Dinti mai curati, zambet alb, respiratie proaspata.

Probabil ca ati ajuns pe aceasta pagina in urma unor cautari pe internet dupa cuvinte precum: detartraj, detartraj pret, tartru dentar sau profilaxie. Sunteti in cautarea unui cabinet stomatologic sau a unui dentist. Indiferent de clinica stomatologica sau dentistul la care mergeti, este important sa aveti cateva notiuni de baza despre ceea ce inseamna detartrajul dentar.

Pastrarea unei igiene dentare reprezinta primul pas in mentinerea sanatatii bucale. Tartrul dentar nu se poate îndepărta prin metodele de igienă obișnuite, ci doar in cadrul cabinetului stomatologic de catre medicul dentist.

Detartraj-Pret-Bucuresti

Ce este detartrajul

Detartrajul dentar este metoda prin care medicul stomatolog indeparteaza tartrul dentar si placa bacteriana depuse in jurul dintilor, subgingival sau supragingival, lasand in urma suprafete netede, curate si lustruite. Profilaxia include detartrajul dentar pe langa multe alte lucruri cum este si vizita bianuala.

Detartraj pretPe langa curatarea profesionala a dintilor, detartrajul este foarte important in prevenirea afectiunilor parodontale (parodontoza) si a inflamatiei gingivale (gingivita).

Pe dinti, in jurul gingiilor, se depune placa bacteriana, iar aceasta duce la afectiunile mentionate anterior. Un studiu realizat in 2016 pe 6296 pacienti a a aratat ca acei pacienti care nu au realizat in ultimii 3 ani un detartraj dentar au risc mult crescut de aparitie a bolilor parodontale (parodontoza). Acest studiu vine sa releve cat de importanta este profilaxia dentara.

Detartrajul dentar nu doare si nu strica dintii.

Ce este tartrul dentar si placa bacteriana

Tartrul dentar reprezinta totalitatea mineralelor si componentelor organice care se depun pe suprafata dintilor. Ca si analogie, ganditi-va la tartru dentar ca la piatra care se depune pe rezistenta masinii de spalat in reclamele la detergenti.

Placa bacteriana reprezinta un strat mai putin vizibil, atunci cand periajul dentar este unul corect, aflat atat pe dinte cat si in structura tartrului.

Placa Bacteriana

Tartrul dentar se gaseste atat supragingival, cat si subgingival. Suprafata acoperita cu tartru este rugoasa si permite stagnarea bacteriilor.

Tartrul miroase foarte urat din cauza componentei organice, motiv pentru care indiferent de cat de des te speli pe dinti gura tot va mirosi urat daca exista tartru dentar in cantitati mari.

Daca placa bacteriana de pe dinte se poate indeparta la periaj, tartrul dentar nu se poate mobiliza si indeparta. In felul acesta bacteriile raman prinse pe suprafata dintelui si duc la imbolnavire acestuia si mai ales la imbolnavirea gingiei.

Boala Parodontala

Imbolnavirea gingie duce cel mai adesea la imbolnavirea osului care sustine dintele – adica la boala parodontala.

Cum se face detartrajul dentar

Detartrajul dentar se face de catre dentist. Sunt 2 metode prin care se poate face detartrajul.

  • Detartraj manual
  • Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul manual

Detartrajul manual este rar intalnit in tehnicile moderne de igienizare dentara. Acesta presupune utilizarea unui tip de instrumentar ascutit numit gheara de detartraj. Acest instrumentar vine in diferite forme si este utilizat pentru a aborda intreaga suprafata a dintelui.

Detartrajul manual este intalnit mai des in parodontologie si in chirurgia dentara. In acest context, se folosesc chiurete pentru a indeparta depuneri din pungi parodontale sau de pe suprafata implanturilor dentare.

Detartrajul cu ultrasunete

Acest tip de indepartare a tartrului dentar este varianta ideala atunci cand vorbim de cei mai multi dintre pacienti. Detartrajul cu ultrasunete presupune utilizarea unei anse care vibreaza extrem de repede si care in contact cu tartrul dentar produce fracturarea si dislocarea acestuia de pe dinte.

Detartrajul cu ultrasunete nu este dureros pentru ca dentistul poate ajusta intensitatea instrumentarului folosit.

Detartrajul cu ultrasunete se poate face atat supragingival, cat si subgingival daca se acorda atentia necesara.

