Cand ar trebui sa te gandesti la o coronita dentara si cat o sa te coste
Probabil ca ai ajuns aici pentru ca ai cautat pe internet coronite dentare sau coronita dentara. Esti interesat de o coroana dentara de calitate care sa arate si sa functioneze foarte bine.
Daca DA, atunci ai ajuns unde trebuie. In acest articol vei gasi o sinteza a lucrurilor pe care trebuie sa le cunosti cand vine vorba despre aplicarea coroanelor dentare in general in 2021.
Noi credem ca este bine sa fii foarte bine informat si sa stii totul despre coroanele dentare, insa intelegem ca o sinteza este binevenita.
Am ales cele mai intalnite intrebari adresate de catre pacientii nostri si am realizat acest articol cu cele mai importante sfaturi pe care le putem da atunci cand urmeaza sa-ti pui o coronita dentara.
Am nevoie de o coronita dentara?
Situatia:
Ai ajuns la stomatolog cu un dinte care probabil durea sau ai observat ca are o carie pe el. Medicul incepe sa lucreze la acel dinte si apoi vine cu propunerea sa fie acoperit cu un fel de coroana dentara care sa ofere rezistenta crescuta acelui dinte.
Sfatul nostru:
Ar trebui plecat de la un adevar absolut si anume acela ca: dintii tai sunt mai buni decat orice alt substituent fie ca vorbim de coroana dentara sau de implant dentar.
Trebuie sa stabilesti cu doctorul dentist daca acel dinte poate sa ramana vital si, daca da, ce alte optiuni poate sa-ti ofere.
Daca dintele are nervul scos sau trebuie scos, atunci stabilit ce fel de lucrare protetica este potrivita in zona respectiva.
Care este realitatea:
Din pacate de multe ori ajungi sa ai o coronita dentara chiar daca acel dinte inca putea fi salvat. Este important de stiut ca, pe langa plombe si coroane dentare, medicul stomatolog poate sa-ti propuna realizarea altor tipuri de restaurari protetice cum sunt inlay-urile si onlay-urile.
Este obligatoriu sa se scoata nervul dintelui?
Situatia:
In general apare in discutie acest aspect atunci cand urmeaza sa fie slefuit un dinte in scop protetic, adica slefuim dintele pentru a putea face o punte dentara.
In aceasta situatie, de cele mai multe ori, stomatologul propune devitalizarea (adica scoaterea nervului) dintelui in scop protetic.
Sfatul nostru:
STOP! Slefuirea unui dinte sanatos si fara carie pentru a face o punte dentara ar trebui sa fie o decizie extrema.
Gandeste-te putin, ai un dinte lipsa iar pentru a pune acel dinte se slefuiesc doi dinti, dreapta si stanga de gaura, pentru a realiza puntea dentara.
Desi in trecut aceast tip de lucrari se realizau foarte des, astazi, in 2021, aceasta varianta ar trebui sa intre in discutii numai in situatii extreme atunci cand implantul dentar nu poate fi luat in calcul.
Care este realitatea:
Inca este aleasa aceasta varianta, de multe ori din lipsa de informare atat a pacientului, cat si a medicului.
Un implant dentar si o coroana dentara este la acelasi pret cu 3 coroane dentare si tratamentele necesare pentru dintii stalpi. Motivarea financiara este una gresita atunci cand se alege realizarea acestei punti dentare.
Este obligatoriu sa se puna pivot?
Situatia:
Daca a fost scos nervul dintelui, medicul vine si propune realizarea unei coroane dentare, dar mai intai propune realizarea unui pivot dentar care sa faca legatura cu radacina.
Sfatul nostru:
Da. In general, cand ajungi sa ai o coroana dentara trebuie sa se puna si un pivot dentar pentru ca dintele este foarte mult deteriorat coronar. Pivotul face legatura intre partea vizibila a dintelui si radacina acestuia.
Care este realitatea:
Fara un pivot dentar legatura intre radacina si coroana este mai slaba. Rar se intampla ca dintele sa fie suficient si sa nu fie nevoie de un pivot dentar.
O sa se vada ca ai o coronita dentara?
Situatia:
Mai ales in zona din fata, unde partea estetica este foarte importanta, adesea vezi un dinte mai alb decat ceilalti si parca iesit din peisaj.
Ei bine, aia e o coroana dentara nereusita. De multe ori pacientii vin si aleg culori care nu sunt in concordanta cu dintii ramasi pe arcada, iar dentistul cade in aceasta capcana.
