CARIA DENTARA
Caria dentara | 5 lucruri pe care trebuie sa le stii.
In acest articol vom detalia cateva aspecte legate de caria dentara. Caria dentara este afectiunea cu ceea mai mare raspandire pe glob. Peste 90% dintre oameni au carii dentare. Mai mult, 42% dintre copii cu varste intre 2 si 11 ani au carii pe dintii provizorii. Caria dentara, desi la prima vedere nu reprezinta o afectiune majora, este extrem de raspandita, iar netratarea acestei afectiuni duce la pierderea dintilor.
1. Ce este caria dentara?
Caria dentara este o infectie de origine bacteriana ce cauzeaza demineralizarea si distrugerea tesuturilor dure dentare (smalt, dentina si cement), de obicei, prin productia de acid rezultat in urma fermentatiei resturilor alimentare acumulate pe suprafata dintelui. Daca este lasata netratata, caria dentara poate duce la durere, infectie si in cele din urma la pierderea dintilor.
2. Semne si simptome
Cariile dentare apar, in general, fara a cauza un disconfort imediat pacientului. Din acest motiv acesta se prezinta in cabinetul stomatologic abia atunci cand acestea sunt deja intr-o stare avansata, cand incep sa produca efecte. Semnele incipiente aparitiei cariei dentare sunt reprezentate de pete albicioase pe suprafata dintelui, indicand o zona de demineralizare a smaltului.
Urmatoarea etapa in formarea cariei dentare este data de transformatrea acestei zone albicioase intr-o forma mai avansata de culoare maronie, etapa in care deja pot aparea cavitati carioase pe suprafata dintelui. Înainte de aceasta faza, procesul este reversibil, dar odatã ce se formeaza o cavitate, structura dintelui pierdut nu poate fi regenerata.
Odata ce smaltul si dentina sunt distruse, cavitatea devine mai evidenta, zonele afectate isi schimba culoarea si devin moi la atingere. In acest moment incep sa se simta si efectele produse de caria dentara (durerea, mirosul neplacut, gustul neplacut, aspectul neplacut). Durerea se poate agrava odata cu expunerea la caldura, frig, sau alimente dulci. In cazuri evoluate, se ajunge la infectie. Aceasta se poate raspandi de la dinte, la tesuturile moi din jurul acestuia.
3. Cauze in aparitia cariei dentare.
Exista patru componente principale necesare pentru formarea cariilor: o suprafata dentara (smalt sau dentina), bacteriile cauzatoare de carii, glucide fermentabile (cum ar fi zaharoza) si timpul. In acest proces, de formare a cariilor, fiecare persoana in parte are propriul ritm de a dezvolta aceasta afectiune in functie de forma dintilor, obiceiurile de igiena orala, precum si capacitatea de secretie a salivei.
Cariile dentare pot aparea pe orice suprafata a unui dinte prezent in cavitatea bucala. Toate cariile apar ca urmare a demineralizarii acide, iar aceasta demineralizare apare in general in zone de retentie alimentara. Desi cele mai multe alimente raman intre dinti, peste 80% din carii apar în interiorul gropilor si fosetelor de pe suprafetele masticatorii, suprafete dificil de igienizat corespunzator, cat si zone care se fluorizeaza cu dificultate natural. Aici intervine necisitatea sigilarilor dentare si a fluorizarilor in cabinetul stomatologic.
4. Prevenirea cariilor dentare.
Cel mai bun mod de a pastra dintii sanatosii este acela de a asigura o buna igienizare a cavitatii bucale, în mod regulat, pentru a scapa de orice resturi alimentare cantonate intre dinti sau pe acestia. Medicul stomatolog recomanda curatarea dintilor de cel putin doua ori pe zi. Folosind o pasta de dinti cu fluor va asigurati ca sporiti rezistenta smaltului dintilor. Folosirea atei dentare este, de asemenea, o necesitate pentru prevenirea cariilor dentare, cum este, de asemenea, si folosirea apei de gura aceasta igienizand si locurile mai putin accesibile. Nu in ultimul rand, vizitele regulate la dentist, de doua ori pe an, va pot confirma sau infirma dupa caz ca procedati corect in modul in care va igienizati cavitatea bucala.
5. Tratamentul cariilor dentare
Cariile dentare se trateaza prin inlaturarea definitiva a materiei deteriorate si inlocuirea acesteia, in vederea refacerii coroanei dentare, cu diverse materiale. In fiecare caz, medicul dentist va va informa cu privire la ce este mai bine sa se foloseasca in acel moment si ce optiuni de tratament exista. In cazurile avansate de carii dentare, in care pulpa dentara este afectata, dupa caz, se poate recomanda ca pe acel dinte sa se realizeze o procedura de tratament de canal.