Ce este halitoza?

Respiratia urat mirositoare, numita in stomatologie halitoza, este asociata adesea cu lipsa de ingrijire, cu lipsa de igiena corespunzatoare precum si cu alte probleme de sanatate. Te-ai intrebat, probabil, ce anume cauzeaza respiratia urat mirositoare dimineata la trezire sau atunci cand esti bolnav.

Halitoza este rezultatul a mai multi factorii cum ar fi alcoolul, anumite medicamente, fumatul si anumite tipuri de alimente si bauturi.

Cauzele halitozei?

Principala cauza a respiratiei urat mirositoare sunt bacteriile anaerobe producatoare de sulf.
Alcoolul tinde sa usuce gura prin reducerea de saliva secretata si, de asemenea, sa inhibe oxigenarea corespunzatoare a mucoasei bucale. Aceasta combinatie de gura uscata si neoxigenata este un teren propice pentru aceste bacterii.

Responsabil de halitoza mai este si tartrul dentar. Acesta, in mod indirect, duce la respiratie urat mirositoare prin faptul ca ofera bacteriilor un mediu propice de dezvoltare. Realizarea detartrajului in mod regulat reduce numarul bacteriilor, ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si previne aparitia cariilor dentare.

O alta cauza este igiena incorect realizata. Daca spalatul pe dinti dureaza mai putin de 2 minute atunci sigur dintii tai nu sunt suficient de curati. De asemenea, ata dentara joaca un rol foarte important in indepartarea resturilor alimentare dintre dinti. Spalatul pe dinti nu trebuie sa se reduca doar la periajul dintilor, ci sa cuprinda si interiorul obrazului si limba.

Ca si alcoolul, fumatul reduce cantitatea de oxigen ce iriga suprafata mucoasei. Reduce considerabil cantitatea de saliva produsa, ducand astfel la aparitia bacteriilor.

Cum poti scapa de halitoza?

In primul rand trebuie sa ai o igiena buna, sa te speli pe dinti dimineata si mai ales seara pentru cel putin 2 minute.
Vizitele la medicul stomatolog te feresc de mirosurile neplacute.
Un remediu traditional este acela de a mesteca cateva seminte de leustean si fenicul.
De asemenea, plantele aromatice cum este busuiocul sau menta acopera intr-o oarecare masura mirosul neplacut.

Ca si concluzie halitoza este generata de bacteriile anaerobe din cavitatea bucala si este favorizata de mediul propice dezvoltarii acestora.