Cat costa detartrajul | Detartraj pret

Pretul detartrajului variaza de la oras la oras si de la clinica dentara la clinica dentara. Desi, in principiu, detartrajul dentar ar trebui sa reprezinte acelasi lucru indiferent de clinica in care mergi, in realitate lucrurile stau total diferit in functie de locatie.

Pretul detartrajului este determinat de echipamentele utilizate in realizarea acestuia, de standardele la care lucreaza dentistul care efectueaza manopera, si de atentia care este acordata acestei proceduri.

Am cautat pentru dumneavoastra pe Google dupa urmatoarele cuvinte cheie:

  • detartraj pret
  • pret detartraj
  • cat costa un detartraj

Tartrul dentar se intalneste la orice varsta atat la dintii temporari, cat si la cei permanenti.

In Bucuresti pretul detartrajului variaza intre 149 lei si 400 lei. In tara preturile sunt ceva mai scazute incepand de la 99 lei.

Detartraj pret cu ultrasunete in Bucuresti (toata gura) 149 – 400 lei

Cat costa detartrajul cu ultrasunete la Delta Clinic Dent? Pretul este de 180 lei pentru ambele arcade si este realizat de catre un medic dentist specializat in igienizari dentare.

Detartraj cu ultrasunete (toata gura) 180 lei
https://deltaclinicdent.ro/preturi/

Igienizarea totala a gurii

Atunci cand vorbim de igienizarea cavitatii orale la 6 luni, nu vorbim doar de detartraj. Detartrajul cu ultrasunete este urmat de un periaj profesional si de air-flow, iar in anumite situatii de fluorizare.

Periajul profesional

Scopul periajului profesional este acela de a lustrui suprafetele dentare care au fost curatate de tartru dentar in prealabil cu ajutorul ansei de detartraj si de a indeparta coloratiile alimentare depuse.

Coloratiile alimentare pot aparea din cauza ceaiului, a vinului, a cafelei si a diferitelor alimente colorate. Periajul se realizeaza cu o periuta rotativa si cu o pasta abraziva speciala folosita doar in cabinetul stomatologic.

Airflow

Airflow-ul este un dispozitiv ce produce un jet puternic de apa, aer si pudra abaraziva ce patrunde in zonele interdentare. In felul acesta se pot sabla si curata zonele interproximale (dintre dinti).

airflow

Airflow-ul este introdus in stomatologie de mult timp, insa costurile ridicate ale aparaturii fac ca acest dispozitiv sa nu se gaseasca in toate cabinetele stomatologice.

Airflow-ul poate sa fie utilizat si individual de detartrajul dentar si vine cu o serie de baneficii:

  • ajuta la igienizarea si mentinerea lucrarilor si a implanturilor dentare;
  • indeparteaza petele superficiale;
  • reduce sensibilitatea dentara;
  • are un gust placut;
  • este foarte benefic persoanelor purtatoare de aparat ortodontic;
  • nu afecteaza smaltul dintilor;
  • este o metoda rapida si nedureroasa;

Daca vrei sa citesti mai multe lucruri despre beneficiile Airflow -ului te invitam sa citesti acest articol Airflow Dentar – Scapa de petele nedorite de pe dinti

Fluorizarea

La finalul tratamentului de igienizare se poate aplica un tratament de fluorizare care ajuta la prevenirea cariilor dentare.

Solutia de fluorizare poate fi sub forma de pasta, lac sau gel si se poate aplica prin intermediul unor gutiere sau prin pensularea directa a dintilor.

Cat dureaza un detartraj sau cat dureaza tot procesul de igienizare?

Daca in trecut ati facut detartraj in mai putin de 30 minute, atunci sigur nu a fost facut corect sau complet. Pretul detartrajului, indiferent de care este acela, ar trebui achitat pentru un serviciu realizat corect. Nu de putine ori avem surpriza sa fim intrebati cat dureaza detartrajul. De cele mai multe ori apare aceasta intrebare pentru ca pacientul a mai facut in trecut detartraj, iar intregul procesul de indepartare a tartrului dentar nu a durat mai mult de 15 minute.

Un dentist cu experienta poate sa curete dintii in aproximativ 30 minute. Tot tratamentul, cu verificarea rezultatului si cu indicatiile necesare dureaza in medie 45 minute pentru detartraj dentar facut corect.

