

Pentru ca, in general, este un dinte foarte complicat de scos si implica destule riscuri. Ca si fapt general, molarii de minte superiori tind sa fie mai usor de scos, iar recuperarea pacientului dupa interventie este mai rapida.

In partea inferioara, din cauza pozitiei si a osului foarte dens, extracția molarilor de minte tinde sa fie ceva mai complicata.

Ca si regula general,a acest tip de interventie este bine sa fie realizata de un stomatolog cu experienta, fie ca este specializat in chirurgie dentara sau nu.

Cat costa extracția molarului de minte

Spre deosebire de alte servicii unde intrebarea “cat costa…?” este printre primele adresate, cand vorbim de maseaua de minte pretul nu reprezinta unul dintre criteriile importante.

Cu toate acestea, este bine de stiut care este pretul aproximativ al unei extractii de masea de minte.

Pretul unei extractii de masea de minte depinde de cativa factori:

 • Pozitia: molarul 3 din zona maxilarului de sus sau măseaua de minte de jos;
 • Incluziunea in os: molarul de minte inclus in os, molarul de minte semiinclus sau prezent pe arcada;
 • Amploarea interventiei: cu alveolotomie sau fara alveolotomie;

Pentru a obtine un raspuns cat mai obiectiv, va vom mentiona niste preturi aproximative atat din partea altor clinici stomatologice din Bucuresti, cat si preturile pe care le practicam noi.

Pentru pretul aproximativ in clinicile din Bucuresti, am cautat pe Google dupa urmatorii termeni: extractie măsea de minte pret, extractie molar de minte pret, pret extractie măsea de minte. Am gasit urmatoarele:

Tipul de extracție Pret
Măsea de minte erupta 230-600
Măsea de minte semiinclusa 400-800
Molarii de minte inclusi 500-1100

Aceste preturi reprezinta valorile maxime si minime pe care le poti gasi in clinicile dentare din Bucuresti dupa o cautare pe Google. Evident ca poti gasi si mai ieftin sau mai scump, insa aceasta este o medie.

La Delta Clinic Dent pretul unei extractii dentare normale variaza intre 130 lei si 200 lei, iar pentru molarii de minte costurile sunt urmatoarele:

Tipul de extractie Pret
Extractie măsea de minte 200
Extractie măsea de minte semiinclusa 300-450
Extractie măsea de minte inclusa 450-550

Extracția maselei de minte. Ce presupune operatia de extractie a unei măsele de minte

In majoritatea cazurilor extracția maselei de minte este o interventie foarte asemanatoare cu extracția orcarui alt dinte sau masea. Sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi:

Consultatia si investigatiile radiologice

Medicul dentist realizeaza o consultatie iar in baza acelei consultatii si a radiografiilor se stabileste necesitatea extractie molarului de minte. Pe baza radiografiilor se intogmeste protocolul si abordarea chirurgicala iar acestea sunt discutate cu pacientul.

Anestezia

Anestezia se face local si amorteste toate zonele implicate in extractte ( masea, os, gingie). Aplicam substante ansetezice locale apoi se realizeaza anestezie prin infiltratie adica anestezia cu ac.

In urma anesteziei pacientul nu simte nici o durere in timpul interventiei. Anestezia tine aproximativ 3-4 ore si nu este influentata de cafea sau bauturi energizante.

extracția dintelui de minte

In functie de situatia identificata la consultatie, extracția se poate face in mod clasic, indepartand dintele cu ajutorul instrumentarului manual sau se poate face printr-o tehnica anume care necesita utilizarea frezelor de os. Indiferent de modalitatea utilizata pacientul nu simte durere

Sutura

Dupa finalizarea extracție se toaleteaza plaga si apoi, in functie de amploarea operatiei se realizeaza suturarea acelei plagi. Exista si posibilitatea ca pacientului sa i se recomande doar mentinerea unei bucati de tifon pe zona cu extracție.

Extractie masea de minte cu laser

Atunci cand molarii de minte nu au suficient spațiu apare nevoia de extracție a măselei de minte. In cazul acelora care au iesit partial din os sau care nu au iesit deloc, este nevoie de indepartarea unei bucati de os din zona maxilara sau mandibulara pentru a facilita extracția.

Indepartarea osului sa poate face fie cu o freza, varianta clasica fie cu laserul dentar.

