Implant dentar

Implanturile dentare sunt una dintre cele mai eficiente metode pentru a inlocui dintii lipsa sau a imbunatati stabilitatea protezelor dentare. Un implant dentar este o piesa chirurgicala realizata din titan, care este inserata in osul maxilar sau mandibular, creand astfel o baza solida pentru dintii artificiali.

In urma acestei interventii, pacientii pot sa manance, sa vorbeasca si sa zambesca fara sa isi faca griji ca vor pierde dinti sau ca proteza lor va aluneca.

Implanturile dentare sunt o optiune mai durabila si mai convenabila pe termen lung in comparatie cu alte tratamente dentare, cum ar fi puntile sau protezele dentare clasice.

Implant dentar pret

In articolul de astazi, vom intra in toate amanatule pe care un pacient trebuie sa le stie despre implantul dentar, beneficiile acestuia si costurile aferente.

Ce este este un implant dentar?

Implantul dentar este un distozitiv artificial pentru inlocuirea unei radacini dentare. Atunci cand dintele este scos, iar in os nu mai ramane nimic, singura modalitate de a inlocui acel dinte pierdut este sa se insere un implant dentar. 

Clinica stomatologica implant dentar

In general implantul dentar este realizat din titan insa exista si variante din ceramica cum sunt cele de la Straumann Pure Ceramic.

Pacientul poate sa beneficieze de dinti in 24 de ore daca calitatea si cantitatea osului in care se pune implantul este de buna calitate.

proteza fixa pe implant pret

Rata de succes pentru tratamentul cu implanturi dentare este de aproximativ 98%, însă gradul de succes depinde și de experiența medicului și de starea generală a pacientului.

Cine este candidatul ideal pentru un tratament cu implant dentar?

Candidatul ideal pentru un tratament cu implant dentar este orice pacient care caută o soluție pe termen lung pentru a inlocuirea dintilor lipsa.

Acest pacient trebuie sa aibe o sanatate buna locala cat si o sanatate buna generala.

Implant dentar si Implanturi Dentare - Ghid Complet | DELTA CLINIC DENT

O sanatate buna, local, a danturii inseamna:

  • os calitativ, dens
  • structura osoasa suficienta pentru a nu necesita ditii osoase sau sinus lift
  • fara afectiuni parodontale
  • de preferat sa nu fie fumatori

O stare de sanatate general buna inseamna

  • fara afectiuni hepatice netratate ( diabet )
  • fara afectiuni cardiace netratate

Implantologia modernă se bazează pe tehnici avansate și materiale biocompatibile, care permit tratamente personalizate și adaptate nevoilor fiecărui pacient, asigurând astfel un rezultat de succes. 

Când este recomandat tratamentul cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar este recomandat în situații diverse, atât pentru înlocuirea unui singur dinte, cât și pentru refacerea întregii danturi.

Implant dentar si Implanturi Dentare - Ghid Complet | DELTA CLINIC DENT

În general, implanturile dentare sunt indicate atunci când pacientul întâmpină probleme cu dinții naturali, precum lipsa unui dinte, mobilitatea dentară sau pierderea suportului osos.

Ai nevoie de un implant dentar atunci cand ai pierdut complet radacina dintelui.

Tratamentul cu implant dentar începe prin evaluarea și planificarea individuală a nevoilor pacientului realizandu-se un plan de tratament astfel încât să se asigure succesul intervenției. 

Specialistul va realiza un diagnostic corect, ținând cont de starea de sănătate generală a pacientului, a osului maxilar și a dentiției învecinate.

Implanturile dentare oferă rezultate excelente, însă sunt necesare consultul și colaborarea cu un medic specialist, care să asigure alegerea corectă a tratamentului și a unui sistem de implanturi potrivit.

Implant dentar pret | Cât costă implantul dentar?

Costul unui implant dentar variaza foarte mult in functie de diversi factori.

