Maseaua de minte
Ai ajuns pe aceasta pagina in urma unor cautari pe Google despre Maseaua de minte, Extractie masea de minte sau Extractie masea de minte pret si ai nevoie de mai multe informatii.
Probabil ca a inceput sa doara si cauti cateva raspunsuri.
In acest articol vei gasi raspunsuri detaliate la toate intrebarile tale si in plus vei gasi cateva solutii legate de diminuarea durerii pana ajungi la dentist.
Ce este maseaua de minte?
Maseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de molarul al treilea, este ultima măsea care apare în gura unei persoane, de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. Este numită „masea de minte” pentru că apare la o vârstă la care individul devine, teoretic, mai „înțelept”.
Din cauza poziției lor în spatele gurii și a spațiului limitat, maselele de minte pot provoca probleme, cum ar fi durerea sau infecția.
În astfel de cazuri, se recomandă adesea extracția lor de către medicii stomatologi.
De ce avem masea de minte?
In trecut acest molar avea un rol important in masticatie.
Măselele de minte, sau al treilea set de molari, se află în partea din spate a gurii și au evoluat ca răspuns la dieta strămoșilor noștri, care era formată în principal din materii vegetale crude și carne.
Acum, si cand zic acum ma refer la ultimii 200-300 sute de ani, acest dinte nu isi mai gaseste locul in functia masticatorie.
Conform National Library of Medicine dintr-un eșantion de 3,799 de pacienți, cel puțin un molar de minte (al treilea molar) a fost prezent la 2,048 de pacienți, adică 53.9% din totalul pacienților.
Aceasta masea nu apare la toata lumea sau cel putin nu tuturor le apar toti molarii de minte.
La ce varsta apare erupția măselei de minte
Măselele de minte erup in general in adolescenta. Eruptia molarilor de minte este cel mai des intalnita intre varsta de 17 pana la 25 ani.
Un studiu realizat de Putul Mahanta a aratat o legatura foarte stransa intre Indicele de masa cosrporala IBM si varsta la care erupe măseaua de minte.
Studiul a evidențiat că vârsta de erupție a dinților poate varia în funcție de factori precum genul, factori ereditari, nutriție și influențe geografice.
Se sugerează că nutriția adecvată accelerează etapele erupției dinților, în timp ce malnutriția cronică în copilărie poate cauza o întârziere a erupției.
Cand este necesara extractia maselei de minte
De preferat este sa scoti acest dinte cand nu te doare. In felul acesta poti evita disconfortul postextractional dat de inflamatia initiala.
Conform ADA, extractia de molarii de minte are urmatoarele indicatii clare:
- Durere de dinti in zona molarii de minte
- Carii pe maseaua de minte
- Afectiuni gingivale in dreptul acestui molar sau al molarului vecin
- Tumori
- Infectii aparute in zona
- Motivele ortodontice cum este purtarea aparatului dentar duc la extracție
Pe langa acestea, iata 4 dintre cele mai intalnite motive pentru care sa-ti scoti maseaua de minte.
Cand nu nu este necesara extractia maselelor de minte
Am tot auzit discutii si pareri ale medicilor referitor la faptul ca acest dinte ar trebui scos in orice situatie. Desi unele argumente sunt plauzibile, in sensul in care extracția molarului de minte este recomandata ca si masura preventiva, nu pot sa fiu de acord in totalitate.
Iata 4 motive pentru care sa nu iti scoti măseaua de minte:
- Asa cum spuneam anterior, daca măseaua de minte este in os insa pe radiografie aceasta apare dreapta si fara alte probleme atunci nu-ti scoate măseaua de minte.
- Cand esti printre putinii norocosi care au acest dinte iesit corect in gura, iar igienizarea este facila. Acest lucru li se intampla in general persoanelor cu maxilare mari si bine dezvoltate care permit aparitia acestui dinte.
- In scop protetic. Desi rar intalnim situatia aceasta, uneori alegem sa facem punti dentare care sa se lege de acest dinte, atunci cand nu mai avem alt dinte in partea din spate.
