3 mituri despre fatetele dentare

Fatete dentare bucurestiFatete dentare dr durbac

Fatetele dentare – mituri

Fatetele dentare au devenit din ce in ce mai accesibile si pe piata din Romania. In 2018, 1 din 10 pacienti ne adreseaza intrebari despre fatetele dentare. Daca ai ajuns la acest articol probabil ca si tu te intrebi ce este adevarat si ce nu este adevarat in legatura cu fatetele dentare. Voi vorbi aici despre cele mai intâlnite preconceptii in legatura cu fatetele dentare. Daca inca nu stii ce sunt fatetele dentare sau vrei sa ai mai multe detalii, poti sa verifici si articolul in care am detaliat tot ce trebuie sa stii inainte sa-ti pui fatete dentare.

Pentru a trece direct la subiect, miturile despre care voi vorbi sunt probabil cel mai raspandite. Ele se refera, in general, la cat de mult ma vor tine fatetele dentare, daca sunt sanse ca acestea sa se coloreze si daca intr-adevar trebuie sa-ti pui fatete dentare pe toti dintii.

Mitul Nr. 1

Fatetele dentare se coloreaza dupa o perioada de timp.

Fatetele-dentare bucurestiMulti cred ca fatetele dentare sunt similare cu albirea dentara si acest lucru duce la gresita intelegere a modului in care acestea functioneaza. Spre deosebire de albirea dentara care se realizeaza pe dintele pacientului si care intr-adevar tine o anumita perioada de timp, dupa care dintele se repigmenteaza, fatetele dentare sunt piese protetice realizate in laboratorul dentar, in general din material extrem de rezistent (ceramica sau zirconiu) care isi pastreaza pe intreaga durata a purtarii aceste caracteristici. Fatetele dentare au o suprafata extrem de lucioasa asemanatoare sticlei, iar acestea nu se pot impregna cu pigmenti din alimente sau bauturi.

Mitul Nr. 2

Fatetele dentare se sparg sau se deprind de pe dinti usor.

Din pacate acest mit este alimentat uneori chiar si de catre medici. In trecut, materialele din care se realizau fatetele dentare nu erau la fel de avansate sau de rezistente cum sunt astazi in 2018. Tehnologiile au avansat extraordinar de mult. Astazi realizam fatete dentare prin procese complexe, de obicei digitalizat, cu acuratete extrem de ridicata de ordinul micronilor.

Pe langa calitatea materialelor mai este si modul in care aceste fatete se aplica pe suprafata dintilor. Impreuna cu evolutia materialelor din care fatetele sunt realizate exista si o evolutie a adezivilor cu ajutorul carora acestea sunt prinse pe suprafata dintelui. In momentul de fata, adezivii folositi in stomatologie au ajuns la un nivel fara precedent.

Acestia realizeaza o fuziune atat la nivelul dintelui, cat si cu fateta dentara la nivel chimic. Acesti adezivi de generatie noua realizeaza o legatura stransa atat mecanic, cat si chimic intre cele doua componente. De multe ori unirea intre fateta si dinte devine atat de rezistenta incat cele doua componente se sustin intre ele.

Mai avem si a treia parte, aceea prin care medicul stomatolog realizeaza slefuirea dintelui de o asa maniera incat fateta dentara sa se adapteze perfect zonei slefuite. Aici putem vorbi atat de fatetele dentare fara slefuire no prep, cat si de cele cu preparatie – cu slefuire.

Odata ce aceste trei componente au fost realizate foarte bine, adica se vor folosi fatete dentare de calitate foarte buna, adezivii folositi vor fi de generatie noua si se va folosi un protocol bine definit in fixarea lor pe dinte, iar slefuirea se va realiza in cele mai bune conditii, fateta dentara este aproape imposibil sa fie desprinsa de pe suprafata dintelui.

In situatiile extreme, acolo unde apar forte excesive la nivelul fatetei dentare, cum este zona premolarilor, exista mici sanse ca aceasta sa se desprinda. De cele mai multe ori fateta dentara poate sa fie cimentata fara a fi nevoit sa inlocuiesti toate fatetele, asa cum se presupunea sau se realiza in trecut.

De ce la Delta Clinic Dent?

Mitul Nr. 3

Fatetele dentare trebuie puse pe toti dintii pentru a avea un zambet imaculat

Contrar asteptarilor, fatetele dentare sunt folosite de multe ori in acoperirea unui singur dinte sau unui grup restrans de dinti. Acesti pacienti care au nevoie de o fateta dentara sunt de obicei aceia care au suferit o trauma asupra unui dinte sau au avut nervul dintelui scos, iar dintele a devenit pigmentat. Intr-adevar acest mit contine si un gram de adevar, insemnand ca daca vrei sa-ti schimbi intreaga infatisare a zambetului atunci ai nevoie de mai mult de o fateta dentara.

Fatete dentare Emax

De cele mai multe ori vom folosi intre 8 si 10 fatete pentru a acoperi dintii din partea de sus. Vorbim de acoperirea dintilor de sus pentru ca acestia sunt cei mai vizibil atunci cand vorbesti sau razi. Exista intr-adevar si situatia cand si dintii de jos sunt acoperiti cu fatete. Situatia aceasta nu reprezinta o regula, ci mai degraba o exceptie. Dintii de jos sunt de obicei albiti si chiar daca rezultatul albirii nu ajunge la nivelul fatetelor dentale rezultatul in ansamblu este unul extrem de multumitor.

Deci realitatea este ca pentru a avea un zambet perfect este suficient sa corectezi ce anume nu functioneaza bine. Asta insemnand sa acoperi unul sau mai multi dinti si nu sa-ti acoperi toti dintii cu fatete dentare. Pentru a avea un zambet perfect de cele mai multe ori sunt suficiente intre 8 si 10 fatete dentare.

Programeaza-te acum!

Beneficiezi de serviciile noastre. Platesti in rate. Primesti garantie.

3 mituri despre fatetele dentare