Pentru a stabili foarte clar, pretul unui implant dentar, in mod corect,  se refera la pretul pe care trebuie sa-l platesti atunci cand se realizeaza operatia de inserare a implantului.

Acel cost trebuie sa acopere toate componentele implantului dentar propriu-zis: 

  • implantul dentar
  • surubul de acoperire
  • bont de vindecare
  • bontul de transfer
  • bont analog

Pe langa cele mentionate anterior, in etapa protetica va trebui sa mai platesti si 

  • bont protetic
  • coroana dentara

De ce coroana dentara si bontul protetic nu intra in acel cost? Simplu, pentru ca aceaste componente pot sa varieze in functie de materialele folosite si de numarul implanturilor dentare. 

Factorii care determina costul unui implant dentar

in ordinea importantei sunt:

  • 50% din cost | experienta dentistului – cel mai important lucru atunci cand vorbim de un rezultat predictibil pentru implantul dentar tine si de numarul de implanturi dentare inserate
  • 30% din cost | marca implantului dentar – al doilea, cel mai important lucru. Marca implantului, in general, inseamna si calitatea acestuia. Producatorii cu traditie tind sa aiba un pret mai mare pentru implanturile dentare de calitate.
  • 15% din cost | prestigiul clinicii stomatologice sau al cabinetului dentar – in corelare cu primul punct, aici vorbim de ansamblul pe care-l reprezinta medicul implantolog, proteticianul dentar si tehnicianul dentar. Daca toti sunt sub un singur cabinet atunci ai rezultate bune si rapide in 7-10 zile.
  • 5% din cost | localizarea clinicii sau a cabinetului stomatologic – acest aspect tine mai mult de accesibilitate. Este mai usor pentru pacient sa ajunga la medic daca in apropiere exista o statie de metrou sau o parcare.

Implant dentar ieftin

De cele mai multe ori implantul dentar are un pret scazut doar atunci cand:

  • este de calitate indoielnica (genul de implant dentar fabricat de firme nou infiintate, fara istoric, sau implanturi dentare fabricate cu tehnologie foarte veche)
  • calitatea implantului este buna, insa practicianul nu are multa experienta
  • clinicile stomatologice mari cumpara cantitati mari de implanturi dentare, iar acestea primesc o reducere substantiala la achizitia acestora. Reducerea poate sa fie valorificata de clinica in interes propriu sau poate sa fie redirectionata catre pacient astfel reducad costurile unui implant dentar. 

Delta Clinic Dent face trimestrial astfel de achizitii, iar intreaga reducere o directioneaza catre pacient. De retinut este ca putem suporta aceste costuri scazute numai in limita numarului de implanturi achizitionate in acel pachet. In general, acest numar se ridica la 120 implanturi si tratam aproximativ 45 pacienti.

Această tehnică elimina nevoia de tăieturi și cusături, minimizând astfel durerea și disconfortul pacientului. 

Ghidul chirurgical Tehnica inserării implantului dentar fara taieturi

Această tehnică elimina nevoia de tăieturi și cusături, minimizând astfel durerea și disconfortul pacientului. Acest sistem dentar a introdus in romania reabilitarile dentare totale fara nevoia de aditie osoasa

Pare interesant ai aici toate informatiile necesare. Implant dentar fara taieturi | Ghid chirurgical

Practica se bazează pe planificarea digitală precisă si folosește radiografia 3D ( CBCT ) si o scanare intraorala pentru a produce un ghid care sa asiste medicul pentru a insera implanturi mai precis.

Ce tipuri de implanturi dentare exista si cum sunt catalogate. Ce tipuri de implant dentar sa alegi in functie de brand

 Pe piața stomatologică există o varietate mare de branduri de implanturi dentare, fiecare cu propriile sale tehnologii și caracteristici. În general, aceste branduri pot fi clasificate în funcție de calitate și preț.

Printre cele mai cunoscute și apreciate branduri de implanturi dentare moderne se numără: Nobel Biocare, Straumann, Alpha-Bio, Zimmer Dental, Dentsply Sirona, BioHorizons, Implant Direct, Bredent, Megagen, Paltop, și CAMLOG.