- Afectiuni generale care pot sa duca la alte complicatii. Desi aceasta este o contraindicatie relativa, anumite afectiuni generale duc la amanarea interventiilor chirurgicale si implicit la amanarea extractiei sau chiar si la anularea acestei interventii.
Ce trebuie sa faci cand te ia durerea de masea de minte
Pe langa evidenta recomandare de a merge la stomatolog pentru o consultatie si eventual pentru extracția dintelui, mai avem cateva recomandari de care ar trebui sa tineti cont atunci cand apar durerile cauzate de molari de minte.
Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le faci sau sa nu le faci cand apare durerea:
- Luati un antiinflamator/analgezic – Recomandat este sa luati Ibuprofen (Nurofen) de 400 mg, la interval maxim de 6 ore. Ajuta la reducerea durerii intr-un timp scurt si amelioreaza inflamatia locala.
- Mentine-ti o igiena foarte buna chiar daca deranjeaza la periaj – De cele mai multe ori inflamatia este data chiar de o igiena slaba in zona acestei masele. Periajul si masajul acelei zone duce la un usor drenaj, iar acest lucru duce la diminuarea durerii si a inflamatiei.
- In cazul in care durerea este foarte intensa, in loc de Ibuprofen puteti lua Ibalgin Forte, Ketonal sau Algocalmin (se ia doar cu reteta medicala).
- Nu luati antibiotic fara recomandarea medicului – de cele mai multe ori antibioticul nu este necesar.
- Nu aplicati substante la nivel local – din popor, omul a incercat fel de fel de remedii. Aplicarea locala a alcoolului sau a diverselor medicamente duce la aparitia iritatiilor la nivel local. Efectul este mai mult de distragere a atentiei prin dezvoltarea unui alt tip de durere.
Cine realizeaza extractia măselelor de minte
extracția molarilor de minte este cea mai intalnita manopera chirurgicala in stomatologie. Desi toti medicii stomatologi au pregatirea sa scoata aceasta masea, nu toti executa astfel de manopere chirurgicale.
De ce?
Pentru ca, in general, este un dinte foarte complicat de scos si implica destule riscuri. Ca si fapt general, molarii de minte superiori tind sa fie mai usor de scos, iar recuperarea pacientului dupa interventie este mai rapida.
In partea inferioara, din cauza pozitiei si a osului foarte dens, extracția molarilor de minte tinde sa fie ceva mai complicata.
Ca si regula general,a acest tip de interventie este bine sa fie realizata de un stomatolog cu experienta, fie ca este specializat in chirurgie dentara sau nu.
Cat costa extracția molarului de minte
Spre deosebire de alte servicii unde intrebarea “cat costa…?” este printre primele adresate, cand vorbim de maseaua de minte pretul nu reprezinta unul dintre criteriile importante.
Cu toate acestea, este bine de stiut care este pretul aproximativ al unei extractii de masea de minte.
Pretul unei extractii de masea de minte depinde de cativa factori:
- Pozitia: molarul 3 din zona maxilarului de sus sau măseaua de minte de jos;
- Incluziunea in os: molarul de minte inclus in os, molarul de minte semiinclus sau prezent pe arcada;
- Amploarea interventiei: cu alveolotomie sau fara alveolotomie;
Pentru a obtine un raspuns cat mai obiectiv, va vom mentiona niste preturi aproximative atat din partea altor clinici stomatologice din Bucuresti, cat si preturile pe care le practicam noi.
Pentru pretul aproximativ in clinicile din Bucuresti, am cautat pe Google dupa urmatorii termeni: extractie măsea de minte pret, extractie molar de minte pret, pret extractie măsea de minte. Am gasit urmatoarele:
Tipul de extracție | Pret |
---|---|
Măsea de minte erupta | 230-600 |
Măsea de minte semiinclusa | 400-800 |
Molarii de minte inclusi | 500-1100 |
Aceste preturi reprezinta valorile maxime si minime pe care le poti gasi in clinicile dentare din Bucuresti dupa o cautare pe Google. Evident ca poti gasi si mai ieftin sau mai scump, insa aceasta este o medie.
