Dusul bucal este probabil unul dintre cele mai subestimate instrumente pe care le poti folosi pentru o dantura sanatoasa. Invata din acet articol cum sa folosesti un dus bucal ca un stomatolog si care este cel mai bun dus bucal in functie de nevoile tale.
Importanța dușului bucal pentru sănătatea orală
Curățarea suprafețelor dintre dinți în mod zilnic, este o parte importantă a sănătății orale.
Discutați cu medicul dentist pentru a vă ajuta să decideți ce metodă este cea mai potrivită pentru nevoile dvs!
Dușulul bucal, este un dispozitiv portabil, dedicat pentru igiena orală, care are capacitatea de a indeparta resturile alimentare si placa bacteriană dintre dinti.
El actioneaza pe baza unui jet de apa, sub presiune, oferind o curatare similară ca eficiență ca metoda traditionala (ata dentara)
Originea și cum a evoluat dușul bucal de-a lungul timpului
Primul tip de irigator oral introdus în domeniul stomatologic a apărut în 1962. A fost dezvoltat de un medic cu cabinet stomatologic în Colorado care, în efortul de a îmbunătăți sănătatea orală a pacienților săi, a cerut ajutorul unui inginer, pentru a dezvolta irigatorul oral.
Beneficiile în utilizarea unui duș bucal. Igiena dentara
Irigatorul bucal reprezinta o modalitate prin care pot fi preintampinate simplu si eficient, eventualele probleme dentare. Ce beneficii oferă mai exact?
- Îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare pe care periuta de dinti nu le poate îndepărta.
- Prevenirea cariilor și a gingivitei.
- Curățarea suprafețelor interdentare prin jet de apă are un efect pozitiv pentru gingiile și mucoasele orale.
- Menține integră sănătatea gingiilor.
- Reducerea riscului de afecțiuni dentare și gingivale.
Diferența dintre dușurile bucale și ața dentara în igiena orala
Principiul de igiena orala a celor două metode suplimentare este relativ diferit, însă rezultatul final este similar.
Ața dentară pătrunde propriu-zis în spațiile interdentare, curățând mecanic suprafețele dentare, similar cu periajul dentar , pe când dușul bucal folosind jeturi de apa, doar clătește aceste spații.
Pe de altă parte, un avantaj major al dușului bucal este datorat frecvenței cu care jeturile de apă spală suprafețele dentare și gingivale. Frecvența are un efect pozitiv asupra circulației sangvine a gingiei, îmbunătățind sănătatea orală.
Un dezavantaj, deloc de neglijat, al utilizării aței dentare, constă în necesitatea deprinderii unei tehnici corecte de utilizare a acestui mijloc de igienizare. O manevră intempestivă efectuată într-un mod frecvent și traumatizant, poate afecta mecanic gingia, ducând chiar la sângerări abundente ale gingiei.
Indiferent, pe care dintre cele două metode auxiliare o alegeți, este important să utilizați și apă de gură pentru prevenirea afecțiunilor parodontale dimineața și seara. Apa de gura este de mare folos pentru pacienții purtători de aparate ortodontice. Orice aparat dentar, zone greu accesibile simplei igienizării cu periuța de dinți, periajul fiind mult îngreunat.
Tipuri de irigator bucal
Tipul pe care urmeaza sa-l achizitionezi depinde de folosirea dusului bucal. Fie ca il folosesti acasa fie ca vrei sa-l iei in vacanta, exista 2 tipuri: fixe si portabile.
Dușul bucal fix: cu alimentare la priza si cu o unitate centrala la care este conectat. Acest irigator are un rezervor cu o capacitate de minimum 650 ml.
Dușul bucal portabil: ideal pentru vacantele care, bineinteles, nu exclud mentinerea unei bune igiene orale. Acest tip de dus bucal dispune de un rezervor compact, de 210 ml, proiectat pentru a conferi usurinta in utilizarea dispozitivului.
Cum folosesc dentistii dusul bucal
Daca vrei sa utilizezi dusul bucal ca un medic stomatolog atunci iata cateva sugestii pentru acest lucru.
Cand trebuie folosit dusul bucal
Foloseste dusul bucal cel putin o data pe zi de preferat seara. Desi se poate folosi si dimineata si seara este important
Cu ce lichide functioneaza dușul bucal
In recipientul de apa adauga 1 masura de apa de gura
Etapele utilizării:
- umplerea rezervorului
- selectarea presiunii adecvate
- direcționarea jetului de apă in cavitatea orala
Folositi dusul bucal zilnic, cel putin o data pe zi, inainte de periaj, cu apa calduta sau cu solutie diluata de apa de gura continand substante antibacteriene
Căror pacienți li se indică imperios, utilizarea unui dus bucal?
-pacienți purtători de aparate ortodontice
-pacienți cărora li s-au introdus implanturi dentare
-pacienți purtători de coroane dentare
-pacienți cu gingii interdentare (papile) inflamate, din cauza retenționării resturilor alimentare în spațiile interdentare.
Comenteaza