Câți dinți are un om adult

Indiferent de motivul pentru care te intrebi cati dinti are un om in gura, cate masele are un om sau sau cati dinti are un copil sunt convins ca intelegeti importanta pe care o are dantura umana.

In stomatologie fiecare dinte are un rol bine delimitat, motiv pentru care cunoasterea lor ne va ajuta, pe viitor, sa ii tratam corespunzator.

Tipul de dinte Dinți temporari Dinți permanenți
Incisivi 8 8
Canini 4 4
Premolari 0 8
Molari 8 8
Măsele de minte 0 4
  Total: 20 dinti de lapte Total: 32 de dinti definitivi

Ei bine, atunci cand stim câți dinți are un om si la ce sunt utilizati, putem intelege mai bine rolul lor si cat sunt de importanti pentru sănătatea orală.

Un om adult are 32 de dinti definitivi, 16 pe partea de sus și 16 pe partea de jos adica 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari, 8 molari si 4 molari de minte. Un copil are 20 de dinti temporari, 10 sus si 10 jos adica 8 incisivi, 4 canini si 8 molari.

 

Cati dinti are un om?

Inainte de a discuta despre cati dinti avem in gura, este important sa stim ca toti dintii omului fie ca vorbim de dinți permanenți sau dinți de lapte sunt extrem de importanti pentru un om sanatos.

Exceptie sunt molarii de minte care, asa cum spuneam, acești dinți sunt inconstanti.

Un om are 32 de dinti atunci cand ajunge la maturitate si 20 de dinți in perioada dentitiei de lapte. Numarul dinților poate sa varieze in functie de prezenta sau absenta maselei de minte

Fiecare persoana are doua seturi de dinti in decursul vietii: dinții de lapte care sunt primii dinți si dinții permanenți care sunt mai mari și mai puternici

32 de dinți definitivi  cate 16 pe fiecare arcada (16 sus si 16 jos), respectiv:

    • 8 frontali
    • 4 canini
    • 8 premolari – între canini și molari
    • 12 molari (4 masele de minte); 

Dinti definitivi

Pierderea unui singur dinte cauzeaza un dezechilibru in dantura, intrucat fiecare dintre acestia este folosit in masticatie – indeplinind un anumit rol.

In cavitatea bucala premolari și molari au rolul de a mesteca si tritura alimentele. Acestia au o rădăcină foarte puternica si bine infipta in os. 

Pe langa grupul lateral mai avem si grupul frontal care este compus din dintii din fata si din canini. Acestia au rolul de a mușca si ajută la sfâșierea hranei.

Atunci cand un dinte dispare, apar urmatoarele probleme:

  • Deficiente in sanatatea generala;
  • Deficiente in sanatatea dentară;
  • Un zambet mai putin estetic;

In lipsa unui control medical realizat de catre un stomatolog, ne putem confrunta cu probleme grave.

Conform Centers for Disease Control and Prevention, caderea timpurie este un efect comun al infectiei gingivale. De aceea, orice durere de masea aparent nesemnificativa trebuie luata in considerare.

Cati dinti are un copil

Dintii temporari – cat timp suntem copii, avem dinti de lapte, cunoscuti ca dinti de lapte. Acestia apar în cavitatea bucală jurul vârstei de 6 luni pana la 3 ani si sunt 20 la numar, cate 10 pe fiecare arcadă (10 sus si 10 jos), respectiv:

    • 4 canini;
    • 8 incisivi
    • 8 măsele

Dinti copii

Primii dinti se dezvolta in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Ulterior, dupa nastere, apar primii dintisori de lapte. Acestia sunt înlocuiți intre 6 ani si 21 de ani cand apar dintii definitivi.

Din ce este format un dinte la un om adult?

Atunci cand ne intrebam cati dinti are un om, raspunsul poate sa difere. Daca nu luam in calcul dintele de minte, care este un molar variabil, atunci toti avem 28 de dinti. Daca socotim 

Dantura este o parte componenta nu doar a structurii osoase, ci si a digestiei. Potrivit Healthline, fiecare dinte este format din:

  • Smalț – este stratul exterior vizibil, de culoare alba. Aceasta suprafata dura protejeaza straturile interioare ale fiecarui dinte impotriva actiunii cariilor sau a ranilor. Smaltul este, totodata, si cel mai dur tesut din intregul corp;
  • Dentina – este cunoscut drept stratul mijlociu al dintelui si se aseamana cu tesutul osos. Din dentina este construita majoritatea structurii dintelui. La interior are milioane de tuburi minuscule care o conecteaza la sursa de viata a dintelui, respectiv pulpa;
  • Pulpa – este nucleul viu al dintelui si stratul de la interior. Pulpa este formata din sange si nervi;
  • Cement – reprezinta structura radacinii si se afla in continuarea dentinei;

Structura dinte

Care sunt rolurile generale ale dintilor?