Profilaxia si detartrajul dentar

Ce se intelege prin profilaxie? Profilaxia insumeaza totalitatea actiunilor intreprinse pentru a nu dezvolta o afectiune dentara. Profilaxie poate sa insemne periajul dentar facut acasa. Profilaxie poate sa insemne si o atentie sporita data alimentatiei si stilului de viata. In acelasi timp, profilaxie poate sa fie si igienizarea obligatorie facuta pacientilor care au interventii cu implant dentar.

Detartrajul dentar este doar o parte a profilaxiei. Pe langa detartraj putem enumera urmatoarele:

  • periajul facut acasa;
  • periajul profesional facut la cabinetul stomatologic;
  • airflow-ul;
  • controalele regulate la medicul dentist;

Detartraj inainte si dupa

Dupa detartraj, periaj si airflow dintii ar trebui sa arate curat si fara pete. Pe langa partea vizibila a dintelui, la igienizarea profesionala trebuie sa se curete si interproximal (intre dinti). Un detartraj corect ar trebui sa arate cam asa:

tartru dentar

Cat costa igienizarea intregii cavitati orale

Asa cum spuneam, in general, pe langa detartraj efectuam si serviciile complementare de periaj, airflow si fluorizare. Pretul acestora este urmatorul:

MANOPERA PRET
Detartraj cu ultrasunete 180 lei
Periaj dentar profesional 70 lei
Air Flow 100 lei
Fluorizare 100 lei
Preturi actualizate in sectiunea: https://deltaclinicdent.ro/preturi/

Daca serviciile sunt achizitionate in pachet (ex: Detartraj + Periaj + AirFlow) pretul se reduce semnificativ:

MANOPERA PRET
Detartraj cu ultrasunete
+ Periaj
(economisesti 50 lei)
200 lei
Detartraj cu ultrasunete
+ AirFlow
(economisesti 50 lei)
230 lei
Detartraj cu ultrasunete
+ AirFlow + Periaj
(economisesti 100 lei)
250 lei
Detartraj cu ultrasunete
AirFlow + Periaj + Fluorizare
(economisesti 150 lei)
300 lei
Preturi actualizate in sectiunea: https://deltaclinicdent.ro/preturi/

Unde poti sa-ti faci detartraj in Bucuresti

Cautati o clinica sau un cabinet stomatologic unde sa va faceti detartraj in Bucuresti. Probabil ca momentan nu aveti un dentist care sa va monitorizeze sanatatea dentara sau poate locuiti temporar in Bucuresti.

Clinica-Dentara-Delta-Clinic-Dent-Bucuresti-Bd.-Schitu-Magureanu,-Nr-7

Detartrajul ar trebui sa fie facut la clinica sau dentistul la care deja mergeti, insa in lipsa acestuia iata cateva repere care va vor ajuta sa alegeti un dentist in Bucuresti:

  • trebuie avut in vedere faptul ca e posibil sa apara si alte lucruri de facut. Cauta pe cineva pe care te poti baza ca te poate ajuta cu toate tratamentele necesare (plombe sau tratamente de canal);
  • citeste recenziile de pe internet. Daca nu ai primit o recomandare de la un cunoscut, atunci parerea comunitatii este binevenita;
  • nu-ti fie teama sa pui intrebari. Cu cat primesti mai multe informatii cu atat este mai bine;

Detartraj cu ultrasunete. Cat de des trebuie facut?

In general, medicul stomatolog recomanda ca detartrajul profesional sa fie efectuat o data la 6 luni, iar persoanelor care au lucrari dentare sau implanturi dentare li se recomanda o data la 4 luni.

Frecventa cu care se fac igienizarile dentare, care includ si detartraj cu ultrasunete, este data de mai multi factori precum:

  • pH-ul salivei
  • varsta pacientului
  • alimentatia
  • calitatea apei din zona in care locuieste

Puteti sa faceti detartraj cu ultrasunete si mai des de 6 luni daca mediucul dentist recomanda acest lucru.

Importanta detartrajului dentar

Depunerile de tartru si placa bacteriana sunt principalele cauze in aparitia parodontozei (boala dintilor frumosi).