Daca ar trebui sa facem o catalogare bazata pe pret am avea 3 clase:

Tip ImplantPret aproximativDenumire Implant
Standardaprox. 500 EuroINNO, JD Evolution, 
Mediuaprox. 700 EuroMegagen, NeoDent, Paltop, Bredent
Premiumaprox. 900 EuroStraumann, Zimmer, Nobel Biocare

Implanturile dentare pot fi catalogate în funcție de forma lor, materialele utilizate, designul suprafeței și tipurile de conexiuni.

Există implanturi de tip endoosoase, subperiostale și transostoale.

Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, datorită biocompatibilității acestui material. 

În ceea ce privește designul suprafeței implantului, acesta poate fi neted sau rugoasă, iar conexiunile pot fi externe sau interne.

Alegerea tipului de implant dentar depinde în mare măsură de nevoile specifice ale pacientului, densitatea osului maxilar, anatomia locului de inserție a implantului și funcționalitatea și estetica dorită.

Este esențial ca această decizie să fie luată împreună cu medicul stomatolog, care are capacitatea de a evalua și recomanda soluția potrivită pentru fiecare caz în parte. De asemenea, este important să se țină cont de brandurile de implanturi dentare și calitatea materialelor folosite, deoarece acestea influențează succesul și durabilitatea tratamentului pe termen lung. 

Beneficiile unui implant dentar sau mai bine spus tratamentului cu implant dentar

Beneficiile tratamentului cu implant dentar sunt numeroase, printre care se numără:

  • Iti protejezi dintii sanatosi. Voarbeam intr-un articol anterior despre implicatiile pierderii unui singur dinte si spuneam acolo ca atunci cand pierzi un dinte trebuie sa ai in vedere ca rolul pe care acel dinte il ocupa in gura ta nu poate (sau poate cu greu) sa fie suplinit de dintii vecini. In felul acesta dintii vecini vor avea o munca mult mai grea de suportat si, in consecinta, deteriorarea lor o sa fie mai rapida.
  • Inlocuiesti un dinte, nu trei. In trecut, atunci cand pierdeai un dinte pentru a il putea inlocui se foleaseau puntile dentare. Cand faci o punte dentara inseamna ca urmeaza sa slefuiesti si sa scoti nervul dintilor invecinati. In prezent, in cazul implantului, acest lucru nu mai este necesar.
  • Costuri reduse. In corelatie cu punctul anterior, costul unui implant dentar cu tot cu coroana dentara ajunge, in medie, sa fie mai scump cu doar 27% fata de varianta clasica in care se realizeaza o punte dentara din 3 elemente.
  • Confort sporit. Ca si dintele natural, implantul dentar transmite forta masticatorie osului suport. In felul acesta poti percepe rezistenta opusa de alimente, asemanator unui dinte natural.
  • Mentinerea suportului osos la un nivel normal. Volumul osos in care se insera un implant dentar este mentinut pe pozitii de fortele care apar in timpul masticatiei. Atunci cand osul percepe ca pe zona respectiva apar forte de presiune, el tinde sa aduca minerale si nutrienti pentru a sustine aceasta functie.
  • Dinti ficsi in 24 ore. Desi nu ne putem lauda ca toate cazurile se pot rezolva in 24 ore, trebuie sa sti ca peste 70% dintre pacientii pe care-i tratam pot beneficia de sistemul de incarcare imediata.
  • Igiena usor de intretinut. Implanturile permit o igienă orală mai ușoară, contribuind astfel la menținerea unei stări optime de sănătate orală. 

Așadar, tratamentul cu implant aduce numeroase beneficii atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Ce trebuie sa faci inaintea inserarii implantului dentar?

