Gasiti solutii rapide la aftele bucale

Afectiunile la nivelul cavitatii bucale nu sunt doar deranjante, ci si dificil de tratat daca asteptam sa se remedieze de la sine. Intrucat zona in care se gasesc aftele bucale este, in mod continuu, umeda, netratarea lor la timp poate conduce la un disconfort accentuat. Mai mult, aftele bucale se pot mari generand dureri si neplaceri pe termen lung. Din fericire, pacientii care se confrunta cu o afta bucala au la dispozitie solutii rapide, pe care le poate intreprinde oricine. Astfel, veti putea consuma alimentele preferate, fara durerile cauzate de afte in gura sau afte pe limba.

Iata ce vei gasi in acest articol:

  • ✅ cum identifici aftele bucale
  • ✅ care sunt cauzele aftelor bucale
  • ✅ solutie contra aftelor bucale

afte bucale

Ce sunt aftele bucale?

Aftele bucale reprezinta rani deschise care apar in interiorul gurii. Acestea afecteaza tesutul moale si pot fi localizate in mai multe zone, precum: buzele interioare, limba, obrajii sau gingiile.

Pacientii care se confrunta cu astfel de afectiuni la nivelul cavitatii bucale le pot identifica relativ usor. Acestea sunt albe si au forma rotunda sau ovalara, iar marginea exterioara prezinta un inel de culoare rosie. In cazul in care au la dispozitie un mediu precoce, aftele bucale se pot dezvolta pana la o marime considerabila. In astfel de situatii, acestea rezista pana la 3 saptamani, iar in anumite situatii chiar mai mult.

Care sunt cauzele care determina aparitia aftelor bucale?

Potrivit MedlinePlus, aftele bucale sunt o forma obisnuita de ulcer bucal. Acestea pot sa apara odata cu dezvoltarea unor infectii virale. In multe dintre cazuri insa, cauza ramane necunoscuta.

Aftele bucale pot fi in stransa legatura cu un sistem imunitar deficitar – din cercetarile efectuate, acesta favorizeaza aparitia leziunilor la nivelul cavitatii bucale. Alte cauze cunoscute pot fi:

  • Alergii la anumite ingrediente sau alimente;
  • Anumite lucrari dentare;
  • Aport deficitar de vitamine si minerale, obtinute in mod normal din dieta zilnica (fier, acid folic, vitamina B-12);
  • Curatarea dintilor cu o periuta de dinti care are peri aspri;
  • Iritanti;
  • Modificari hormonale accentuate;
  • Muscaturi la nivelul limbii sau obrazului;
  • Stres emotional;

Prezenta celor 2 cromozomi X la femei este un alt factor determinant al aparitiei aftelor bucale. De aceea, ele dezvolta, in medie, mai multe leziuni de acest fel in comparatie cu barbatii.

Un alt factor determinant al aparitiei aftelor bucale este mostenirea genetica. Predispozitia pentru dezvoltarea acestor afectiuni poate fi transmisa pe linie genetica.

Ce simptome au aftele bucale?

De cele mai multe ori, pacientii se confrunta cu afte pe limba, la baza gingiilor, pe suprafata superioara a gurii sau pe suprafata interioara a obrajilor si buzelor.

Printre cel mai des intalnite simptome se numara:

  • Aparitia uneia sau a mai multor pete dureroase de culoare rosie sau umflaturi;
  • Dezvoltarea unui centru alb sau galben de la interior spre exterior;
  • Pete sau umflaturi de dimensiuni reduse – pana la un centimetru latime;
  • Schimbarea culorii in tonuri de gri, semn ca incepe vindecarea;

Alte simptome ale aftelor bucale, mai putin intalnite, sunt:

  • Febra;
  • Noduli limfatici umflati;
  • O stare de neliniste si/sau de disconfort general;

De cele mai multe ori, durerea generata de aftele bucale dispare intre 7 si 10 zile. Cu toate acestea, procesul de vindecare poate dura intre 1 si 3 saptamani. Ulceratiile care au apucat sa se dezvolte pe suprafete mai mari pot necesita mai mult timp de vindecare.

Cum pot fi tratate aftele bucale acasa?

In cele mai multe dintre cazuri, aftele bucale nu reprezinta un simptom aferent afectiunilor interne mai grave si pot trece de la sine. Din nefericire, in lipsa unui tratament specializat, leziunile vor continua sa fie deranjante si sa amplifice durerea. Aftele bucale pot fi tratate acasa respectand urmatoarele recomandari:

  • Eliminati din consumul zilnic alimentele acide cu continut de zahar

In prezenta unor leziuni bucale, alimentele acide irita peretii cavitatii bucale si prelungesc perioada de vindecare aferenta acestora. Procesul este unul relativ simplu – zaharul este transformat in acid sub prezenta bacteriilor din gura, amplificand simptomele de usturime, durere si arsura. In plus, zaharul transformat in acid se numara printre cele mai importante cauze ale aparitiei cariilor dentare.