La Delta Clinic Dent pretul unei extractii dentare normale variaza intre 130 lei si 200 lei, iar pentru molarii de minte costurile sunt urmatoarele:
Tipul de extractie | Pret |
---|---|
Extractie măsea de minte | 200 |
Extractie măsea de minte semiinclusa | 300-450 |
Extractie măsea de minte inclusa | 450-550 |
Extracția maselei de minte. Ce presupune operatia de extractie a unei măsele de minte
In majoritatea cazurilor extracția maselei de minte este o interventie foarte asemanatoare cu extracția orcarui alt dinte sau masea. Sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi:
Consultatia si investigatiile radiologice
Medicul dentist realizeaza o consultatie iar in baza acelei consultatii si a radiografiilor se stabileste necesitatea extractie molarului de minte. Pe baza radiografiilor se intogmeste protocolul si abordarea chirurgicala iar acestea sunt discutate cu pacientul.
Anestezia
Anestezia se face local si amorteste toate zonele implicate in extractte ( masea, os, gingie). Aplicam substante ansetezice locale apoi se realizeaza anestezie prin infiltratie adica anestezia cu ac.
In urma anesteziei pacientul nu simte nici o durere in timpul interventiei. Anestezia tine aproximativ 3-4 ore si nu este influentata de cafea sau bauturi energizante.
extracția dintelui de minte
In functie de situatia identificata la consultatie, extracția se poate face in mod clasic, indepartand dintele cu ajutorul instrumentarului manual sau se poate face printr-o tehnica anume care necesita utilizarea frezelor de os. Indiferent de modalitatea utilizata pacientul nu simte durere
Sutura
Dupa finalizarea extracție se toaleteaza plaga si apoi, in functie de amploarea operatiei se realizeaza suturarea acelei plagi. Exista si posibilitatea ca pacientului sa i se recomande doar mentinerea unei bucati de tifon pe zona cu extracție.
Extractie masea de minte cu laser
Atunci cand molarii de minte nu au suficient spațiu apare nevoia de extracție a măselei de minte. In cazul acelora care au iesit partial din os sau care nu au iesit deloc, este nevoie de indepartarea unei bucati de os din zona maxilara sau mandibulara pentru a facilita extracția.
Indepartarea osului sa poate face fie cu o freza, varianta clasica fie cu laserul dentar.
Avantajele de extracție a molarului de minte cu laser sunt multiple:
- mult mai putin invaziva
- vindecare și recuperare mult mai rapida
- previne infecții și umflături
- decontamineaza zona
- produce vasodilatatie si previi din timp eventualele complicații
- putem realiza terapia dureri
Investigatii radiologice necesare
Asa cum spuneam anterior, avem nevoie de o radiografie panoramica (OPG) pentru a stabili pozitia dintelui in os. Pe baza acestei radiografii stabilim cum arata radacinile maselei de minte, cum sunt orientate, si care sunt vecinii.
Ca a venit vorba de vecinatatile acestor dinti, in anumite cazuri, maselele de minte de jos ajung sa fie pozitionate foarte aproape de un nerv mare care trece prin mijlocul mandibulei. Daca chirurgul observa aceasta alaturare, cel mai probabil va recomanda realizarea unei radiografii 3D (CBCT) pentru a vizualiza suplimentar modul in care se intalnesc aceste formatiuni anatomice.
Ce se intampla daca nu scoti molarii de minte
Sa presupunem ca ai ajuns la dentist, nu esti norocosul sau norocoasa care are acest molar pozitionat corect, iar dentistul propune sa-ti scoata dintele.
Daca nu te afli intr-un puseu acut, adica daca nu doare, poti sa ceri amanarea sau chiar sa ceri o a doua parere. Poate chiar nu este cazul unei extractii momentan.
