Fatete dentare sau Coroane dentare

Fatete dentare sau coroane

Ai plecat pe acest drum. Te-ai hotarat ca a venit momentul sa faci marea schimbare. Vrei sa razi cu toti dintii si sa nu-ti mai fie teama sa-ti arati zambetul in poze. Toate bune si frumoase pana aici, dar ce alegi? Fatete dentare sau coroane dentare?

Stiai ca peste 80% dintre pacientii care apeleaza la fatete dentare nu credeau ca pot sa ajunga sa aiba un zambet perfect intr-un timp asa de scurt?

Insa tot in procent mare, atunci cand ajung la prima consultatie, nu stiu care este varianta mai buna pentru ei.

Ca si tine, acestia oscilau intre fatete dentare si coroane dentare.

In realitate, fatetele dentare nu se pot compara cu coroanele dentare pentru ca indeplinesc roluri diferite. Atunci cand vrei sa-ti imbunatatesti zambetul, singura varianta la care trebuie sa te gandesti este aceea de a-i imbunatati fara a-i strica. Iar acest lucru este valabil daca alegi fatete dentare sau variante minim invazive.

Ce sunt fatetele dentare

Fatetele dentare sunt foite foarte subtiri realizate in general din ceramica sau compozit care se aplica pe suprafata dintelui cu scopul de a-i imbunatati aspectul fizic.

Fateta dentara cu preparatie

Fatetele dentare pot rezolva o gama larga de defecte estetice: de la dinti fracturati, la coloratii sau pete inestetice, pana la alinieri dentare si refacerea intregii danturi.

Daca vrei sa citesti mai multe despre fatetele dentare, gasesti aici un articol dedicat acestora: Fatete Dentare

Care este procesul prin care se pun fatetele dentare

  • Dentistul va lua o amprenta a dintilor tai dupa o slefuire usoara a fetei dintelui ( 0.3 mm ) sau, in cazul fatetelor dentare NO PREP, direct pe dintii tai
  • Se vor realiza fatete dentare provizorii in cazul in care dintele a fost slefuit
  • Dupa 10 zile medicul va indeparta fatetele dentare provizorii, va proba noile fatete dentare, iar daca totul este OK se vor cimenta fatetele dentare cu un ciment special pentru fatete dentare

Ce sunt coroanele dentare

Coroana dentara se aseamana foarte mult cu un capac aplicat peste un dinte slefuit. Rolul acesteia este acela de a reface structural si estetic dintele sau maseaua.

Stomatologie bucuresti Coroana dentara

Coroanele dentare sunt utilizate foarte des atunci cand dintele este foarte deteriorat de carie, atunci cand pe acel dinte a fost facut tratament de canal sau atunci cand nu mai avem dinte si se utilizeaza un implant dentar.

Daca vrei sa citesti mai multe despre coroane dentare, gasesti aici un articol dedicat acestora: Coroana Dentara

Care este procesul prin care se pun coroanele dentare

  • Dentistul va lua o amprenta a dintilor tai dupa slefuire
  • In anumite conditii se vor realiza coroane provizorii
  • Dupa 10 zile medicul va proba noile coroane dentare, iar daca totul este OK se vor cimenta.

Fatete dentare sau coroane dentare. Pro si Contra

Fatete dentare Coroane dentare
ESTETIC: ⭐⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐
APLICABILITATE: ⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐
SLEFUIRE minima: ⭐⭐⭐⭐⭐
DURABILITATE: ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐⭐
COST: ⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐

Din ce se pot realiza aceste tipuri de lucrari dentare

Atat coroanele dentare, cat si fatetele dentare se pot realiza din materiale precum ceramica integrala Emax, zirconiu sau compozitul.

In general, alegem pentru fatetele dentare materiale care sa redea cat mai precis aspectul natural al dintelui. In acest caz folosim ceramica integrala Emax. Aceasta are proprietati estetice extrem de bune si o rezistenta multumitoare. Daca vrei sa citesti mai multe despre fatetele dentare Emax, gasesti aici un articol intreg: Fatete dentare Emax

Nu mai astepta! Programeaza-te online si vei beneficia de toata priceperea noastra!

In cazul coroanelor dentare, in special pe zona maselelor, acolo unde nevoile functionale sunt crescute, folosim fie zirconiul, fie o combinatie intre zirconiu si ceramica.

In ambele cazuri, fie ca vorbim de coroane dentare, fie ca vorbim de fatete dentare, putem utiliza si varianta din compozit. Compozitul reprezinta o varianta mai economica, iar acesta este utilizat ca varianta provizorie.

Cum slefuim pentru fatete dentare si cum slefuim pentru coroane

Ei bine, aici incep sa apara diferentele. Daca pentru fatete dentare slefuirea dintelui se face obligatoriu pe principiul minimal prep (cu slefuire minima) sau chiar NO PREP, in cazul coroanelor dentare lucrurile nu stau asa. Acolo, slefuirea dintelui se face mult mai agresiv.

In general, atunci cand slefuim pentru fatete dentare nu scoatem nervul dintelui, iar cand slefuim pentru coroane dentare scoatem nervul dintelui.