Dintii indeplinesc urmatoarele roluri esentiale in viata unui om:

  • Rol estetic – dintii, cu precadere cei regasiti in partea din fata, definesc personalitatea individuala. Acestia ne ajuta sa ne exprimam sentimentele, jucand un rol esential in expresiile faciale;
  • Rol fonetic – pronuntia consoanelor este asigurata de incisivii superiori. In lipsa lor, atat vorbitul, cat si pronuntia sunt afectate;
  • Rol masticator – toti dintii sunt parte componenta a aparatului digestiv. Acestia contribuie la masticatie, aceasta fiind prima etapa a procesului de digestie;

Care este rolul fiecarei categorii de dinti incisivii, caninii, premolarii si molarii?

Pe langa faptul ca ne ajuta in procesul de masticatie, dintii usureaza digestia in colaborare cu saliva.

Fiecare categorie de dinti are forma diferita, reusind astfel sa indeplineasca un rol distinct in procesul de masticatie.

  • Incisivii – sunt in numar de 8 la adulti, dintre care 4 sunt frontali centrali superiori si 4 frontali centrali inferiori. Spre deosebire de alti dinti, incisivii sunt cei mai ascutiti, fiind folositi pentru taierea alimentelor. Sunt dintii pe care ii utilizam pentru a musca din mancare. Totodata, incisivii de lapte apar primii, la 6 luni, si cad tot primii, intre 6 si 8 ani;
  • Caninii – sunt in numar de 4 si sunt situati langa dintii frontali. Gasim 2 in partea superioara si 2 in partea inferioara. Acestia dispun de o singura radacina, insa foarte puternica. De aemenea, au si cea mai lunga radacina, fiind foarte stabili. Caninii sunt dinti foarte puternici pe care ii folosim ca stalpi pentru punti dentare;
  • Molarii – sunt in numar de 12. Gasim 6 pe fiecare maxilar. Spre deosebire de canini, acestia au minim 2 radacini, fiind totodata si cei mai mari si puternici dinti. Molarii cuprind si maselele de minte, care apar intre 17 si 25 de ani. Acestia sunt folositi la mestecarea mancarii;
  • Premolarii – sunt in numar de 8, dintre care 4 in partea superioara si 4 in partea inferioara. Premolarii isi fac aparitia in jurul varstei de 10 ani si au o dimensiune mai mare decat cea a caninilor si a incisivilor. Sunt folositi pentru a transforma alimentele in bucatele mai mici, pe care sa le putem inghiti. Pentru a indeplini acest rol se folosesc de suprafata plata, care este utilizata pentru a sfarama alimentele.

Cum sa avem grija de dintii nostri

Pentru a ne putea bucura de o dantura frumoasa si sanatoasa pe tot parcursul vietii, cel mai bun mod de a avea grija de dinti este sa avem o igiena orala corespunzatoare. Aceasta presupune un periaj zilnic corect, de cel putin 2 ori pe zi, si folosirea atei dentare in mod regulat.

Daca te-ai intrebat vreodata cati dinti avem si cum putem sa avem grija de ei, American Dental Association si American College of Prosthodontists recomanda:

  • Plasarea periutei de dinti la un unghi de 45 de grade fata de dantura, astfel incat sa atinga gingiile si dintii;
  • Periajul dintilor timp de cel putin 2 minute;
  • Folosirea unei ate dentare de 40 – 45 cm pe care sa o infasurati in jurul degetelor;
  • Folosirea unei sectiuni curate de ata dentara la fiecare doi dinti;

Cand trebuie sa vizitati un cabinet de stomatologie?

Lasand la o parte discutia privind cati dinti are omul, ne putem bucura de ei doar daca avem grija de dantura noastra cum se cuvine. Este important sa respectam programarile regulate la dentist, intrucat medicul stomatolog sa poate identifica, din timp, orice infectie sau problema dentara.

Este indicat sa te prezinti la un dentist in cel mai scurt timp de indata ce remarci simptome neobisnuite, precum sunt ulceratiile, infectiile, inflamatiile sau sangerarile. De asemenea, alte probleme de sanatate orala care necesita atentia medicului dentist sunt:

  • Cariile dentare
  • Infectiile gingivale
  • Pierderea dintilor
  • Durerea de dinti

Toate serviciile oferite la Delta Clinic Dent sunt furnizate de catre medici specialisti. Inainte de toate punem pacientul pe primul loc si ne asiguram ca fiecare procedura este confortabila si nu provoaca dureri.