Avantaje si dezavantaje ale unui aparat dentar, o dantura si un zambet impecabil

Zambetul este cartea de vizita a oricarei persoane si, din punct de vedere psihologic, unul dintre lucrurile care ne indica faptul ca cel de langa noi emana o stare de bine. Obtinerea unui zambet perfect este un proces continuu, care incepe cu respectarea unei igiene corecte a cavitatii bucale si poate solicita urmarea unui tratament de indreptare a dintilor.

Multi dintre pacienti vor sa afle, de la bun inceput, ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar. Chiar daca initial au existat numeroase mituri cu privire la anii pana la care poate fi purtat, astazi este un tratament care nu are limita de varsta. Descoperiti in randurile urmatoare multe dintre cele mai frecvent intalnite avantaje si dezavantaje pe care le are un aparat dentar la adulti!

aparat-dentar-safir

Ce este un aparat dentar?

Din punct de vedere tehnic, un aparat dentar este un sistem capabil sa impuna o pozitie corecta a dintilor. Cu ajutorul unui medic ortodont, acesta este setat cu precizie pe fiecare dinte si utilizat pentru a trata malpozitiile dentare. In timp, forta pe care aparatul dentar o aplica pe dinti va determina repozitionarea dintilor definitivi la adolescenti si adulti, pentru a obtine un zambet ideal. Cu toate acestea, este recomandat ca pacientii sa fie informati cu privire la ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar la adulti, inca de la bun inceput.

La ora actuala, exista doua categorii mari de aparate dentare pe care medicul ortodont le poate recomanda pacientilor, respectiv:

Aparate dentare fixe sunt purtate pe toata durata tratamentului, fara posibilitatea de a fi date jos. Initial, braketsii se „lipesc” pe dinti cu ajutorul unei solutii speciale, iar apoi se introduce sarma. Aceasta, la randul ei, va avea rolul de a actiona braketsii si genera o presiune pe dinti, care ii va deplasa pana cand acestia vor ajunge in pozitia dorita.

Aparat dentar fix

Dintre aparatele dentare fixe pe care medicul ortodent le poate recomanda in schema de tratament se numara cele clasice (cunoscute si ca aparate dentare metalice), cele estetice (aparatele dentare din ceramica sau safir) si cele invizibile (se aplica pe partea interioara a danturii, devenind astfel insesizabile). Braketsii aferenti unui aparat dentar au culori diferite, aspect care usureaza perioada de tranzitie a multor pacienti;

Aparate dentare mobile – sunt purtate pe toata durata tratamentului, insa au posibilitatea de a fi date jos in orice moment. Pentru a le obtine, medicul ortodont va realiza un mulaj dupa dintii pacientului, urmand ca, in cateva zile, aparatul sa ajunga si sa poata fi introdus in schema de tratament.

aparat dentar mobil

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un aparat dentar?

Decizia de a purta un aparat dentar se ia alaturi de medicul ortodent. In urma unei consultatii, acesta se poate pronunta in directia recomandarii unui astfel de tratament. 

motive sa-ti pui aparat dentar

Aparatul dentar este folosit in tratarea mai multor afectiuni ortodontice. Printre acestea, se numara:

 • Malocluzia – muscatura nu este perfecta, datorita faptului ca dintii sunt aliniati incorect pe arcada;
 • Diastema/trema – cunoscuta in limbajul de zi cu zi ca strungareata. Se traduce prin spatiul existent intre cei doi dinti frontali centrali;
 • Spatiile rezultate in urma unor extractii dentare;
 • Pozitionarea corecta pe arcada a dintilor definitivi care sunt blocati in os;
 • Pozitionarea corecta pe arcada a dintilor situati prea in fata sau prea in spate;
 • Tratarea dintilor inghesuiti sau a celor cu spatii foarte mari intre ei;
 • Tratarea dintilor rotiti.

La finalul tratamentului cu aparat dentar, un before and after va va ajuta sa vedeti mai bine rezultatele. De asemenea, un aparat dentar fix are avantaje si dezavantaje care trebuie discutate cu medicul ortodont. De cele mai multe ori, acesta va solicita o radiografie dentara pentru a vedea cum sunt pozitionati dintii. O atentie deosebita va fi conferita maselelor de minte, pentru care este posibil sa fie necesara extractia.

Programeaza-te acum si schimba-ti viata in bine!

Care sunt avantajele unui aparat dentar la adulti?

Doar in ultimii ani, la nivel national s-a constatat o crestere a numarului de pacienti care si-au dorit ca zambetul lor sa arate impecabil. Multi dintre noi avem cel putin un prieten pe care l-am vazut sa poarte aparat dentar. Toate aceste lucruri s-au datorat avantajelor oferite de rezultatul final care, pe langa latura estetica, se bucura inclusiv de o latura functionala. 

 • Dintii sunt pozitionati corect pe arcade;
 • Masticatia este semnificativ imbunatatita;
 • Durerile si disfunctiile articulare sunt evitate, de la bun inceput;
 • Dintii sunt pozitionati in mod armonios, multumita repozitionarii dintilor inghesuiti; 
 • Dintii sunt utilizati in mod echilibrat, ceea ce poate salva anumiti dinti de la uzura excesiva;
 • Muscatura este si ea corecta;
 • Stima de sine este profund imbunatatita, iar zambetul este unul de milioane.

Potrivit Orthodontics Limited, purtarea unui dispozitiv de fixare la finalizarea tratamentului este o necesitate, in cazul in care o recomanda medicul ortodont. Cu ajutorul lui, va veti putea mentine dintii in noua pozitie, astfel incat sa nu riscati sa anulati rezultatele tratamentului pe termen lung.