 Înainte de procedura de inserare a implantului, pacientul trebuie să se pregătească corespunzător pentru a asigura succesul și durabilitatea implantului dentar. Avem astfel cateva lucruri care trebuie bifate:

  • Cu o seara inainte de interventie se face o curatare minuatioasa a gurii. Aici includem periaj pe toate suprafetele dintilor, folosirea atei dentare si a apei de gura.
  • La indicatiile medicului luati antibioticul recomandat daca este cazul.
  • In ziua interventiei, reluati igienizarea amanuntita.

Cum decurge un tratament cu implanturi dentare? Etape pentru implanturile dentare

Inserarea unui implant dentar este un proces complex realizat de medicul stomatolog cu pregatire in implantologie. Pentru ca aceasta tratament chirurgical sa decurga perfect este necesar ca un anumit protocol terapeutic sa fie urmat.

Vom imparti itrgul proces in 2 etape, etapa chirurgicala si etapa protetica si le voi detalia aici atat pasii ce trebuie urmati, cat si numarul de sedinte necesare.

Etapa chirurgicala pentru tratamentele cu implant dentar

Sedinta #1 Consultatia si realizarea unui plan de tratament

Consultatia are ca scop informare atat a pacientului, cat si a dentistului in legatura cu ce urmeaza sa se realizeze. Aceasta este una dintre etapele fara de care nu putem vorbi de tratamentul cu implant.

In aceasta sedinta pacientul este informat cu privire la afectiunile dentare deja existente si se intocmeste planul de tratament. Tot aici raspundem tuturor intrebarilor la care pacientul doreste o lamurire sau o confirmare.

Sedinta #2 Investigatii radiologice si pregatirea pacientului

Fie ca vorbim de un singur implant sau de mai multe, inserarea unui implant dentar reprezinta un act medical chirurgical. Pentru ca aceasta procedura sa se realizeze in conditii cat mai bune sunt necesare investigatii radiologice.

Aceste investigatii, alaturi de consultatia preliminara, ne ajuta sa conturam o imagine cat mai completa asupra procesului initial de inserare a implantului si asupra prognosticului viabilitatii acestuia.

Analizele, in special tomografia dentara, sunt esentiale cand vorbim de rezultate predictibile. Acestea sunt necesare pentru a ne informa corect in legatura cu osul ce urmeaza sa primeasca implantul dentar. Vom stabili grosimea, inaltimea si densitatea osului. In felul acesta calculam ce fel de implant dentar vom folosi.

Analize de sange, sunt utilizate in special atunci cand pacientul sufera de afectiuni generale ca cele mentionate la Contraindicatii Relative. Putem cere analize de sange si atunci cand pacientul are o varsta inaintata sau cand acesta a suferit interventii chirurgicale recente.

Gura este un mediu plin de bacterii. Implantul dentar este un dispozitiv steril si asa trebuie sa ramana. Inainte de insertia implantului se vor verifica si se vor realiza (daca sunt identificate) urmatoarele:

  • Igienizare profesionista (detartraj, periaj si airflow)
  • Curatarea cariilor dentare care pot duce la infectii
  • Curatarea pungilor parodontale
  • Extractia dintilor si resturilor radiculare irecuperabile

In general acestea sunt realizate intr-o singura sedinta si sunt extrem de importante pentru realizarea unui implant dentar in conditii bune.

Sedinta #3 Inserarea implantului dentar și acoperirea tesuturilor

In aceasta sedinta se va insera implantul dentar. Procedura chirurgicala este total nedureroasa si este mai putin traumatizanta pentru os decat scoaterea unui dinte.

Ea se realizeaza cu instrumentar steril, foarte activ si foarte precis. Experienta ne permite sa abordam de la cazuri simple – cum sunt implanturile dentare inserate intr-un os generos cantitativ si calitativ – pana la interventii complexe in care sunt necesare manopere suplimentare de aditie osoasa.

Etapele sunt: Anestezia, incizia mucoasei, decolarea mucoasei, trepanarea osului, insertia implantului, acoperirea implantului cu gingie, apoi sutura.

