SFATURI CORONITE DENTARE SI DINTI DE PORTELAN

Cele mai importante 5 sfaturi atunci cand iti pui coronite dentare

Decizia de a apela la aplicarea de coroane dentare de zirconiu sau coronite dentare in general este de obicei luata atunci cand dintele a ajuns sa fie deteriorat masiv de carie. Daca decizia a fost luata de a se pune coronite dentare fie de medic fie de pacient sau, asa cum este de dorit, de catre pacient la indemnul medicului, atunci e bine sa conosti cate ceva despre ce inseamna acest lucru.

Noi credem ca este bine sa fi foarte bine informat si sa stii totul despre coroanele dentare insa intelegem ca o sinteza este bine venita. Am sintetizat cele mai intalnite intrebari adresate de catre pacientii nostri si am realizat acest articol cu cele mai importante 5 sfaturi pe care le putem da atunci cand urmeaza sa-ti pui o coroana dentara.

coroana-dentara-sau-coroane-dentare bucuresti
  1. Chiar este nevoie de o coroana dentara?
  2. Este obligatoriu sa se scoata nervul dintelui?
  3. Este obligatoriu sa se puna pivot?
  4. O sa se vada?
  5. Cat dureaza? Dureaza o luna?

1. Am nevoie de o coronita dentara?

Situatia:

Ai ajuns la stomatolog cu un dinte care probabil durea sau ai observat ca are o carie pe el. Medicul incepe sa lucreze la acel dinte si apoi vine cu propunerea sa fie acoperit cu un fel de coroana dentara care sa ofere rezistenta crescuta acelui dinte.

Sfatul nostru:

Ar trebui plecat de la un adevar absolut si anume acela ca : dintii tai sunt mai buni decat orice alt substituent fie ca vorbim de coroana dentara sau de implant dentar. Trebuie sa stabilesti cu doctorul dentist daca acel dinte poate sa ramana vital si daca da ce alte obtiuni poate sa-ti ofere. Daca dintele are nervul scos sau trebuie scos atunci stabilit ce fel de lucrare protetica este potrivita in zona respectiva.

Care este realitatea:

Din pacate de multe ori ajungi sa ai o coroana dentara chiar daca acel dinte putea inca sa aibe nerv. Este important de stiut ca pe langa plombe si coroane dentare medicul stomatolog poate sa-ti propuna realizarea altor tipuri de restaurari protetice cum sun inlay-urile si onlay-urile.

inlay-onlay-coroane-dentare-bucuresti

2. Este oblicatoriu sa se scoata nervul dintelui?

Situatia:

In general apare in discutie acest aspect atunci cand urmeaza sa fie slefuit un dinte in scop protetic, adica slefuim dintele pentru a putea face o punte dentara. In aceasta situatie, in general stomatologul propune devitalizarea dintelui in scop protetic.

Sfatul nostru:

STOP! Slefuirea unui dinte sanatos si fara carie pentru a face o punte dentara ar trebui sa fie o decizie extrema. Gandeste-te putin, ai un dinte lipsa iar pentru a pune acel dinte se slefuiesc doi dinti,dreapta si stanga de gaura, pentru a realiza puntea dentara. Desi in trecut aceast tip de lucrari se realizau foarte des, astazi, in 2018, aceasta varianta ar trebui sa intre in discutii numai in situatii extreme atunci cand implantul dentar nu poate sa intre in calcul.

Punte dentara vs implant dentar bucuresti

Care este realitatea:

Inca este aleasa aceasta varianta, de multe ori din lipsa de informare atat a pacientului cat si a medicului. Un implant dentar si o coroana dentara este la acelasi pret cu 3 coroane dentare si tratamentele necesare pentru dintii stalpi asa ca motivarea financiara este una gresita atunci cand se alege realizarea acestei punti dentare.

3. Este oblicatoriu sa se puna pivot?

Situatia:

Daca a fost scos nervul dintelui, medicul vine si propune realizarea unei coroane dentare dar mai intai propune realizarea unui pivot dentar care sa faca legatura cu radacina

Sfatul nostru:

Da. In general cand ajungi sa ai o coroana dentara trbuie sa se puna si un pivot dentar pentru ca dintele este foarte mult deteriorat coronar. Pivotul face legatura intre partea vizibila a dintelui si radacina acestuia.

Care este realitatea:

Fara un pivot dentar legatura intre radacini si coroana este mai slaba. Rar se intampla ca dintele sa fie suficient si sa nu fie nevoie de un pivot dentar.

4. O sa se vada ca ai o coronita dentara?

Situatia:

Mai ales in zona din fata, unde partea estetica este foarte importanta, adesea veziu un dinte mai alb decat ceilalti si parca iesit din peisaj. Ei bine aia e o coroana dentara nereusita. De multe ori pacienti vin si aleg culori care nu sunt in concordanta cu dintii ramasi pe arcada.

