Coroana dentara ceramica

Coroană dentară ceramică – Etapele tratamentului, Preț & Avantaje

Cariile extinse, fracturile dentare sau chiar eroziunea excesivă a smalțului pot determina deteriorarea dinților și implicit pierderea funcției lor sau afectarea aspectului normal al danturii.

În majoritatea cazurilor, pentru a restabili integritatea morfologică, funcțională și estetică a dintelui afectat sau deteriorat, se apelează la coroane dentare.

Utilizată cu precădere pentru protejarea dintelui deteriorat și înlocuirea structurii pierdute, coroana dentară contribuie la prevenirea complicațiilor ulterioare și la menținerea sănătății bucale.

Ce este o coroană dentară din ceramică/ porțelan

Coroana dentară este o lucrare protetică utilizată pentru a restabili forma, funcția și estetica dinților afectați sau deteriorați de diverse condiții. Coroana din ceramică este, după cum indică denumirea sa, concepută parțial sau în totalitate din materiale ceramice. În practica clinică se utilizează frecvent astfel de coroane, datorită avantajelor estetice și funcționale pe care le oferă, dar și a costurilor moderate.

De ce se folosește ceramica pentru coroane dentare 

Ceramica este utilizată în producția coroanelor dentare datorită proprietăților sale speciale în domeniul stomatologic. Rezistența mecanică superioară a ceramicii asigură durabilitatea și longevitatea coroanelor, în timp ce capacitatea remarcabilă a materialului de a se potrivi culorii și texturii dinților permite obținerea unui aspect natural al danturii în urma restaurărilor dentare. De asemenea, biocompatibilitatea ceramicii reduce riscul de reacții alergice sau de iritații la nivelul țesuturilor gingivale și al mucoasei orale.

Când și cui i se recomandă o coroană dentară ceramică 

Coroanele dentare ceramice sunt recomandate în principal pentru pacienții care prezintă o deteriorare semnificativă a structurii dentare, fie ca rezultat al cariilor extinse, al fracturilor sau al procedurilor endodontice. De asemenea, coroanele dentare ceramice sunt recomandate persoanelor care au alergie la metalele utilizate în producția coroanelor dentare metalice (precum nichelul sau cobaltul).

Coroana dentara ceramica

Tipuri de coroane dentare din ceramică

Tipurile principale de coroane dentare din ceramică includ coroanele integral ceramice, care sunt realizate exclusiv din ceramică, dar și coroanele cu structură subțire de metal acoperită cu ceramică și coroanele ceramice pe suport de zirconiu.

Coroană metalo-ceramică 

Coroana metalo-ceramică este o lucrare dentară alcătuită dintr-un nucleu metalic, de obicei din aliaje de nichel-crom sau alte metale rezistente, acoperit de straturi subțiri de ceramică. Deosebit de utilă în restaurările dinților posteriori, unde este necesară o rezistență crescută, coroana metalo-ceramică asigură o adaptare precisă la structura dintelui și o stabilitate biomecanică optimă.

Coroane din ceramică pe suport de zirconiu 

Coroanele din ceramică pe suport de zirconiu sunt compuse din două straturi distincte: un suport structural și un strat ceramic exterior. Suportul structural este realizat din zirconiu, un compus ceramic extrem de dur și rezistent, cu o structură cristalină stabilă, care îmbunătățește stabilitatea și rezistența mecanică a coroanei dentare. Stratul ceramic exterior este aplicat peste suportul de zirconiu și este conceput pentru a recrea aspectul și transparența naturală a dinților, fiind modelat de către specialiști întocmai în acest sens.

Coroane integral ceramice 

Coroanele integral ceramice sunt concepute exclusiv din compuși ceramici, fără a integra straturi metalice. Coroanele integral ceramice imită cu acuratețe aspectul natural al dinților și prezintă cel mai redus risc de a fi respinse de către organism.

Cât costă o coroană dentară din ceramică – Preț 

Costul coroanei dentare ceramice este influențat de materialele și tehnologiile folosite în producția acesteia și de tipul coroanei. În general, cea integral ceramică are costuri mai ridicate, comparativ cu o coroană metalo-ceramică, însă apropiate de cele pentru o coroană ceramică pe zirconiu.

Etapele tratamentului de aplicare a coroanelor dentare din ceramică

Restaurarea cu coroane dentare, indiferent de tipul de coroane dentare utilizate, va începe cu o evaluare clinică și radiologică detaliată a dinților afectați, pentru a determina natura și amploarea problemei dentare.