Atunci cand acestea nu sunt indepartate la timp (tartrul si placa bacteriana), si ajung in contact cu gingiile, apar sangerarile si sensibilitatea dentara. Depunerea in exces de tartru dentar si mentinerea sa indelungata duce la pierderea dintelui prin 2 mecanisme:

  1. Se deterioreaza dintele prin aparitia cariei dentare
  2. Se deterioreaza suportul care sustine dintele prin boala parodontala

In unele situatii, atunci cand boala numita parodontoza nu este atat de mult avansata, se poate recurge la tratament cu detartraj profesional in cabinetul stomatologic pentru a stopa evolutia acesteia.

Detartraj acasa?! Cum prevenim aparitia tartrului?

Detartraj acasa NU EXISTA!

Daca efectuati o cautare pe internet dupa termenul detartraj acasa, veti gasi probabil o sumedenie de remedii naturiste sau amestecuri de bicarbonat cu apa oxigenata si sare.

Periajul agresiv cu substante abrazive nu face altceva decat sa zgarie suprafata dinetelui. Aceast strat de smalt devine rugos si tinde sa atraga si mai mult tartrul. Tartrul dentar este extrem de aderent si nu se poate indeparta acasa.

Detartraj-inainte-si-dupa

Pe langa vizita regulata la dentist, sunt cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a intarzia aparitia tartrului dentar:

  • intarzierea prin tehnicile corecte de periaj
  • folosirea apei de gura, a dusului bucal si a atei dentare
  • folosirea unei periute cu peri medii si a unei paste care contine fluor
  • igienizarea dintilor de cel putin doua ori pe zi

Beneficiile detartrajului

Igienizarile dentare sunt asemanatoare cu spalatul pe maini. Acest lucru poate sa aibe numai beneficii. Spun acest lucru pentru ca apar intrebari referitoare la avantajele si DEZAVANTAJE ale detartrajului.

Beneficiile detartrajului sunt urmatoarele:

  • un mare beneficiu pe care ni-l ofera detartrajul cu ultrasunete este acela de a descoperi cariile ascunse sub tartrul dentar si de a le trata inca din stadiul initial
  • nu afecteaza smaltul dintilor
  • este nedureros, nu este nevoie de anestezie locala
  • indeparteaza petele de pe suprafetele dintilor
  • reimprospateaza respiratia
  • prelungeste viata dintilor si a lucrarilor dentare
  • previne aparitia afectiunilor gingivale

Ce se intampla daca nu faci detartraj?

„Bine, bine, dar de ce sa-mi fac detartraj si igienizari periodice?! Bunicii mei nu mergeau la dentist pe vremea lor. Si chiar si eu sunt cu dintii curati si fara probleme fara sa-mi fac detartraj!”.

Acest tip de afirmatii nu mai au valoare in ziua de astazi. Bunicii nostri au consumat alimente si lichide total diferite de cele consumate de noi astazi. Si, din pacate, majoritatea bunicilor aveau probleme dentare.

Ce se intampla in realitate daca nu faci detartraj:

  1. placa bacteriana se depune din ce in ce mai mult pe suprafata dintilor
  2. apar cariile dentare sub tartru dentar si placa bacteriana
  3. din cauza cariilor netratate poate sa apara pierderea dintelui
  4. apar probleme ale gingiei cum este gingivita
  5. apar probleme ale osului care sustine dintele – parodontita
  6. ai o respiratie urat mirositoare
  7. cresc sansele de cancer oral

Intrebari frecvente legate de detartraj

Cat de des trebuie facut detartrajul?

Frecventa detartrajului variaza de la om la om insa, ca o medie, ar trebui facut de 2 ori pe an. Frecventa detatrajului este dictata de obiceiurile alimentare si de indicatiile dentistului la care mergi.

Cand trebuie facut detartraj?

Trebuie sa faci detartraj cu ultrasunete atunci cand tartrul se depune pe dinti. In general acest lucru se vede mai mult la dintii de jos pe interior.

Cat costa detatrajul?

La Delta Clinic Dent detartrajul costa 180 lei. In Bucuresti pretul detartrajului variaza intre 149 lei si 400 lei.

Poti sa-ti faci detartraj acasa?

Nu poti. Indepartarea tartrului este foarte dificila. Este obligatoriu ca acesta sa fie indeparta cu instrumentar specializat.

Detartrajul doare?

Uneori este neplacut. In functie de cat este de aderent este tartrul, dentistul trebuie sa foloseasca instrumentarul mai agresiv sau mai putin agresiv. Cu toate acestea cei mai multi pacienti nu simt disconfort in timpul detartrajului.