  • Folositi o pasta de dinti pentru persoane sensibile

Persoanele ce manifesta o sensibilitate ridicata la nivelul cavitatii bucale se pot confrunta cu o afta bucala din pricina pastei de dinti sau a apei de gura pe care o folosesc. Ingredientul de spumare cel mai des folosit este sulfatul de sodiu care, la randul lui, poate declansa aparitia unor astfel de leziuni.

Ingredientii nocivi, cum este sulfatul de sodiu, pot accentua simptomele aferente aftelor bucale in cazul persoanelor cu sensibilitate dentara. Pentru a determina cu exactitate acest risc, cea mai buna, rapida si sigura metoda este sa apelati la un medic stomatolog.

Ce alte metode de tratare acasa a aftelor bucale exista?

In farmacii se gasesc o multime de solutii pentru tratarea aftelor bucale. Printre cele mai cunoscute sunt utilizarea apei de gura cu clorhexidina – cum este Corsodyl. Aceasta apa de gura are efect antibacterian. Acest efect duce la reducerea proliferarii virusilor si bacteriilor de pe mucoasa.

apa de gura

O alta alternativa este utilizarea substantelor specifice acestei afectiuni cum este Aftiblock. Acesta are actiune directa asupra aftelor bucale, diminuand atat intensitatea acestora, cat si durata afectiunii.

solutie contra aftelor bucale

Si nu in ultimul rand, Glicerina boraxata. Glicerina boraxata are capacitatea de a reduce simptomatologia aftelor bucale.

Medicii stomatologi recomanda inclusiv urmatoarele solutii pentru tratarea aftelor bucale acasa:

  • Clatirea cu apa sarata a cavitatii bucale

Sarea este un ingredient capabil sa curete si sa deshidrateze rana. Repetand aceasta metoda zilnic, ajutam leziunea sa se vindece. De asemenea, durerile si senzatia de arsura sunt amortite temporar. Cu toate acestea, prima senzatie va fi una de durere care va trece de indata ce zona va fi amortita – in doar cateva secunde.

Apa sarata este folosita doar pentru clatirea cavitatii bucale si nu trebuie inghitita. La final, amestecul se elimina, iar gura se clateste cu apa (fara sare).

  • Clatirea cu apa si bicarbonat de sodiu a cavitatii bucale

Intrucat bicarbonatul de sodiu este un alcalin, acesta contribuie la neutralizarea acizilor din interiorul cavitatii bucale. In plus, are un aport esential in curatarea si linistirea zonelor afectate. Intr-o ceasca cu apa calda se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu si se amesteca pana cand continutul este dizolvat.

  • Clatirea cu apa oxigenata a cavitatii bucale

Peroxidul de hidrogen ajuta la tratarea leziunilor generate atunci cand apar aftele bucale. Efectele sunt imediate, iar procesul nu este deloc dureros sau neplacut.

Din punct de vedere compozitional, peroxidul de hidrogen este un antiseptic. Acesta curata inflamatia si contribuie la vindecarea leziunilor afectate, relaxand pentru moment zona afectata.

Cum pot fi tratate aftele bucale intr-un cabinet stomatologic?

Cel mai rapid mod de a trata aftele bucale presupune o vizita la medicul stomatolog. In urma unei consultatii, acesta poate determina cu exactitate severitatea leziunii si poate schita cateva solutii.

Conform MayoClinic, cauterizarea chimica a aftelor bucale este solutia potrivita pe care medicul stomatolog o poate recomanda. Aceasta implica utilizarea unei substante chimice cu care tesutul afectat este ars. In general, se foloseste Debacterol sau azotatul de argint.

  • Debacterol – consta intr-o solutie special conceputa pentru tratarea aftelor si problemelor gingivale. In urma folosirii, timpul pentru vindecare poate fi redus cu o saptamana;
  • Azotat de argint – amelioreaza durerea cauzata de aftele bucale, insa nu accelereaza vindecarea.

Multe afte bucale au nevoie de tratament rapid specializat pentru ca pacientul sa nu resimta dureri sau neplaceri la nivelul cavitatii bucale. Vizita la medicul stomatolog este recomandata inclusiv atunci cand apar afte bucale la copii.

Ce optiuni aveti?

O simpla vizita la medicul stomatolog va poate scapa de durerile si neplacerile cauzate de aftele bucale. In plus, la finalul consultatiei, pacientul cunoaste starea in care se afla dantura lui primind, in acelasi timp, si recomandari pentru un zambet perfect. De asemenea, anumite afte bucale la copii trebuie tratate din timp, pentru a se putea preveni extinderea lor.

Noi, la Delta Clinic Dent, intelegem cat de important este zambetul – nu doar pe interior, ci si pe exterior. De aceea, va oferim posibilitatea sa platiti in rate fiecare serviciu, beneficiind de reducerile pe care le pregatim in fiecare luna pentru pacientii nostri. Indiferent ca optati pentru o albire dentara, un detartraj sau vreti sa scapati rapid de orice alte probleme dentare, puteti face o programare online aici.