Ulterior, dacă se stabilește necesitatea unui tratament cu coroane dentare, după amprentarea pentru crearea noilor dinți din ceramică și selectarea tipului coroanei dentare dorite, se va recurge la pregătirea dinților prin modelarea lor, pentru a permite montarea corespunzătoare a coroanei.

Ultima etapă a tratamentului este reprezentată de montarea coroanei propriu-zise și de ajustarea sa.

Coroana dentara ceramica

Rezistența/ Durata de viață a coroanelor dentare din ceramică 

Rezistența și durata de viață a coroanelor dentare din ceramică sunt determinate de proprietățile materialelor utilizate, proiectarea coroanei, tehnicile de fabricație și adaptarea adecvată la structura dentară existentă. Coroanele din ceramică pot fi afectate de uzura normală, forțele de masticație și stresul termic, însă în peste 95% din cazuri durata lor de viață depășește 5 ani. Îngrijite corespunzător, coroanele dentare pot rezista între 10 și 15 ani sau chiar mai mult.

Avantaje și dezavantaje pentru coroane dentare din ceramică

Coroana ceramică se caracterizează printr-o transluciditate similară cu cea a dinților naturali și o durabilitate ridicată în condițiile unei utilizări normale. O coroană dentară ceramică este mai puțin susceptibilă la modificări de culoare și prezintă riscuri mai mici de reacții alergice sau inflamatorii în țesuturile orale.

La capitolul dezavantaje ale coroanelor ceramice, pot fi enumerate costurile relativ mai ridicate, comparativ cu alte tratamente protetice, rezistența mai redusă la fractură, riscul relativ mai ridicat de degradare și faptul că necesită distrucția unei cantități mai mare de smalț dentar, pentru a asigura un montaj corect al coroanei.

Coroană dentară din ceramică VS. alte tipuri de coroane 

Coroanele dentare utilizate în tratamentele stomatologice pentru acoperirea dinților sau a lucrărilor de implantologie pot fi concepute din diverse alte materiale, nu doar din ceramică sau metalo-ceramică. Utilizate la fel de frecvent sunt și coroanele din zirconiu, acril sau metal.

Coroana dentară din ceramică VS coroana din zirconiu 

Coroanele dentare din zirconiu sunt apreciate pentru rezistența lor mecanică și biocompatibilitatea ridicată. Zirconiul este un material ceramic dur, care însă nu oferă aceeași transluciditate ca materialele ceramice, coroanele din zirconiu fiind uneori percepute ca fiind mai opace sau mai puțin naturale. În prezent, pe lângă posibilitatea de a opta pentru o coroană dentară integral din zirconiu, există și posibilitatea unui tratament cu o coroană dentară ceramică pe suport de zirconiu.

Coroana dentară din ceramică VS coroana acrilică

Acrilul este un material polimeric sintetic ce prezintă proprietăți optime pentru a fi utilizat în stomatologie, fiind durabil și rezistent la fracturare. Coroanele dentare din acril sunt o opțiune accesibilă și rapidă pentru restaurarea danturii, însă pot fi mai puțin durabile în comparație cu alternativele existente.

Coroana dentară din ceramică VS coroana metalică 

Coroanele metalice, de obicei realizate din aliaje care pot include nichel, crom, cobalt sau alte metale, se remarcă prin rezistența lor, compatibilitatea biologică și capacitatea de a fi prelucrate în orice formă se dorește, pentru a se mula pe suprafața dintelui. Deși coroanele metalice sunt cunoscute pentru rezistența lor mecanică și durabilitatea în timp, aspectul lor este semnificativ inferior coroanelor ceramice, din cauza naturii lor opace și a potențialei vizibilități a marginilor de metal în cavitatea orală.

Cum se întreține o coroană dentară din ceramică 

După aplicarea unei coroane dentare, regulile generale de igienă orală rămân neschimbate. Cu toate acestea, este posibil să fie necesare ajustări minore în tehnica de periaj, pentru a evita deteriorarea coroanei sau rănirea gingiilor din jurul acesteia. De exemplu, utilizarea unei periuțe cu peri moi poate fi mai recomandată pentru a evita traumatizarea gingiilor sau cauzarea de daune coroanei. Reguli specifice cu privire la modul de întreținere a coroanei dentare pot fi indicate de către medicul stomatolog, în funcție de specificul fiecărui caz.

Întrebări frecvente privind coroanele dentare ceramice