Avantajele de extracție a molarului de minte cu laser sunt multiple:

 • mult mai putin invaziva
 • vindecare și recuperare mult mai rapida
 • previne infecții și umflături
 • decontamineaza zona
 • produce vasodilatatie si previi din timp eventualele complicații
 • putem realiza terapia dureri

Investigatii radiologice necesare

Asa cum spuneam anterior, avem nevoie de o radiografie panoramica (OPG) pentru a stabili pozitia dintelui in os. Pe baza acestei radiografii stabilim cum arata radacinile maselei de minte, cum sunt orientate, si care sunt vecinii.

Molar de minte

Ca a venit vorba de vecinatatile acestor dinti, in anumite cazuri, maselele de minte de jos ajung sa fie pozitionate foarte aproape de un nerv mare care trece prin mijlocul mandibulei. Daca chirurgul observa aceasta alaturare, cel mai probabil va recomanda realizarea unei radiografii 3D (CBCT) pentru a vizualiza suplimentar modul in care se intalnesc aceste formatiuni anatomice.

Ce se intampla daca nu scoti molarii de minte

Sa presupunem ca ai ajuns la dentist, nu esti norocosul sau norocoasa care are acest molar pozitionat corect, iar dentistul propune sa-ti scoata dintele.

Daca nu te afli intr-un puseu acut, adica daca nu doare, poti sa ceri amanarea sau chiar sa ceri o a doua parere. Poate chiar nu este cazul unei extractii momentan.

Daca doare sau a durut si totusi alegi sa nu-ti scoti maseaua de minte atunci asteapta-te la urmatoarele:

 • Pericoronarita – am vorbit despre ea anterior. Este afectiunea gingiei din jurul maselei de minte. Este inflamatia acelei gingii care a format un buzunar. De obicei, aceasta doare destul de rau.
 • Avansarea cariei pe maseaua de minte pana la nerv. O alta situatie cu dureri destul de mari.
 • Carii pe dintii vecini din cauza pozitiei acestui molar. O sa-ti pierzi atat maseaua de minte, cat si urmatorul dinte pentru ca nu poti igieniza corect spatiul interdentar.
 • Inghesuirea si mai mare a dintilor.
 • Imposibilitatea de a aplica un aparat dentar.
 • Deteriorarea osului in zona respectiva din cauza infectiilor aparute in gingie.

Daca ai dubii referitor la recomandarea de extracție, mergi la o consultatie suplimentara cu un alt medic.

Ce trebuie sa faci inainte de extracția unui molarul de minte

Extracția molarilor de minte nu este necesară o pregatire prealabila deosebita din partea pacientului. Exista totusi cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita aparitia complicatiilor

 • asigura-te ca ai gura curata inainte de extractia molarilor de minte
 • clateste cu apa de gura cu clorhexidrina pentru a elimina cat mai multe bacterii
 • daca iei anticoagulante, anunta medicul in prealabil
 • mananca inainte. Dupa interventie nu o sa poti manca pentru 3-4 ore

Poti sa-ti bei cafeaua de dimineata, poti sa mergi la munca atat dupa interventie, cat si inainte de aceasta.

Ce trebuie sa faci dupa extracția molarului de minte

Recuperarea postextractionala este asemanatoare cu toate tipurile de interventii chirurgicale realizate in stomatologie. Aceasta poate sa dureze intre 3 si 14 zile si depinde de amploarea operatiei.

Medicul iti va recomanda 3 lucruri de urmat:

 • Igiena foarte buna;
 • Fara alcool, fara tutun si fara lactate;
 • Medicatie daca este cazul;

Cum sa previ complicatiile postextractionale

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci dupa ce ai avut o extractie a molarului de minte este sa urmezi insturctiunile oferite de catre dentist.

Previ complicatiile postextractionale astfel:

 • ai o igiena buna
 • nu deranjezi cheagul format in alveola
 • nu consumi alcool 3-5 zile
 • nu fumezi pentru 3-5 zile
 • clatesti cu apa de gura cu clorhexidrina

Cat de rau doare extractia molarului de minte

In practica noastra am evaluat si studiat aproximativ 260 de pacienti care au trecut printr-o operatie de extracție de molar de minte. Studiul a fost impartit in 2 categorii:

 • Extractii de molar de minte simple;
 • Extractii de molar de minte complexe care necesita interventii asupra osului;

In timpul operatiei, indiferent de complexitate, pacientii nu au resimtit durere.

