Zambet increzator si respiratie proaspata, respectand igiena orala cand purtati aparat dentar.

Un zambet frumos si sanatos este rezultatul unei rutine zilnice, care implica grija si atentia noastra pentru sanatatea danturii. In timp ce unele persoane se bucura de o pozitionare corecta a dintilor pe arcade inca din nastere, exista numerosi pacienti care aleg sa remedieze defectele dentare cu ajutorul unui medic ortodont. In aceasta situatie igiena orala si aparatul dentar trebuie sa functioneze intr-o stransa legatura.

La ora actuala, corectarea danturii nu depinde de varsta, motiv pentru care oricine se poate bucura de rezultatele unui tratament de acest fel. Cu putin timp inainte de purtarea unui aparat dentar, pacientul trebuie sa cunoasca ce presupune igiena dentara corespunzatoare.

Aceasta va preveni aparitia problemelor dentare, determinand pacientul sa aloce o atentie deosebita igienei dentare si in perioada post-tratament. Pana la finalul acestui articol, veti cunoaste ce reguli de igiena orala se impun atunci cand purtati aparat dentar.

Airflow-aparat-dentar

La ce ajuta un aparat dentar?

Pozitionarea corecta a dintilor pe arcada se realizeaza, de cele mai multe ori, prin intermediul tratamentului cu aparatul dentar. Atat aparatul dentar fix vizibil, cat si cel invizibil aplica o forta prin intermediul braketsilor care, la randul lor, au ca scop final alinierea dintilor pe arcada. Inainte de a accepta tratamentul, este recomandat ca pacientul sa cunoasca atat avantajele, cat si dezavantajele purtarii unui aparat dentar. Printre cele mai frecvente afectiuni ortodontice pe care le trateaza, se numara:

 • Pozitionarea incorecta a dintilor definitivi pe arcada, care sunt blocati in os;
 • Muscatura imperfecta datorata malocluziei;
 • Strungareata, cunoscuta in termeni de specialitate ca diastema (sau trema). Consta in spatiul dintre cei doi dinti frontali centrali;
 • Extractiile dentare, in urma carora au rezultat spatii;
 • Pozitionarea incorecta a dintilor pe arcada, acestia fiind situati prea in fata sau prea in spate;
 • Dintii rotiti, cei inghesuiti sau cei care au spatii foarte mari intre ei.
aparat-dentar-safir

Testimoniale

Ce cred pacientii despre serviciile oferite de catre medicii nostri

Mai mult decat putem spune noi despre noi, o pot spune pacientii pe care i-am tratat. Cuvintele lor de multumire inseamna mult pentru noi si credem cu adevarat ca va pot ajuta si pe dumneavoastra sa va formati o parere. Luati aceste randuri ca o recomandare prieteneasca facuta de oameni care ne-au cunoscut si pentru care am avut privilegiul sa-i tratam.

Miha, on Google+

Va multumesc pentru rabdare de care ati dat dovada. Fatetele mele stau foarte bine. Nici macar nu se vede faptul ca mi-am pus fatete pe acei dinti cu probleme.
dr durbac pareri

Andreea Cojocaru on Google Review

Recomand!! Profesionalism, pregatire, curatenie si locatie foarte accesibila! Am venit la domnul doctor Durbac pentru multiple probleme si cu o frica groaznica, dar rabdarea de care a dat dovada si explicatiile oferite pentru fiecare pas al operatiunilor pe care le voi avea, mi-a dat o incredere foarte mare! Totul a decurs impecabil! Va multumesc!
Recomandare-delta-clinic-dent-pareri

Dragos on Google Review

Thank you!

De ce este asa importanta igiena dentara atunci cand purtati aparat dentar

Tratamentul cu aparat dentar aplica o forta destul de mare pe dintii pacientului. In timp, acestia isi schimba pozitia, in functie de coordonarile pe care le realizeaza medicul ortodont. Zona dentara pe care pacientul reuseste sa o curete in timpul periajului este mult mai redusa, datorita braketsilor si a sarmei aplicate. Din acest motiv, este recomandat ca igiena dentara sa cuprinda instrumente si produse speciale. In caz contrar, finalizarea tratamentului cu aparatul dentar va impune tratarea afectiunilor dentare aparute in aceasta perioada. Printre acestea se numara cariile dentare, care pot afecta inclusiv maseaua de minte.