Dar sa le luam pe rand:

Slefuirea dintelui in cazul fatetelor dentare

Sunt 2 situatii despre care putem vorbi:

  1. Fatete dentare fara slefuire
  2. Fatete dentare cu slefuire

1. No prep sau fara slefuire se aplica acelor pacienti care au dintii sanatosi, fara carii si plombe pe dintii care urmeaza sa fie fatetati. Pentru acesti pacienti nu exista slefuirea dintelui.

Fatete dentare sau Coroane dentare

2. Cu preparatie, in cazul fatetelor dentare, atunci cand vorbim de dinti sanatosi, slefuirea dintelui se face minim invaziv. Minim invaziv inseamna 0.3-0.5 mm din fata vizibila a dintelui.

Fateta dentara Emax

Slefuirea dintelui in cazul coroanelor dentare

Pentru a putea acomoda o coroana dentara pe un dinte este nevoie de o slefuire atat circulara, cat si ocluzala (partea pe care muscam). Dat fiind faptul ca forma dintelui este globulara, slefuirea nu se face uniform.

Coroana dentara

In general, slefuim 1,5 – 2 mm circumferential si aproximativ 2 mm ocluzal.

Aceste slefuiri duc de cele mai multe ori la deschiderea camerei pulpare si implicit la scoaterea nervului dentar.

Cand alegem fatetele dentare si cand alegem coroanele dentare

In mod normal aceasta alegere este facuta de medicul dentist. Acesta trebuie sa evalueze situatia fiecarui dinte si sa decida care este tratamentul optim pentru acesta.

Trebuie stiut faptul ca o reabilitare completa poate se includa atat fatete dentare, coroane dentare, cat si coroane dentare pe implant.

Cu toate ca aceasta sarcina cade in mana practicianului, iata cateva situatii in care se poate afla un dinte si tipul de tratament optim pentru acesta:

  1. Dinte cu o carie mica
  2. Dintre cu carie extinsa
  3. Dinte foarte mult cariat care a dus la devitalizare
  4. Dinte cu nervul scos
  5. Rest radicular
  6. Implant dentar

Mai sunt si alte variante pe langa fatete dentare si coroane dentare

Ai auzit de coroane dentare. Ai auzit de fatete dentare.

O alta varianta de care probabli stii sau ai auzit sunt celebrele plombe dentare.

Dar mai exista si alte variante de a repara un dinte deteriorat in afara de cele mentionate anterior?

Raspunsul direct este DA!

Pe langa coroane dentare, fatete dentare si plombe mai avem:

  • Inlay
  • Onlay
  • Overlay

inlay onlay coroane dentare bucuresti

In aceste categorii de restaurari protetice putem include orice nu este o coroana dentara. Si da, si fatetele dentare pot fi incluse aici drept overlay dupa unii autori.

De ce vorbim despre ele? Pentru ca acest tip de tratament poate sa-ti salveze dintele de la a mai scoate nervul acestuia.

Cat costa fatetele dentare vs cat costa coroanele dentare

De la bun inceput trebuie inteles faptul ca tariful se aplica pentru un serviciu practicat si nu pentru cantitatea de material utilizata.

Atat coroanele dentare, cat si fatetele dentare realizate din acelasi material au preturi similare.

Cu toate acestea, pacientii nostri au observat ca in realizarea unui plan de tratament, acolo unde avem nevoie sa utilizam atat coroane dentare, cat si fatete dentare, pretul coroanelor dentare este ceva mai redus.

Acest lucru se intampla pentru ca, in general, atunci cand utilizam coroane dentare, mai ales pe zona laterala, incercam sa utilizam coroanele realizate din zirconiu. Acestea au o rezistenta crescuta si, mai mult de atat, au opacitate crescuta. Astfel, ne permit sa acoperim dinti care au fie pivoti metalici, fie implanturi dentare.

Gasesti aici un articol intreg despre pretul fatetelor dentare.

Din propria noastra experienta alegerea ideala este…

O alegere buna este aceea pe care o ia medicul impreuna cu pacientul. O alegere buna cand vine vorba de a pune fatete dentare sau coroane dentare depinde de la caz la caz si, mai mult decat atat, depinde de la dinte la dinte.

Din punctul nostru de vedere o alegere buna va va da acel zambet ideal fara nici un compromis.

Sfatul unui dentist

Dr. Durbac

Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand urmeaza sa iei decizia daca sa-ti pui fatete dentare sau coroane dentare este acela de a salva sau a mentine cat mai mult din dintele tau natural. In cazul coroanelor dentare slefuirea este in general mai agresiva, insa ele sunt indicate atunci cand nu mai ai nervul dintelui sau atunci cand dintele este extrem de deteriorat.
In cazul fatetelor dentare slefuirea se face minim invaziv. Astfel, pastram foarte mult din dintele natural.

Articole suplimentare care sa intareasca aceste afirmatii: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/veneers-vs-crowns#bottom-line

Aveti intrebari?

Daca sunt intrebari la care nu am reusit sa va raspundem in acest articol, ne puteti scrie in comentariile acestei pagini daca aceasta sectiune este deschisa. De asemenea, primim intrebari si pe adresa noastra de e-mail office@deltaclinicdent.ro sau direct in formularul de contact.

Daca intrebarea adresata se regaseste in mai multe comentarii sau e-mail-uri, ori daca necesita un raspuns pe larg, este posibil sa realizam un articol care sa raspunda acesteia.