Sfatul nostru:

Alegerea culorii este o decizie subiectiva. Alegerea acesteia, atunci cand se face empiric ar trebui sa fie o combinatie intre safutul medicului stomatolog si parea pacientului. Este mai bine sa alegi o culoare foarte asemanatoare cu dinti tai, chiar daca acestia sunt mai galbeni decat sa alegi un dinte deschis la culoare si sa se vada.

Care este realitatea:

De multe ori alegerea culorii este un compromis. Ajungem sa punem coroane dentare la culoare aleasa de pacient chiar daca aceasta nu este tocmai ce propunem noi doar pentru ca acest aspect tine foarte mult de partea subiectiva.

5. Cate sedinte sunt necesare? Cat dureaza?

Situatia:

Se incep tratamentele in vederea realizarii coroanelor dentare dupa care programarile incep sa fie din ce in ce mai rare si lucrarea dentara se intinde pe o luna sau chiar mai mult.

Sfatul nostru:

Este important sa aflati de la bun inceput cat o sa dureze tot tratamentul. Va sfatuim sa stabiliti un plan de tratament si o planificare a sedintelor astfel incat medicul sa poata realiza coroana dentara intr-un timp cat mai scurt dar cu rezultate optime.

Care este realitatea:

In general sunt necesare 3 sedinte pentru a finaliza o lucrare dentara. Aceste 3 sedinte se desfasoara pe parcursul unei saptamani si jumatate. Mentionam in aceast articol 4 sedinte doar pentru ca a 4-a se aplica doar in situatii speciale atunci cand sunt realizate modificari majore ale modului in care se realizeaza masticatia. A patra sedinta este inconstanta iar aceasta apare ca o necesitate a realizari de ajustari foarte fine. Mai jos sunt descrise vizitele la medicul stomatolog pentru realizarea unor coroane dentare fixe.

implant dentar pret

Coronite dentare | SEDINTA I :

In aceasta sedinta se slefuiesc dintii ce urmeaza a se imbraca dupa care se amprenteaza cu material specific de amprenta. Aceasta etapa este una deosebit de importanta pentru ca aici se stabilesc rapoartele dintre lucrarea dentara si restul tesuturilor dentare. In aceasta sedinta, de cele mai multe ori pacientul este anesteziat. In felul acesta slefuirea sa face fara disconfort.

Coronite dentare | SEDINTA II :

Dupa aproximativ 2 zile urmeaza prima proba. Aici se verifica suportul metalic / zirconiu pentru ceramica. In aceasta sedinta se realizeaza mici ajustari pentru ca lucrarea dentara sa se potriveasca perfect. Tot in aceasta sedita se stabileste culoarea dintilor de portelan.

Dinti-de-portelan-pe-metal bucuresti
Dintii de portelan Coroana dentara ceramica coronite dentare

Coronite dentare | SEDINTA III :

Dupa alte 2 zile supotul metalic / zirconiu este acoperit cu ceramica la culoarea aleasa anterior. Acum se stabileste daca dintii sunt in contact potrivit cu dintii vecini si cu dinti opozanti. Se fac diferite teste de vorbire, miscare, si masticatie dupa care, daca este necesar se fac modificarile de rigoare.

Coronite dentare | SEDINTA IV :

Aceasta sedinta este folosita numai atunci cand au fost necesare modificari ample in sedinta III si lucrarea a fost retrimisa in laborator pentru finisaje.

Fie ca este sedinta III sau sedinta IV, acum se cimenteaza coroana cu un ciment provizoriu pentru ca pacientul sa se poata adapta usor cu coroana dentara. Aceasta este o perioada de proba in care va puteti da seama daca sunt anumite lucruri, cu coronite dentare, ce nu sunt comode si daca este nevoie de modificari.

implant dentar pret

Sfatul numarul 6 este bonus.

6. Dupa cimentarea temporara a coronitelor dentare:

  • Nu mancati pentru aproximativ o ora

  • Daca un anestezic local a fost administrat asteptati pana cand acesta dispare complet.

  • Evitati alimentele lipicioase sau dure pentru ca pot ramane prinse pe coronitele dentare.

  • Mestecati cu grija pentru ca puteti pierde acesti dinti si sunteti in pericol sa ii inghititi.

  • In timpul cimentarii temporare acordati o atentie deosebita procesului de mestecare.

Cititi si despre importanta implanturilor dentare si beneficiile aduse de acestea.

Pentru mai multe infromatii accesati paginile mituri legate de implanturile dentare, sfaturi, intrebari implanturi dentare si avantaje implanturi dentare.

Pentru mai multe informatii accesati paginile avantaje implanturi, sfaturi implanturi si despre implanturi.

4/5 (26 Reviews)