Pentru a finaliza cu succes planul de tratament, este indicata vizita la un medic igienist. Acesta va contribui la imbunatatirea rezultatului final prin:

 • interventii clinice;
 • consideratii postortodontice;
 • tehnici de igiena dentara zilnica, in functie de specificul pacientului;
 • oferirea de informatii cu privire la modul in care dintii isi schimba pozitia.

Intrucat aparatul dentar face mult mai multe decat sa va ofere un zambet impecabil, DentalAssociates a identificat 3 afectiuni dentare care pot fi evitate folosind o igiena orala corespunzatoare. Acestea sunt:

 • Gingivita;
 • Periodontita;
 • Decalcifierea dintilor.

Programeaza-te acum si schimba-ti viata in bine!

Ce produse sunt recomandate pentru igiena orala ,realizata acasa, in timpul purtarii unui aparat dentar?

Mentinerea unei igiene dentare corespunzatoare in timpul tratamentului cu aparat dentar pleaca de la achizitionarea produselor necesare. Acestea sunt special concepute pentru a usura activitatea pacientilor, ajutandu-i sa isi pastreze dantura impecabila. Printre acestea, se numara:

 • Apa de gura – este folosita zilnic la scara larga de nenumarate persoane in ceea ce priveste regulile de igiena orala in tratamentul cu aparat dentar. Ofera un efect racoritor, jucand un rol esential in combaterea cariilor. Mai mult, contribuie la eliminarea resturilor de alimente. In functie de producatorul ales, exista inclusiv produse cu actiune in albirea dintilor si in prevenirea formarii de placa bacteriana;
 • Ata dentara – este complementara periajului dentar, fiind un element esential in mentinerea igienei personale. Folosita corect, aceasta elimina toate resturile alimentare ramase intre dinti, pe care periuta de dinti nu a reusit sa le scoata. Multe dintre aceste resturi nu pot fi eliminate nici macar in urma utilizarii apei de gura. Ata dentara are un rol esential in prevenirea tartrului;
 • Periuta de dinti electrica – are un efect superior comparativ cu periutele de dinti manuale. Tehnologia din spate ii permite sa efectueze, in medie, 50.000 de miscari pe minut, in functie de produsul ales. In timpul utilizarii, se formeaza microbule de aer care asigura inclusiv curatarea spatiilor interdentare. In timpul purtarii aparatului dentar, se recomanda folosirea zilnica in igiena dentara personala;
 • Dusul bucal – contribuie la curatarea spatiilor interdentare, generand un sentiment de prospetime si igienizare completa a danturii. Atunci cand este folosit in mod constant, are rolul de a imbunatati sanatatea gingiilor. Poate fi folosit inclusiv in perioada post-tratament, integrandu-se perfect in rutina zilnica. 

Ce mai ai de facut suplimentar pentru a mentine dintii sanatosi?

Pe langa vizitele lunare la medicul ortodont, o deosebita importanta o are vizita la igienist. Conform DentistryIQ, vizitele la igienist sunt un pas extrem de important cand vine vorba de igiena orala si aparatul dentar. 

O frectenta normala, pentru detartraj, periaj si airflow atunci cand purtati aparat dentar este de 1 la 3 luni. Medicul igienist vine sa completeze igiena realizata acasa. Suplimentar acesta urmareste eficienta cu care aceasta igiena se realizeaza si stabileste daca sunt necesare modificari.

Care este igiena corespunzatoare pentru aparatul dentar fix?