Perioada intre Sedinta #3 si Sedinta #4

Timpul de vindecare se refera in special la perioada necesara ca implantul dentar sa fie acceptat de os. Imediat dupa insertia implantului, in jurul acestuia se produce o usoara necroza a osului.

Aceasta zona de necroza urmeaza sa fie inlocuita de os sanatos. Timpul necesar de osteointegrare (procesul prin care osul fuzioneaza cu implantul dentar) variaza intre 3 si 6 luni. In aceasta perioada pacientul poarta o proteza special conceputa pentru acest gen de situatii.

osteointegrare-implant-dentar

Etapa protetica pentru lucrarea fixa

Sedinta #4

Implant dentar si Implanturi Dentare - Ghid Complet | DELTA CLINIC DENT

Dupa osteointegrare urmeaza partea in care se ataseaza coroana dentara sau lucrarea fixa. Aceasta etapa se desfasoara in 2 vizite distincte la medicul stomatolog. In prima sedinta (adica Sedinta #4) se face descoperirea implantul dentar si se ia amprenta in vederea realizarii coroanei dentare. Tot atunci stabilim tipul de coroana dentara si culoarea.

Implant dentar si Implanturi Dentare - Ghid Complet | DELTA CLINIC DENT

Sedinta #5

Aceasta este ultima vizita. Primim coroana dentara de la laborator, facem mici ajustari – daca acestea sunt necesare – apoi coroana este cimentata.

Implant dentar si Implanturi Dentare - Ghid Complet | DELTA CLINIC DENT

Ce trebuie făcut după inserarea implantului dentar?

Din experienta noastra, majoritatea pacientilor se recupereaza complet dupa aproximativ 5 zile.

Dupa plasarea implantului , trebuie să urmeze câteva recomandări esențiale pentru o recuperare rapidă și eficientă.

În primele 7-10 zile de la inserarea implantului , este important să se evite consumul de alimente dure, pentru a nu afecta integritatea implantului în procesul de vindecare. In aceasta perioada sunt de evitat urmatoarele

  • Nu fumati, beti alcool si nu consumati lactate pentru cel putin 5 zile
  • Puteti consuma lichide imediat
  • Mancati numai dupa ce anestezia a trecut complet
  • Urmati recomandarile medicului cu privire la medicatia prescrisa. Aceasta reteta in general contine un antibiotic, un antiinflamator si un analgezic
  • Igena este foarte importanta. Curatati gura riguros. Zona cu implant dentar trebuie si ea curatata
  • Clatiti gura cu apa dupa fiecare masa. Evitati sa clatiti energic.
  • Este posibil sa apara tumefactia (umflarea) zonei respective. Acest lucru este normal si tinde sa dispara dupa 3-4 zile.
  • Tineti comprese cu apa rece  si evitati sa dormiti pe partea cu operatia.
  • Daca apar alte semne sau simptome nu ezitati sa contactati medicul curant.

De asemenea, igiena orală de calitate și verificările periodice la medicul dentist pot contribui la o rata de succes ridicată a implanturilor dentare.

Indicatii ale implantului dentar?

Implantul dentar este indicat in toate situatiile in care unul sau mai multi dinti naturali a fost extrasi. Limitarile sunt date de lipsa suportului osos si de starea generala alterata a pacientului.

implant dentar Delta Clinic Dent
  • In situatia in care un dinte a fost extras vom folosi un implant dentar pentru inlocuirea radacinii dentare si o coroana de portelan pentru a inlocui partea exterioara.
  • In situatia in care 2 sau mai multi dinti sunt extrasi (mai ales in cazurile unde in zona din spate nu mai exista dinti de legatura)  se alege realizarea unei punti dentare pe 2 sau mai multe implanturi dentare.
  • Atunci cand toti dintii au fost scosi avem 2 variante in functie de calitatea si cantitatea de os ramasa: se pun cel putin 6 implanturi si se realizeaza o punte dentara fixa sau se pot folosi 4 implanturi dentare amplasate in pozitii cheie, iar peste acestea se realizeaza o proteza dentara mobilizabila pe implanturi.

