SIGILAREA DENTARA

Sigilarea dintilor la copii

Sigilarea dintilor la copii este o metoda prin care se previne aparatia cariei dentare. Aceasta este una dintre cele mai simple si sigure proceduri prin care oferim dintelui, atat temporar, cat si definitiv, sansa de a se mentine lipsit de carie pentru o perioada cat mai lunga de timp. Sigilarea dintilor nu exclude complet aparitia cariilor, dar reduce mult aparitia acestora.

In acest articol ma voi apleca asupra avantajelor sigilarilor dentare, dar vom stabili si daca exista dezavantaje. Va voi prezenta succint etapele sigilarii dentare la copii si vom vorbi despre pretul acestora.

 • Sigilarea dintilor avantaje si dezavantaje

 • Sigilarea dintilor etape

 • Sigilarea dintilor pret

sigilarea dintilor la copii

De ce sa-i sigilez dintii copilului meu? Care sunt avantajele?

Avantaje peste avantaje

Probabil ca este unul dintre cele mai simple raspunsuri pe care il dau atunci cand sunt intrebat acest lucru: „Pentru ca sigilarea dentara are numai avantaje. Aceasta nu doare, nu irita copilul, nu este inestetica si mai ales, ii va proteja dintii de carie.”

Dintii copiilor abia erupti au o structura ocluzala in formare, iar santurile si fosetele dintilor sunt foarte „proeminete”. Statistic, 73% dintre cariile dentare apar pe suprafata ocluzala (suprafata pe care mestecam) si acest lucru nu este de mirare. Dintele are 5 suprafete expuse mediului bucal. 2 dintre acestea sunt, una pe partea cu limba, una pe partea cu obrazul, iar acestea in general sunt foarte netede si nu permit aderarea alimentelor. Alte 2 suprafete sunt intre dinti iar acolo retentia alimentara este mai pregnanta. Iar ultima, suprafata ocluzala, este si cea mai mare ca si suprafata si este si cea mai retentiva.

sigilarea dentara la copii avantaje

Avantaje concrete:

 • Previne apariatia cariei dentare
 • Procesul este lipsit de durere
 • Previne aparitia dureri provocate de caria dentara
 • Dintele devine mai rezistent
 • Imbunatateste periajul dentar
 • Ajuta la eliminarea mai usoara a bacteriilor
 • Sigilarile dentare sunt rezistente in timp
 • Sigilarile dentare costa putin

Asiguram viitorul copiilor nostri

Prin sigilarea dentara atat pe dintii temporari, dar mai ales pe dintii definitivi, asiguram sanatatea dintilor la maturitate. Exista un motiv destul de clar pentru care dintii din copilarie sunt foarte importanti.

In aceasta perioada se stabileste pozitia pe arcada a viitorilor dinti definitivi. Mai exact, daca dintii temporari se cariaza si trebuie scosi prematur, atunci dintii definitivi vor iesi pe arcada mai repede decat este normal si vor determina pozitionarea atat a lor, cat si a dintilor vecini intr-o maniera incorecta. Sanatatea dintilor de lapte, indirect, va determina sanatatea dintilor definitivi.

Exista dezavantaje in sigilarea dintilor?

Daca pentru alte servicii stomatologice putem vorbi onest despre avantaje si dezavantaje, in cazul sigilarilor dentare dezavantajele nu exista. Asa cum mentionam si anterior, acest proces este unul prin care se protejaza dintele de carie dentara. Modul in care sigilarea se aplica este complet lipsit de disconfort, iar pe termen lung aduce numai beneficii.

Daca vrem sa vorbim musai de un dezavantaj, acesta este acela ca noi, medicii dentisti, nu reusim sa educam suficient de bine parintii. Aceasta componenta preventiva nu este bine promovata, asa cum se intampla si in cazul detartrajului dentar.

Sigilarea dintilor etape. Cum se face sigilarea dintilor?