Daca doare sau a durut si totusi alegi sa nu-ti scoti maseaua de minte atunci asteapta-te la urmatoarele:
- Pericoronarita – am vorbit despre ea anterior. Este afectiunea gingiei din jurul maselei de minte. Este inflamatia acelei gingii care a format un buzunar. De obicei, aceasta doare destul de rau.
- Avansarea cariei pe maseaua de minte pana la nerv. O alta situatie cu dureri destul de mari.
- Carii pe dintii vecini din cauza pozitiei acestui molar. O sa-ti pierzi atat maseaua de minte, cat si urmatorul dinte pentru ca nu poti igieniza corect spatiul interdentar.
- Inghesuirea si mai mare a dintilor.
- Imposibilitatea de a aplica un aparat dentar.
- Deteriorarea osului in zona respectiva din cauza infectiilor aparute in gingie.
Daca ai dubii referitor la recomandarea de extracție, mergi la o consultatie suplimentara cu un alt medic.
Ce trebuie sa faci inainte de extracția unui molarul de minte
Extracția molarilor de minte nu este necesară o pregatire prealabila deosebita din partea pacientului. Exista totusi cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita aparitia complicatiilor
- asigura-te ca ai gura curata inainte de extractia molarilor de minte
- clateste cu apa de gura cu clorhexidrina pentru a elimina cat mai multe bacterii
- daca iei anticoagulante, anunta medicul in prealabil
- mananca inainte. Dupa interventie nu o sa poti manca pentru 3-4 ore
Poti sa-ti bei cafeaua de dimineata, poti sa mergi la munca atat dupa interventie, cat si inainte de aceasta.
Ce trebuie sa faci dupa extracția molarului de minte
Recuperarea postextractionala este asemanatoare cu toate tipurile de interventii chirurgicale realizate in stomatologie. Aceasta poate sa dureze intre 3 si 14 zile si depinde de amploarea operatiei.
Medicul iti va recomanda 3 lucruri de urmat:
- Igiena foarte buna;
- Fara alcool, fara tutun si fara lactate;
- Medicatie daca este cazul;
Cum sa previ complicatiile postextractionale
Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci dupa ce ai avut o extractie a molarului de minte este sa urmezi insturctiunile oferite de catre dentist.
Previ complicatiile postextractionale astfel:
- ai o igiena buna
- nu deranjezi cheagul format in alveola
- nu consumi alcool 3-5 zile
- nu fumezi pentru 3-5 zile
- clatesti cu apa de gura cu clorhexidrina
Cat de rau doare extractia molarului de minte
In practica noastra am evaluat si studiat aproximativ 260 de pacienti care au trecut printr-o operatie de extracție de molar de minte. Studiul a fost impartit in 2 categorii:
- Extractii de molar de minte simple;
- Extractii de molar de minte complexe care necesita interventii asupra osului;
In timpul operatiei, indiferent de complexitate, pacientii nu au resimtit durere.
Dupa operatie, pentru extractiile dentare normale unde nu a fost nevoie de taierea osului care sustine dintele, pacientii au acuzat dureri minore.
Dupa administrarea analgezicelor au disparut partial sau complet.
In cazul interventiilor de amploare mare, dupa interventie pacientii au sustinut ca durerea a fost una moderata care a putut fi tinuta sub control cu analgezice si antiinflamatoare.
Recuperarea dupa extractia maselei de minte
Dupa extractia molarului de minte recuperarea este in general una rapida. Factorii care influenteaza cel mai mult durata si modul in care va recuperati sunt amploarea interventiei si aparitia infectiilor.
In primele 4 ore
Durerea 2/10
Dupa ce trece anestezia cel mai probabil veti incepe sa simtiti o durere usoara. Recomandam pacientilor sa inceapa tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare si analgezice imediat dupa extracție.
Umflatura 0/10
In acest moment nu putem discuta despre umflarea zonei respective.
Igiena 7/10
Desi nu se recomanda periajul direct pe zona respectiva, curatarea de alimente este necesara. O modalitate buna este sa clatiti gura cu apa imediat dupa masa, insa nu mai devreme de 2 ore de la extracție.