Sfatul nostru:
Alegerea culorii este o decizie subiectiva. Alegerea acesteia, atunci cand se face empiric, ar trebui sa fie o combinatie intre sfatul medicului stomatolog si parea pacientului.
Este mai bine sa alegi o culoare foarte asemanatoare cu dintii tai, chiar daca acestia sunt mai galbeni, decat sa alegi un dinte deschis la culoare si sa se vada.
Care este realitatea:
De multe ori alegerea culorii este un compromis. Ajungem sa punem coroane dentare la culoare aleasa de pacient, chiar daca aceasta nu este tocmai ce propunem noi doar pentru ca acest aspect este unul foarte subiectiv.
Cate sedinte sunt necesare? Cat dureaza?
Situatia:
Se incep tratamentele in vederea realizarii coroanelor dentare dupa care programarile incep sa fie din ce in ce mai rare si lucrarea dentara se intinde pe o luna sau chiar mai mult.
Sfatul nostru:
Este important sa aflati de la bun inceput cat o sa dureze tot tratamentul.
Va sfatuim sa stabiliti un plan de tratament si o planificare a sedintelor astfel incat medicul sa poata realiza coroana dentara intr-un timp cat mai scurt, dar cu rezultate optime.
Care este realitatea:
In general sunt necesare 3-4 sedinte pentru a finaliza o lucrare dentara.
In cazul nostru, toti medicii care lucreaza in cadrul clinicii Delta Clinic Dent au trecut la amprentarea digitala. Acest lucru scurteaza timpul de lucru la 2 sedinte si confera o acuratete mult mai ridicata.
Aceste 3 sedinte se desfasoara pe parcursul unei saptamani si jumatate. Mentionam in aceast articol 4 sedinte doar pentru ca a 4-a se aplica in situatii speciale, atunci cand sunt realizate modificari majore ale modului in care se realizeaza masticatia.
A patra sedinta este inconstanta, iar aceasta apare ca o necesitate a realizarii de ajustari foarte fine. Mai jos sunt descrise vizitele la medicul stomatolog pentru realizarea unor coroane dentare fixe.
SEDINTA I: Amprentarea coronitei dentare
In aceasta sedinta se slefuiesc dintii ce urmeaza a se imbraca, dupa care se amprenteaza cu material specific de amprenta sau, asa cum spuneam anterior, se pot amprenta digital.
Aceasta etapa este una deosebit de importanta pentru ca aici se stabilesc rapoartele dintre lucrarea dentara si restul tesuturilor dentare. In aceasta sedinta, de cele mai multe ori pacientul este anesteziat. In felul acesta slefuirea sa face fara disconfort.
SEDINTA II: Proba
Dupa aproximativ 4 zile urmeaza prima proba. Aici se verifica suportul metalic / zirconiu pentru ceramica.
In aceasta sedinta se realizeaza mici ajustari pentru ca lucrarea dentara sa se potriveasca perfect. In cazul nostru, aceasta este si ultima sedinta :). In 95% dintre cazuri nu mai avem nevoie de modificari.
SEDINTA III: Cimentarea coronitei dentare
Dupa alte 3-4 zile suportul metalic / zirconiu este acoperit cu ceramica la culoarea aleasa anterior.
Acum se stabileste daca dintii sunt in contact potrivit cu dintii vecini si cu dintii opozanti. Se fac diferite teste de vorbire, miscare, si masticatie dupa care, daca este necesar, se fac modificarile de rigoare.
Daca nu, se cimenteaza coronita dentara.
SEDINTA IV: Rezerva
Aceasta sedinta este folosita numai atunci cand au fost necesare modificari ample in sedinta III si lucrarea a fost retrimisa in laborator pentru finisaje.
Fie ca este sedinta III sau sedinta IV, acum se cimenteaza coroana cu un ciment provizoriu pentru ca pacientul sa se poata adapta usor cu coronita pe dinte.
Aceasta este o perioada de proba in care va puteti da seama daca anumite lucruri in legatura cu coronita dentara sunt incomode si daca sunt necesare modificari.
Ce faci dupa cimentarea coronitelor dentare?
Dupa cimentarea definitiva a coronitei pe masea sau pe dinte ai urmatoarele indicatii:
- Nu mancati pentru aproximativ o ora.
- Daca un anestezic local a fost administrat, asteptati pana cand acesta dispare complet.
- Evitati alimentele lipicioase sau dure, in prima zi, pentru ca pot ramane prinse pe coronitele dentare.
- In timpul cimentarii temporare acordati o atentie deosebita procesului de mestecare.