ETAPA 1: Igienizarea si periajul profesional

Prima etapa este una pregatitoare si se refera la igienizarea suprafetei dentare pe care se aplica solutia de sigilat. Medicul stomatolog va peria suprafata dintelui cu o pasta speciala pentru a indeparta resturile depuse in santuri si fosete. Aceasta etapa se face fara durere, iar copilul simte doar un gust mentolat.

ETAPA 2: Aplicarea solutiei care sporeste aderenta

Aceasta solutie este un demineralizant ce permite o mai buna aderenta a materialului de sigilat. Solutia este complet infoensiva. Aceasta se aplica prin pensulare si se mentine pe suprafata dintelui pentru aproximativ 10 secunde. Dupa cele 10 secunde aceasta este aspirata, iar suprafata dintelui este spalata abundent cu apa.

sigilarea dintilor etape

ETAPA 3: Aplicarea sigiliului dentar

Abia acum vorbim concret de aplicarea sigiliului dentar. Aceasta solutie are o consistenta lichida pentru a putea patrunde bine in toate spatiile si cavitatile. Sigiliul dentar se aplica cu preponderenta in santurile si fosetele suprafetei de ocluzie a dintelui, dar poate sa depaseasca aceasta suprafata si sa se continue pe suprafetele laterale daca este necesar.

ETAPA 4: Verificarea sigiliului dentar

Verificam daca stratul de solutie aplicata nu este prea mare, verificam daca sigiliul a ajuns in toate santurile si daca dintele este bine protejat.

Timpul tau este pretios!

Te programam in functie de programul tau. Te putem programa dimineata, inainte de serviciu, la pranz, in pauza de masa, sau seara dupa munca.

Sigilarea dintilor pret. Cat costa sigilarea dintilor?

Costul sigilarilor dentare este redus in comparatie cu alte tratamente care se impun daca dintele se cariaza. Desi cand vine vorba de copiii nostri pretul este ultimul pe lista, este totusi o componenta importanta. Daca plombarea unui dinte definitiv este aproximativ 130 lei, la care se mai adauga si igienizarea suprafetelor dintilor, in cazul sigilarilor dentare pretul este de doar 100 lei fara alte costuri. Sa nu mai vorbim de situatia in care este nevoie si de tratament de canal, iar costul total poate sa ajunga si la 430 lei. Din pacate cei mai multi nu aleg sa faca sigilarea dintilor copiilor – nu din cauza pretului acestora, ci mai degraba din cauza lipsei de informare. Costul sigilarilor este compus din 2 parti: experienta practicianului si calitatea materialelor folosite.

Experienta si rigurozitatea medicului dentist

Desi nu este o procedura complicata, ea trebuie facuta dupa anumite criterii. Cel mai important lucru este sa se asigure o suprafata curata si lipsita de carie acolo unde urmeaza sa se faca sigilarea dentara. Experianta dobandita in tratarea copiilor ne ajuta sa observam si cele mai mici carii sau situatii in care caria dentara este incipienta. In aceste situatii se impune un protocol separat de curatare a cariei dentare.

Calitatea materialelor

Inutil sa spun ca este mai mult decat importanta calitatea materialelor folosite. In situatia folosirii materialelor de o calitate precara, sigilarea dentara are sanse mici de reusita chiar daca medicul este riguros si curata corect suprafata dintelui. Pretul sigilarilor dintilor este normal sa se reflecte si in alegerea materialelor folosite.

Concluzie

In practica mea am intalnit sigilari care aveau carie pe sub ele, sigilari dentare care se desprindeau la cateva zile dupa aplicare si sigilari dentare care erau aplicate in cantitate foarte mare si care au dus la aparitia de durere la presiune pe dintii sigilati.

Ganditi-va la sigilarile dentare ca la un vaccin care nu are nici un efect advers. Este important sa avem grija de viitorul nostru si al copiilor nostri. Sigilarile dentare pot sa previna o gama larga de afectiuni ce pot sa conduca la durere, la frica de medicul dentist prin asocierea cu durere, la pierderea dintilor prematur si la necesitatea folosirii unui aparat dentar mai tarziu.

Sigilarea dintilor la copii

Beneficiaza de o consultatie!

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.