4-24 ore de la extracție
Durerea 3-4/10
Durerea creste in intensitate, insa trebuie sa fie una moderata spre scazuta. Desi anestezia a trecut, analgezicele deja actioneaza.
Umflatura 7/10
In cazurile complicate acum incepe sa apara umflatura in zona respectiva. Pentru a mentine zona in parametrii ok, este necesar sa aplicati comprese reci. Compresele reci trebuie tinute, daca este posibil si nu doare, timp de 15 minute cu pauze de 15-20 minute intre sesiuni.
Umflatura nu reprezinta ceva rau.
Igiena 10/10
De acum inainte igiena trebuie tinuta la un nivel ridicat. Periajul se poate realiza si pe zona extractiei. De preferat este sa se realizeze un periaj bland asociat cu clatirea cu apa / apa de gura.
2-3 zile
Durerea 0-3/10
Durerea scade si, in mod normal, poate sa nu existe atat timp cat sunt administrate analgezicele.
Umflatura 10/10
In ziua a 2-a umflatura ajunge la 100%. De acum inainte umflatura scade.
Igiena 10/10
Deja vorbim de o igiena normala.
7-10 zile
Durerea 0/10
Durerea dispare complet. Daca durerea persista dupa aceasta perioada, atunci trebuie sa vii la clinica pentru reevaluare.
Umflatura 0/10
A disparut dupa 4 zile asa ca nu mai este cazul sa discutam despre umflatura.
Igiena 10/10
Igiena normala. Utilizarea tuturor metodelor de igienizare.
Molar de minte | Intrebari frecvente
Cautam raspunsuri pe internet tot mai des, la tot felul de probleme. Multe dintre aceste raspunsuri ne ajuta sa ne formam o idee generala referitor la un anumit subiect. Iata cateva dintre intrebarile pe care si le pun alti pacienti cand vine vorba despre extractia molarului de minte.
Am scos maselele de minte de jos trebuie sa le scot si pe cele de sus?
In mod normal da. Daca ai fost nevoit sa le scoti pe cele superioare probabil ca situatia este asemanatoare si pe partea opusa. Cu toate acestea o evaluare corecta se face la conultatia preliminara.
Am maseaua de minte iesita si este putin cariata. Trebuie sa o scot?
De cele mai multe ori da. De cele mai multe ori putin cariata nu inseamna in realitate chiar putin cariata. Daca e cariata atunci cel mai probabil ca nu reusesti sa cureti bine zona respectiva.
Molarii de minte inclusi in os mai ies?
Uneori da uneori nu. Depinde de varsta si de pozitia acestora in os. Indiferent de situatie, o alegere buna este sa scoti acesti dinti cat nu dau durere.
Extractia de molar de minte doare?
NU. Nici o extractie dentara nu doare si nu ar trebui sa doara
Ma doare dupa ce scot maseaua de minte?
In anumite conditii poate sa existe o usoara durere. De cele mai multe ori durerea este tinuta sub control cu analgezice.
Cat dureaza extractia maselei de minte?
In mod normal extractia dureaza aproximativ 30 min dar poate sa dureze si 2 ore daca operatia este mai complicata.
Buna seara
Ma doare gingia sus de la ultima nășea de minte dreapta. Am făcut radiografie și nu am nimic la măsea. Ea nu ma doare deloc doar gingia când apăs in partea de sus. Mi s s spus sa iau ibuprofen la 8 ore trei zile. Gingia nu pare umflata nu simt nimic.
Ce poate fi
Multumesc
Buna ziua,
Cel mai probabil aveti o afectiune a gingiei. Va sfatuim sa mergeti cu radiografia la un medic.
Zi buna
La mine am scos cei 4 molari dar la ultima de jos după o săptămână când beau ceva rece parca simt ceva sau mai bine spus dacă beau ceva rece și mănânc ceva mă doare dar suportabil
Buna ziua,
Dupa extractie este normal sa aveti pentru o perioada ceva durere in zona respectiva.
Zi buna!