Dupa operatie, pentru extractiile dentare normale unde nu a fost nevoie de taierea osului care sustine dintele, pacientii au acuzat dureri minore.

Dupa administrarea analgezicelor au disparut partial sau complet.

In cazul interventiilor de amploare mare, dupa interventie pacientii au sustinut ca durerea a fost una moderata care a putut fi tinuta sub control cu analgezice si antiinflamatoare.

Recuperarea dupa extractia maselei de minte

Dupa extractia molarului de minte recuperarea este in general una rapida. Factorii care influenteaza cel mai mult durata si modul in care va recuperati sunt amploarea interventiei si aparitia infectiilor.

In primele 4 ore 

Durerea 2/10

Dupa ce trece anestezia cel mai probabil veti incepe sa simtiti o durere usoara. Recomandam pacientilor sa inceapa tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare si analgezice imediat dupa extracție.

Umflatura 0/10

In acest moment nu putem discuta despre umflarea zonei respective.

Igiena 7/10

Desi nu se recomanda periajul direct pe zona respectiva, curatarea de alimente este necesara. O modalitate buna este sa clatiti gura cu apa imediat dupa masa, insa nu mai devreme de 2 ore de la extracție.

4-24 ore de la extracție

Durerea 3-4/10

Durerea creste in intensitate, insa trebuie sa fie una moderata spre scazuta. Desi anestezia a trecut, analgezicele deja actioneaza.

Umflatura 7/10

In cazurile complicate acum incepe sa apara umflatura in zona respectiva. Pentru a mentine zona in parametrii ok, este necesar sa aplicati comprese reci. Compresele reci trebuie tinute, daca este posibil si nu doare, timp de 15 minute cu pauze de 15-20 minute intre sesiuni.

Umflatura nu reprezinta ceva rau.

Igiena 10/10

De acum inainte igiena trebuie tinuta la un nivel ridicat. Periajul se poate realiza si pe zona extractiei. De preferat este sa se realizeze un periaj bland asociat cu clatirea cu apa / apa de gura.

2-3 zile

Durerea 0-3/10

Durerea scade si, in mod normal, poate sa nu existe atat timp cat sunt administrate analgezicele.

Umflatura 10/10

In ziua a 2-a umflatura ajunge la 100%. De acum inainte umflatura scade.

Igiena 10/10

Deja vorbim de o igiena normala.

7-10 zile

Durerea 0/10

Durerea dispare complet. Daca durerea persista dupa aceasta perioada, atunci trebuie sa vii la clinica pentru reevaluare.

Umflatura 0/10

A disparut dupa 4 zile asa ca nu mai este cazul sa discutam despre umflatura.

Igiena 10/10

Igiena normala. Utilizarea tuturor metodelor de igienizare.

Molar de minte | Intrebari frecvente

Cautam raspunsuri pe internet tot mai des, la tot felul de probleme. Multe dintre aceste raspunsuri ne ajuta sa ne formam o idee generala referitor la un anumit subiect. Iata cateva dintre intrebarile pe care si le pun alti pacienti cand vine vorba despre extractia molarului de minte.

Am scos maselele de minte de jos trebuie sa le scot si pe cele de sus?

In mod normal da. Daca ai fost nevoit sa le scoti pe cele superioare probabil ca situatia este asemanatoare si pe partea opusa. Cu toate acestea o evaluare corecta se face la conultatia preliminara.

Am maseaua de minte iesita si este putin cariata. Trebuie sa o scot?

De cele mai multe ori da. De cele mai multe ori putin cariata nu inseamna in realitate chiar putin cariata. Daca e cariata atunci cel mai probabil ca nu reusesti sa cureti bine zona respectiva.

Molarii de minte inclusi in os mai ies?

Uneori da uneori nu. Depinde de varsta si de pozitia acestora in os. Indiferent de situatie, o alegere buna este sa scoti acesti dinti cat nu dau durere.

Extractia de molar de minte doare?

NU. Nici o extractie dentara nu doare si nu ar trebui sa doara

Ma doare dupa ce scot maseaua de minte?

In anumite conditii poate sa existe o usoara durere. De cele mai multe ori durerea este tinuta sub control cu analgezice.

Cat dureaza extractia maselei de minte?

In mod normal extractia dureaza aproximativ 30 min dar poate sa dureze si 2 ore daca operatia este mai complicata.