Testimoniale

Ce cred pacientii despre serviciile oferite de catre medicii nostri

Mai mult decat putem spune noi despre noi, o pot spune pacientii pe care i-am tratat. Cuvintele lor de multumire inseamna mult pentru noi si credem cu adevarat ca va pot ajuta si pe dumneavoastra sa va formati o parere. Luati aceste randuri ca o recomandare prieteneasca facuta de oameni care ne-au cunoscut si pentru care am avut privilegiul sa-i tratam.

Miha, on Google+

Va multumesc pentru rabdare de care ati dat dovada. Fatetele mele stau foarte bine. Nici macar nu se vede faptul ca mi-am pus fatete pe acei dinti cu probleme.
dr durbac pareri

Andreea Cojocaru on Google Review

Recomand!! Profesionalism, pregatire, curatenie si locatie foarte accesibila! Am venit la domnul doctor Durbac pentru multiple probleme si cu o frica groaznica, dar rabdarea de care a dat dovada si explicatiile oferite pentru fiecare pas al operatiunilor pe care le voi avea, mi-a dat o incredere foarte mare! Totul a decurs impecabil! Va multumesc!
Recomandare-delta-clinic-dent-pareri

Dragos on Google Review

Thank you!

Exista dezavantaje datorate acestui tip de tratamentul?

In general, singurul dezavantaj conferit de purtarea aparatului dentar este disconfortul resimtit in primele zile de la inceperea tratamentului. In majoritatea situatiilor, pacientii se confrunta cu dureri suportabile de scurta durata. Exista insa si exceptii, in functie de rezistenta la durere pe care fiecare pacient o are. 

Un alt dezavantaj pe care acest tip de tratament il poate avea este perioada de purtare. In timp ce aparatul clasic fix isi face cel mai rapid efectul, cel mobil si, inclusiv, purtarea unui aparat dentar safir sau din ceramica ar putea necesita o perioada mai mare. 

Insa, cel mai mare dezavantaj pe care aparatul dentar il are este designul mai putin estetic. Cu toate acestea, pacientii se pot indrepta spre modelele invizibile, care se aplica in spatele dintilor si nu sunt deloc sesizabile. Important de precizat, in acest caz, este faptul ca pretul acestuia este mai mare comparativ cu cel al aparatelor dentare vizibile. Insa, cea mai buna metoda de a descoperi un pret pentru aparat dentar este sa solicitati o oferta de pret. 

Cei de la Carefree Dental atrag atentia asupra faptului ca schimbarea medicilor ortodonti si, implicit, a tratamentului implica noi costuri. De aceea, este ideal sa ramaneti la acelasi specialist pe toata durata purtarii aparatului dentar. Spunem acest lucru pentru ca tot mai multi pacienti ajung la noi cu un aparat dentar pus incorect sau cu dinti care nu au ajuns sa se indrepte.

Cat timp dureaza tratamentul cu aparatul dentar?

Durata tratamentelor ortodontice este specifica fiecarui caz in parte. In general, adultii vor purta aparatul dentar intre 6 luni si 2 ani. Cazurile usoare, in care se are in vedere doar alinierea dintilor, vor solicita o perioada de purtare de doar 6 luni. Cele mai dificile, care vizeaza corectura muscaturii, pot sa se prelungeasca pana la 2 ani si jumatate. 

Rapiditatea cu care isi face efectul tratamentul cu aparat dentar tine si de tipul acestuia. Statistic vorbind, cele clasice (aparatele dentare mecanice) aduc cel mai rapid dintii in pozitia corecta.

Daca am vorbi despre o medie, in aproximativ 12-15 luni, putem vorbi de indepartarea aparatului denar.

 

Ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar in materie de costuri?

Pe langa costul aparatului dentar aferent modelului ales, tratamentul ortodontic impune un consult lunar al pacientului, realizat de medicul sau ortodent. In functie de cabinetul de care acesta apartine, consultatia poate fi gratuita (ca oferta la solicitarea intregului tratament) sau va trebui platita de fiecare data. 

Costuri aditionale pot fi generate de evenimentele din timpul tratamentului, care pot implica ruperea sau deteriorarea sarmelor sau a braketsilor aplicati pe dinti. 

 

Tipul de aparat dentarPret aparat dentar
Aparat dentar mobil1000 lei
Aparat dentar fix metalic2500 lei
Aparat dentar fix ceramic3000 lei
Aparat dentar fix safir3500 lei
Preturile afisate in aceasta sectiune pot sa difere in functie de data la care a fost scris articolul. Preturi actualizate la zi le gasiti aici https://deltaclinicdent.ro/preturi/

Ce avantaje si dezavantaje are igiena corecta a danturii in timpul purtarii unui aparat dentar?

Intreaga perioada de purtare a aparatului dentar implica o igiena speciala si corespunzatoare a cavitatii bucale. Puteti afla mai multe despre intregul ghid de instructiuni aici (link intern catre urmatorul articol) sau sa notati urmatoarele recomandari:

 • Prezentarea la consultul lunar, in cadrul caruia medicul ortodont poate monitoriza evolutia pozitonarii dintilor;
 • Purtarea aparatului dentar mobil in conformitate cu recomandarile medicului ortodont, inclusiv seara;
 • Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare, ideal cu spalarea dintilor dupa fiecare masa;
 • Familiarizarea cu aparatul dentar, chiar daca initial pare un corp strain.

Pentru a avea grija de dinti pe timpul tratamentului in mod corespunzator, concomitent cu purtarea unui aparat dentar, periuta electrica va avea cel mai bun rezultat. 

La finalul tratamentului ortodontic, veti obtine zambetul dorit, pe care il puteti scoate si mai tare in evidenta apeland la serviciile de albire profesionala.

Programeaza-te acum si schimba-ti viata in bine!