Contraindicatii ale implantului dentar? În ce situații NU pot beneficia de implant dentar ?

Implantul dentar are putine contraindicatii absolute. Acestea sunt legate in principiu de starea generala de sanatate. Printre afectiuni enumeram: diabetul necontrolat, cancerul, afectiuni ososase, afectiuni decompensate. Varsta pacientului nu mai constituie un impediment, in trecut aceasta fiind un factor important in luarea deciziei daca sa se insere sau nu un implant dentar.

Totusi, pentru a deveni un candidat ideal atunci cand vorbim de implanturi trebuie sa intrunesti urmatoarele criterii:

  • sa nu ai infectii sau inflamatii la dintii ramasi.
  • sa nu ai carii active care pot duce la infectii.
  • cavitatea bucala sa fie curata si lipsita de tartru sau placa bacteriana.
  • daca ai o boala parodontala aceasta sa nu fie activa si sa fie tinuta sub control cu un tratament parodontal.

Igiena dentara este un factor foarte important in reusita sau nereusita unui implant dentar, motiv pentru care in continuare vom pune mare accent pe aceasta. Important de mentionat ca un pacient cu o igiena defectuasa devine un candidat bun abia atunci cand reuseste sa-si insuseasca tehnicile corecte de periaj dentar si le aplica.

Care este rata de succes in functie de ce tip de implant dentar alegi

În general, implanturile au o rată de succes foarte ridicată, între 95% și 99%, însă acest lucru variază de la un caz la altul, în funcție de tipul de implant, precum și de alte factori individuali.

 Rata de succes a unui implant dentar depinde în mare parte de cativa factori astfel

  • sanatatea locala a osului mandibular sau a maxilarului
  • sanatatea generala a pacientului
  • nivelul de experiență al medicului dentist
  • tipul de implant ales
  • calitatea materialelor folosite

Implanturile din titan sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi din întreaga lume datorita compatibilității ridicate cu organismul uman și a rezistenței materialelor. Acestea se bucură de o rată de succes mai mare de 97%.

All on 4 si all on 6 | Proteza fixa pe 4 implanturi sau pe 6 implanturi

Cand vorbim de sisteme de implanturi all on 4 si all on 6 vorbim in general de implanturi dentare in 24 ore adica dantura fixa a 2-a zi. Fie ca vorbim de proteze dentare sau de lucrare fixa pe implant, sistemul de implanturi necesita o stabilitate foarte mare a acestora in os.

O alta denumire a acestui concept este Sky Fast and Fixed de la Bredent. Acesta reprezinta acelasi lucru si presupune 4 sau 6 implanturi inserate si apoi protezate cu o suprastructura din titan.

Cum alegi intre clinicile de implantologie

 Alegerea unei clinici de implantologie dentară potrivite poate fi o sarcină dificilă, dar esențială pentru a asigura succesul pe termen lung a tratamentului. Cand te gandesti sa iti pui un implant dentar in Bucuresti, in primul rând, este important să se realizeze o cercetare temeinică a cliniciilor disponibile., căutând recenzii și recomandări de la prieteni, familie sau pe internet.

Un medic implantolog cu experiență și o echipă bine pregătită pot contribui în mod semnificativ la calitatea și durabilitatea tratamentului.

De asemenea, este esențial să se analizeze calitatea materialelor și a echipamentelor utilizate în clinici.

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o clinică de implantologie este garanția oferită pentru implanturile dentare și lucrările protetice. Aceasta ar trebui să includă o perioadă minimă de acoperire a costurilor pentru eventuale probleme sau complicații ce pot apărea pe parcursul timpului.

În final, nu uitați să luați în considerare costurile, dar fără a neglija importanța calității și siguranței procedurilor. Alegerea unei clinici de implantologie care oferă un raport echilibrat între preț și calitate vă poate asigura un tratament de succes și un zâmbet frumos pe termen lung. 

FAQ | Implant dentar