Aparatele dentare fixe necesita o atentie sporita la fiecare periaj al dintilor. Medicul ortodont va recomanda tratamentul cu aparat dentar fix in vederea remedierii unor defecte pronuntate ale danturii. In general, purtarea acestora variaza intre 6 luni (pentru tratarea cazurilor usoare) si 2 ani (pentru tratarea cazurilor mai dificile), insa aceasta perioada se poate extinde. Statistic vorbind, cu precadere in randul adultilor, inaintea tratamentului se pot recomanda extractii pentru aparat dentar.

cat costa un aparat dentar

Aparatul dentar fix este lipit de dantura pacientului, singura persoana care are capacitatea de a-l da jos fiind medicul ortodont. Din acest motiv, curatarea danturii presupune un proces mai complicat. Din cele mai bune reguli de igiena orala pentru aparat dentar fix pentru pacienti fac parte:

 • Indepartarea pieselor mobile inclusiv aparatele dentare fixe dispun de parti detasabile, precum sunt elasticele intraorale. Atunci cand sunt scoase inaintea curatarii danturii, pacientul beneficiaza de mai multa libertate de miscare;
 • Utilizarea unei paste de dinti cu flour – flourul are un rol esential in eliminarea placii bacteriene, in prevenirea formarii tartrului si contribuie la curatarea corecta a dintilor;
 • Folosirea unei periute de dinti cu peri moi – braketsii aplicati pe dantura genereaza, deja, o forta destul de mare asupra dintilor. O periuta de dinti cu fire moi are grija nu doar de aparatul dentar, ci si de sanatatea dintilor in decursul tratamentului;
 • Utilizarea de periute interdentare – sunt special concepute pentru a fi utilizate in locuri greu accesibile si recomandate frecvent in tratamentele cu aparate ortodontice;
 • Utilizarea unei ape de gura sau a unui dus bucal – chiar la finalul periajului, este indicat ca pacientul sa isi clateasca gura, folosind o apa de gura sau un dus bucal. Acestea au scopul de a elimina resturile de alimente existente intre dinti care, in timpul tratamentului, au o frecventa mult mai mare. Mai mult, acestea lasa un sentiment de prospetime si contribuie la combaterea aparitiei de placa bacteriana sau tartru;
 • Respectarea programarilor – pozitionarea corecta a dintilor pe arcada presupune respectarea programarilor planificate impreuna cu medicul ortodont, in fiecare luna. Exista posibilitatea ca la nivelul aparatului dentar sa apara diferite probleme, precum desprinderea unei sarme sau dezlipirea braketsilor. In acest caz, se impune programarea unei vizite la medic in cel mai scurt timp.

Care este igiena orala corespunzatoare pentru un aparat dentar mobil?

Tratamentul cu aparatul dentar mobil este considerat a fi mai usor pentru pacienti. In general, acesta este recomandat de medicul ortodont pentru tratarea unor defecte dentare usoare. Gama de modele este destul de variata, motiv pentru care orice pacient poate opta pentru un aparat dentar ceramic, din metal sau din material acrilic. Pentru a mentine igiena personala, recomandam urmatoarele obiecte de igiena:

 • Indepartarea aparatului ortodontic inaintea meselor – aparatul mobil este diferit de cel fix, fiind special conceput sa nu fie folosit in timpul meselor. Se recomanda curatarea lui inainte de a-l purta din nou, cu o pasta si o periuta de dinti;
 • Periajul dentar la finalul fiecarei mese – contribuie la mentinerea igienei orale corespunzatoare, intrucat aparatul va fi fixat pe o dantura curata;
 • Evitarea consumului de sucuri acidulate sau dulciuri – doar in momentele in care aparatul dentar este purtat, acestea putand fi consumate de fiecare data cand aparatul este dat jos. Zaharul are capacitatea de a-l deteriora, facandu-l lipicios;
 • Utilizarea solutiilor profesionale – este recomandat ca aparatul dentar sa fie tinut zilnic, timp de cateva minute, intr-o solutie speciala cu rol antimicrobian si de curatare;
 • Pastrarea aparatului ortodontic intr-o cutie speciala – datorita dimensiunilor reduse, acesta se poate pierde foarte usor. In plus, daca nu este corect pastrat, poate fi rapid contaminat cu bacterii.

Mentinerea unei igiene corespunzatoare in timpul tratamentului cu aparatul ortodontic asigura pacientii ca, in decursul lunilor sau anilor necesari, dantura lor va ramane sanatoasa si impecabila. In plus, pentru un rezultat de exceptie, acestia pot opta pentru o albire profesionala.